Много висок холестерол

• 149 898
  • 732
  •   1
Отговори
# 690
Каквото и да пие,ако няма нужния режим на хранене и движение,всичко е "преливане на пусто в празно".Лекарствата и добавките са само патерица.Това за ИР и триглицеридите,за холестерола прегледайте темата.

# 691
С тази кръвна захар не може с добавки. Да маха въглехидратите. И много движение. Менопаузата не е извинение.

# 692
Здравейте, да питам и аз за моя холестерол, питах ChatGPT каза без лекарства, само със спорт и диета няма да се нормализира. При кардиоложката ще ходя другата седмица, почти сигурно е, че ще ми изпише лекарства, вече прочетох за въпросните статини, ами не мисля да ги употребявам.
Глюкоза 5’29 при горна 6,45
Холестерол 7,97  горна 5’70
HDL 1’30 при 1’09-2’28
LDL 6’19 при 3’90
Триглицериди 1’12  при горна 1’71

Не употребявам въглехидрати, плодове само сезонни, много ограничено. От десетилетия, на 61 г. съм, само кето, високомазнинно и Дюкан, като излезе. Не си позволявам да качвам килограми, дори и в менопауза удържам.
Нямам високо кръвно. Вече не пуша, пия само вино и бира, без да се ограничавам обаче, колкото ми е сладко.
Дайте идея какво да променям, лекарства не съм пила никакви до сега и не ми се започва.

# 693
Омега 3 пий. И пектин.

# 694
  • Бургас
Много често високият холестерол е наследствен и не се влияе от храната и килограмите. Консултирайте се с лекар.

# 695
Сега четох за Холин. Добре действал за регулиране.

# 696
  • на острова на мечтите
Сега четох за Холин. Добре действал за регулиране.
какво е Холин!?

# 697
Холинът, известен още като витамин B4, е основно хранително вещество, необходимо за нормалната функция на мозъка, нервната система и черния дроб, както и за метаболизма на мазнините. Той е важен за създаването на клетъчни мембрани и невротрансмитера ацетилхолин. Богати на холин храни включват яйчен жълтък, мозък, черен дроб, спанак, соя и зеле. Недостигът му може да доведе до проблеми с паметта, концентрацията, настроението и мускулната функция.

Основни функции на холина:

Неврологична функция:
Холинът е прекурсор на невротрансмитера ацетилхолин, който е ключов за паметта, концентрацията и предаването на нервни импулси.

Здраве на черния дроб:
Допринася за поддържането на нормалната функция на черния дроб и метаболизма на мазнините, като намалява риска от омазняване на черния дроб.

Клетъчна структура:
Холинът е важен компонент на фосфатидилхолина, който съставлява структурния компонент на клетъчните мембрани.

Метилиране:
Той участва в процесите на метилиране, които са важни за синтеза на ДНК и други телесни функции.
Симптоми на недостиг на холин
Слабост и физическо изтощение.
Намалена памет и концентрация, затруднения в ученето.
Чести промени в настроението.
Мускулни болки.

Храни, богати на холин
Яйчен жълтък
Телешки и пилешки черен дроб
Кремообразни сосове
Спанак, зеле, соя
Бобови растения

Препоръка
Ако имате съмнения за недостиг на холин или обмисляте прием на хранителни добавки, консултирайте се с лекар.

# 698
Някои форми на холин (като фосфатидилхолин) могат леко да повишат LDL (лошия) холестерол, докато други не влияят толкова, особено в по-високи дози, да повишат TMAO, вещество свързано с риск за сърдечно-съдови заболявания (но това зависи от чревната флора)

Nature’s Way — Холин 500 mg х 100 таблетки
GNC — Холин 250 mg;
Bioherba — Choline

Не съм убедена, че на своя глава трябва да се взима
от друга страна имам поне от 10+ год. омазнен черен дроб...
нищо не са ми изписвали..

# 699
Аз си поръчах този,
https://galen.bg/solgar-choline-inositol-holin-inozitol-pri-viso … 50-mg-h50-kapsuli

ще видим как ще ми действа. Моят LDL винаги е леко завишен.

