Гестационен диабет - тема 2

• 68 186
  • 771
  •   1
Отговори
# 285
Диетата съм я стартирала. От днес (след срещата с ендокринолог), изключвам и малкото плодове, които си позволявах.
Тя не спомена диета, нито ми зададе някакви въпроси.
Взе ми кръв с домашен тест (резултат 4). Погледна ми резултатите от ГТТ и отсече да постъпя в болница, където да започнат да ми поставят инсулин.

Уговорихме се да повторя ГТТ и да се видим отново преди да взема такова решение като междувременно мисля да посетя и още една лекарка за второ мнение.
В дълбоката провинция съм и приема в болница с цел точене на здравна каса е твърде често явление.

# 286
Диетата съм я стартирала. От днес (след срещата с ендокринолог), изключвам и малкото плодове, които си позволявах.
Тя не спомена диета, нито ми зададе някакви въпроси.
Взе ми кръв с домашен тест (резултат 4). Погледна ми резултатите от ГТТ и отсече да постъпя в болница, където да започнат да ми поставят инсулин.

Уговорихме се да повторя ГТТ и да се видим отново преди да взема такова решение като междувременно мисля да посетя и още една лекарка за второ мнение.
В дълбоката провинция съм и приема в болница с цел точене на здравна каса е твърде често явление.
Искат да те приемат в болница за да ти направят кръвно-захарен профил. Не прави 2-ро обременяване с глюкоза, понеже е много натоварващо, препоръчват да се прави поне през 6 месеца...
Аз съм поради същата причина в болницата... абсолютно ненужно постъпване в болницата... аз ако знаех какво представлява, щях да си купя клюкозомер и сама да си направя профила вкъщи!
Слава Богу от 10 дни съм си направила на своя глава строг режим, изключила съм абсолютно всички въглехидрати, дори плодове не си позволявам и стойностоте от направения профил са супер!
От обременяването ми с глюкоза имах следните показатели:
На гладно- 5.00, на 60та минута- 11.9, на 120та минута -10.54.
Сега след 10 дни строга диета сутрин на гладно е 4,6. Другите стойности не ги запомний, но бяха в границите и ми се размина инсулина! 😊
Само да добавя, че ендокринолога, който ме натика в болницата съм го питала изрично, дали ако спазвам строг режим няма да ми се размине инсулина, каза, че няма как да стане.... да, ама не излезе прав...
Ендокринолога в болницата ми обясни, че от 7мия месец КЗ на бременните се повишава и затова е важно да си я следя от 7 месец до края.
Второ мнение никога не е излишно, пробвай! ✌

# 287
Искат да те приемат в болница за да ти направят кръвно-захарен профил.

Не спомена подобно нещо. Думите ѝ бяха- Трябва да постъпиш в отделение, където да ти поставят 4 пъти дневно инсулин и да се научиш как да продължиш да си го поставяш.

Моите показатели бяха- на гладно 3,97;
1 час след приема на глюкозата- 10,18;
2 часа- 7,28
И при опита ми да коментираме диетата ми и други варианти преди да стигнем до инсулина, не нямало други.

Ще опитам да направя преглед при друга лекарка преди да повтарям ГТТ.

# 288
Не спомена подобно нещо. Думите ѝ бяха- Трябва да постъпиш в отделение, където да ти поставят 4 пъти дневно инсулин и да се научиш как да продължиш да си го поставяш.

Моите показатели бяха- на гладно 3,97;
1 час след приема на глюкозата- 10,18;
2 часа- 7,28
И при опита ми да коментираме диетата ми и други варианти преди да стигнем до инсулина, не нямало други.

Ще опитам да направя преглед при друга лекарка преди да повтарям ГТТ.
[/quote]
Нямат право да те бодат с инсулин ей така, още повече, те не знаят каква доза е нижна за твоя организъм... и на мен ми обясниха, че трябва да вляза в болноцата за да ми определят нужната дневна доза инсулин.... но първо се прави захарния профил и след това се определя имаш ли нужда от инсулин и в какви дози трябва да бъде.
И на мен ми казаха, че само с диета няма да се размина, а видя по-горе какви високи стойности имах.
Не се тревожи, с правилното хранене всичко ще се нормализира, ще се убедиш сама! Може да видиш режима на Атанас Узунов, има и фейсбук група и там членуват много хора с инсулинова резистентност и инсулиново зависими хора.
И да, задължително 2ро мнение.
Аз съм живо доказателство, че с правилно хранене нещата се случват, още по-важно е спокойствието, понеже силни притеснения и вълнения вдигат КЗ.

# 289
Режимът на Узунов ми е познат, спазвах го 4 месеца и свалих 16 кг.
Планът ми беше за НГ да съм неузнаваема LaughingLaughingLaughing

След което разбрах, че за голяма изненада съм бременна и го наруших, за което съжалявам.

Във вида му режим за сваляне на килограми ли го спазваш?

Днес посетих втори ендокринолог. Според нея при 7,28 на втория час изобщо дума не може да става за инсулин, нито пък за ново натоварване с глюкоза.
Препоръча диета и ми пусна изследвания на ТСХ. Другата седмица ще я посетя пак да ги коментираме.

# 290
Браво на теб, много хубаво си направила, че си смъкнала толкова килца, сега имаш място да трупнеш някое ново, но не в пълен вид де 😁
Аз го спазвам заради режима на хранене, понеже с него елиминирам всички ненужни въглехидрати и така КЗ ми е в норма, но не ям достатъчно мазнини и затова понякога се чувствам по-отпаднала, а именно те са източника на енергия в режима и не вдигат захарта. Споменах на ендокриноложката за режима, но както всички лекари и на нея не и се понрави похапването на повечко естествени мазнини, те обичат да отричат този начи на хранене, ама и нормално, ако го подкрепят от къде ще имат клиентела Grinning
Сега за да почна да си позволявам по някой плод на ден, ще си взема машинка за да си меря захарта, понеже се притеснявам и не знам как ще ми повлияе някоя мандарина или портокал... д-р Сигридов обяснява, че 1 час след хранене е хубаво да има движение, да се правят разходки, за да може да се усвои консумираната захар и да не пречи на организма, но плод не трябва да се яде със закуската и не по-късно от 16ч.
Иначе с режима вече 11 дни , като килца не съм мръднала от началото му, а бебчо си расте..., което е добре, преди доста качвах, 8 килца за 6 месеца... след седмица влизам в 7ми месец... трябва да се държа на положение 😁
На лекар вяра да нямаш, само ако 2ма различни са на едно мнение, тогава може да си помислиш дали са прави 😀 и на мен ми викаха абсурд само с хранене да ти се размине, ама то взе че стана 😉

# 291
Peppery, абсолютно има смисъл да се пробва първо с режим и движение,  особено при твоите стойности. От опит говоря. И да, има пик на стойностите около 32-33 седмица и е важно да се следи и да се напасва режима спрямо промените в организма. Често храни, несъздаващи проблеми в по-ранен триместър, почват да се отразяват по-осезаемо на по-късен етап.
Ако мога с нещо да съм полезна от опит, заповядай с въпроси, но не съм лекар, разбира се.

# 292
Момичета, аз още не мога да се реша на второ обременяване, което ми е изискано от феталната морфоложка. Мисля да го правя утре, но много ме е страх като ви чета. Моите неща са доста гранични с размера на бебето, а татко му е 2 метра, аз 174 см...околоплодните води са на горна граница, но все пак на граница...много ме е страх да не ме вкарат в болница или да ми дадат инсулин. От страх почнах доста рестриктивна диета, което сщо ме притеснява. В интерес на истината и с предното бебоче имах проблеми с кръвната захар, но бях граничен случай отново, тормозиха ме с диети и какво ли не цяла бременност, но там не слагат инсулин току така. Детето ми се роди 3020 гр, а го предвиждаха над 3500 на ехографа. Готова съм на какви ли не диети, стига да няма инсулин, но същевременно се притеснявам дали бебчо получава достатъчно храна от мен.
Режимът на Узунов не е ли прекалено строг за бременна жена, особено с гладуванията два пъти седмично?

Аз засега се храня със следните продукти: извара, месо, зеленчуци, кисело мляко. В кафето и чая си слагам прясно мляко. От плодовете си позволявам само грейпфрут. За съжаление, нещо се обърках и днес ядох дроб, а знам, че е токсичен за бебето. Дано не е станала беля.

