Яли ли сте бой като деца

• 57 514
  • 792
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Колелото се завърта неумолимо. Не зная дали за радост или за съжаление.

# 241
  • SF
Въобще не ми се спори с радио, а и по принцип. Simple Smile

Ами тогава какво започваш? Не знаеш какво друго да кажеш. Ти ми се навря с коментар за възприятията ми. Аз само ти обясних, че няма от къде да ги подозираш дори, какво остава да са ти явни!!! И не ме наричай радио или изобщо каквото и да било, за да не погазваш форумните правила!

# 242
Колелото се завърта неумолимо. Не зная дали за радост или за съжаление.
Абсолютно вярно!

Скрит текст:
Няма да забравя как една съседка, която като бях дете ме гледаше през деня заедно с нейния внук. Толкова мила жена беше. Водеше ни през лятото на плаж на Република, на разходка в парка, на Витоша, ей така да ме изведе някъде от нас. Предварително се обаждаше на майка ми, че ще ме вземе с нея, щото иначе пак щеше да ме маризи, че не съм вкъщи да сготвя и изчистя. А така знаеше, че леля Славка (светла ѝ памет) ще ме води с нея цял ден, та скъпоценната ѝ къща е в безопасност, защото все я беше страх да не ѝ съсипя нещо и всичко се държеше под ключ. Та тази леля Славка като се ожених и някак почна да се държи хладно и дръпнато, и сякаш от далече ме заобикаляше с едно едвам измръкано "здрасти". Ми... променят се хората, аз не държах да ме прегръща за добър ден, но се чудех защо така. А маминка работеше с нея в местната баничарница след като се пенсионира и така хубаво ме наклепала, че жената си мислела, че съм заплаха и за нея самата, едва ли не. Но маминка не можеше да стои кротко и на всеки, който ѝ е направил добро, гледаше да причини някоя мизерия, та такава интрига спретнала, че собственика на баничарницата, който беше приятел от детство на сина на леля Славка, уволни дъщеря ѝ, която също работеше там с тях. И един ден тази жена ме спря на улицата пред блока и някаква такава притеснена, ми казва: Лили, имам грях към тебе, дете! Аз си мислех, че ти си лошата, че ти тормозиш майка си... Тя каза, че си посягала да я биеш, че си и откраднала един златен пръстен и какво ли още не, но сега разбрах кой какъв е... Извинявам ти се мила, че толкова години така странях от тебе, но ти нямаш представа като каква те описваше тя. Какво да ѝ кажа на жената... Поне беше разбрала.
Леля ми, братовчедки, кумовете ми - с всички се беше изпокарала в последните години, но преди това на всички беше казала, че съм и откраднала златото... Те ме гледаха със подозрение и съмнение, защото както казваше "чуждото свое не става" и все пак си имаха едно наум - не съм им кръвна роднина... кой знае от какви съм се пръкнала...
Аз злато не нося, мама имаше доста. Като я взех у нас "откраднатия" от мен пръстен беше на ръката ѝ... Питах я, защо на всички е казвала, че съм ѝ го откраднала като си е на нея?! Беше категорична, че никога не е казвала такова нещо! Като направеше някоя мизерия, която беше толкова плитка и прозрачна, и като човек я залови в крачка, отричаше до дупка като партизанин. Пръстенът го свалиха от ръката ѝ в погребалната агенция като я взеха от болницата... Това ми е от нея. И обиците от ушите ѝ свалиха тогава, и синджира от врата. Друго злато в къщата им не намерих. Един Господ знае къде го беше дала, продала или каквото е решила да го прави. Тези три неща, така си стоят.
А няколко години след смъртта на мама, братовчедка ми, с която си бяхме най-близки ми каза: лоша беше майка ти, много лоша жена, ама късно разбрахме какво ти е причинявала. А аз питам: така ли?! Колко пъти ви казах, че ме пребива, че ме наказва, че заключва стаите, никой от вас нищо не каза! Ами... тя така горко плачеше като разказваше колко си лоша, как ги крадеш, как издевателстваш над тях, че ние ѝ вярвахме... Колко интересно! И защо не се опитахте веднъж да повярвате на мен?! Ей така да се поинтересувате дали пък не е вярно?! Но докато ми минат синявиците от точилката ме държаха далеч от братовчедите и нямаше следи, които да покажа... Всичко беше пресметнато.
Извинете ме, обсебих темата със историята ми и сигурно досадих, но явно съм имала нужда да поговоря за това. Confused На 20-ти стават 6 години от както баща ми си отиде и някак мисля за това, за него, за всичко. А темата ми върна и тези спомени... Няма да ви занимавам повече.  Hug

Esmee, не се занимавай с мен, прескачай ме, че ще ми се отвърже устата против всички правила. Няма ме за теб. Не съществувам. Не ме чети. Нямам значение. Живей си спокойно, че си нервна нещо.

