Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-21

• 71 349
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
Брюксел ни предупреждава за имотен балон - http://www.segabg.com/article.php?id=882802

Нещо източник, това-онова, или СЕГА не се занимават с такива подробности Wink И как ще, като в доклада пише малко по-различни неща Simple Smile

Ето го доклада на ЕК - нарастване над прага има в БГ, Чехия, Ирландия, Латвия, Унгария, Австрия и т.н.:

A broad-based increase in real house prices is ongoing in the EU, representing a
recovery from previous downturns but also potentially leading to widening
overvaluations in some cases. Real house prices increased in 25 Member States in 2016,
with indicator values exceeding the scoreboard threshold in Bulgaria, the Czech Republic,
Ireland, Latvia, Hungary, Austria, Portugal, Romania, Slovakia and Sweden.

Освен това натискът се увеличава във вече надценените пазари в Швеция, УК,Люксембург и Австрия :

In several other Member States, the increase in real house prices added
further pressure to already overvalued housing markets. Tensions are particularly visible in
Sweden and, to a lesser extent, in the United Kingdom, Luxembourg and Austria,

И най-сетне за БГ, в компанията на Унгария, Латвия, Чехия и Словакия, където са все още има малко подценяване, но цените продължават да растат през 2017, и където МОЖЕ БИ ЗАПОЧВА ДА СЕ НАТРУПВА РИСК ОТ НАДЦЕНЯВАНЕ:

In some cases, strong price
dynamics are in evidence in countries that show only small (under)valuation gaps. This is the
case in Hungary, Bulgaria, Latvia, the Czech Republic and Slovakia, where real house price
growth has continued into 2017 and where overvaluation risks may be building up.

Не били компютри, ами били компоти .....

https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/com-2017-771-en.pdf

# 286
Даже Брюксел вече вижда балон, само в България още никой не го казва... Ще се сетите...

Какво искаш да кажеш с това? newsm78 Какво значи да се сетим? За какво да се сетим? Ако се окаже, че има балон, ще има спад, после след време пак ще има растеж. Какво можем да направим срещу тези тенденции? Не разбирам сладостта на черните прокоби Shocked Който има нужда да живее някъде не може да чака евентуални събития. А който иска да спекулира - да си носи кръста.

Гледала съм как се строи с итонг и в Германия. Явно не е нашенски тарикатлък. Просто ако се строи с итонг си има технология - после се слагат няколко слоя замазки за хидроизолация. Това, че итонгът бил канцерогенен според мен са глупости. От какво ще стане канцерогенен, като се състои от цимент, вар, пясък и вода? И не е вярно, че има и лоши термо и звукоизолационни свойства. Просто там, където се чува, е сложен много тънък итонг.

Последна редакция: сб, 25 ное 2017, 20:15 от Черна станция

# 287
Брюксел ни предупреждава за имотен балон - http://www.segabg.com/article.php?id=882802

Нещо източник, това-онова, или СЕГА не се занимават с такива подробности Wink И как ще, като в доклада пише малко по-различни неща Simple Smile

Ето го доклада на ЕК - нарастване над прага има в БГ, Чехия, Ирландия, Латвия, Унгария, Австрия и т.н.:

A broad-based increase in real house prices is ongoing in the EU, representing a
overvaluations in some cases. Real house prices increased in 25 Member States in 2016,
with indicator values exceeding the scoreboard threshold in Bulgaria, the Czech Republic,

Освен това натискът се увеличава във вече надценените пазари в Швеция, УК,Люксембург и Австрия :

further pressure to already overvalued housing markets. Tensions are particularly visible in

И най-сетне за БГ, в компанията на Унгария, Латвия, Чехия и Словакия, където са все още има малко подценяване, но цените продължават да растат през 2017, и където МОЖЕ БИ ЗАПОЧВА ДА СЕ НАТРУПВА РИСК ОТ НАДЦЕНЯВАНЕ:

dynamics are in evidence in countries that show only small (under)valuation gaps. This is the
case in Hungary, Bulgaria, Latvia, the Czech Republic and Slovakia, where real house price
growth has continued into 2017 and where overvaluation risks may be building up.