Тези резултати, които пишете тук не ми се виждат толкова зле, че да трябва инсулин и болници....ужас.
Аз съм в 8ми месец и съм качила около 7-8 кг, но почнах с доста над идеалното си тегло и според мен е от там.
Другата седмица ще ходя при Дяволов, той уж разбира от всичко, та да видим какво ще каже той за нас ...

# 293
Аз също имах диабет,не беше много висок,но бях на диета,от лекар който ми следеше захарта мога да я намеря ако искаш?

# 294
@ VioletBaudelaire - Аз също не мисля, че Узунов в чистия му вид за сваляне е приложим. Може да се прави без гладуванията, сутрин да се хапва също. Яйца не ядеш ли?
С размерите при нас е подобно, бебока на ФМ е с +1г.с до +2г.с в някои показатели. Аз съм висока 175 см, таткото 197 см. (и двамата сме над 100кг.) Водите при мен да в норма, но имам високо кръвно (от 5години, не от бремеността, но е кофти фактор.)

@ Обич Синеока-  Имам въпрос, позволявате ли си въглехидрати?
Протеините и зеленчуците са ясни. Лекарката казва избягвай хлебни и захарни.
Но може ли - овесени трици/ ядки, боб, леща, картоф, сурови ядки, плодове?

# 295
Аз имам фобия към яйцата. С предната ми бременност имаше проблем с яйцата, в смисъл имаше някакви партиди с опасни химикали и от тогава имам неприязън към тях.

Според мен, си вземи домашен глюкомер, боцкай се и си следи захарта след хранене. Само така ще се ориентираш какво може лично за теб.

Аз пък съм с ниско кръвно, което пада по време на бременност и на няколко пъти припадах... Но, според мен, кръвното няма отношение към захарта...Твоите изследвания не ми изглеждат зле, честно казано. Направо не знам мен на какво ще ме направят. Моите килограми са в медицинска норма, просто съм далеч от манекенски стандарти. Забременях на 68 кг, а сега последно бях 76-77 нещо такова. Но гладната ми захар е доста по-зле от твоята!!! А тя е най-важната.

# 296
  • Сан Франциско
Аз не бих си назначавала сама радикални диети. Моят диабет се разви късно и го контролирах успешно само с диета, без инсулин. Но диетата ми беше изготвена от диетолог, който само с това се занимава и заедно с докторката много строго се следеше. Беше съобразена с теглото ми и куп други неща. Писала съм преди примерно меню. И плодове се ядат, и въглехидрати, и яйца, но по схема.

# 297
Етерея и другите момичета, бихте ли могли да ми препоръчате диетолог в София, който да се занимава с бременни с ГД?  Наистина май това е най-разумно.

# 298
Всеки сам преценя, даже не знаех, че има гладуващи дни в режима на Узунов, за мен метода на хранене е важен, не се лишавам от закуска, аз като стана съм гладна, абсурд да гладувам особено и в това състояние, пия комплексни витамини за бременни +Б12, Б6 и Д.
В зеленчуците има доста хранителни вещества и витамини.
Когато почна да се следя с глюкомер, ще мога да добавям и храни, които не са в режима, но и не влияят на КЗ.
Аз съм доволна, понеже бебчо вървеше 2 г.с.+няколко дни напред и ми бяха увеличени околоплодните води, с режима вече върви 1г.с. и 2 дни напред и водите са намалели, но има още какво да се желае. За мен състоянието на бебока е най-важно и като влезе в релси, ще мога да си позволявам допълнителни храни. За сега като плодове ендокриноложката ми каза, че мога да приемам малини, къпини, по малко ягоди, но в никакъв случай грозде, банани...
Консултация с диетолог не е лош вариант, както казах, всеки си преценя подходящият начин на хранене.

# 299
  • Сан Франциско
VioletBaudelaire, съжалявам, но не мога да помогна с препоръка, защото раждах тук, в предградие на Сан Франциско. Пиша в темата, защото с всичката помощ, която получих, пак се бях паникьосала страховито и направо ми призлява като чуя някои доктори как се отнасят и произнасят за майки с ГД. То при мен, накрая, диабетът се оказа най-малкият проблем, ама това е друга тема. Пожелавам ти всичко да е леко и безпроблемно до края.

Общи условия

Активация на акаунт