Плащане на сметката

• 37 928
  • 584
  •   1
Отговори
# 165
basila, има и вариант за генетичен пренос на личностови характеристики, не е необходимо непременно майката да го "изкриви" с възпитанието си.
Има, има, но майката много помага за оформянето на бъдещото отношение и модел на поведение на мъжа към жената изобщо. Именно поради това обичам да използвам лафа: "майка му е виновна". Laughing

Цитат
макар че формално може да се разглежда като подкуп законово, ако сте на позиция държавен служител (на запад са много стриктни с тези неща и дори 1 кафе не приемат).
Да, знам, би могло, но кафе и шоколад, моля ти се. Ако е от някой тарикат дето иска да му забързам случая – да. Но от един несретник, законът да ме хване за... шлифера.

Случаят с "натискането" на жената да оставя детето и да почва "истинска" работа за пари, че то иначе да гледаш дете е приказка и почивка, го приемам за допустимо и възможно единствено в двойки с под средно ниво интелект или с лоша комуникация.
Също така съм на мнение, че един такъв мушмул дето е способен да преценява, раздава нареждания кой какво да прави с живота си – жена му, децата му, кой колко трябва да изкарва, спокойно може и без него да се справи една жена.

# 166
Доколкото съм разбрал, става дума за предварително организирана среща в заведение с цел опознаване между мъж и жена. Каква безработица, какви болести, какви 5 лв под масата и кон на два етажа?
Случайно да отчиташ, че има хора, които пък не смятат за единствено правилен твоя подход, че да отсичаш категорично кой бил истински мъж и кой не? И ако истинският мъж веднъж има пари за сметката, а следващият път няма по някакви причини (избери си, ако не ти харесват споменатите), то трябва да ли да го пишем неистински заради това, като пренебрегнем евентуални други качества, които притежава? Щото много мадами, които са особено убедени, че трябва да ги черпят, понеже са мадами, нещо хич не остават доволни, като се окаже, че на истинския са му намалели паричките. Ставала съм случайно свидетел в заведение, ситуацията никак не е приятна дори за непознати, а не мога да си представя на мъжа какво му е било.
Коментира се именно защото има различни хора с различни разбирания. Кое пък му е чудното на това разнообразие?
Съгласен съм, че хората сме различни, но в случая обсъждаме кое е възприето за нормално. Ако позволите да излезем за мъничко от темата, бих казал, че за мен  мъжа е този, който трябва да осигурява материално двойката/семейството си. Поне аз винаги съм го правил и не е имало недоволни.
Вероятно съм старомоден, но ми е късно да се променям, а и не виждам причина да го правя. Пак според мен, ако един мъж е останал без работа или без пари, значи нещо не му е наред.

# 167
Сещам се за още един пример - една приятелка излизаше със заможен стисльо, който нито веднъж не я почерпи. Еманципиран свят, казваше тя, и не му отдаваше значение. Заживяха заедно. Нещата приключиха, когато й вдигна скандал, че със собствени пари си е купила ягоди посред зима за 7 лв килото, о, какъв ужас!! 😁😁😁 Та, понякога човек наистина може да се ориентира за много черти от характера по нещо така незначително като плащането на сметките.  Wink

# 168
За мен е въпрос на възпитание жената да предложи и да има средства да си плати собствената сметка. Дали мъжът ще позволи е въпрос на възпитание, навици, финансови възможности и настроение.

Принципно съм съгласна.

Според мен много зависи на какво ниво в познанството/връзката си са двамата.

1. Ако са приятели, излезли да си полафят и да се видят, всеки си плаща, освен ако единият не иска да почерпи. Няма нужда от тръшкане, от която и да е от страните.

2. Излезли са на първа среща. За мен лично жената трябва да има възможност и намерение да си плати, а мъжът не трябва да я остави да го направи.
Случвало ми се е на първа среща да си платя, нямало е втора среща. Не, защото не мога или не искам да си платя, отношението е важно. Надали ще натежа с една салата и безалкохолно. Щом на първа среща не си дава зор да направи добро впечатление или поне да се постарае, какво остава за после...?!?

3. Излезли са не на първа среща - възможност има за комбинации. Мъжът може да остави жената да плаща понякога, за да не се чувства неудобно. Зависи и от финансовите възможности на двамата.

