Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са страничните ефекти от третиноин и как кожата може да се адаптира към него?
Какви са препоръките за употреба на третиноин и как могат да се сведат до минимум страничните ефекти?
Как мога да получа крем третиноин/ретин-А в България?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са страничните ефекти от третиноин и как кожата може да се адаптира към него?
Третиноинът е лекарство, което помага за подобряване на текстурата на кожата, намалява бръчките и избистря тена. Въпреки това, той може да причини странични ефекти като сухота, чувствителност и повишен риск от акне. За да се адаптира кожата към третиноина, препоръчително е да започнете с ниска концентрация, постепенно увеличаване на честотата на приложение и използване на овлажняващ крем заедно с висок слънцезащитен фактор. Ефектите могат да се наблюдават след няколко месеца редовна употреба.
-
Какви са препоръките за употреба на третиноин и как могат да се сведат до минимум страничните ефекти?
Препоръчителните насоки за употреба на третиноин включват започване с най-ниската доза, постепенно увеличаване на честотата на приложение и използване на овлажняващ крем заедно с висок слънцезащитен фактор. За минимизиране на страничните ефекти се препоръчва прилагане на масло 20-30 минути след третиноин и избягване на масла, които запушват порите. Препоръчителният подход за използване на третиноин (диферен) включва постепенно въвеждане на продукта, избягване на прекомерно овлажняване след прилагането му и внимателно наблюдение на реакциите на кожата. Някои често срещани странични ефекти включват изсушаване, дразнене и образуване на белези, но те могат да бъдат ефективно управлявани с правилна употреба.
-
Как мога да получа крем третиноин/ретин-А в България?
-
Какви са основните характеристики на продуктите с ретиноиди и третиноин?
-
Какви са предупрежденията при използване на продукти, съдържащи ретиноиди?

Снощи например реших да пробвам плодовия пилинг, така и така сега не ползвам третиноина (защото и двете е немислимо да ги комбинирам)... Та намазах си лицето с киселината, стоях 1-2 мин, не усетих парене или щипане, измих и намазах хидратиращ крем... Всичко беше ОК, но днес като станах сутринта имах 2 гнойни пъпки на носа... Направо се чудя защо така реагира кожата ми...
Но мисля да продължа с пилинга известно време, да се получи някакво незабележимо обновяване на кожата (защото от него не се беля явно) и после да го спра и да мъча отново третиноина... Миналата зима ползвах същия пилинг и кожата ми се беше обновила и бледите петна от лятото бяха изчезнали, кожата става много гладка и мека... Тази зима заради третиноина не съм го ползвала до сега, но мисля да му дам шанс да видим дали пак ще има същия ефект... Тази партида нещо по-слаба ми се струва, миналата година доста по-силно усещах киселината на кожата си... За 1-2 минути и започваше да ми пари и да ме сърби кожата на лицето... Сега не усетих такава реакция, но може би защото е първо нанасяне... Знам ли...