Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 383
  • 837
  •   1
Отговори
# 405
Когато генът е известен, както е при муковисцидозата, или увреждането е установимо по друг начин по време на бременността, и аз смятам, че най-доброто решение е аборт. Лично за мен всъщност - единственото приемливо. Някои хора обаче стигат дотам, че предлагат да не се размножават хора със заболявания, за които не е ясен механизмът на предаване, нито вероятността, нито могат да се диагностицират пренатално, а само е ясно, че има силно застъпен генетичен елемент.

Аз се запознах с нея докато бях за задържане в Майчин дом. Жената хем искаше живото ѝ дете да не остава само и да има брат или сестра, хем в никакъв случай не искаше да роди отново дете с увреждане. Имаше още две прекъснати бременности по този повод. Беше на 42 и беше решила, че това ще им бъде последният опит с мъжа ѝ. Видях колко нерви изхаби в очакване, после как беше съкрушена от резултата на скрининга и си помислих, че на нейно място аз може би не бих издържала на такива бременности, изпълнени със страх и после прекъснати. Та, идеята да не се размножават може да се погледне и в такава посока- опустошаващо е за жената.

# 406
В другата тема се споменаваше за жена с хронична депресия, която не искала да ражда, а мъжът и и родителите и искали - ОК, ако тя самата не иска, ако не смята, че ще се справи с отглеждане на дете, ако не вижда помощ, няма как, щастие насила трудно ще се получи; но се намесваше и доводът, че можело и детето да бъде като майка си склонно към депресии. Може, всичко може, ама да решиш ти самият да не се размножаваш по такава причина за мен е малко прекалено (нямам предвид описания случай с тази жена, при нея основният фактор е друг), а пък трети лица да го очакват от теб, да ти го вменяват като правилно и отговорно решение, си е наистина жив фашизъм.
Няма значение поради каква причина един човек не иска деца, щом това е решението, евала че знае какво иска. Решението си е изцяло негово. Това не е егоистично решение в никакъв случай, а решение на зрял човек.
Най-лошото е, когато се раждат нежелани бебета, гледат се с нежелание, само и само да се задоволят нечии очаквания. Ето това е нерцистко и егоистично.
Егоистично и глупаво е и да не се предпазваш и после да ходиш да правиш аборти.

# 407
  • Пловдив
Бътерфлай, това последното не знам защо към мен.
За психическото изтормозване от очаквания и прекъснати бременности съм съгласна с Уишмастър, разбира се. Но всеки понася нещата различно.
ПГД е технически напълно възможна не само за тризомии, но и за изследване на отделни гени, доколкото ми е известно. Дали последното се предлага в "Щерев", към чийто сайт е линкът, и въобще у нас, не знам. Панацея е, колкото са панацея амниоцентезата и хорионбиопсията, демек не е панацея, но върши работа. Никъде не съм писала за "пълен ДНК-скрийнинг" и не е ставало дума за това, а за търсене дали ембрионът има два дефектни гена за муковисцидоза, или не. При амниоцентеза или хорионбиопсия също не се предлага "пълен ДНК-скрийнинг".

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 11:26 от Магдена

# 408
  • София
Никакъв нацизъм не е, Анди. Имам позната, която има лошия късмет и тя, и мъжът ѝ да са носители на дефектния ген, причиняващ муковисцидоза. Първото ѝ дете се роди с муковисцидоза. Почина, когато беше на 7 години. Второто, слава Богу, е здраво. Тя имаше и следващи бременности, но при всички тях скринингът показваше, че плодът е увреден от споменатия ген. Какво предлагаш? Да беше родила тези увредени деца и да ги гледа как умират?

Твоят разказ само потвърждава това, което и аз казвам. Ако следвахме идеята за въздържанието и отговорността към другите, то твоята позната и мъжът й изобщо не трябваше да раждат нито едно дете. Обаче те са нарушили този благороден принцип да не тежат на обществото, и са рискували няколко пъти да заченат дете. А дали майката да роди детето при увреждания или да направи аборт, това вече е нейно лично решение. Не е работа на обществото, нито отговорност към детето. Защото няма какво да си кривим душите, възрастните жалят повече себе си, отколкото децата  в такива ситуации. Тя просто не е можела да понесе мисълта, че ще роди още едно дете със същото заболяване и пак ще трябва да го погребе. А не защото детето ще се мъчи. Хайде, да бъдем откровени, а не да се правим на ощипани булки.

никога не се знае дали няма някой ген да мутира и ей тъй, както човек си мисли, че пращи от здраве, да зачене увредено дете. Никой от нас не знае какво носи, затова рискуваме да правим деца, пък каквото стане. Не сме по-различни от всяко друго животно - разликата е в това, че имаме технологии и знаем какво е изкуствено предизвикан аборт.