Ама ти сериозно ли?
Аз си мислех, че само тъпия ни бодигард-премиер се прави че не вижда намека казан завоалирано и се хвали с доклад за напредъка, който всъщност казва че нямаме напредък.

Ами от "БГ, в компанията на Унгария, Латвия, Чехия и Словакия" тази компания, моля бързо да кажем къде демографията е най-зле? Да, в България Wink. Къде заплатите са най-ниски? Да, в България Wink. Къде жилищата са най-много на глава застаряващо и умиращо население? Да, пак България Wink. Къде има най-много циганизирано население не плащащо сметки и завземащо чужда собственост? България пак....Всичко ни е шест, не сме разбрали те викат че сме ОК да... Simple Smile

# 288
И това не ми се беше случвало....като купувам домати да ме ударят в кантара съм свикнала, обаче да ми продават нещо за 97 квадрата с цени до небето, пък то да е 80 по сметки от разпределението което ми дадоха не ми се беше случвало. Подчертавам, чистата площ е това, барабар с тераси и коридори. Сега пък виждам на моя позната апартамент за продажба в Лозенец с мебели, които изглеждат добре на снимка, обаче зная ,че тя ги купи и ги ползва от 1999 г., а и обявен за 180 квадрата, а аз зная, че не е толкова - за почти 200 000 евро. Направо свят ми се зави от лъжи и апетити, честно.

# 289
И това не ми се беше случвало....като купувам домати да ме ударят в кантара съм свикнала, обаче да ми продават нещо за 97 квадрата с цени до небето, пък то да е 80 по сметки от разпределението което ми дадоха не ми се беше случвало. Подчертавам, чистата площ е това, барабар с тераси и коридори. Сега пък виждам на моя позната апартамент за продажба в Лозенец с мебели, които изглеждат добре на снимка, обаче зная ,че тя ги купи и ги ползва от 1999 г., а и обявен за 180 квадрата, а аз зная, че не е толкова - за почти 200 000 евро. Направо свят ми се зави от лъжи и апетити, честно.

Ох, отново това с метрите ooooh! Ми то е въпрос на стандарт - така се дават по стандарт апартаментите. Добър или лош, стандартът си е даденост.  "Удряне в кантара" щеше да има, ако не ти бяха показали разпределението, но хората ти казват - ето този апартамент е 100 квадрата по стандарт, с 20 квадрата общи части и 80 квадрата застроена площ. И ти си преценяваш дали те устройва цената за ТОЗИ апартамент, а не гледаш колко била цената на квадрат.
Сто пъти съм писала - дали въпросният апартамент ще се обяви за 100 квадрата и ще се предлага по 1000 евро на квадрат, или ще се обяви за 80 квадрата и ще се предлага по 1250 евро квадрата е все едно. Цената за конкретното жилище все ще е 100 000 евро. Ако 80 квадрата застроена площ не ви стигат търсите 100 квадрата застроена площ и толкоз.

# 290
Сега пък виждам на моя позната апартамент за продажба в Лозенец с мебели, които изглеждат добре на снимка, обаче зная ,че тя ги купи и ги ползва от 1999 г., а и обявен за 180 квадрата, а аз зная, че не е толкова - за почти 200 000 евро. Направо свят ми се зави от лъжи и апетити, честно.
Добре де, как става това? Ти може да обявиш, че ап. ти е 180 м2 и да ти дойдат на оглед, даже може да не се усетят и да го харесат. Ама нали тия хора ще видят нотариалния акт, където черно на бяло си пише площта - просто ще цъкнат с език и ще кажат, че няма да купят, докато цената не се пресметне за реалната квадратура. Нали затова има цена на м2. Като си казал, че продаваш 50 м2 за 1000е/м2 не можеш да пробуташ 40 м2 без промяна в крайната цена. 

А, ако в нотариалния й акт си пише 180 м2, тя с пълно право си го продава на толкова.

# 291
Аз не зная дали съм била ясна в поста си, но имах по оферта чиста РЗП 97 квадрата с цена еди колко си. Одобрих и отидох на оглед.  И там ми се видя доста тесничко, обаче не бях сигурна. Сега като сметнах разпределението, което ми дадоха на огледа, там ми се губят цели 17 квадрата. А цената пак си е Х за апартамента. Тоест константна цена, а се губи квадратура, която си се усеща и на живо така да се каже. Общите части, мазета и др. площи въобще не са в играта в случая.

