Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 302
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
Отново да благодаря на Томева за компетентната помощ.
 bouquet

# 496
А кой е строителят на сградата в Акчелар /по пътя за Виница/? За Варна става въпрос

# 497
По-голямата или тази, която в момента довършват? Която довършват е на крато инвест. Другата не мога да си спомня. На мен не ми харесва,че е точно на пътя, но на по висок етаж,може би, става.

# 498
По-голямата или тази, която в момента довършват? Която довършват е на крато инвест. Другата не мога да си спомня. На мен не ми харесва,че е точно на пътя, но на по висок етаж,може би, става.

Намерих я...Аквачар

# 499
И какви са вашите прогнози - питам съвсем сериозно? Че цените ще се вдигат непрекъснато и ще стигнат стойности , подобни на тези в Скандинавските държави?

Моята е за спад на цените. Вече се уравновесиха, така че следва спад.
какво имаш предвид че се е уравновесила
В момента до март,април пазарът е в зимен сън, след това чакай ... равновесие

# 500

Намерих я...Аквачар

Аквачар би трябвало да е името на сградата. Строителя е Крес Инвест.
Преди питаше за имот за ремонт сега нови сгради Simple Smile

# 501
Равновесието ще дойде, когато излязат на пазара огромния брой нови апартаменти, които в момента се строят и са в проект на започване. Когато предлагането надвиши търсенето, защото както вече казах колко от купувачите имат нужда от няколко заключени апартамента....ще видим съответната реакция на пазара. Зависи и от лихвите по кредитите разбира се. Включително сега на вторичен пазар се предлагат доста апартаменти от 2013-2014 че и по-стари на шпакловка и замазка, тоест купени и заключени. Като се прибавят и новите строежи цената ще се регулира от намаленото търсене, което е неизбежно при евентуално пренасищане.

# 502
А аз май ще започвам да гледам и за панел. До сега /4-5 месеца/ така и не попаднах на точната тухла, вече разширявам хоризонта. А и както се оказва - гаранция в новото няма. Вчера си говорихме с един колега, той е на квартира в нова тухла в местност Пчелина, сградата е чисто нова, той е първи живущ в нея, на първи етаж и...е протекла. Сигурно има гаранция, но щом още в началото има проблеми, не ми се мисли за по-късен етап. Със сигурност има значение и строителя, изобщо не мисля, че всички нови сгради ще са направени през пръсти...

# 503
Равновесието ще дойде, когато излязат на пазара огромния брой нови апартаменти, които в момента се строят и са в проект на започване. Когато предлагането надвиши търсенето, защото както вече казах колко от купувачите имат нужда от няколко заключени апартамента....ще видим съответната реакция на пазара. Зависи и от лихвите по кредитите разбира се. Включително сега на вторичен пазар се предлагат доста апартаменти от 2013-2014 че и по-стари на шпакловка и замазка, тоест купени и заключени. Като се прибавят и новите строежи цената ще се регулира от намаленото търсене, което е неизбежно при евентуално пренасищане.
така описаният процес и миналата година се случваше, но резултатът е 15% увеличение в цената и 7% увеличение в броя на сделките

Колко квадрата имаше разрешени миналата и по- миналата година, че таз годишните 280000 за София да ви изглеждат някаква баснословна цифра?
Това са 140 малки блокчета или 80 по- големи
А като се има предвид, че реално са около 50 малки блокчета и 5-6 гигантски комплекса с такса за поддръжка, не мисля, че който не желае да плаща такса поддръжка, би си купил там.
НЗ, вие кажете

# 504
Според мен показател за насищане е изкупуването на зелено, ама много зелено, още преди или около първа копка. Ако немалка част от апартаментите се купува на такъв етап, то това значи, че все още си има и немалко търсене. Ако повече апартаменти остават непродадени до Акт 16, то това би могло да значи, че търсенето е намаляло. При нас, 3-4 седмици след като обявиха цените на зелено, вече бяха продадени около 30% от жилищата. До Акт 16 остават главно огромни апартаменти от по 150 кв.м нагоре. Всичко това... от позицията на абсолютен лаик Wink

Иначе скоро предвиждам падане на наемите, в резултат на голямото инвестиране в имоти. Още повече, че повечето нови имоти са добре ремонтирани, "луксозно" според индивидуалните виждания на собственика и наемите са от 700 нагоре..

# 505
А аз не считам, че ще паднат, а напротив - новата висока цена ще се наложи, и дори неремонтираните ще станат ремонтирани, за да хванат и те цена

# 506
Няма ли тогава много наематели да се замислят, че ще е по-добре да изплащат ипотека с по 500-600 лв вноски, отколкото да дават 700+ лева на наем. И ако има 20-30% спад на наематели, то би трябвало и наемите да паднат.

# 507
Проблемът на хората е не че не се замислят, а че нямат 20% кеш за самоучастие... инак съм съгласна с теб за логиката, ама на практика трябва и кеш

# 508
Няма ли тогава много наематели да се замислят, че ще е по-добре да изплащат ипотека с по 500-600 лв вноски, отколкото да дават 700+ лева на наем. И ако има 20-30% спад на наематели, то би трябвало и наемите да паднат.
Замислят се и още как. Grinning
И ние си направихме тази сметка.
600 лв на месец ни беше наема в псевдо двустаен - хол с кухненски бокс и спалня, баня. Много по-смислено е да ги даваш за нещо твое, което в един момент да погасиш предсрочно. Много хора разсъждават така. Повечето ми приятели под наем се оглеждат и сортират обяви, въпреки че още не търсят активно. Събират за самоучастие и такси, звънят по родители, уговарят се за някакви продажби на стари наследствени имоти в провинцията...
За мен в търсенето определено има сезонност. Зимата има лек спад студените месеци (може би дори спад не е думата, а застой), после на пролет генерално се събужда пазара чак до юли-август, когато пак застива, за да скочи октомври-ноември преди зимния сън.

# 509
Хипотетично може вноската да е по-малка от наема, ама ако имаш заделени повече пари за собствено финансиране. Или ако наемът ти е в скъп район, голям апартамент, а се преместиш с ипотечния в по-малък и по-евтин квартал. Иначе е приблизително еднакво или малко по-високо от наема. Което пак е доста добре, като се има предвид, че наемите, дори и при малка инфлация, все ще си растат, а вноската, дори с повишение на лихвите, едва ли ще се вдигне чак толкова. След няколко години, ако не се случи нещо извънредно, заемът ще ти струва месечно по-малко от наем.

Разсъждавам си Simple Smile Още ме е яд, че когато бях във втората си квартира, проверявах колко ще ми струва да взема ипотечен. Това беше преди кризата и големия скок на имотите, даваха доста лесно заеми, имах вече работа на трудов договор. Щях да плащам 300-350 лв. месечно за ипотека. За наем със съквартирантки плащах по 100 лв. и ми се видя ужасно много да ми скочи разхода три пъти. Е, след две години се преместих на нова квартира с 350 лв. наем, а после - на 500 лв. Simple Smile 

Общи условия

Активация на акаунт