Гестационен диабет - тема 2

• 68 116
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
    По време на бременността, кръвната ми захар сутрин на гладно винаги излизаше 5.02; 5;30;5,60 дори. Важно е да има 12 часов глад приди изследването. Според доктор Ночев си бях за обременяване с глюкоза, но не го направих. Посъветвах се с гинекологът ми и ной каза, че няма смисъл да натоварвам организмът и бебето излишно. Водите бяха в норма, бебето вървеше добре за седмиците си. Не консумирах сладко, тестено, е не хич да не хапвам, но мното рядко. Бебето се роди в 39 г.с. 3.460 кг.,нямаше никакви проблеми.
    Пиша това за да ви кажа, че всичко е много относително. Ако бях направила обрмнаването 100%кише да излзне чи имам ГД, но ако по принцип не приемам сладко, тестено и прекалено въглехидратни храни мисля, че няма проблем.

# 106
    Разбира се всеки отговаря за себе си и детето си,но според мен както не един потребител е написал-това че всичко изглежда наред,не значе че е така.Трябва да се правят изследвания,за да може нещата да се контролират и да не рефлектират върху бебето-поне на мен ми се вижда доста опасно.Радвам се,че при вас всичко е било наред все пак.

# 107
      По време на бременността, кръвната ми захар сутрин на гладно винаги излизаше 5.02; 5;30;5,60 дори. Важно е да има 12 часов глад приди изследването. Според доктор Ночев си бях за обременяване с глюкоза, но не го направих. Посъветвах се с гинекологът ми и ной каза, че няма смисъл да натоварвам организмът и бебето излишно. Водите бяха в норма, бебето вървеше добре за седмиците си. Не консумирах сладко, тестено, е не хич да не хапвам, но мното рядко. Бебето се роди в 39 г.с. 3.460 кг.,нямаше никакви проблеми.
      Пиша това за да ви кажа, че всичко е много относително. Ако бях направила обрмнаването 100%кише да излзне чи имам ГД, но ако по принцип не приемам сладко, тестено и прекалено въглехидратни храни мисля, че няма проблем.

Абсолютно съм съгласна с vili_28. Това, че при вас не е имало е проблем е чудесно, но не прави действията ви по-малко безотговорни. Аз лично не бих се дала за пример при това положение. Реално сте имала проблем с кръвната захар, някакъв проблем. Дали е ГД или нещо друго, няма как да знаете. Но не сте си мерила кръвната захар с глюкомер, не сте следила систематично нещата. Ами ако бяхте с ГД? Защото нивото на водите и големината на плода са възможни усложнения, но не са задължителни. ГД носи още достатъчно рискове, за да е необходим контрол, а не подминаване с лека ръка. Да не говорим, че е важно да се знае какво е било положението при една следващата бременност и не само. С всичко това искам да кажа, че вие вземате решения за вас и бебето ви, но, според мен,  не е ок да давате такъв пример на жени в подобна ситуация, защото е възможно да се подведат.

# 108
      • Сан Франциско
      И аз не съм съгласна, че при наличие или дори само съмнение за гестационен диабет самоназначаването на диета е препоръчително. На мен диетата ми беше изготвена от диетолог в болницата и моята докторка и съобразена с килограмите ми, телосложението и куп още неща - до грам. Аз съм висока, слаба, мускулеста, обичам да спортувам, обичам и да ям 😊. Преди няколко дни едно от момичетата от темата ме помоли на лични да й дам пример за диетата ми. После каза, че тя ако изконсумира толкова въглехидрати и ще започне да се търкаля. Да, ама при мен бяха идеални, за да контролираме успешно пустия диабет и в същото време да не се гътна от глад. И както съм писала пак и пак - 20 минути разходка след всяко от трите основни хранения - не тичане, не тътрузене на крачуните - премерени крачки - според всичките доктори жизненоважно при гестационен диабет. Тук беше зима, тъмно и студено след вечеря, та аз марширувах по коридора. Съпругът ми гледаше телевизия и на всяка обиколка ми подвикваше какво се случва 😊. Освен това, както съм писала преди, аз нямах абсолютно никакви видими симптоми и неразположения - нито от диабета, нито от прееклампсията, нито от другите проблеми, обаче тялото ми тихичко е биело отбой и напълно изтървало контрола и добре, че беше страхотният лекарски екип, че не ми се мисли.

