Уморява ли ви майчинството?

• 75 749
  • 908
  •   1
Отговори
# 480
Аз, както се вижда, кърмех по 30 минути на 2 часа, в останалото време цедях или спях. Не знам дали е от немското или от програмисткото Wink. Но след 4 страници детето е вече с 600 грама над родилното и е спрял с документацията.

# 481
Аз, както се вижда, кърмех по 30 минути на 2 часа, в останалото време цедях или спях. Не знам дали е от немското или от програмисткото Wink. Но след 4 страници детето е вече с 600 грама над родилното и е спрял с документацията.
Хаха, и от двете ще да е.

Ех, как ме е яд, че ми няма целия багаж в момента за да снимам моята идентична тетрадка, която водих до към 18ия й месец всеки ден!  

# 482
елена и ти си от моя отбор. Аз си записвам колко яде, колко памперса сменяме, в началото мерих преди и след хранене колко тежи. Simple Smile)))))))) изобщо много обичам да си логвам показатели. Откакто купихме термометър за мерене в ухо, и с това си играя и логвам Simple Smile))
Но бебето ми е вече много едро и не се притеснявам за храненето му. В началото много ме беше страх дали яде достатъчно, защото все заспиваше.
за себе си записвам  килограми, калории, какво и дали спортувам. За работата си записвам какво да свърша за деня, седмицата, и преизчислявам в края на всеки ден Simple Smile)))))))))) и тн и тн. Просто не искам да изпадам в детайли, защото винаги отнасям по някоя критика и подигравка относно вманиаченото си записване Simple SmileНо в интерес на истината, не успявам почти никога да си изпълня плана за деня. Просто не изчислявам добре колко задачи е реално да вместя и се надценявам.

Също така днес решихме с мъжа ми, че утре ще почнем да пишем план за нас двамата какво имаме да вършим неотложно и да се държим отговорни един друг. Аз имам чувството, че той ми се дразни вече от това, че за някои неща отдавна говоря, а не ги правя.  Даже планираме и съвместен проект, но да видим.

Една приятелка пък имаше супер детайлен дневник за захранването. какво колко лъжички в колко часа, реакция и тн. Simple Smile прати ми го, за да се подготвя и аз с нашето захранване.

# 483
А не, аз не съм. На мене тези дни са ми се слели в един дълъг период на лактация Wink. Това беше неврозата на мъжа ми, или опит да се увери, че бебето няма да пукне от глад.

Иначе, наскоро разбрах, че има апп-ове дори и за това.

# 484
..

Една приятелка пък имаше супер детайлен дневник за захранването. какво колко лъжички в колко часа, реакция и тн. Simple Smile прати ми го, за да се подготвя и аз с нашето захранване.
Ето това е много важно да се описва и да се държи отчет за това кога и как и по колко се въвеждат храните, колко интервали да има между новата храна, реакциите на детето/кожата/лицето са важни индикатори за алергии и бъдещи реакции към дадена храна.

За захранването имах много детайлен дневник и много внимавах всяко ново нещо да е поне 3-4 дни отделено от предходното.

Но аз за всяко дете водя такива дневници от години и съм свикнала.

# 485
Товс беше неврозата на мъжа ми, или опит да се увери, че бебето няма да пукне от глад.

Иначе, наскоро разбрах, че има апп-ове дори и за това.

Simple Smile)) ами то в началото си е много страшно, човек няма опит няма на какво да се опре, а и бебето изглежда миниатюрно, направо ми се струваше, че е на ръба на оцеляването.

Иначе не знам защо за мен с аповете не е същото. Аз имам нужда от дебели тефтери и от самия процес на писане.

Barefoot Кontesa, нейният дневник е наистина много детайлен и даже на мен ми помогна да видя горе долу за какво иде реч.

# 486
  • София
Учителите са треньорите, а не родителите!
На учителите им е съвсем безразлично как се справя моя състезател, те си изпяват урока и кой разбрал-разбрал.На теста едни са подготвени,други-не!

# 487
  • София
Имам познати майки, които учат с децата си и наблюденията са ми, че основно това се случва с момчетата. Говорим за седми клас.За мен е неприемливо, меко казано. Освен ако детето не е със СОП.
Началната учителка на дъщеря ми, която винаги ще помня с  добро, ни повтаряше на родителските срещи: В първите класове е много важно да научим децата си как да учат, защото това ще им е важно за цял живот.
Дъщеря ми е седми клас, подготвя се за НВО. Това, което правя е не да уча с нея, а да гледам резултатите от тестовете , от пробните изпити, да разговарям с учителите от училище и с тези, при които се подготвя допълнително . Имам доверие на тях и на детето си и мисля, че реално преценяваме възможностите на детето. А какво точно учи- не знам, не съм разлиствала нейни учебници от доста години. Тя ми разказва често, споделя и това е.

# 488
Това е, защото имаш релистични представи за.възможностите на детето си. Много майки го нямат и се опитват да компенсират с „помпане”. Рано или късно всеки се изправя сам пред действителността и тогава се вижда, каквикачества.притежава.