4. Семейство - плаща се, както дойде, то и без това все на едно място отиват....Trollface
Моето мнение съвпада напълно и по 4-те точки. Все едно аз съм ги писала Wink

# 169
Алиса_в_страната_на_чудес мерси, много ми бяха интересни историите, наистина Simple Smile Факт е, че и мъжът Ви и другият мъж, който не си плаща, са получили втори срещи, а мъжът Ви направо Ви е спечелил въпреки сметката. Все още не мога да разбера логиката как някой с 2000лв. заплата е стиснат защото не плаща 2 лева кафе, което очевидно е нищо за някой с висока заплата (аз на просещи старци, когато давам, давам по толкова), но за някой, който ги има тези 2 лева, но решава да си ги спести, защото реално значат нещо за него, има оправдание, че е беден студент. За мен щедростта е именно да дадеш, когато нямаш, да си разделиш залъка с някого. Когато имаш, се изискват много по-големи жестове според мен, за да се каже, че си щедър... Т.е. при имащите плащането или неплащането на сметката не мога да го тълкувам като личностна черта, по-скоро смятам, че не знаят как и какво е добре да направят.

Въпрос и молба за съвет към всички относно темата - виждам, че анкетата върви приблизително по равно при гласували вече 150 човека. При все това защитниците на един от вариантите са особено активни, да не кажа агресивни и вместо аргументи, истории и т.н., които да обвържат неплащането на цялата сметка с кофти поведение по-натам, в повечето случаи само упорито обиждат и лепят етикети мнение след мнение, без да казват нищо ново и по-различно. Опитах се да компенсирам доколкото мога, но нито имам времето, нито искам да я превръщам в тема за себе си.

При това положение ми е напълно ясно, че смислен и добронамерен диалог не може да се получи - ако някой изкаже различно мнение от това на най-кряскащите, ще бъде нападнат и обиждан, затова една част от гласувалите основно мълчат, а ако някой се обади - виждам вече как му се нахвърлят.

Какво се прави обикновено във форума при подобна ситуация? Мога да помоля за заключване на темата, но реално е седяла по-малко от ден; според мен също така е интересна и има потенциал. Има ли някакъв начин да се помоли модератор или администратор за съдействие и да предупреди за по-спокоен тон или не е прието да се прави това? Или и да помоли, ще е все тая? Докладвах няколко особено обидни коментара, но не видах да е последвало нещо и май не мога да докладвам повече на модератор.

Може ли нещо да се направи в такава ситуация (нямам достатъчно опит с този форум) или да ѝ дам още малко време да видим накъде ще върви и да помоля за заключване, ако продължи в посоката, в която отива?

Последна редакция: чт, 30 ное 2017, 16:28 от Анонимен

# 170
  • Насред хаоса

Съгласен съм, че хората сме различни, но в случая обсъждаме кое е възприето за нормално. Ако позволите да излезем за мъничко от темата, бих казал, че за мен  мъжа е този, който трябва да осигурява материално двойката/семейството си. Поне аз винаги съм го правил и не е имало недоволни.
Вероятно съм старомоден, но ми е късно да се променям, а и не виждам причина да го правя. Пак според мен, ако един мъж е останал без работа или без пари, значи нещо не му е наред.
Нормално е за теб. За мен или други хора схващанията за нормално може да са различни.
Що се отнася до това, че ако някой остане без работа или без пари, нещо не му било наред, бих казала само, че е доста самоуверено изказване. Никой не знае кога какво го чака и как точно ще му се стовари на главата, така че аз поне се страхувам да бъда толкова категорична в определенията си за хора и ситуации.
Бгтатко, нищо чудно накрая да излезеш и сериен убиец, освен семеен терорист, пинтия и експлоататор на женски труд.

Последна редакция: чт, 30 ное 2017, 16:35 от La Sombra

# 171
Плащането на сметката и кавалерството нямат нищо общо. В свят, в който жените работят, издържат се, напредват в кариерата, творят, преследват професионални върхове, печелят Нобел (представяте ли си?)... ми се струва, че темата "кой да ми плати сметката" е леко архаична и само показва така или иначе голямата изостаналост и консервативност на местното население и от двата пола.

Кавалерство е да помогнеш с багаж, да отвориш врата, да подадеш ръка при слизане от автомобил, да подадеш връхна дреха в гръб, да почистиш кола от сняг... и т.н. Да плащаш сметки е просто търсене на имидж - в случая имиджа на мъж, който има пари и може да си позволи да издържа жена.

Никога мечтата ми не е била да издържам жена. Харесвам силни, смели, пробивни, способни и знаещи цената и посоката си жени, които последното нещо, което очакват, е някой да им плаща сметките. И съпругата ми е такава. На първа среща ме остави да платя сметката без да спорим за глупости. И веднага след това ме изпревари и купи билетите за киното.

Възпитаваме и дъщерите си в този дух.

# 172
БгТатко, като казах,че в онзи момент е имал буквално 2 лв в джоба, колкото да поеме само собственото си кафе, наистина имах предвид БУКВАЛНО. Simple Smile После стократно се реваншира в годините, когато разполагаше с възможности - ресторанти, кино, театър, пътувания, скъпи подаръци, които дори ми беше неудобно да приемам. И да, не знам какво трудно за разбиране има в казуса с онзи с 2500 заплата - недостойно е човек, който има много, да се скръндзи и за малко. А който няма, просто няма.

