Гестационен диабет - тема 2

• 68 120
  • 771
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, според вас това може ли да се контролира с диета или ще трябват и медикаменти
     Глюкоза/Glucose - 0 мин.   5,04       mmol/l    3,3 - 6,0
     Глюкоза/Glucose - 60 мин.   10,96       mmol/l   
     Глюкоза/Glucose - 120 мин.   9,48       mmol/l    0-7,8

# 121
  • София
аз бях с такива цифри, само с диета се разминах, но доста неща ограничих.

# 122
Супер новина, какво не приемаше? Начев ли те следеше?

# 123
  • София
не Начев, Бояджиева.
мерех с глюкомера и каквото вдигаше много кз отпадаше.
ама основно бях на зеленчуци, млечни и месо.
плодовете силно ограничени, по малки количества и поне час между плод и друга храна.

# 124
Благодаря ти много за отговора, и аз така планирам, а днес едва влизам в 10 седмица, ще е екшън

# 125

Здравейте. Да се включа и аз. Втора бременност, 23 г. с. Никакви проблеми с първата бременност, нито със захарта изобщо. На изследвания при АГ преди 2 месеца ми излезна КЗ на гладно 5.2 и той ми каза, че трябва да внимавам със сладкото. В понеделник на ФМ при Павлова в Марковс, се установи засилено количество на околоплодни води. По принцип ги нося и раждам големички. Първия ми син се роди 4кг,сега ми казаха да очаквам 4.200 някъде. Та Павлова ме прати на ОГТТ, правих го вчера и това са ми резултатите. Тя ме праща на ендокринолог, но докторката я няма до вторник. Как мислите, има ли повод за притеснение? Виждам, че се дават различни референтни стойности, на мен са дадени 8.9 на 60та минута, но тук се споменава и <10 🤔 По принцип се опитвам да ограничавам сладкото, но някоя мама имала ли е подобни резултати на 60та минута, та да ме поуспокои каква може да е причината 🤔 Имам още едно мерене на КЗ на бебемания след пито кафе със захар ми беше 4.9.
И ако може да се възползвам от знанията ви и за долното изследване 😂😂😂 Понеже никой не помни дали съм я карала, а големия син ходи на ясла, където често има варицела, та реших да се изследвам за прекарана такава, за да не се притеснявам повече. Та дали съм карала според вас?

# 126
Здравейте, момичета!
Присъединявам се и аз към вас.
Хубав и успешен ден на всички!

# 127

Здравейте. Да се включа и аз. Втора бременност, 23 г. с. Никакви проблеми с първата бременност, нито със захарта изобщо. На изследвания при АГ преди 2 месеца ми излезна КЗ на гладно 5.2 и той ми каза, че трябва да внимавам със сладкото. В понеделник на ФМ при Павлова в Марковс, се установи засилено количество на околоплодни води. По принцип ги нося и раждам големички. Първия ми син се роди 4кг,сега ми казаха да очаквам 4.200 някъде. Та Павлова ме прати на ОГТТ, правих го вчера и това са ми резултатите. Тя ме праща на ендокринолог, но докторката я няма до вторник. Как мислите, има ли повод за притеснение? Виждам, че се дават различни референтни стойности, на мен са дадени 8.9 на 60та минута, но тук се споменава и <10 🤔 По принцип се опитвам да ограничавам сладкото, но някоя мама имала ли е подобни резултати на 60та минута, та да ме поуспокои каква може да е причината 🤔 Имам още едно мерене на КЗ на бебемания след пито кафе със захар ми беше 4.9.
И ако може да се възползвам от знанията ви и за долното изследване 😂😂😂 Понеже никой не помни дали съм я карала, а големия син ходи на ясла, където често има варицела, та реших да се изследвам за прекарана такава, за да не се притеснявам повече. Та дали съм карала според вас?

Милена, стойностите не са съвсем фатални. С хранителен режим ще си ок. Аз бях с по-високи стойности с първата бременност.

Записвам се с втора бременност, 7гс, оьаче тощи път ми включват инсулин Sad Проблемът е, че сутрешните стойности са ми високи. На ниски въглехидрати съм по принцип, тъй като проблема си остана след първата бременност.

Има ли дркги, които са били на инсулин и са го спряли след раждане? И инсулина дали е пречка за нормално раждане?

# 128
dandolina,
леко и безпроблемно бременеене и здраво бебе!
Нямам личен опит, но ще споделя каквото знам.
Ендокринологът ми обясни, че инсулинът се спира даже още по време на самото раждане. След това не е необходим инсулин и може отново да се премине (ако е необходимо) на терапия с таблетки.
Инсулинозависим (гестационен) диабет не е предпоставка за секцио, т.е. нормално раждане е съвсем възможно, ако няма други медицински проблеми.

# 129
Здравейте,
Бремена съм в 28гс. Днес си пуснах ОГТТ и резултатите са ми:

Глюкоза - 5.93
60та мин - 9.67
120та мин - 12.08

Утре ще ходя на ендокринолог.
Малко ми е странно защото в 120 мин резултата е по висок от този в 60та мин. Някой имал ли е подобни резултати?

# 130
  • София
Здравейте,
Бремена съм в 28гс. Днес си пуснах ОГТТ и резултатите са ми:

Глюкоза - 5.93
60та мин - 9.67
120та мин - 12.08

Утре ще ходя на ендокринолог.
Малко ми е странно защото в 120 мин резултата е по висок от този в 60та мин. Някой имал ли е подобни резултати?
Моите резултати не са подобни, но мисля, че резултатите ти недвусмислено говорят за гестационен диабет заради стойностите на 0-ва и 120-та минута, които са над нормите.

# 131
Здравейте, момичета!
Аз съм от скоро на инсулин и за сега нещата се нормализираха. 😀
Искам да попитам някоя от вас консумирана ли е земна ябълка?
Казаха ми, че я препоръчват при диабет, защото сваляла захарта.

# 132
С тези ми резултати (9.16 на 60та минута), ходих при една ендокриноложка във вма, която ми каза, че точно предната седмица са приети нови референтни стойности, при които са гестационен диабет може да се говори при стойности по-високи от 10 на 60та минута, а не 8.9, както пише на моите.

# 133
  • Варна
Аз бях на терапия с инсулин и съвета на диабетоложката ми беше при първи признаци на раждане повече да не се бие. Така и го спрях. Родих естествено, а и не съм чувала това да е предпоставка за секцио.

# 134
  • София
Момичета, при условие че сме с ГД, а не с диабет от преди бременността, трябва ли да раждаме задължително във болници с неонатологии от висок клас (знам, че момичета с диабет 1 и 2 отпреди бременността най-често се насочват към Майчин дом заради най-добрата неонатология), но при нас необходимо ли е най-високо ниво неонатология и с какво се различават следродилните болнични грижите за дете на жена с ГД в сравнение с дете на жена без ГД диабет. Предполагам изследват неколкократно кръвната захар на нашите бебета, какво още?

Общи условия

Активация на акаунт