# 489
  • София
Учителите са треньорите, а не родителите!
На учителите им е съвсем безразлично как се справя моя състезател, те си изпяват урока и кой разбрал-разбрал.На теста едни са подготвени,други-не!
И винаги сте в неразбралите, че да учите заедно ежедневно по всичко? Thinking
Нормално е да се изчистват пропуски, това става с контрола и помощта от родител, но не и учене заедно? Само аз ли намирам разликата в двете?
Като родители трябва да научим децата как се учи, а не да учим с тях.

# 490
Като видя такъв календар и получавам комплекси за малоценност. Честно това с календарите и задачите не го разбирам, прилича ми на свръхконтролиране. Ама какво разбирам аз. А пък това с тетрадката с деня по часове и писането кога си сменил памперс вече надминава всичко.  Shocked

# 491
За календарите, графиците, таблиците:
Скрит текст:
Полезни са, не само за майката, ами и за всички членове на семейството, особено ако семейството е активно - има активен социален живот, пътува, спортува, включва се в обществени дейности и т.н.
У нас сме организирали нещата така:
- Задължителните училищни програми на децата висят на видно място - така всеки един от семейството знае кой кога какво има в училище, кога излиза, кога се прибира.
- Една отделна таблица имаме (по дни от седмицата) за извънучилищните занимания на децата, които са фиксирани. Тренировките и уроците на всяко дете са в различни дни, на различни места - като са подредени прегледно и ясно и сложени на видно място, можеш с едни поглед да видиш кой ден кое дете къде е, кой от къде водиш/взимаш, кога кой е свободен.
- Семеен календар с графи за всеки член от семейството -в него нанасяме важни дати, извънредни срещи, часове за лекар и зъболекар, мачове, ваканции, пътувания, уговорки за гости и рождени дни, родителски срещи, командировки и т.н. Така пак с един поглед се вижда в кой ден, кой, къде и какво. И го вижда всеки и си се следи от всеки, но погледът е над семейните ангажименти в цялост.
Така като се появи въпрос, като например "Тони ме покани да спя у тях следващата събота, може ли?" се поглежда календара и се вижда, че в конкретната събота има 2 мача, единия в съседното село, другия в град на 80 км., а после и концерт за 3 март на българската общност, тоест поканата не може да се приеме. Но пък веднага се вижда, че съботата след 3 седмици е свободна с въпросния Тони може да се уговори преспиването у тях или у нас без проблем.

За помагането на децата в училище:
Скрит текст:
Сравняват се ябълки с круши. Защо?
Доста от пишещите по темата майки отглеждат деца в чужбина, при коренно различни училищни системи. Бандиера е в Германия, а тук участието на родител в училищния процес е силно желателно. Системата е много, ама много по-различна от системата в Бг и в миналото и сега. От добро училище се изхвърча лесно и втори шансове няма. Добро училище предполага добра среда, добро образпование и добри шансове за университет. Та или играеш по правилата на системата, или детето ти страда.
Друго - децата са различни. Едни са по-отговорни и самостоятелни, други по-разсеяни и неконцентрирани. Тоест имат нужда от различен подход при обучение и възпитание.

На мен никой не ми е помагал в училище, на съпруга ми също. Никой не е знаел кога ще имам тест или класна, по кой предмет, на какъв материал. С такава нагласа бях и аз, когато проимах ученици. Да, ама не става само с нагласа, реалността те блвска челно и се променяш. 2 от децата ми нямат особена нужда от помощ и контрол, справят се по-добре ако никой не им виси на главата. Първородният, обаче, е друга бира и се налага да съм наясно в детайли и подробности за нещата в училище - тестове, класни, домашни, проекти, презентации, да следя за срокове и дати, да напомням и проверявам. Нито ми е кеф, нито го искам, но го правя, защото ми пука в каква среда расте детето, в какво училище учи, какви шансове за професионално развитие ще има. Не, не уча вместо него, не уча с него, не пиша домашни, но го организирам и контролирам и напомням и проверявам, за да успее с всичките си задължения навреме.

# 492
Сериозно ли мислите че ако семейството е активно задължително му трябва календар.
Сбъдваща по твое мнение сравняваш ябълки и круши. Ви е сте в Германия, там не можеш да отидеш никъде без час, тук не е така, мога да отида по всяко време и при всеки без предварителна уговорка.
Съжалявам обаче това с календарите ми е чист control freak.

# 493
Да, Весе, за тук трябва, затова обясних подробно защо. И не само защото гоститата се случват с предварителна уговорка, а защото ангажиментите са много и за да се случат, трябва да се планират точно и да се знаят от цялото семейство. Например - посещение при ортодонт за всяко дете на всеки 3 седмици - часовете са записани предварително и трябва да сме наясно с тях, за да се види кой от родителите може да поеме конкретния час. А при записване на часовете трябва да сме наясно кой кога е на тренировки и уроци, за да не пропуснат  нещо заради друго. А ваканциите? Ваканциите всяка година са на различни дати и с различна продължителност, има ваканции приблизително през месец и половина-два. Нали трябва да стиковаме отпуски, пътувания, ангажименти, отсъствия? Без семеен календар тук, хаосът е пълен.

# 494
С това съм съгласна, когато не можеш да отидеш някъде без предварителна уговорка си трябва календар.
В България обаче от такъв календар няма голяма нужда. Можеш да отидеш почти навсякъде без предварителна уговорка, лекар, зъболекар.

Общи условия

Активация на акаунт