# 109
      Сараж, ни ми де влиза в спор с вас, вие явно всичко си знаете.

# 110
      • София
      Момичета, имали ли сте кетони в урината по време на бременността? Вероятно заради нисковъглехидратното хранене са се образували /2+ излязоха днес/, въпросът ми е за колко време с прием на много течности сте се отървали от тях? Ползвали ли сте лентички за самодиагностика на кетоните? След колко дни наливане с вода да си пусна нова урина  лабораторията? Четох, че са вредни и опасни за бебето, съответно мога да изпия още тази нощ 10 литра вода, но не съм убедена, че това количество е добро за организма като цяло. Въпросът е какво е количеството течности на ден, което помага за изчистването на кетоните и колко бързо мога да се надявам на ефект?

# 111
      Аз имам кетони от 2месеца и не мога да ги изчистя-пия много вода и чай от шипка.Генекологът ми каза,че при много бременни се случва-свързано е с обмяната и няма никакъв проблем за бебето.

# 112
      Лорена,

въпросът за кетоните трябва да се обсъди с ендокринолог, не само с гинеколог. Най-безпроблемната причина за появата им е, че си се дехидратирала (особено ако повръщаш много).
      Кетоните на гладно ли си ги мерила? А как ти е кръвната захар на гладно?
      Наличието на кетони в урината е признак за не добре контролирани стойностти на кр. захар, за недохранване и още други неща.
      Дано бързо да разрешиш проблема!

# 113
      • София
      Лорена,

въпросът за кетоните трябва да се обсъди с ендокринолог, не само с гинеколог. Най-безпроблемната причина за появата им е, че си се дехидратирала (особено ако повръщаш много).
      Кетоните на гладно ли си ги мерила? А как ти е кръвната захар на гладно?
      Наличието на кетони в урината е признак за не добре контролирани стойностти на кр. захар, за недохранване и още други неща.
      Дано бързо да разрешиш проблема!

За ендокринолог часът ми е чак на 5-ти март, по-рано не можах да се вредя, а ми се иска да реша проблема преди това /в Майчин дом ендокриноложката, като ми обяснява особеностите в храненето при ГД, каза в никакъв случай да не допускам кетони в урината, което очевидно не ми се получи/. Нямам гадене и повръщане, през деня не пия много вода, но вечер се старая да наваксам с една кана /със сигурност ми се събира литър и половина на ден общо вода/.
      Изследването на кетони беше към 11 сутринта, на гладно и жадно (като във въпросния ден бях станала към 9.30). Кървната захар, която също изследвах тогава, беше 5,08 mmol/l. Храня се нисковъглехидратно, но обилно - например 600-700-1000 гр. шопска салата плюс 200 гр. пилешка пържола за вечеря. Кървната захар като цяло я държа абсолютно в нормите с диетата, не ми се получават нито рязко пикове, нито рязко спадове.
      Днес числя да мина пак през лабораторията, но яла и пила, и да пусна още една урина.

# 114
      Lorena,

кръвна захар и кетони в урината се вземат сутрин, на гладно. Тогава се отчитат най-точните стойностти.
      Не съм специалист, но мисля, че няма смисъл да си пускаш днес отново кетони, особено след хранене.

Пий повече вода / чай през деня (не е ли малко 1,5л. на ден?) и след 2-3 дни пусни отново урина на гладно.  А за да си по спокойна може да увеличиш бавните въглехидрати: примерно пълнозърнест хляб / макарони, сварен боб / леща / грах и т.н. ; също така да намалиш мазното.

Последна редакция: пн, 25 фев 2019, 12:46 от Potrebitelka1

# 115
      Здравейте,
      Пуснах ОГТТ днес, ще се виждам с лекар другата седмица, може ли някой да ми каже, дали всичко е наред? На мен ми се струва, че е, но знам ли... бременна съм в 35та седмица.

Глюкоза - 4.77
      60та мин - 7.21
      120та мин - 6.76

# 116
      Инсулина не го ли изследваха също? Така само с кръвна захар картинката не е пълна. Обади се в лабораторията и питай дали могат да изследват и инсулин от взетите вече проби

# 117
      Здравейте,
      Пуснах ОГТТ днес, ще се виждам с лекар другата седмица, може ли някой да ми каже, дали всичко е наред? На мен ми се струва, че е, но знам ли... бременна съм в 35та седмица.

Глюкоза - 4.77
      60та мин - 7.21
      120та мин - 6.76

Добри са ти стойностите, не се притеснявай!

0-ва минута (на гладно): 5.3 mmol/L (95 mg/dL)
      60-та минута (след приема): 10 mmol/L (180 mg/dL)
      120-та минута: 8.6 mmol/L (155 mg/dL)
      180-та минута: 7.8 mmol/L (140 mg/dL)

Леко и безпроблемно раждане, че е наближило при теб!

# 118
      Инсулинът не е показателен по време на бременност. Изследва се само кръвна захар.

# 119
      Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт