Счетоводител в нужда се познава 13

• 61 829
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
  • В полите на Пирин планина
възнагражденията не са от регулируемите плащния - може и 25 х в брой - ДУК се приравнява на трудово възнагр

Чл. 2. Законът не се прилага при:
1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки;
2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;
3. сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие;
4. операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка;
5. замяната от банки на повредени български банкноти и монети;
6. изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда;
7. (нова - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) изплащането на гарантираните влогове по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

В указанието пише, че се отнася само за трудовите договори и то само трудовото възнаграждение по договора, но не и допълнителни плащания по него - обезщетения.
ДУК не се приравнява, а за него важи ограничението.

# 46
здравейте, пак имам тъп въпрос, за отчети които се искат от банките, опр, баланс , има ли някаква тяхна бланка, за да им е по-ясно на тях, моите съчинения по баланса например

# 47
  • София-Младост
Няма такива бланки. Ако на тях нещо не им е ясно, ще попитат.

# 48
благодаря

# 49
Lady Brinne, sunrise_67, благодаря Ви!  bouquet

Не съм наясно изобщо, само по логика и аз предполагам, че би трябвало да дължи, но понеже е доход от рента, а той е необлагаем според ЗДДФЛ, но не съм наясно дали получената рента като стока е необлагаема  в нейната равностойност или дохода от продажбата й?  

Самоцитирам се, да, облагаем доход е продажбата. Изясни ми се, споделям го за информация, ако имате такъв случай  Hug

# 50
А с кое приложение се обявява с декларацията

# 51
  • SF
Здравейте! Не см счетоводител и имам нужда от помощ.
Въпросът е: Фирма "Х" ООД е регистрирана по ДДС. Подизпълнител на фирмата предоставя услуга за 130 лв без ДДС. Каква би била цената на услугата, която предлага фирма "Х" ООД, ако маржът е 35%? За каква сума трябва да се издаде фактура?

# 52
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Не см счетоводител и имам нужда от помощ.
Въпросът е: Фирма "Х" ООД е регистрирана по ДДС. Подизпълнител на фирмата предоставя услуга за 130 лв без ДДС. Каква би била цената на услугата, която предлага фирма "Х" ООД, ако маржът е 35%? За каква сума трябва да се издаде фактура?

Втората фирма не е регистрирана по ЗДДС ли или услугата е освободена?

# 53
  • SF
Хм... Нямам представа. Въпросът е зададен така, както съм го написала. Май тук маржът и фактурата са важни.
Мога да отговоря и с твоя въпрос.

# 54
А с кое приложение се обявява с декларацията

Не отговарям точно на въпроса, но все пак - насочиха ме към чл.35 т.6 ЗДДФЛ  Peace Би трябвало да е приложение 3  newsm78

# 55
  • SF
И все пак, какъв е маржът и може ли да се отговори на този въпрос, ако не се знае как е регистрирана фирмата подизпълнител?

# 56
И все пак, какъв е маржът и може ли да се отговори на този въпрос, ако не се знае как е регистрирана фирмата подизпълнител?

На сайта на НАП проверете дали подизпълнителят има ДДС-регистрация.

# 57
  • SF
Това е задача, която трябва да реша. Имената на фирмите са Х и У.
Трябва да изчисля маржовете, не на извърша реална сделка.

# 58
Здравейте, имаме предписание от НОИ за коригиране на болничен продължение, който е подаден като първичен. Подавам Декл. 1 и декларирам липса на основание за подаване на Декл. 6. Но не се приемат поради - " Липсва или е отхвърлена Декл. 6 за периода с код за вид плащане 5 или6 ". Какво следва да се направи от тук нататък?!

# 59
Да нямаш промяна на осигуровките? За липса на задължение за декларация 6 можеш да тикнеш само ако подаваш декл. 1 без промяна на осигуровките , защото сега ти засича промяната на декл 1 с вече декларираните суми в декл 6

Общи условия

Активация на акаунт