# 409
  • София
Тя просто не е можела да понесе мисълта, че ще роди още едно дете със същото заболяване и пак ще трябва да го погребе. А не защото детето ще се мъчи. Хайде, да бъдем откровени, а не да се правим на ощипани булки.

Такъв безпросветен егоизъм не съм срещала, а съм видяла какво ли не през живота си!

И ти ме обвиняваш в нацизъм?
Та, на фона на моето разбиране, ти си един Менгеле същий- той си е правил опити със здрави и прави хора- ти също.

Значи, дай да раждаме обречени деца, защото не можем да си сдържим напъна за възпроизводство, а после да ги погребваме като уличните кучета- с облекчение, че не ни пречат и без капка жал за тях самите? newsm78

Аз и са уличен пес бих се натъжила, ама то, нацистите сме така.........

# 410
  • София
А ти какво си мислиш, че само ти си видяла ли? Зная достатъчно за доста болести, ама не е в това въпросът. Нещата са често психологически  и не виждам какво толкова те възмущава. Съвсем нормално е жената да не иска да роди още едно дете със същото заболяване, да мине през същия ад и да го погребе пак на такава възраст. По твоята логика, е трябвало никога повече да не бременее, защото вероятността да се зачене болно дете като починалото е много висока. И съвсем на практика това се е потвърдило. Както виждаш, първо е заченато детето, а после е правен скрининг, защото желанието за дете надделява пред риска. След зачеването вече си е нейна работа какво да прави. Но всеки има инстикт и за самосъгранение и не иска да минава през един и същ кошмар, затова съвсем нормално се възползва от всички възможни начини да не се повтори. В случая са правили скрининг при всяка бременност и са решавали според резултата.

Може да съм тъпа, ама така и не разбирам какво се бунтуваш срещу написаното от мен. Какво всъщност твърдиш?

# 411
Андариел, абе да не си мормон или някакъв вид фанатично православие практикуваш? По принцип разбирам идеята, че човешкият живот може да е смислен, дори да ти е гадно (даже понякога си мисля, че без определена доза гадост животът рядко е смислен и ако няма гадост, човек трябва да си я причини).

Обаче пак не мога да си представя да се играе руска рулетка при знайни генетични заболявания.

Между другото, научих, че според мормоните е достатъчно да си бил ембрион или дори само бластоцист- брои се, че си получил човешко тяло и това било достатъчно за еволюцията на душата.

# 412
  • София

Може да съм тъпа, ама така и не разбирам какво се бунтуваш срещу написаното от мен. Какво всъщност твърдиш?
Обяснявам.
Жената носи дефектния ген, заради който се раждат без крака и ръце-тя самата е без крайници.
Информирана е пределно ясно, че вероятността и детето ѝ да има нейните липси, е между 50- 100%.

И тя въпреки това, ражда, явно изповядвайки твоето верую, че е важно да се размножим, за да си направим кефа, пък ако  създадем нещастно и неспособно да се грижи за себе си, самотно същество, много важно- ще се пробваме пак, и пак, и пак.
И току виж, на ентия път се получило- като при скулптурите- изхвърляш брака и месиш нова глина.

А, пък ако е обречено да умре след няколко години- какво от това- като циганите- пак ровим и правим ново!

Не знам с коя секта си се забъркала, но в писанията ти няма грам здрав разум, а за човещина да не говорим.

# 413
  • София
Не, не съм нито мормон, нито фанатичен православен. Това, в което вярвам е, че никой няма право да определя на друг човек дали да бременее и да ражда. Решението си е на жената какво да прави. От приказки и вярвания за общественото благо, състрадание и не знам какво, точно са се родили всякакви извратени начини за контролиране на хората и правото им да се възпроизвеждат, защото били такива или онакива. Това вече го е преживяло човечеството преди малко повече от 50 години през назицма и не бива да се случва отново. Днес призовавате към отговорност да не ражда заради увреждания, утре защото детето няма да е достатъчно умно, а вдругиден защото бъдещите родители не са достатъчно богати или достатъчно умни, или достатъчно... достатъчно на когото каквото му скефне. Това е порочен път. Всеки има право да реши за себе си дали да има деца или да няма, независимо дали има или няма дефектни гени, увреждане и т.н. Също така има право да решава дали да роди вече заченато дете. В този живот на хората са им останали твърде малко права, нека поне не бутаме правото на възпроизвоство.
Освен чисто човешката етика имам и професионална такава, защото поради естеството на специалността си част от пациентите са именно с някакви дефицити и увреждания. Какво предлагате да кажа на майките? Сигурно да им кажа, че са постъпили безотговорно, че са допуснали да родят дете с Даун и колко детето ще се мъчи, защото може никога да не се научи да чете и да пише и никога няма да им изпълни родителските мечти да го видят с диплома от университет или кариера? Хайде, кажете ми, какво да бъде отношението ми!

# 414
Тя просто не е можела да понесе мисълта, че ще роди още едно дете със същото заболяване и пак ще трябва да го погребе. А не защото детето ще се мъчи.
Според мен едното не изключва другото. И двете са валидни.

# 415
Толкова са тежки тези теми, че чукайте на дърво да не ви идват до главата и това е Sad

# 416
  • София
Да, така е, със сигурност чувствата са били смесени, човешко е. Но не приемам д а се тръби само за това как щяло да страда детето. Както се вижда, и майката страда, защото ние, когато дори са ни сополиви децата се тревожим, а какво остава да се грижим ден след ден за дете, което обичаме, но е обречено. Просто не е прието в обществото да се говори за страданието на майката, пореден пример за двоен аршин.

# 417
А? Защо да не е прието да се говори за страданието на майката? Нямам такива впечатления. Най-нормалното нещо ми се струва в такъв случай да се замислим за нейното страдание.

# 418
Обяснявам.
Жената носи дефектния ген, заради който се раждат без крака и ръце-тя самата е без крайници.
Информирана е пределно ясно, че вероятността и детето ѝ да има нейните липси, е между 50- 100%.

И тя въпреки това, ражда, явно изповядвайки твоето верую, че е важно да се размножим, за да си направим кефа, пък ако  създадем нещастно и неспособно да се грижи за себе си, самотно същество, много важно- ще се пробваме пак, и пак, и пак.
И току виж, на ентия път се получило- като при скулптурите- изхвърляш брака и месиш нова глина.

А, пък ако е обречено да умре след няколко години- какво от това- като циганите- пак ровим и правим ново!

При тях май нещата не са като в България. Не съм гледала конкретното предаване, но са май доста обгрижвани от институциите подобни хора и водят сравнително сносен живот, съответно може да е преценила, че и за децата ѝ ще е така. Предполагам, че има достатъчно финансови средства и помощ от асистенти, които се грижат за нея, вероятно и за родените деца има хора, коитода се грижат, както и достатъчно средства. В България, ако беше, щеше да е в някой дом, заедно с други увредени и щяха да имат късмет, ако ги хранят редовно, чистят им понякога изпражненията, в които лежат и им осигуряват топло през зимата. А и едва ли щеше да има кандидат, от който да забременее в България жена без рце и крака.
Преди години нашумя случаят за едно такова заведение, в което умряха от студ и глад сума деца с увреждания. Миналата зима пък имаше няколко случая на родители, гледащи детето си с увреждане, които починаха в дома си поради напреднала възраст, болест и т.н., а след тях и вече порасналото им дете, което не може да се грижи само за себе си. Държавата ги оставила сами да се оправят, с малка пожизнена инвалидна пенсия за детето, и като умре родителят и няма други близки, които да ги е грижа за тях, умира и детето.

Не сме социална държава, нямат много помощ хората с тежки увреждания и близките им, затова изглеждаме по-жестоки от хората в държави, където има такава помощ. Реално, като липсва подобна помощ, за всички като че ли е по-добре проблемът да се... терминира възможно най-рано. И за животните е така, и за много социални дейности. Звучи жестоко, че старите хора са свикнали да убиват излишните новородени кученца или котенца, обаче още по-жестоко е, ако условията са такива, че животните се размножават безконтролно, умирайки бавно и мъчително от глад, студ, болести и различни инциденти.

# 419
  • Пловдив
Терминирането на проблема включва ли обаче въздържане от правене на деца на хора, които имат проблем с неясен начин и степен на унаследяване или пък родени вече деца с такъв проблем? Или проблем, за който не може да се установи преди раждането дали детето го има?
Питам, понеже с муковисцидозата и липсата на крайници нещата са съвсем добре установими преди раждането. Не че и в този случай съм "за" това, да се налагат на другите решенията дали да зачеват деца, дали да родят заченатите и т.н., но айде, там наистина и аз не мисля, че решението да родиш със 100% сигурност (подчертавам: не 50, не 20, не "между") увредено дете е разумно.

---
И аз нямам впечатление, че се избягва да се говори за страданието на майката в случая. Просто някои хора твърде добре знаят как трябва да живеят другите и какви решения трябва да взимат за собствения си живот и собствените си потенциални деца. Ударението е на "твърде".

Общи условия

Активация на акаунт