# 700
  • SA
Здравейте, случайно попаднах на тази тема и се зачетох, защото обсъжданите въпроси са ми интересни. Видях и че тук пишат и някои любими съфорумки (здравейте Вики, Дева Heart Eyes).
Реших да споделя и моите "две стотинки" по темата, резултат от проучвания в литературата и наблюдения.
Виждам, че Vici75 е писала макар и отдавна за един феномен при хора със завишен холестерол, които се хранят нисковъглехидратно (доколкото зная те следват подобно хранене с мъжа й). Установено е, че има една група хора с общи особености - слаби, атлетични, често спортуващи много активно, които при НВХ реагират със значително покачване на холестерола (всички негови фракции), докато триглицеридите им остават ниски. За първи път този феномен е описан от Dave Feldman и такива хора са наречени “Lean Mass Hyper-Responders” . Обичайно при тях LDL-C >5,17 mmol/l; HDL-C >2 mmol/l, триглицериди < 0,79 mmol/l. Няма със сигурност доказано обяснение защо се случва това при НВХ или кетогенна диета, но се счита, че в контекста на НВХ периферните тъкани имат повишени нужди от богати на триглицериди липопротеини, които се синтезират в черния дроб и транспортират до тях, където се разграждат и остатъците от тези частици водят до повишаване на холестероловите фракции. Като цяло до момента няма доказателства, че тези хора имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и се спори по въпроса дали те трябва да приемат статини или не. Някои автори препоръчват именно това, което и Вики са направили- периодично да се прави КТ-ангиография и coronary artery calcium (CAC) за търсене на калцификати в коронарните артерии и при лиспа на такива просто да се проследяват показателите.
Друг интересен въпрос са случаите на фамилна хиперхолестеролемия. Те не са чак толкова чести, но се срещат такива хора, особено хетерозиготи. Диагнозата обикновено се поставя с чрез генетични изследвания. При някои от тези пациенти добър ефект има една нова група медикаменти, наречени PCSK9-инхибитори - правят се инжекционно венъж на 2-4 седмици, но са доста скъпи и не съм сигурна към момента дали се прилагат и отпускат по здравна каса в БГ, както и какви са изискванията да се започне подобно лечение.
Също така, добре е да се има предвид, че с възрастта нивото на холестерола нормално нараства, особено видно след менопаузата при жени или във възраст >60 години. По лични наблюдения, хора с хипотиреоидизъм или Хашимото също често имат завишен холестерол.
Изследването на apoB и ароА1 е полезно за оценката на риска от сърдечно съдови заболявания. Има наблюдения, че при съотношение ApoB/АpoA1 >0.7  риска от сърдечно-съдови инциденти е двойно по-висок, а съотношение >0.9 насочва към много висок риск. Друг важен показател е съотношението триглицериди/HDL-C - нормално трябва да е под 2, но колкото по-ниско, толкова по-добре. Този показател, между другото, драстично се подобрява при нисковъглехидратно хранене при хора с инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

# 701
Kameloth, много се радвам да те видя! ❤️❤️❤️

# 702
Фамилната хиперлипедимия генетичните изследвания не се поемат по здравна каса (2800 лева). Поставиха ми диагнозата чрез отхвърляне на дифернециални диагнози (алкохол, хепатити, начин на хранене). PCSK9 инхибитор се поема от здравната каса но едва след като не се постигне контрол на холестерола с максимална доза статин. Тези инхибитори обаче не влияят на триглицеридите..... естествено аз тегля късата клечка и хиперлипедимията ми е смесена. На СТ-ангиография преди няколко седмици се видя, слава богу, само една малка калцирана плака не оказваща влияние на работата на сърцето. Следващото ми изследване ще е при съдов хирург за да се види има ли отлагания в краката (холестееола може да се отлага навсякъде) защото при по бързо вървене започват да парят под коленете и трябва да спра за 5-10 минути и всичко отшумява. Усъмних се че нещо циркулацията на кръвтта не е ОК.

# 703
  • SA
Marsian, аз разбира се не говоря конкретно за твоя случай, защото не зная подробности за теб. По принцип има и форми на фамилна хипертриглицеридемия, та не зная твоя случай какъв е. При фамилните форми само диета може би няма да доведе до нормализиране на стойностите на тези показатели. Но пък неправилна диета може допълнително да ги влоши. Щом при теб има съмнение за подобни проблеми е задължително да си направиш насочени изследвания (и със съдов хирург, а и може би ехографско изследване на каротидните артерии при невролог).

# 704
  • на острова на мечтите
Kameloth, 🤗 Радвам се , че се включи и то с много полезна информация.Отдавна не съм срещала твое участие.във форума.
Dt,  благодаря за подробното обяснение! Имам завишен холестерол, при горна граница 200, моят е 220 и "лошият" е преобладаващ. Триглицеридите ми са в норма и засега не вземам никакви медикаменти. В момента пия едни интегратори , в които има витамин B1, B6, B12 e B2. Имам проблеми с гличемията, но спазвам диета. Догодина ще направя пак изследвания, за да видя какво е нивото на холестерола. За тази година стига са ме боцкали.

Общи условия

Активация на акаунт