Гестационен диабет - тема 2

• 68 127
  • 771
  •   1
Отговори
# 135
  • София
аз раждах в токущо открита болница.
нищо особено не са ми правили, освен да измерят на бебето кз при раждането и после пак.
аз питах и лекарите си, казаха ми че при контролиран гд сме си като стандартните родилки.

# 136
Благодаря за мненията, момичета!

Първото дете родих в частна болница. Водещата ме гинеколожка до последно ми намекваше, че съм за МД, въпреки добре контролирания диабет. Живея на 250 км от София и това не ми беше вариант. Много държах на естествено раждане, оказа се трудна задача като чуят ГД. Поне моя опит е такъв. Една доцентка в Пловдив 2 седмици преди термин ми каза веднага да отивам за секцио, защото видиш ли бебето се мъчело и било много малко. Rolling Eyes Отсвирих я и си дочаках до термин, бях решила, че като тръгне раждане все ще ме изродят нормално. В крайна сметка се наложи спешно секцио 2 дни след термин. Но имах куража да чакам, тъй като се следях при д-р Сигридов, а той е от малкото, на които се доверявам. Неговото мнение беше, че бебето е като от здрава майка, така беше и за щастие. Роди се 3120 г

Сега обаче, на инсулин, съвсем не знам как ще намеря някой за нормално раждане предвид, че съм раждала секцио, макар че ще са минали почти 4 г., а и ще съм на 41г Close Здраве и живот, да стигна до финал ще го мисля.

Beni2017, аз само съм чувала за тези свойства на земната ябълка. Дадоха ми, но не съм пробвала.

# 137
Момичета, да ви попитам ,има ли някой с подобни стойности сутрин на гладно: 98 mg/dl, 95mg/dl, 104mg/dl,84mg/dl, 81mg/dl...ендокриноложката казва ,ако бебо е пораснал повече от нормалното да започнем с инсулин вечер само.Уфф, във вторник съм при гинеколога и ще разбера...хич не искам инсулин..😕иначе през деня са ми перфектни показателите..но не ям никакво сладко,хлябът съм го ограничила до 100гр на ядене..много ми е кофти..но каквото това...

# 138
Kalidasa, при положение,  че постпрандиалните ти стойности са добре, а сутрин на гладно са ти не много над граничните ( и то дори не всеки път), съм учудена, че лекарката не желае да пробвате първо с по-строг режим. Имаш ли нещо като хранителен дневник за поне седмица-две, който да и представиш и да обсъдите къде може да внесеш подобрения в менюто си? Имаш ли ИР от преди бременността или сега за първи път ти откриват някакво отклонение? (ако не е неудобно: В чужбина ли си?)

# 139
Обич Синеока,благодаря ти много за отговора...не нямам такъв дневник,но ще почна да си водя..и за мен е чудно,тя каза ако бебенцето е пораснало повече от нормалното тогава,но и все пак не съм убедена,че трябва...Да,в чужбина съм..😕какво е ИР?извинения за нехайството...иначе сега за първи път ми откриват отклонение,с първата бременност всичко беше наред...благодаря още веднъж...пс. интересен ми е факта,че вечер преди да легна ми е около 87-89, а сутрин се вдига леко ...но го отдавам на хормоните...

# 140
ИР - инсулинова резистентност.
Преминала ли си през стандартно обременяване с глюкоза/OGGT?
Ако си е в Германия, препоръчвам ти да се запознаеш с документа: S-3 Leitlinie Gestationsdiabetes melitus (GDM), Diagnostik, Therapie und Nachsorge: 2 Auflage от 2018г
https://www.google.de/url?sa=t&source=web&rct=j&url= … hSy8Ew0ypO30Y1e7I
За воденето на хранителен дневник - има удобни мобилни приложения. Аз използвам EasyFit kcal,  други предпочитат Myfitnesspal. За да не се налага да преценявям на око меря всичко на ел. кухненска везна, съвсем обикновена.
За стойностите на сутрешната захар имат голямо значение часа на мерене, качеството на съня, в какво емоционално състояние си. Съществуват поне две причини за сутрешно покачване на КЗ след нормална стойност преду лягане - погледни dawn effect/dawn phenomenon и somogyi effect/rebound effect. Нито едното не е задължително да се отнася за твоя случай, но е добре да се запознаеш, за да разбереш по-добре логиката на реакциите на организма. Движението след хранене също има много благотворен ефект върху нивата на КЗ - след известно време може да повлияе благотворно и сутрешните стойности.
Налага ми се да изляза, затова малко набързо, но ако се сетя още нещо по темата ще се включа.
Запази спокойствие до следващия преглед, колкото и в момента да е трудно,   надявам се да намериш начин да не се стресираш,но си е нормално, разбирам те напълно.

# 141
Kalidasa,
в коя седмица си? Това също има значение. Ако си преди 20 седмица  и това са стойности с диета, почти няма начин да ги държиш в норма след 20 седмица, когато бебето започне да расте. Между 20 и 35 седмица количеството инсулин, което ще ти е необходимо, се увеличава в пъти.
Ако това са резултати след 20 седмица не е чак толкова трагично (според мен). С хранителни ограничения ще се получи!
Само за инфо: стойността на гладно се мери веднага със ставане от леглото, както се казва като си отвориш очите.
Максималната стойност на гладно трябва да е 95мг/дл.
Успех и непременно се консултирай с ендокринолог!