# 292
Скрит текст:

Ама ти сериозно ли?
Аз си мислех, че само тъпия ни бодигард-премиер се прави че не вижда намека казан завоалирано и се хвали с доклад за напредъка, който всъщност казва че нямаме напредък.

Ами от "БГ, в компанията на Унгария, Латвия, Чехия и Словакия" тази компания, моля бързо да кажем къде демографията е най-зле? Да, в България Wink. Къде заплатите са най-ниски? Да, в България Wink. Къде жилищата са най-много на глава застаряващо и умиращо население? Да, пак България Wink. Къде има най-много циганизирано население не плащащо сметки и завземащо чужда собственост? България пак....Всичко ни е шест, не сме разбрали те викат че сме ОК да... Simple Smile

Явно си по-тъп и от бодигарда-премиер да не можеш да видиш, че в доклада на ЕК пише, че в момента (към ноември 2017) са все още леко ПОДЦЕНЕНИ имотите в България (както и в Унгария и Чехия, и другите цитирани). А изречението за евентуалния рисков фактор е евентуално може би някога в бъдеще, ако.... Аман от профани, английски не четат, ама на СЕГА вярват безрезервно! Не съм казала нищо за на пет или на шест, а само, че статията в СЕГА за цените на имотите няма нищо общо с написаното в доклада  на ЕК за имбалансите, на който СЕГА се позовава (ама без линк или източник;)).

Последна редакция: сб, 25 ное 2017, 20:52 от Анонимен

# 293
Когато си в балона, не го виждаш...но какво ли разбират от балони, икономика и цикли тия кухи лейки в Европа LaughingLaughingLaughing

Нещо за балона на акциите да кажеш? Или там няма такъв? Колко скочи SOFIX  последната година? А който се излъга и купи през април дали вече не е на загуба?  Whistling

# 294
А колко са се прецакали всички, които са пропуснали да инвестират в криптовалути... Grinning Ама всеки си преценява къде да си сложи парите.

# 295
А колко ли ще се прецакат всички, които решат днес да инвестират в тези валути? Wink

# 296
А колко ли ще се прецакат всички, които решат днес да инвестират в тези валути? Wink
Безкрайно. Grinning

То в това е и смисъла на нещата. Имаш едни пари, искаш да ги инвестираш. Не всеки следи ежедневно движенията на пазарите и тенденциите, че да знае дали е разумно да си вкара парите в индекси, биткойн, петроли и прочие. За такъв човек такава инвестиция е супер неразумна, защото ако не разбираш от чартове и не ги ли следиш, можеш да се набуташ много яко. Инвестицията в имот е сравнително лесна и стабилна и си е съвсем легитимен избор независимо дали в близкото бъдеще има риск леко да се понижи цената на жилищата или не. В дългосрочен план винаги ще дойде момент, в който да продадеш спокойно на плюс, а дотогава можеш да даваш под наем и общо взето пак си на плюс или поне не губиш.

# 297
  • София

Защо да се прецакат ако търгуват на минутна графика и в рамките на деня? Продай - купи или обратно.
Дългосрочно инвестиране в каквото и а било е бошлаф работа.
Но това е за друга тема.
Кокопапа и фондчето му явно закъсва с инвеститорите. Затова се мятат навсякъде със скрита антиреклама.

# 298

[/quote]

Като цяло аз лично предпочитам 70квадрата тухла, пред 80 квадрата панел в една и съща локация на една и съща цена.
[/quote]
И аз, ама няма такъв вариант. За същите пари можех да купя 60кв тухла с общите части, демек гарсониера.

# 299

Като цяло аз лично предпочитам 70квадрата тухла, пред 80 квадрата панел в една и съща локация на една и съща цена.
[/quote]

И аз, ама няма такъв вариант. За същите пари можех да купя 60кв тухла с общите части, демек гарсониера.
Сега си сам, ама като се ожениш и се появи дете, жена ти ще ти изяде главата за този апартамент.

Общи условия

Активация на акаунт