Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-22

• 86 229
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
Единственото място в Изток, където има панели, се сещам за това: https://www.google.bg/maps/@42.6675405,23.3560158,3a,75y,331.43h,106.69t/data=!3m7!1e1!3m5!1sslApMqfUQR_ByP66t6mAbA!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DslApMqfUQR_ByP66t6mAbA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D345.76364%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
Много е върховно, особено като се умирише реката, или като минат братята с каруците!

Интересно...живяла съм повече от 3 години на въпросната уличка до реката.Никога не ми е миришело. Колкото до циганите-направо съм изумена. Цигани,пардон роми,съм виждала само когато има мащабни пролетни почиствания и кофите се пълнят с полезни за тях неща. Но това е съвсем в реда на нещата. Лично за мен това е топ локация в София Simple Smile

П.П. Сега живея в Дианабад,на 5 минути пеша от въпросната уличка. Циганите са в пъти повече от тези в изток.

Последна редакция: пт, 08 дек 2017, 18:15 от bel4eto

# 91
  • София
Всимки се оказахме комшии, да си спретнем една форумна среща, по-точно среща на активните в темата "Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално". Simple Smile)))))
И моля тези, дето не са от нашите квартали да не се обиждат Simple Smile)))).

Искам и аз на квартална, тематична среща.  Praynig
И трамвая по Г.Мто не го  ща, подписала съм се.

# 92

...
Истината е, че днес на 3 места прочитам твои мнения, че итонгът е канцерогенен и се сещам за флетъртърите  Mr. Green

Абе тя идеята беше как за 300 000 евро ще купи парцел за 1000 кв РЗП и ще го даде за 30% обезщетение, и това някак според Румка е по-изгодно от това да купиш апартамент, което за мен е пълна мистерия като как й се получи. Защото за 300 000 Е за 1000 кв РЗП парцелът ще е на място, където цената на кв е около 1000 Е, и оттам, накрая пак ще има 300 000 Е (30 % х 1000 = 300 кв х 1000 е/кв), тоест, колкото е вложила. Тогава за какво изобщо е инвестирала, нали човек инвестира, за да печели, да не говорим за нервите и мъките с инвеститори, и треперене дали ще довършат или не сградата. Такава бизнес логика ми е непонятна.

Какво е флетъртър???

# 93
  • София

Какво е флетъртър???
Eeee, не внимаваш в модерните движения. Това е нещо като кореняк софиянците против "селяните" в модерен американски вариант:  Mr. Green
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies

# 94

Какво е флетъртър???
Eeee, не внимаваш в модерните движения. Това е нещо като кореняк софиянците против "селяните" в модерен американски вариант:  Mr. Green
https://en.wikipedia.org/wiki/Modern_flat_Earth_societies

Ох, недей!  Shocked Аз в другата тема точно такава препратка пуснах, за обществото на плоската земя, и то точно за Румка и нейния радиоактивен Итонг.  Laughing

Не е истина просто какви глупости може да намери човек из нета, при това с милиони последователи. Сега какво, вървим значи назад, остава инквизиция да се появи и да гори на клада всеки, който посмее да каже, че земята всъщност не е плоска. Колко е бил прав Айнщайн в мнението си за човешката глупост!

# 95
Дианабад каква беше причината да не искат трамвай? Май навремето имаше проект да минава по Г.М.-то?
Проекта беше, през Н. Габровски / Давам бира ако някой каже кой е Никола Габровски без да гледа в нета/ по гемето и по старото трасе.
Идеята беше да не се изоставя трасето.
Затова на светофара на семинарията има подготвено трасе  през пътя към Гара Пионер, но добре че не се получи

# 96
Единственото място в Изток, където има панели, се сещам за това: https://www.google.bg/maps/@42.6675405,23.3560158,3a,75y,331.43h,106.69t/data=!3m7!1e1!3m5!1sslApMqfUQR_ByP66t6mAbA!2e0!6s%2F%2Fgeo1.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3DslApMqfUQR_ByP66t6mAbA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D345.76364%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656
Много е върховно, особено като се умирише реката, или като минат братята с каруците!

Интересно...живяла съм повече от 3 години на въпросната уличка до реката.Никога не ми е миришело. Колкото до циганите-направо съм изумена. Цигани,пардон роми,съм виждала само когато има мащабни пролетни почиствания и кофите се пълнят с полезни за тях неща. Но това е съвсем в реда на нещата. Лично за мен това е топ локация в София Simple Smile

П.П. Сега живея в Дианабад,на 5 минути пеша от въпросната уличка. Циганите са в пъти повече от тези в изток.
И аз съм била там всеки ден в продължение на няколко години, знам за какво говоря. Цигани действително няма постоянно живеещи, но като минат, после 2ч цялата местност мирише на обор. Не знам, мисля, че просто е завет, затова умирисаното стои по много време.

Дико, какво да ти кажа, селска работа...

# 97
Diko, вече писах, че грешката е моя.

За скока на цените в Бг: www.investor.bg/po-sveta/453/a/bylgariia-e-10-ta-v-sveta-po-posk … ilishtata-251765/

# 98
  • София, Bulgaria
Г-жа Томева, благодаря Ви за отговора.
Директно цитирам въпроса на брокера

- Здравейте, Вие продавате апт в Мухосранск, ще го работим ли ?
Е това подчертаното ме извади от равновесие.
Нямам против никой, но тона на т.н. брокер е меко казано аграрен

dikobraz, това даже не е за коментиране...

# 99
Извинете, но съм публикувала поста си в старата тема.

И  на мен ми се иска да има в имот.бг продадените имоти с реално продажни цени и история. Така купувачите ще имат реална представа, защото често си мислят че имота е надценен изпускат добри оферти. Има го и обратното разбира се.

Това няма как да стане. Абсурд е да се оповестяват реалните крайни продажни цени, но средно интелигентен човек лесно и бързо може да се ориентира в пазара, за да може да отсее скъпото, некачественото и това, което може да има подводни камъни.

Относно наложената изкуствено практика да се иска комисионна и от двете страни от един брокер - абсолютно погрешно е клиентът да се съгласява с това и да му извиват ръцете. Няма как един и същи човек да защитава коректно два противоположни интереса!  Tired

Здравейте,
бих искала да се вкюча в дискусията преди всичко с въпроси, но тъй като попаднах на цитираното мнение отгоре (не мога да изчета форума)мога да започна оттук с изказнане.

Не съм съгласна, че това е абсурд. В щатите може да получите тази информация много лесно, и не само за сумата,  но и кои са страните по сделката и датата, данъци и др. Единствено публично не се споменава как е закупен имота, с ипотека или кеш. А също така може много лесно да се проучи и колко пъти, кога и на каква цена имота е бил на пазара. Защо да не може и в България?

Моля, ако може да ме ориентиране по някои въпроси.
1. Кой плаща (купувача или продавача) комисионната при покупко-продажба на имот?
2. Какви са комисионните?
3. Как се избира брокер? Има ли информация за успеваемостта на агенциите или брокерите. Има ли откъде да се научи за некоректни такива.
4. Този въпрос не знам как точно да го формулирам... За това малко пояснение. В щатите продавачите, които продават чрез брокер не присъстват на огледите на потенциалните купувачи. Брокерът въвежда купачите с ключ, който стои в кутия на бравата (lock box). Достъп до този ключ може да имат и други брокери, след като получат кода за кутията.  Така, доста елементарно имота е достъпен за оглед като предварително се знае, че ще има такъв и всеки си носи отговорността. Та, въпросът ми е, в България, има ли възможност продавача да не присъства и да довери жилището си на брокера/и. Въобще как се реализират тези взаимотношения,  ако не се познават?