# 142
  • София
...хлябът съм го ограничила до 100гр на ядене...
Kalidasa85, хлябът на едно ядене ми се вижда ужасно много в сравнение с предписания ми режим за ГД /ям до максимум 100 гр. пълнозърнест на ден общо за всички хранения/ - ако не си се объркала при писането и това наистина ти е нормата хляб за едно ядене, намали хляба, вкарай вместо него допълнително зеленчуци за вечеря и виж дали няма да намалиш малко стойностите на кръвната захар сутрин.

# 143
Обич Синеока,мерси за така полезната информация..правих обременяване и показа леки отклонения, за това трябваше пак с 75гр ..и ми даде отклонение след 120мин 188 при референтна стойност 180мг/дл...тогава бях 29г.с...сега съм 32г.с...
За съжаление не разбирам немски ,но ще се опитам да я намеря тази информация на английски или нидерландски.В Белгия съм...благодаря много. Опитвам се да не се тревожа много,но нещо ни ми се получава...
Опитвам се след ядане да вървя 30мин ...или точно преди лягане ..а спането ми е лошо понеже дъщеричката ми на 3г се буди по 4-5пъти на нощ и така...

# 144
Kalidasa,
То почти е минало при теб! Дано всичко е наред.
Ако около плодните води са добре и бебето не е голямо, сигурно ще се справиш с по-строга диета.
В предните постове сме коментирали, подходящи неща за хранене. Да не повтарям същото.
За хляба: щом си в Белгия, погледни за протеинов/белтъчен хляб (този на Алди на мен ми е много вкусен). И спри всички продукти от бяло брашно. Пълнозърнестите продукти на Барила също са вкусни. А за сладките неща погледни за алтернативни: с изкуствени подсладители, които не вдигат кръвната захар. Примерно тъмен шоколад, no added sugar и т. н. Или прави сладкиши в къщи с изкуствен подсладител.
Референтните стойности при мен са
на гладно и 2 часа след хранене до 95мл/дл, а 1 час след хранене до 145мл/дл. Това са стойности за бременни!
Движението и упражненията е хубаво да са след хранене, а не преди лягане. Може примерно да измислиш някаква игра с дъщеря ти, където да се движиш повече.
ПС: против правилата на форума е да пишеш няколко поредни коментара. Спомени всичко, което имаш в 1  коментар.
Успех на теб и бебето.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 11:29 от Potrebitelka1

# 145
Здравейте, бременна съм в 30+6г.с. и понеже бебето върви с 2 седмици по-голямо и ми излизат кетони в урината ми назначиха обременяване със 75г глюкоза. Резултатите са: на гладно 4.46, 60мин след изпиването на глюкозата 10,71 и 120мин след изпиването - 7,16.
Изпратих ги на следящата док, но докато чакам съм притеснена.
Ако някой има подобен опит - моля да сподели как се тълкуват и какво следва.
Благодаря!

# 146
На 60 та минута ми се вижда малко висока измерената стойност. Иначе на гладно е ок. По назад в темата са посочени референтните стойности, ако не се лъжа...
Мойта ендокриноложка искаше да поддържам под. 5.1 на гладно и до 7.8 на 60та минута. Общо взето успявах да поддържам захарта в посочените граници като изключих всичко сладко и тестено. Гестационният диабет мина без клинична изява при мен. Нямах проблеми с околоплодните води и бебка се роди с нормално тегло - 2.900кг. Вярвам, че диетата ми помогна много да избегна проблеми...
Успех и на теб!

# 147
Аз бях на ендокринолог преди около месец във вма с моите резултати от обременяване. На 60та минута ми беше 9.16 при зададени референтни от цибалаб до 8.9. Оказа се обаче, че съвсем наскоро са приети нови стойности, при които на 60та минута трябва да е под 10. При всички положения ви трябва консултация с ендокринолог. Все пак с този резултат мисля, че ще минете само с диета. Аз примерно започнах да си пия кафето със стевия вместо захар. В мюслите също слагам стевия. Купувам пълнозърнест хляб, а сладки си взимам от фантастико или хит, имат доста неща за диабетици, които или са със стевия или с фруктоза. Скоро съм на лекар и след това че направя пак обременяване да видя как е.

# 148
Благодаря ви!
Гинекологът също ме насочи към ендокринолог, ще си запиша час възможно по-скоро.
И аз ги правих в Цибалаб, над референтната съм само за 60’, за 120’ резутатът е близо, но под горната граница.
Вероятно ще се наложи диета, дано само с нея се размина. Притеснението ми е, че аз съм ограничила вече много въглехидратите, тъй като имам и ниски белтък, калций и желязо, наблягам на месо, ядки и млечни.  Въглехидрати максимум на ден са ми 1-2 плода, понякога 2-3 фурми, до 2 малки филии черен хляб и рядко ориз или картофи, никаква рафинирана захар. А толкова ги обичам тези въглехидрати, ако и това ми махне, ще се гръмна Sad
А ГД предпоставка ли е за секцио? Първото си дете родих нормално, беше 4100г и доста трудно излезе, този върви също много едър, та самата аз се колебая дали да рискувам пак за нормално и сякаш чакам някаква причина да наклони везните вместо мен... Simple Smile

# 149
Чела съм майчета с гд да споделят, че не е задължително. Има и раждали нормално мисля. То сигурно теглото на бебето е определящо. И моят първи син се роди нормално 4020гр и сега втория върви големичък. То и това е причина да се съмняват за гд 😕

Общи условия

Активация на акаунт