Яли ли сте бой като деца

• 57 519
  • 792
  •   1
Отговори
# 270
# 271
При нас такива наказания с вдигнати ръце нямаше. Дъщеря му може и да не помни единствения шамар, който изяде от баща си, когато отиде без разрешение на плаж и ни хвърли в паника, обаче добре помни втората част от наказанието: всеки ден да чете по 50 страници от "Под игото" и после да ни ги разказва. Накрая, когато приключи с четенето, каза: "Ама тя, тази книга, била много интересна. Малко по-късно, в пубертета, за сериозни провинения, наказанията бяха: за щерката да не излиза, а за сина - без компютър. Мъжът ми казваше: "... това, от което най ще ги заболи, за да не повторят същата глупост". Все пак, редки бяха наказанията, явно е имало ефект.

# 272
  • София
Аз не мога да си представя, че на майка ми или баща ми ще им дойде на акъла да ме наказват с вдигнати ръце...думи нямам. Баща ми е най-спокойният човек, когото познавам. Той даже тон не ми е повишавал. Но пък и със спокоен тон може да се възпитава, стига да знаеш какво и как да кажеш. Майка ми е по-кибритлия, но бързо й минава. И тя не ме е била.
Напълно съм съгласна, че децата копират поведението на родителите си. 1:1. Включително и за отношението между мъж и жена. Затова много трябва да се внимава, как и какво се говори и прави пред тях вкъщи.

# 273
  • Пловдив
Децата имат един период, някъде около началото на пубертета, в който са особено склонни към лъжи и дребни кражби.
Това е вярно. Аз съм крала разни неща в детската градина и в началните класове. Конкретно от градината помня, че бях взела едни пластмасови пръчици от тези, които се използват да се учат децата да броят и да редят разни фигури. Напълно ясно ми беше, че не е редно, защото ги криех от нашите - въпреки криенето баба ми ги видя, усети се откъде са, вдигна патърдия и ме накараха да ги върна. Някъде в първи или втори клас бях задигнала от една съученичка магнит във формата на кубче и синджирче - не златно, не за носене, а някакво сравнително дебело тенекиено без закопчалка, но лъскавко и красивичко. После го накъсах и си лепях парчетата на ушите като обици, тогава нямах дупки на ушите (иначе и изрязани от хартия цветчета съм си лепила вместо обици, толкова исках да имам). Смея да твърдя, че сега съм много честен човек.

# 274
  • Countryside
Имат такъв период децата, и аз съм си прибирала от детската градина от мозайките пръчици(онези като гъбки) и станАла голяма драма. Такова конско отнесох, че още помня този случай и за всяко нещо дълго време питах "може ли". Просто децата не осъзнават на 100%, че дори да искат нещо не могат просто да го вземат. Харесват си нещо и си го прибират. След няколко случая и/или конско повечето деца се осъзнават и не повтарят.

# 275
С какви нелепости се оправдава боя, а накрая става ясно, че си е от манталитета на родителите и, когато мама не е вече заплаха, могат да се ядат солетите на другите.

Да, достатъчно е да се обяснява напоително на децата, а още по-важно е да не се страхуват да споделят на родителите си, защото ако днес е взето по невнимание нещо, то утре ще е прикрита по-голяма вина. Ако децата вярват, че родителите им ги обичат, че няма да са обект на скандали и бой, биха били по-склонни да споделят.

# 276
  • Насред хаоса

И в поговорки си е казано :
"Бии дупенце да не биеш дупише ",
Поговорките обаче кой знае защо не казват, че понякога битото дупенце, като стане дупище, почва да си връща за боя по един или друг начин, включително и чрез побоища върху тия, които са прилагали поговорката върху него. Или я прилага на свой ред в своето семейство. Боят е израз на безсилие и е особено отвратителен, когато възрастен го прилага върху беззащитно дете, което не може да отвърне по никакъв начин. И говори за неспособност на възрастния да се справя с проблемите във възпитанието на детето. Които благодарение на боя не само не изчезват като с магическа пръчка, а и се увеличават и задълбочават.