# 173
Алиса_в_страната_на_чудес, не разбирам защо отива на среща с 2лв. в джоба, а ако няма как да спести повече - защо пие кафе, а не се извини нещо. Човек може да не се храни 1-2 седмици, ще има със сигурност повече от 2 лв.

Предполагам, че е забравил, че само толкова има, но му е било неудобно да се извини? Както и да е, мерси за историите Simple Smile Радвам се, че първата среща не е била взета като категоричен признак на характер от Ваша страна, а като обстоятелства. Това показва рядко срещана широка скроеност Simple Smile Или пък толкова сте си го харесали просто, че сметките са останали на заден план Wink

# 174
  • MI

Въпрос и молба за съвет към всички относно темата - виждам, че анкетата върви приблизително по равно при гласували вече 150 човека. При все това защитниците на един от вариантите са особено активни, да не кажа агресивни и вместо аргументи, истории и т.н., които да обвържат неплащането на цялата сметка с кофти поведение по-натам, в повечето случаи само упорито обиждат и лепят етикети мнение след мнение, без да казват нищо ново и по-различно. Опитах се да компенсирам доколкото мога, но нито имам времето, нито искам да я превръщам в тема за себе си.
И статистиката не ти е силна страна. 70% в момента са на мнение, че мъжът трябва да поема сметката - една част от тях считат че дори на жени, които не са му близки. Т.е. само 30 % са на твоето мнение. А 43 % - на моето. Wink

# 175
И статистиката не ти е силна страна. 70% в момента са на мнение, че мъжът трябва да поема сметката - една част от тях считат че дори на жени, които не са му близки. Т.е. само 30 % са на твоето мнение. А 43 % - на моето. Wink
Аз посочих 2ри отговор в анкетата и казах, че съм ОК с него вече. Не ми е ясно Вие конкретно защо спорите и на какво толкова се дразните, за повечето от другите обиждащи ми е ясно Simple Smile

# 176
Алиса_в_страната_на_чудес, не разбирам защо отива на среща с 2лв. в джоба, а ако няма как да спести повече - защо пие кафе, а не се извини нещо. Човек може да не се храни 1-2 седмици, ще има със сигурност повече от 2 лв.

Предполагам, че е забравил, че само толкова има, но му е било неудобно да се извини? Както и да е, мерси за историите Simple Smile Радвам се, че първата среща не е била взета като категоричен признак на характер от Ваша страна, а като обстоятелства. Това показва рядко срещана широка скроеност Simple Smile Или пък толкова сте си го харесали просто, че сметките са останали на заден план Wink
В момента и той си се чуди на акъла защо го е направил, но просто желанието да излезе с мен е било по-силно от срама, а и бяхме малки. Simple Smile
А аз видях в него много сродна на моята ценностна система и истински стойностен човек и затова реших да не го режа в зародиш заради едните 2 лева и да не вадя генерални заключения. И всъщност преценката ми се оказа правилна.

# 177
Харесвам силни, смели, пробивни, способни и знаещи цената и посоката си жени, които последното нещо, което очакват, е някой да им плаща сметките. И съпругата ми е такава.

A можеш ли да си представиш колко силен, смел и способен е този мъж, който иска да осигури на точно такава жена да работи за удоволствие и на по-свободен режим, а не за насъщния? Не, нали, то ти и личи, просто искаш да се скатаваш, затова харесваш жени с пари, не е нещо друго.

# 178
Никога мечтата ми не е била да издържам жена. Харесвам силни, смели, пробивни, способни и знаещи цената и посоката си жени, които последното нещо, което очакват, е някой да им плаща сметките. И съпругата ми е такава. На първа среща ме остави да платя сметката без да спорим за глупости. И веднага след това ме изпревари и купи билетите за киното.

Възпитаваме и дъщерите си в този дух.
Smiley Stuck Out Tongue
Ааа, моля, те всички харесват такива жени. Но достъпът до там не е за всеки. Освен, ако не е жиголо, разбира се.
Мерси, ама не. Много са удобни за мъжете такива дами. На тях не им остава нищо да правят. Само да консумират наготово тяхната успешност.

# 179
Всъщност, когато мъжът предлага да плати по елегантен начин, изобщо не се стига до представяне и анализ какво представлява почерпката. Случва се естествено и от самосебе си и не подлежи на обсъждане.
За мен би било много по-раздразнително да си делим сметката за кафе от 5 лв., отколкото за по-голяма сума.

Както казват хората "на малка сметка и хубава жена всеки се натиска".   Според мен, елегантния начин  за плащане  е, когато сметката се урежда със сервитьора настрани, а не на масата.

Общи условия

Активация на акаунт