Гестационен диабет - тема 2

• 68 153
  • 771
  •   1
Отговори
# 210
Може да се пробвам и аз с един глюкомер Grinning Благодаря за разясненията.

Cats, бих отишла само при Яначкова, но така и не успях да запазя час в ден, който ме устройва.

# 211
  • София
Аз също нямам дадена диета от ендокринолозите, а съм ходила при двама след диагнозата. Имам общи препоръки какво да ям, какво да не ям, с какво да не комбинирам въглехидратните храни. Ендокриноложката всеки път ми преглежда тетрадката, където си записвам резултатите от измерванията и изядените храни. Предполагам зависи и от това колко сериозно се вдига кръвната захар на пациентката - ако често е извън нормите, вероятно ще дадат по-детайлни насоки и конкретна диета с грамове, но ако захарта се държи под контрол с храните и количествата, които бременната изяжда, не виждам причина да ѝ се налага режим с определени храни, грамажи и калории.

# 212
  • Сан Франциско
cats7, при мен се откри късен гестационен диабет с рутинно обременяване с глюкоза. Стойностите на захарта ми всъщност не бяха много лоши и никога не се промениха драстично, точно заради диетата и разходката след всяко основно хранене - 20 минути, жизненоважно според докторите тук.

Ето пример за моето меню, който преди време бях споделила тук:

Закуска - трябва да съдържа не повече от 15 гр. въглехидрати, така че приемлив вариант е една филийка хляб, едно варено яйце и малко козе сирене или половин купичка овесена каша със сирене. Плодове в никакъв случай сутрин.

Междинна закуска предиобед - малка ябълка с фъстъчено масло или половин банан с половин купичка кисело мляко или малко кашкавал с няколко сухара.

Обяд - 45 гр. въглехидрати - половин чашка варен ориз с парче пиле и зеленчуци или една чаша спагети/макарони със доматен сос и кайма/месо.

Следобедна закуска - варианти като предиобедната.

Вечеря - 45 гр. въглехидрати - като обяда - например един малък варен картоф, половин чашка грах, малка свинска пържола.

Т.н. "свободни" (разрешени по всяко време) храни - всички зеленчуци, олио, зехтин, майонеза, оцет, подправки, кафе и чай в умерени количества.

# 213
Момичета,имам следната дилема. Как мерите кръвната захар сутрин.Аз я меря още в леглото без да съм станала и все е 5.8 Sad щом стигна до хола вече става 5.3. А вече съм на 22 Е инсулин и диета и не мога да се справя с нея и много се притеснявам.

# 214
Аз ставам, правя си тоалет и тогава я меря.
При мен въпреки диетата и инсулина КЗ продължава да се качва. Вече съм на 46Е вечер и 10е бързодействащ сутрин. Дори експериментира и едната вечер хапнах шоколад към 22:00, нямаше промяна на сутринта.

# 215
Аз ставам, правя си тоалет и тогава я меря.
При мен въпреки диетата и инсулина КЗ продължава да се качва. Вече съм на 46Е вечер и 10е бързодействащ сутрин. Дори експериментира и едната вечер хапнах шоколад към 22:00, нямаше промяна на сутринта.
При мен през деня е в перфектни граници,но сутрин е висока поне до 5.5 да я докараме,ама... Sad ако стана и отида до банята първо тя вече е 5 Sad

# 216
По памет, в темата за инсулиновата резистентност бях чела, че сутрешната кръвна захар е като вечерната. Пробвай довечера преди да си легнеш да направиш разходка от 20-ина минути, да вдигаш гирички или леки упражнения и виж дали сутринта кръвната захар няма да е по-ниска

# 217
Аз меря почти постоянно.Вечер примерно като си лягам в 1 часа я меря и е 4.8 и на сутринта 5.6,5,7 абе гадост е голяма. Иначе никога не съм вдигала след храна дори 8.

# 218
Пробвай все пак преди да си легнеш някаква физическа активност и виж какво ще покаже глюкомерът сутринта. Може пък и да има полза Simple Smile

# 219
Момичета, прочетете цялата тема. Някои въпроси са дискутирани в началото и има много изчерпателни и обстойни отговори с обяснения! Не го казвам за да се заяждам, а защото ще е полезно за повечето, които тъкмо са получили диагнозата и имат много неизяснени въпроси.

Момичета,имам следната дилема. Как мерите кръвната захар сутрин.Аз я меря още в леглото без да съм станала и все е 5.8 Sad щом стигна до хола вече става 5.3. А вече съм на 22 Е инсулин и диета и не мога да се справя с нея и много се притеснявам.
...Първото сутрешно мерене трябва да е веднага след като станеш. Мен като ме вкараха в болницата сестрите даже ме сръчкваха в ранни зори да я мерят, докато бях още полу-заспала в леглото.
... ако ставаш често през нощта, стойностите сутрин на по-високи. Защото още със ставането от леглото започват да действат и други хормони в тялото. Но това няма как да се избегне.
Движението след хранене е много полезно, смъква стойностите на кр. захар, но и 3 часа да вървиш след вечеря, за съжаление няма да се отрази на сутришната стойност. Тази сутришна стойност на кр. захар зависи от това, колко инсулин произвежда организма ти. Щом не успяваш да смъкнеш стойността в норми, след като не вечеряш въглехидрати, единствения начин за подобрението ѝ са лекарства. Но те се назначават от лекар.
И само за информация:
1.стойността сутрин на гладно се мери още докато седнеш в леглото, със събуждането

popovausmivka, мога да добавя само, че необходимостта от инсулин се увеличава между 20 и 35 / 36 г.с., защото клетките стават все по резистенти към инсулина и така действието му намалява, т.е. увеличава се количеството на необходимите единици. Щом кръвната ти захар сутрин е висока, просто трябва да вдигнеш единиците на инсулина. Така след 35-36 г.с. трябва да се намаляват единиците, защото се стига до хипогликемии (ниска кръвна захар). За повече информация попитай ендокринолог!