# 277
Под "дупенце" се разбира точно дете до 2-3, когато още почти няма себеосъзнаване. Та пляскаш главно за да не се претрепе.

На 6-7 вече си е точно "дупище" и вече е късно за бой. Детето точно в тоя момент вече гради его, себеусещане. Ако някой родител е толкова тъп, че и на тоя етап още раздава шамари, после ще си има последствията.

Иначе моето усещане за шамар, ако детето каже нещо обидно или се "отваря" на родителите си...в тази ситуация по-скоро клоня към напоително говорене.

Обаче при неосъзнато дете, което се затичва към улицата, говоренето не работи, ще изключи и ще забрави. Та- шамари само с цел опазване на живота. И в ранна възраст.

# 278
  • София
Пак изопачихте въпроса и извъртяхте нещата , все едно някой системно , тук , видите ли, си пребива децата.
Хора не става дума за пребиване. Това е подсъдно даже , независимо дали е спрямо дете , възрастен човек, куче или котка.  Можеш да бъдеш осъден за пребиване и тормоз и това не е тема, и никой не е казал че е добре. Или поне повечето мнения тук бяха такива.
Някои казахме , че плесница, шамаросване не е края на света. Особено при най- най- крайни случки. Като  да речем,  дива истерия за всичко и винаги, безобразно поведение, изискващо и обвиняващо до степен да загубиш контрол над себе си ( аз писах, че с години съм се въздържала и съм плакала в лицето на малко дете от безсилие и въздържане да не я напердаша........   ами плеснах я, като поотрасна, ама е трябвало по - рано....)  !!!
Всичко беше резултат от крайно либерално възпитание и угаждане....

Или дете пресякло на улицата пред кола и едва не загинало.... човек не може да се сдържи и някой път плесва
Или откраднало, излъгало нагло, откраднало пари от чужд портфейл.... и си купило цигари, пък и лъже....
Такива случки се описваха тук. 
Недейте да обяснявате за "отвратителен" бой срещу "беззащитно дете". Щото беззащитен често се оказва родителя.
Достатъчно случки имаше на отгледани деца на богати и влиятелни родители, които убиват свои връстници по дискотеки.
Да не отглеждаме мамини синчета и глезени щерки или чудовища , това е моя апел ! Едно шамарче  в най- най-краен случай е по -добре, и няма да съсипе "беззащитното" дете !

# 279
  • Куциндрел
Вчера викам на моето - Лелее, как искам да те нашамаря, ама няма.
А то се хили и ми отговаря - Сърбят те ръцете, нали?  Joy Joy Joy Joy

# 280
  • София
Има го и този момент - гледат в очите и предизвикват, което си е чиста манипулация.

# 281
Има го и този момент - гледат в очите и предизвикват, което си е чиста манипулация.
Олеле. Едно 4 годишно дете те предизвиква, което ти дава право да го набиеш. Мноу умно.

# 282
  • В.Търново
От скоро имам нови съседи имат момичета на 7 и 9 не знам какво правят тези хора но в месеца по няколко пъти се чува рев и писъци. Няколко пъти съм се карала с тях но без успех.
  Въпросът ми е дали тук присъстващите са яли пердах като деца и какво мислят за боя, като възпитателно средство. И дали начина на възпитание на родители те ви е повлиял на това как възпитавате вашите деца.
Ти виждала ли си да ги бият или само си чувала рев?Ако дете реве и се къса, не винаги е защото го бият.Може да има десетки причини:да са по-разглезени, да не слушат(има и такива деца), да се бият помежду си децата ит.н.

# 283
Относно поговорките, има и друга: "Бий магаре, по магаре".

# 284
  • София
Къде прочете за право да го набиеш? Подчетрай ми го в цитата, може и да го оцветиш в червено, да го видя това с правото да го набиеш.

Ето, Цеца е написала какво й е казало нейното дете - сърбят те ръцете да го направиш, нали? Това си е чиста манипулация, детето много добре "чете" мислите и емоциите на майка си и й казва, че знае какво й се иска, леко я пощипва дори на тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт