През 2019: Въвеждат ваксина за варицела

• 57 793
  • 517
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте, имам следното питане - детето ми е с поставена една доза Варивакс, като предстои поставяне и на втора. В градината имат варицела и тъй като детето не е било контактно, то няма право в момента да посещава градина, което вече се проточва много време. Последно са в карантина до края на този месец, с ясното съзнание, че може пак да се увеличи.
Въпросът ми е, след като има поставена ваксина, то има ли някакъв документ, с който може да се върне на градина, при все, че групата е под карантина? Сестрата в градината не съдейства, дори едва ли не ме нахока, че съм "дупчила" детето...
Колко време е минало от първата доза? Официален документ се води синята книжка, заверена от НЗОК и подпис и печат на личен лекар до стикера на ваксината.

Всички трябва да си имате такива книжки заверени от НЗОК. Носите ги при личен лекар, попълва данните, нанася дати и сложени ваксини, подпис, печат, лепи стикер на Варивакс в графа "Други ваксини" и толкова. И сестрата от ДГ да си гледа работата.

Единствено, аз бих сложила втората доза, и седмица след нея ако всичко е наред, тогава бих си пуснала детето в група под карантина.

Последна редакция: чт, 11 авг 2022, 16:21 от amy_nka

# 316
  • Г. О.
Моите деца нямат такава синя книжка. Ще отида в здравната каса в такъв случай. Какъв е редът? Първо при личната и после в касата за печат ли? Всичко се е вписвало в картона на детето от лекаря, който прави прегледа и манипулацията. Трябва да я накарам да напише всички сложени ваксини, нали така? Питам ви, понеже трябва да ѝ обясня всичко от-до, че тя не е много в час.
Относно ваксината против варицела ме попита защо причинявам това на детето си!

# 317
  • Където морето целува небето...
Аз преди седмица вадих на малката за зъболекар. Та отива се в Здравната каса с акт за раждане на детето и се взима книжката от там. После имате три дневен срок да бъде заверена от ЛЛ на детето.
Ваксините се вписват при ЛЛ.
Интересно, че нашата каза, че тази ваксина понеже не била задължителна не се вписвала, ама да си пазя кутията. Стикер нямам...

# 318
Вписва се, как! Вписваш си я ти и даваш на ОПЛ или педиатъра, който я е поставил, да ти уради печатче до нея, както при останалите ваксини е. Просто не се пише в графата при задължителните ваксини, ами в "Други ваксинации". Пишеш саморъчно дата, име на ваксина, номер на партида и срока на годност (има ги на кутийката), ако няма стикер. Ако стикера го изхвърлят, остава кутийката да си пазиш. Предварително ако напомниш за стикера, няма да го изхвърлят. Иначе се изхвърля всичко след употреба на ваксината. Остава само кутийката.

Относно ваксината против варицела ме попита защо причинявам това на детето си!
Close Дано докато се пенсионира спре да ръси такива простотии.

# 319
За протокола - моето дете нямаше никакъв страничен ефект от ваксината, ното температура, нито обрив, нищо, та не виждам кое точно съм му причинила. То щото като му причиниш пъпките, е много гот, нали...

Здравна книжка и двете ми деца нямат и не виждам защо да им вадя. Ходят си при лекарка, която е по НЗОК, тя им е вписала всички ваксини в картоните И електронното досие. Включително и тази за варицела. При записване за градина искаха справката, принтира я на нещо, което се води май здравно-профилактична карта.

Синята книжка единствено би ви потрябвала за зъболекар май, ако водите детето на такъв с договор по НЗОК, нашия е частен. Дриг вариант да ви потрябва, евентуално ако сте на почивка и заведете детето на преглед в държавна болница, но и тогава могат да проверят по ЕГН, водила съм го само веднъж така и никой не ми е искал книжката, само ЕГН. В общи линии безполезна ми е малко, но е хубаво да я имат, ако ви се занимава. Иначе не е нещо спешно.

# 320
Защо трябва да я имате тази книжка? Това ни е официалния ваксинационен паспорт. Ако имате съмнения, звъннете в РЗИ и питайте. Всички останали хвърчащи листове принтирани или попълнени от опл не са официален документ. Ако един ден детето ви замине да учи в чужбина, това ще е документът с който да удостовери ваксинационния си статус.
Повечето хора си мислят, че тази книжка е само за посещенията при зъболекар, но не е.

# 321
Много полезно! За София, къде би трябвало да се отиде за издаване на тази книжка?

# 322
  • Г. О.
Момичета, взех от личната лекарка синя книжка, попълнена е с данни на детето и с вписана ваксина в графа "Други". Книжката е регистрирана в електронната система. Според личната всичко това е напълно достатъчно и не трябва да ходя до здравната каса. Аз все пак отидох до здравната каса за да сложат печат,но те ми казаха, че там печати не слагат.

# 323
Момичета, взех от личната лекарка синя книжка, попълнена е с данни на детето и с вписана ваксина в графа "Други". Книжката е регистрирана в електронната система. Според личната всичко това е напълно достатъчно и не трябва да ходя до здравната каса. Аз все пак отидох до здравната каса за да сложат печат,но те ми казаха, че там печати не слагат.
На мен пък ми сложижа печат е Здравната каса миналата седмица, после ЛЛ завери с нейния печат и входира в системата. Реално има две страници с два печата. Може би всяка РЗОК действа различно.

# 324
Благодаря на amy_nka.
"С влизането в действие от 1 април 2017 г. на Националните рамкови договори за медицински и за дентални дейности за 2017 г., общопрактикуващите лекари нямат задължението да предоставят на гражданите здравноосигурителни книжки, когато те осъществяват първоначалния си избор. Според Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, Националната здравноосигурителна каса издава книжките на здравноосигурените и ги разпространява чрез районните здравноосигурителни каси (РЗОК). Всяка РЗОК е създала организация за предоставянето на гражданите на здравноосигурителни книжки."

Звъннах на лекаря на детето, точно същото потвърди. Отивам за книжка другата седмица за детето.

Последна редакция: сб, 13 авг 2022, 12:13 от помбер

# 325
Аз пък ще питам лл на детето дали неговата книжка е вписана някъде електронно, щото нямам такъв спомен. Нали сега електронното е нова мода... Да сме изрядни...

# 326
Момичета, бях обещала да пиша. Имам отговор от Министерство на здравеопазването - за децата с ваксина Варивакс се прилагат мерки по общия разписан ред. С две думи си подлежат на карантина, тъй като не е описано в наредбата. Успокоителното е, че "в кратки срокове предстои промяна в Наредба № 6 като са предвидени текстове относно лица с приложена ваксина срещу варицела. "

# 327
За карантина в ДГ ли ставаше въпрос?

# 328
За карантина в ДГ ли ставаше въпрос?
Детска градина/училище са ми писали че са едни и същи мерки. За сега продължаваме ние да си стоим под карантина.

# 329
В смисъл, групата е под карантина?Детето си посещава групата под карантина. Правилно ли разбрах?

Общи условия

Активация на акаунт