Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 фев. 2018, 22:20 ч.

Гестационен диабет - тема 2

  • 25 368
  • 152
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 202
Аз родих нормално, но бебето ми беше малко.
Диагнозата ГД ми поставиха категорично. По принцип съм с И Р, но това не се отрази на бебето. В подобни случаи се очаква едро бебе, което след раждането да е с ниска кръвна захар. ..

# 151
  • Мнения: 34
Момичета, искам да ви попитам някой може ли да ми даде съвет как да сваля сутрешните показания на кръвната захар...последно ям в 18ч салата като гледам да е почти без въглехидрати ,а в 19ч една шепа слънчоглед.Но сутрин ми е  около 95..искам да я сваля ...през деня не е проблем..Чудех се дали сутрин още като стана да не правя упражнения и тогава да я меря?какво мислите...

# 152
  • Мнения: 369
Kalidasa,

прочети цялата тема. Ето обяснения (от страница 6-7 на темата) за кръвната захар сутрин.

Ще напиша, за който се интересува, защо особено при гестационен диабет е необходимо да се мери захарта веднага след събуждане, така както на мен ми обясниха с прости думички в една от най-добрите болници в Америка. От една страна, тогава е най-точният резултат "след покой" - след часове без храна, без напитки, без резки движения. От друга страна, има няколко процеса в човешкото тяло, които са причина кръвната захар рязко да се покачва през нощта. При хора с диабет това е много опасно и е хубаво да се знае и да се вземат мерки, дори когато по принцип диабетът е добре контролиран през останалото време от денонощието. Единият процес е т.н. "Феномен на Зората" - обикновено между 3 и 8 сутрин. Тялото използва захарта за енергия и затова, в ранните утрешни часове, започва да дърпа от запасите от глюкоза, за да имаш енергия да се събудиш и да се размърдаш с новия ден. При здрави хора това не е проблем, обаче при диабетиците няма много контрол и стойностите могат да изхвърчат до небесата. Вторият процес е т.н. "Ефект на Сомоджи". В първата половина на нощта, когато си в покой, кръвната захар започва да пада, дори при диабетиците. Ако пада бързо, тялото превключва на режим, в който започват да се отделят хормони, които карат черния дроб да започне да отделя глюкоза също толкова бързо, за да компенсира за потенциално опасно-ниски нива на захарта. Както в предния случай, при диабета няма контрол над това отделяне и става лоша работата. И така.
Etereia,

благодаря за обясненията.
Искам само да добавя, че "Феномен на Зората", който си описала,  не е общовалиден за всички. Има доста случаи, при които, колкото по-късно след ставане и на гладно се измерва кръвната захар, толкова стойностите са по-ниски.
Това е малко индивидуално и всеки може чрез измерване да проследи, как реагира тялото му и респективно да действа адекватно.

За "Ефект на Сомоджи" добавям само, че черния дроб не преценва, кога е произвел достатъчно глюкоза, за да избегне хипогликемията от през нощта (инсулинова резистентност), и престава чак след закуска.

Чудех се дали сутрин още като стана да не правя упражнения и тогава да я меря?
Колкото до това предложение моето мнение е, че така само ще лъжеш себе си. Високите нива на кръвна захар си остават, отразяват се и на теб и на бебето, просто ти си затваряш очите за тях, ако не ги мериш веднага след ставане!

Консултирай се с ендокринолог. Бременна със сигурност ще получиш бързо час за преглед. Той най-добре ще те посъветва, какво трябва да правиш, за конкретно твоя случай!

Общи условия

Активация на акаунт