Благодаря. Heart Eyes

# 100
Преди три месеца купих две жилища и ще пиша за моя опит. За първото - брокерът имаше ключ за апартамента, собствениците живеят в друг град и се видяхме при подписване на предварителния договор. Коментари по цената - свалиха около 5%, кой ще поеме сделката и др. ги уговаряше по телефон брокера с продавача. Аз поех разноските по прехвърлянето. Точни проценти на сделката не мога да кажа, изчислява ги нотариуса. За второто жилище имах познат брокер, предложи ми десетина жилища, разгледах 2-3, при огледа на това което харесах по снимки присъства и продавача. На место уточнихме цената, свали също около 5%, споразумяхме се да разделим разноските по прехвърлянето.  Да добавя, началото на лятото първата ми покупка беше вила. Харесах я по снимки в един от сайтовете. Беше обявена от две агенции. Случайно имаше табела на една от снимките, че е къща за гости. Намерих сайта на собствениците и се свързах с тях. Хората нямаха договорни отношения с агенциите и се споразумяхме директно. Намалиха от обявената цена в обявата повече от 15%!!!. Та всичко е въпрос на договорки.

# 101
В подкрепа на последното мнение , мога да кажа който ЗНАЕ какво  търси, знае и как да го намери . Браво!

# 102
Любопитна съм да разбера брокерката на Тинтина.

# 103
  • София, Bulgaria
Camino,   в Европа и съответно в България е по различен пазара на недвижими имоти. В Америка комисионата 6% е за продавача, като брокерите на продавачът и купувачът си я поделят, като не е задължително да е 50/50. Може брокерът на продавачът да задържи за себе си повече от 50%, като разбира се това е предварително договорено.
В България купувачът плаща 3% и продавачът плаща 3%. Като купувачът може да плати на свой личен брокер или на брокерът на продавачът. За вариантите скоро писах доста подробно.
В България една част от продавачите и купувачите излизат сами на пазара без брокер и съответно си правят сделки сами. Не е задължително да мине сделката през агенция за недвижими имоти.
Относно цените, в България няма регистри и няма как да влезеш в някаква база и да видиш в даден район, как са се движили цените средно на кв.м. Какво прави продавачът в България, ами... гледа сходни имоти в порталите с обяви..т. е гледа как други като него са ценообразували имотите си или се осланя на съвети и близки и познати, които скоро са правили сделки, макар и с някакъв опит те не са експерти все пак. Истината е, че най-реалистична и пълна картинка на цените имат брокерите. Те знаят реалните цени на сделките по кавартали и типове жилища, все пак имат много повече информация от няколко единични сделки на някой познат.
Как се наема брокер, ами както наемаш някой на работа... а/ по препоръка. б/ добри отзиви и т.н. Винаги може да направите няколко срещи, колкото е необходимо, за да изберете брокер, които ще Ви убеди в своите качества. Може да им поискате референции, препоръки...и т.н. И най-важното е да попитате за начина им на работа...модела.. как продават имоти? Ако Ви кажат ...еми ще го снимам и ще го пусна в интернет... бягайте.. Това, което трябва да търсите е лична ангажираност и АКТИВНОСТ. Също така, ако Ви консултират за цена, която е по-ниска от Вашите очаквания, но в последствие се съгласят с Вашата цена, също е лош знак..Това значи, че не умеят да отстояват позиция и само и само да Ви привличат като клиент се съгласят с вас.
Аналогични са нещата и ако сте купувач с разликата, че ако имате нереалистични очаквания спрямо Вашия бюджет, брокерите просто няма да Ви обърнат внимание. Някои може и да Ви кажат директно, как стоят нещата на пазара, но ако Вие не коригирате параметри, те просто Ви забравят.

Относно достъпа до имота възможни са и двата варианта. Ако никой не живее в имота, продавачът дава ключове на брокера си, но ако хората живеят в имота, който продават, тогава често и те присъстват на огледите.

# 104
  • София /Абсурдистан
Да се запиша при вас.

Общи условия

Активация на акаунт