През 2019: Въвеждат ваксина за варицела

• 57 323
  • 517
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аз с малко различен въпрос - спирали ли сте децата от градина след поставяне на ваксината?

# 481
Аз да,но защото имам възможност цяло лято не ходи да пазим бебето от вируси.Иначе мисля че е хубаво,ако можете някоя баба да помогне примерно.

# 482
Аз не съм. Големият си ходеше, слагала съм ги през седмицата без да го спирам. На малкия ги сложих преди да е тръгнал, но не съм ограничавала контактите му.

# 483
Аз с малко различен въпрос - спирали ли сте децата от градина след поставяне на ваксината?
Да, поне десетина дни. Ако след 7-мия ден няма реакция и не се разболее, можеш да го пускаш.

# 484
  • над кукувичето гнездо
Аз не съм спирала от градина, даже в учебен ден сложихме ваксината, защото имаше опасност от контакт. Реакция никаква нямаше. Няколко месеца след първа доза имаше реален контакт и не се зарази.

# 485
Здравейте, момичета 🤗 включвам се да се допитам до вас за ваксината. Много се чудя дали да я слагам. Притесненията са ми от това, ако примерно не се зарази изобщо с варицела, какво става след 10-15г? Пак ли си има защита или? Личния лекар не подкрепя ваксината, каза, че до сега никоя майка не е дошла при него да я бие на някое дете 🤷‍♀️ мъжа ми и той вика за какво му е тази ваксина, ще си я изкара сам. Та, единствено това за изкарването ме притеснява. Дайте ми кураж, много се влияя от чуждото мнение

# 486
  • София
Веднъж изкарана Варицелата, вирусът Зостер (който е причинител) остава завинаги в тялото и подлежи на реактивации от други заболявания и стрес. Можете да прочетете за Херпес Зостер. Самата Варицела може да получи много големи усложнения, в това число и критични, при замърсяване на пъпките. Имаше фатален случай преди няколко години в Пловдив, много се бориха лекарите там, не успяха да го спасят.
Ваксинирала съм и двете си момчета. В групата на баткото само той не се разболя, някои го караха доста тегаво и още се борят с белезите по лицето.
Ваксината се прилага от над 20 години в цял свят.
Всяка среща с вируса е като неин бустер. Засега няма изследване, което да показва, че имунитетът изчезва.

# 487
  • Немция
Ох, тези лекари....Rolling Eyes

Писала съм многократно-  ваксината за варицела се бие масово в Германия от доста години насам.
По тази причина варицела в детска градина отдавна няма, може би единични случаи някъде си(в нашата ДГ нямаше, нито съм разбрала по училищата някой да е бил болен от варицела).

И при наши приятели в България през лятото видяхме детето им, 7 клас, с белези по лицето месец след оздравяването му от варицела.
Ще изчезнат, но...

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 15:45 от Бибит

# 488
Да, знам, че в чужбина се слага от доста години и тук нещо се говореше да става задължителна ваксината. А иначе до ден днешен имам белези от варицелата по лицето 🙃 а кога е най-удачно да се сложи? Смисъл да изчакам ли да мине грипния сезон или няма значение? По принцип няма да го пускам на ясла, а направо на детска и ми се иска да е преди да тръгне

Ох, тези лекари....Rolling Eyes

Писала съм многократно-  ваксината за варицела се бие масово в Германия от доста години насам.
По тази причина варицела в детска градина отдавна няма, може би единични случаи някъде си(в нашата ДГ нямаше, нито съм разбрала по училищата някой да е бил болен от варицела).

И при наши приятели в България през лятото видяхме детето им, 7 клас, с белези по лицето месец след оздравяването му от варицела.
Ще изчезнат, но...

# 489
  • Немция
Да, знам, че в чужбина се слага от доста години и тук нещо се говореше да става задължителна ваксината. А иначе до ден днешен имам белези от варицелата по лицето 🙃 а кога е най-удачно да се сложи? Смисъл да изчакам ли да мине грипния сезон или няма значение? По принцип няма да го пускам на ясла, а направо на детска и ми се иска да е преди да тръгне
Ваксината се препоръчва при малки деца след 11 месеца.
Моите деца получиха първата доза на около 14-15 месеца.
Бяха на профилактичен преглед и я сложиха, без да се съобразяват с грипен сезон.

Ваксината не е задължителна, но  се слага масово(в Германия).

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 12:12 от Бибит

# 490
Track, препоръчвам ти да прочетеш цялата тема. 33 стр. е - няма да ти отнеме много време. Многократно е дискутирано защо е по-добре да имаш ваксина против варицела, от колкото да нямаш.

# 491
Аз съм писала, не знам вече в тази тема ли, но ако се налага някога ваксинация напред в бъдещето, примерно след 30г наистина ли това е по-голям проблем от това, че вируса остава в тялото след преболедуване? Малкият ми син получи първа доза на 12м (даже изпреварих ваксината за мпр).
Майка ми почина от усложнения на херпес- зостер и аз лично се радвам, че ще го спестя на децата си.

# 492
  • София
Моят син е на 16. Лятото му сложиха двете дози, Варивакс.
Понесе ги изключително леко, без никакви симптоми.
1та доза му я сложиха в учебно време, не съм го спирала.

# 493
  • София, св. Троица
Здравейте дами,

Докато се канех да ваксинирам моите младежи и ето че тийнейджъра днес се появи с пъпки. На 14 г. е и за момента чакаме да видим какво ще стане. Въпросът ми е какво да правим с 12 годишния му брат? Някой има ли опит с това да е ваксинирал контактно дете? В листовката пише, че до 3 дни от контакта може да се приложи ваксината, но контакта от кога го броим от излизането на пъпките? Същия въпрос е и за таткото, който не е карал варицела. Днес ЛЛ някак не можа много да ми обясни и по-скоро изглеждаше скептична, че нещо може да помогне изобщо?

# 494
  • Варна
Аз бих изчакала да мине болестта и след това, ако контактните не развият заболяването да се премине към ваксинация, с цел следващо предпазване.

Общи условия

Активация на акаунт