По памет, в темата за инсулиновата резистентност бях чела, че сутрешната кръвна захар е като вечерната.
Не може сутрешната и вечерната кр. захар да са еднакви. Виж по долния коментар.

Ще напиша, за който се интересува, защо особено при гестационен диабет е необходимо да се мери захарта веднага след събуждане, така както на мен ми обясниха с прости думички в една от най-добрите болници в Америка. От една страна, тогава е най-точният резултат "след покой" - след часове без храна, без напитки, без резки движения. От друга страна, има няколко процеса в човешкото тяло, които са причина кръвната захар рязко да се покачва през нощта. При хора с диабет това е много опасно и е хубаво да се знае и да се вземат мерки, дори когато по принцип диабетът е добре контролиран през останалото време от денонощието. Единият процес е т.н. "Феномен на Зората" - обикновено между 3 и 8 сутрин. Тялото използва захарта за енергия и затова, в ранните утрешни часове, започва да дърпа от запасите от глюкоза, за да имаш енергия да се събудиш и да се размърдаш с новия ден. При здрави хора това не е проблем, обаче при диабетиците няма много контрол и стойностите могат да изхвърчат до небесата. Вторият процес е т.н. "Ефект на Сомоджи". В първата половина на нощта, когато си в покой, кръвната захар започва да пада, дори при диабетиците. Ако пада бързо, тялото превключва на режим, в който започват да се отделят хормони, които карат черния дроб да започне да отделя глюкоза също толкова бързо, за да компенсира за потенциално опасно-ниски нива на захарта. Както в предния случай, при диабета няма контрол над това отделяне и става лоша работата. И така.

Последна редакция: пн, 12 авг 2019, 12:38 от Potrebitelka1

# 220
Няма място за сърдене тук. Прочетох цялата тема и може би тази сутрин много се ядосах и реших да пиша. Меря я точно както вие описвате. Доктора ми каза да вдигам инсулина докато не стане 5.3 и ще правя така. Без избор сме.

# 221
Така е, слушаме лекарите и изпълняваме, само да са здрави бебетата!
Не знам в коя седмица си, но е нормално вдигането на единиците инсулин ( отнася се както за бързо, така и за бавнодействащите) до към 35-36 г.с. После ги намаляваш.

Леко бременеене и здраво бебче!

# 222
Така е, слушаме лекарите и изпълняваме, само да са здрави бебетата!
Не знам в коя седмица си, но е нормално вдигането на единиците инсулин ( отнася се както за бързо, така и за бавнодействащите) до към 35-36 г.с. После ги намаляваш.

Леко бременеене и здраво бебче!

Всичко правим за малките бонбони. Само те да са добре. Аз съм в 28 седмица.Вие как се храните. Аз мисля да спра доматите и пълнозърнестия хляб да видя как ще ми се отрази.Лошото е че ще остана само на месо,краставици и млечни.

# 223
Сигурно си видяла този коментар за храненето, мисля че е добър пример.
Скрит текст:
Ето пример за моето меню, който преди време бях споделила тук:

Закуска - трябва да съдържа не повече от 15 гр. въглехидрати, така че приемлив вариант е една филийка хляб, едно варено яйце и малко козе сирене или половин купичка овесена каша със сирене. Плодове в никакъв случай сутрин.

Междинна закуска предиобед - малка ябълка с фъстъчено масло или половин банан с половин купичка кисело мляко или малко кашкавал с няколко сухара.

Обяд - 45 гр. въглехидрати - половин чашка варен ориз с парче пиле и зеленчуци или една чаша спагети/макарони със доматен сос и кайма/месо.

Следобедна закуска - варианти като предиобедната.

Вечеря - 45 гр. въглехидрати - като обяда - например един малък варен картоф, половин чашка грах, малка свинска пържола.

Т.н. "свободни" (разрешени по всяко време) храни - всички зеленчуци, олио, зехтин, майонеза, оцет, подправки, кафе и чай в умерени количества.

Аз също съм описвала какво ям:
Скрит текст:
...
Най-лесната (Поне за мен) схема за хранене е: месо + зеленчуци (които растат над земята, т. е. домати, тиквички, патладжани, чушки, краставици и т. н, но без картоф, морков... ). Също така млечни продукти (по добре обработени, не директно мляко): т.е. кашкавал,сирене, извара можеш да ядеш неограничено. Избягваш продуктите от/с брашно и разбира се сладко (не само захарни неща, но и плодове) , и пак остават достатъчно неща за хапване.

Общо взето на мен ми бяха препоръчали закуска + обед + вечеря по 5ХЕ (хлебни единици), но на мен това ми идва(ше) много като храна. Изкарвам с максимум 10ХЕ на ден, обикновено са 6-7-8ХЕ. 1ХЕ=10-12гр. въглехидрати.

# 224
Видях ги да,ако хапна така не ми се мисли как ще съм сутринта. Давам си сметка,че не ям 🤦♀ Аз ям две яйца сутрин,на обяд 1/2 ф.хляб с месо и салата и за вечеря 1/2 ф.хляб салата и месо това е почти всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт