През 2019: Въвеждат ваксина за варицела

• 57 327
  • 517
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте дами,

Докато се канех да ваксинирам моите младежи и ето че тийнейджъра днес се появи с пъпки. На 14 г. е и за момента чакаме да видим какво ще стане. Въпросът ми е какво да правим с 12 годишния му брат? Някой има ли опит с това да е ваксинирал контактно дете? В листовката пише, че до 3 дни от контакта може да се приложи ваксината, но контакта от кога го броим от излизането на пъпките? Същия въпрос е и за таткото, който не е карал варицела. Днес ЛЛ някак не можа много да ми обясни и по-скоро изглеждаше скептична, че нещо може да помогне изобщо?

От лекари знам, че може да се ваксинира до 5 дни от контакта. И да, контакта се брои от излизането на пъпките, защото няма друг маркер., не знаете къде се е заразило голямото дете. Инкубационният прериод е дълъг и затова позволява като се сложи ваксина, имунната система да изпревари вируса в изработката на антитела и да подпомогне за по-леко протичане. В този случай мисля не се предполага пълно предпазване.

# 496
Миналото лято ваксинирах дъщеря ми на третия ден след контакт. Не се разболя. Според мен има смисъл да сложите ваксина, най-малко ще боледуват по-леко, което също е от полза.

# 497
Ваксината е плюс, в случая.

# 498
  • София
ЛЛ също каза, че може да се ваксинира до някакъв период след контакта.
Може да се пусне тест за антитела, но не съм се интересувала точно какъв е теста.

Аз ваксинирах сина ми миналото лято (на 16), защото знам, че никога не е карал шарката. Тест не съм пускала.

Той като бебе (на 2м+) имаше контакт с болен. Не пряк. Заведохме го в офиса на ММ и на следващият ден един от колегите му се обрина (варицела).
Педиатърката каза "инкубационният период е дълъг, чакаме". Отложихме една ваксина за месец. Не се разболя.
И това е бил единственият му случай на контакт.

# 499
Здравейте, има ли някоя бременна майка, която не е карала варицела и е ваксинирала детето си? Питам, защото другата седмица ще ваксинираме сина ми и аз съм бременна в 6 месец, а в листовката пише след ваксинация да се избягва контакт с бременни жени непрекарали заболяването. Педиатърката ме убеждава, че няма никаква опасност за мен и като цяло и имам доверие, но все пак си ме гризе едно притеснение...

# 500
  • София
rada123,
От 1990 насам, в световен мащаб има под 10 такива доказани заразявания. Т.е човек се ваксинира, получава обрив (много рядко явление) с доказан щам точно този от ваксината и заразява друг човек. Всички хора са били или на имуносупресорска терапия, химиотерапия или друго подобно нещо.
Т.е теоретичен шанс има (1/1000000), но реален не.
Шансът да се заразите от детето си, ако то кара дивия вирус е 100%.

# 501
Erinne много благодаря за информацията! Поуспокоих се 🙂

# 502
Според испанската и американската педиатрични асоциации, бременността на майката не представлява противопоказание за ваксинацията на детето, но ако детето развие симптоми на постваксинална варицела (като варицелен обрив или др.), то контактът с майката трябва да се преустанови моментално.
Най-благоприятният период за ваксиниране на детето е след 20-тата гестационна седмица на майката.
За постваксинална варицела се следи най-вече през втората седмица след ваксиниране.

# 503
Вкъщи имаме едномесечно бебе и кака на 3+ и се чудя дали не е добра идея да ваксинираме каката, за да не разболее бебето. Чета, че в момента в много градини има случаи на варицела.
Родителите с опит с бебета и по-големи деца, как сте процедирали?

# 504
Прочетете листовката на ваксината. Доколкото знам, е жива ваксина. Преди време се интересувах и прочетох в листовката, че трябвало след поставяне на ваксина да се избягва контакт (не помня колко седмици) с бебета и имунокомпрометирани лица, поради риск от заразяване. Може вече ваксините да са други, не знам. Аз не успях да ваксинирам децата и изкараха варицела.
Иначе да, има случаи из градините. В групата на дъщеря ми има вече две болни деца. Предполагам, че ще пламнат и останалите.
Няма ли възможност да спрете каката от градина за известно време?
Дъщеря ми беше на 1г. и 5м., когато се разболя. Хич не беше приятно. Синът ми беше на 5г.и половина. Не я хвана от градината и нито едно дете не се зарази. Аз го спрях веднага, щом видях първата пъпка на дъщеря ми на главата. На другия ден и той беше с пъпка.

# 505
В нейната градина все още няма случаи, но не се знае докога.

# 506
Потърсете информация във ФБ групата "Ваксини". Скоро четох там, че този текст в листовката е малко като "disclaimer", тъй като в цял свят имало няколко регистрирани случая.

# 507
Потърсете информация във ФБ групата "Ваксини". Скоро четох там, че този текст в листовката е малко като "disclaimer", тъй като в цял свят имало няколко регистрирани случая.

Никакви Фейсбук групи, има листовка, имате и педиатър.
Поставете си ваксината, за 3467889 път, при ваксиниране НЕ сте заразни.

# 508
Ние сме в аналогична ситуация. Вече изкарахме една карантина в градината на дъщеря ми. Тя не се зарази и я ваксинирах. Нямаше никакъв проблем с ваксината. Двете с бебето лепнаха някакъв вирус със сополи и температура, точно седмицата след нея и въпреки това не е имало постваксинални прояви. Бебето ни е на 10 месеца, рвших да изчакам при него да мине годинка и тогава да го ваксинирам.

# 509
Щом каката е ваксинирана, спокойно можеш да почакаш за бебето, докато протича.

Общи условия

Активация на акаунт