# 243
  • SF
Чета те с неудоволствие, но ти все пак не можеш да го контролираш това. Ясно?! А и знаеш, че съм нервна? Ти си нервна!
Отвържи си устата, да се изложиш, а аз ще ти съдействам за бан. Отвържи я! Смело!
Да си беше мълчала, вместо да ми обясняваш какво ми харесва. И после като не знаеш какво да кажеш, що не ме прескочи, ами го пльосна това с радиото. Айде, отвръзвай се.

А не искам да те чета, защото ползваш клишета, но пък няма бутон Игнор.

# 244
  • out of space
Есмее, спри се! Дразниш много.

# 245
  • SF
Тебе пък с какво?

# 246
  • out of space
Вкарваш напрежение, никой няма нужда от това. Много хора обичат да се заяждат, но ти настъпваш по болното място. Досадно и лековато е- и да искаш, не можеш повече.

# 247
  • някъде в орбита...
О,не се заблуждавай! Изпитваш и още как!
LOL! Доообре Satisfied
Чистосърдечно ти го казвам, нямаш нищо общо с мен като мислене. И за това вероятно не ме разбираш. Не изпитвам нищо. Това същество за мен значи точно колкото и поредния срещнат непознат. А един непознат няма да го гледам, помагам, обгрижвам и т.н.
Скрит текст:
Аз дори не знам този човек дали все още диша, кой го гледа ако е жив, или пък ако не е - кога е умрял. Не ми и пука. Не ме интересува просто.

# 248
~Lily~, изобщо не си обсебила темата. Възхищавам ти се за силата, устойчивостта, любовта, които си имала и си давала. Въпреки всичко. Heart
Искам да те попитам,  защо не си взела жена, която да гледа майка ти, а си поела всичко ти сама. Все пак имаш деца и съпруг. От морални или финансови подбуди? 
Понеже въпросът е твърде личен, съвсем не се чувствай длъжна да отговаряш.

# 249
  • София
Скрит текст:
Lily, и в мен пробуди възхищение. Не знам дали бих имала силата да обгрижвам човек, държал се с мен по този начин. 

Напоследък баща ми започва да се държи по подобен начин, но в пъти по-търпимо от поведението на майка ти. Дразня му се, защото през годините е имало случаи, в които е "забивал нож в гърба" и на майка ми, и на мен. После отричаше да се е случило. Дори се чудех на моменти аз ли съм луда - толкова искрен изглеждаше, чак ме заблуждаваше, че може пък и да не се е случило това. Но откакто поотраснах и майка ми започна да споделя с мен за неволите, които й е докарвал с именно такова поведение си дадох сметка, че не съм аз откачалката. Обичам го, защото ми е баща и защото много ми е помагал успоредно с това, което ми е вредил. За да не е съвсем СПАМ давам пример с такава жестока задвратка, която ми нанесе веднъж, че чак ме изпрати на 1 м разстояние върху леглото (бях на 5-6 г). Пред майка ми отричаше - дете съм била, фантазирала съм. Съмнявам се, че тя му е повярвала, но аз му повярвах тогава и си казах, че съм лошо дете, което си измисля неверни неща.

И така. Към днешна дата той и майка ми приютиха мен и дъщеря ми когато се разделих с мъжа си. Помагат ми много, но неговото състояние става по-сериозно. Понякога дори е почти неадекватен. Притеснявам се. От една страна ми е мъчно, че баща ми вече е толкова стар и болен, от друга страна знам, че целия си съзнателен живот е бил провокатор и скрит агресор и се боря в себе си с много емоции по този повод.

А дъщеря ми е на 4 г и сякаш има скрит радар за неговата същност. Обича го, но някак има моменти, в които много страни от него без видима причина, направо панически бяга. Не му позволява много да я гушка и целува ( а той наистина я боготвори, поне привидно), от време на време тя отива да се гушне в него, но е рядко. Почти съм сигурна, че не й е посягал, защото тя засега не си мълчи и казва всичко.

Последна редакция: пн, 08 яну 2018, 09:56 от pandachina

# 250
Тук въпроса е спорен( не съм ви изчела всички ) но искам да ви кажа, че съвсем родителите които не бият децата си ( ама че звучи гадно ) не са по добри от тези които ги бият !
дали съм яла бой , ами яла съм когато сум правила грешки и сега когато децата ми (момичета на 7 и 10 години ) когато не чуват и не разбират от дума ги пошляпвам и всичко си идва на място. От моите наблюдения като родител бих ви уверила , че "боя" има възпитателна цел.ДЕЦАТА МИ нито крадат нито лъжат за разлика от други техни връстници които не ги бият и за това си позволяват много ( да не влизам в подробности че ще стане дълго )
Смятам че сум родител които добре е възпитал децата си поне до този етап .
когато бях бременна и се разхождах в Хиполент едно дете пищеше и се мяташе на земята че майка му не е купила желаната играчка , майка му го напердаши а аз отидох да я поучавам как така не бива и че това не е вариант на възпитание , да ама ... после имах същия случаи и бях от  другата страна , опитах се да задържа нервите си, но безуспех . Така че момичета "не казвайте Хоп преди да сте скочили" , от дете до дете има огромна разлика и от човек до човек също .
Боят не е метод за възпитание , но понякога се налага , когато детето не разбира от дума .
Братовчедка ми като не била дупенце сега бие дупище , но вече е късно пиле за китка.
п.п В спор няма да влизам ,макар и той да ражда истината .
Не съм била децата си чак така да пищят както е описала авторката , но и никои не може да ме съди и да ми изпраша социални когато аз решавам как да ги възпитавам СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА  .
П.П.П. За протокола вече ми е късно да използвам боя като метод на възпитание и за това обърнах другия лист , но децата ми добре знаят кое е правилно и кое не е !
Всичко добро !

# 251
да. това последното дори е възпяно от поета и певеца!

Първо мъки да го родиш
после грижи да го възпитаваш
и като не можеш да го уредиш
удряй с лопатата, където свариш!!!

Вечно грижи и мъки създава
затова налагай го здраво
няма от него никаква радост
само, само когато го правиш.

Не можеш да му купиш кола
не можеш да му намериш квартира,
нищо не можеш да му дадеш
удряй с лопатата, където свариш!!! !!!

Друго за него не можеш да сториш
само да скъсаш от него колана,
няма с него никаква радост
само, само когато го правиш

Колко за него не можеш да сториш
само да скъсаш от него колана

Щом не можеш друго да сториш
бий хлапето налагай го здраво

Бий, бий, бий, бий хлапето си...

# 252

............................

doh doh doh

# 253
  • Куциндрел

Първо мъки да го родиш
после грижи да го възпитаваш
и като не можеш да го уредиш
удряй с лопатата, където свариш!!!

Вечно грижи и мъки създава
затова налагай го здраво

Не можеш да му купиш кола
не можеш да му намериш квартира,
нищо не можеш да му дадеш
удряй с лопатата, където свариш!!! !!!

Друго за него не можеш да сториш
само да скъсаш от него колана,
няма с него никаква радост
само, само когато го правиш

Колко за него не можеш да сториш
само да скъсаш от него колана

Щом не можеш друго да сториш
бий хлапето налагай го здраво

Ау, Контрол.
Колко сме я пяли като тинейджъри.

# 254
  • София
Аз трудно се наемам да споря, но пред едно напълно изпуснато голямо дете, бих предпочела детето да е пошляпвано като по - малко, та евентуално да си даде резултата "стягането" или др методи, но да се стяга. Щото ще дойде време , те нас ще почнат да ни бият GrinningGrinning

Но, имам един колега, който беше ходил при известен детски психолог в Сф, сравнително млада жена с напредничави и модерни възгледи ( или такава слава има). Нещо за дъщерите му, тийн девойки с лошо поведение в елитни столични училища, липса на интерес в у-ще и към ученето, заплахи за изключване,  и лъжи. Някакви такива "общи проблеми".
Той беше изумен от две неща след терапиите.
1.во - според детската психоложка, боя не е изключен и даже е възпитателен. ConfusedConfused в много случаи е за предпочитане пред тоталната загуба на контрол ( не става дума за пребиване разбира се)
2.ро - модела на семейства,  в които всичко се върти около децата и техните интереси е особено пагубен. В семейството трябва да се знае кой командва и кои са родителите, и какви са техните интереси. Децата и техните нужди са на по - заден план ( без да се пренебрегват, но не бива да са водещи личности в едно семейство) Понеже той обяснил, като го питала, че 4мата с жена му и дъщерите му са с равни права в семейството и с равна сила на дума, мнение и решения . Тя казала че това е мн погрешно.

Тези неща коментирахме с него и ми направиха впечатление след терапията им.

Общи условия

Активация на акаунт