Страсти – градините в София, кампания 2018/2019 - тема 1

• 61 349
  • 727
  •   1
Отговори
# 705
Фактът, че детето е посещавало частна ясла, не означава и не доказва, че няма баби и дядовци, които да го гледат. Означава само, че родителите могат да си го позволят.
Не точно. Аз нямах баби и дядовци, не ми беше лесно, но трябваше да се върна на работа и повечето заплата ми отиваше за яслата (тъй като не ни приеха на държавна),  но вариантът беше или се връщам след година или си търся нова работа. А шансът за намиране на нова работа с малко дете = на нула. Така че, недейте така лесно да обобщавате.

Проблемът е, че се строи безогледно, без всякаква градоустройствена мисъл. Не може да никнат цели нови квартали, без нито една градина, без училище и поликлиника, от което инфраструктурата на съседните се пръсват по шевовете и става някакъв тотален мазаляк. В училище не е по-различно. В нашето квартално има 7 паралелки начален курс, децата учат в пригодени класни стаи в мазето, само за да може училището да приеме желаещите от прилежащия му район....

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 14:55 от Анонимен

# 706
Да “ врагът” е друг, но последните страници става едно наддаване за предимство за баби, дядовци, каки, лели, ХЗ, местоживеене....
Срамота!
Ако искаме да променим нещо няма да стане с кавги тук!

# 707
Здравейте ,
Бебчето ми е родени на 11 октомври 2017 г ,кога трябва да кандидатстват евентуално за да я приемат като е на 2 годинки. И как се случва кандидатстването,къде се пускат документи ,какво трябва

Поздрави

# 708
  • Sofia
За да я приемат когато има навършени 2г, кандидатствате 2019г. Обявяват свободните места февруари 2019, класирането е май месец, за тръгване от септември.
Правите си регистрация в ИСОДЗ
http://kg.sofia.bg/isodz/;jsessionid=DD55D0FE844DEFCE12F5F9F6FAE2130A
после си подреждате желанията/кандидатурите за градини, които Ви интересуват. Чакате класирането през май. Ако сте класирани отивате в детската градина с документите, които трябва да представите (ще видите кои документи ще Ви искат в секция "Необходими документи" в профила на детето след като си направите регистрацията).
След като запишете детето имате право да отложите тръгването с 60 календарни дни, броено от 15 септември (ако държите да има навършени 2 г.)
Можете и сега да си направите регистрацията в ИСОДЗ, но ако не искате да я пускате на 1г, не си правете кандидатурите. Ако си направите сега кандидатурите възможно е да се класира за първа яслена група - тръгване от септември 2018.

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 15:29 от brin de muguet

# 709
Не, със сигурност няма да се промени нищо. Щом се започна с "не е голяма драма, ето, аз ще направя това и това и ще се справим..." Със сигурност и аз, и ти, и тя, ще измислим начин, няма да си хвърляме децата, понеже не ги искат в ясла. Проблемът е, че докато "аз" и "ти" си намираме решенията, "НИЕ" като общество няма да се оправим никога. И след 20 години децата, за които сега всяка от нас си намира начин самосиндикално, пак ще пишат тук, тръшкайки се, че техните деца не ги приемат в ясла. (Ако, разбира се, след 20 години на тези географски ширини все още се намира някой, опитващ се да живее...)Именно защото градината е социална институция, би следвало да е достъпна за всички. Какво значи томбола за влизане в социална институция, по-горе дадох пример, който не се разбра, но, да, и това - какво значи да се надцакваме с болести и други социални тегоби?? Какво значи "ти, мама, нямА късмет да те изтеглят за детската, ма дано имаш късмет да те изтеглят за училището"?! Между другото, със социалните критерии също се злоупотребява много, както някой каза, и за детски, и за разни помощи, колко му е да изкараш един "социален" документ за ДГ? И не, не обвинявам родителите, които представят каквито и да било документи, обвинявам системата, която ги принуждава да го правят, да измислят какви ли не драми, за да влезе детето им някъде, защото не влезе ли, драмата става наистина голяма... Децата със СОП, децата с ХЗ, децата с баби и дядовци, децата на бедни и богати, децата с братя и сестри и единствените деца, всички деца са равни в правото си да посещават детско заведение, да растат с връстници, информацията да им се поднася от педагози, съобразена с техните възрастови особености и умения.... Ако не беше така, принц Джордж и принцеса Шарлот щяха да се обучават от висококвалифицирани  специалисти на място в двореца Кенсингтън (или който и да е), нямаше да ги пращат на градина с раничка на рамо! Между другото, в нашата група има деца, които само плащат такса от 30 лв., но не посещават градината. Явно има кой да ги гледа вкъщи, но пък заемат място на дете, което няма кой да гледа вкъщи, но не е изтегелило правилната клечка....И не, и родителите на тези деца не обвинявам, ако ситуацията не беше толкова безумна, нямаше да го правят. Ако знаеха, че в момента, в който решат, ще дадат детето си на градина, нямаше да заемат мястото ненужно.....Проблемът с детските градини може да се реши само с достатъчно детски градини с достатъчно места в тях. Меренето по каквито и да било критерии е унизително, за родителите, за децата, за обществото. Играта на бинго - също! Но за съжаление "аз", "ти" и "те" няма да намерят решение. Решението може да намери само от "ние". Но "ние" в нашата държава е с най-голям дефицит. Тъжно до безнадежност.....

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 15:42 от Klitemnestra

# 710
За да я приемат когато има навършени 2г, кандидатствате 2019г. Обявяват свободните места февруари 2019, класирането е май месец, за тръгване от септември.
Правите си регистрация в ИСОДЗ
http://kg.sofia.bg/isodz/;jsessionid=DD55D0FE844DEFCE12F5F9F6FAE2130A
после си подреждате желанията/кандидатурите за градини, които Ви интересуват. Чакате класирането през май. Ако сте класирани отивате в детската градина с документите, които трябва да представите (ще видите кои документи ще Ви искат в секция "Необходими документи" в профила на детето след като си направите регистрацията).
След като запишете детето имате право да отложите тръгването с 60 календарни дни, броено от 15 септември (ако държите да има навършени 2 г.)
Можете и сега да си направите регистрацията в ИСОДЗ, но ако не искате да я пускате на 1г, не си правете кандидатурите. Ако си направите сега кандидатурите възможно е да се класира за първа яслена група - тръгване от септември 2018.
Много благодаря Simple Smile

# 711
  • София
Фактът, че детето е посещавало частна ясла, не означава и не доказва, че няма баби и дядовци, които да го гледат. Означава само, че родителите могат да си го позволят.
Не точно. Аз нямах баби и дядовци, не ми беше лесно, но трябваше да се върна на работа и повечето заплата ми отиваше за яслата (тъй като не ни приеха на държавна),  но вариантът беше или се връщам след година или си търся нова работа. А шансът за намиране на нова работа с малко дете = на нула. Така че, недейте така лесно да обобщавате.

...
Нищо не обобщавам, точно обратното твърдение, заради което коментирах, е обобщение.
Вашият случай може да е такъв, което не означава, че останалите са такива.
Някой може да си има и баби на разположение, и да си прати детето в частна ясла, пак ще вземе точки.
Някой може също да не е имал избор и да е наел детегледачка, за него обаче точки няма.
Някой може да има баби в Каспичан, но иска да живее в София.
Случаи много.

# 712
Като ви чета колко се озвирепели се хващам за главата, прочетете се и се чуйте какво ги мислите , трагични са ви тълкуванията.Сега сте озвирепели децата ви да влязат в някоя градина а после няма да ги пускате защото боледуват или друго.Моля ви темата заприлича на зверилник.Какво лошо има в това децата с брат сестра да имат предимство или тези с един родител , АБВ хора много злобни сменали ей

# 713
Напълно подкрепям - предимства трябва да има! При недостиг на местата предимства просто трябва да има. Понеже тук се коментира непрекъснато как всички трябвало да са на томбола и как едва ли не детето с предимство било нещо повече от другото дете без предимство. Няма такова нещо. Просто на някои семейства и деца ситуацията е доста по-тежка от тази на други семейства. Затова: многодетните -  с предимство, децата без един или двама родители - с предимство, децата със заболявания - с предимство! (нямам предвид хронични ринитчета, дерматитчета, пърхутчета и т.н.)
Съвсем друг е въпросът какво прави държавата с недостига на места, който е довел до необходимостта от някакви критерии и предимства ...а именно - нищо!

# 714
Съгласна съм с **Daisy**, също. Но разбирам и "освирепелите" майки. Те са данъкоплатци, имат право да са недоволни, когато няма място и за тях. И аз бях освирепяла, когато две години плащах за частна ясла, а в същото време и данъците и всичко. Според мен, ако детето ти не е класирано и прието в държавна ДГ, трябва да има някакви данъчни облекчения за родителите.

# 715
Ами трябва да се обърнем към отговорните за тези проблеми.Да се следи ако дадено дете има много време без посещение да му се освободи мястото за други , да се следи за наистина болни деца с предимство , да се търсят терени за нови градини.Ето примерно в нашия квартал има една зелена площ за която се внеса предложение в общината да се превърне в градина. Познавам поне 3-4 майки на записани деца в градина и непосещаващи защото боледували и неоскали да ги отписват и т.н

# 716
Преди няколко седмици върнаха на мъжа ми данъци, за това че имаме деца - изсмяхме се, че ще идем сега да си вземем едни памперси за бебето.

# 717
  • над кукувичето гнездо
То хубаво да няма критерии и допълнителни точки...само дето, ако едно дете не го приемат в яслата майка му и баща му ще плащат 700-800 лв. за частна ясла, а ако близнаци не извадят късмет в томболата родителите им ще плащат 1600лв. месечно за частна ясла...много честно и справедливо, няма що!
Пък майките и татковците на близнаци не взимат двойни заплати, само защото са им се родили близнаци...
Както каза някой по-горе - много спартанска тая справедливост.
Ама на томболата близнаците имат двойно по-голям шанс, защото ако едното е прието, влизат и двете, както е редно да бъде.
По-прецакани са породени и с разлика до 2-3 години.
И, всъщност, на всеки, който участва в класирането, му е важно детето му да е прието. Никой не участва ей така, за томболата.
Нови градини си трябват, а не да си ги мерим кое е в по-голяма нужда.
Всички критерии са дискриминиращи, факт. За това - томбола за всички (може би самотните родители да имат предимство, стига да не се злоупотребява, като още при раждането записват детето с баща неизвестен, за да се вредят).
Иначе, дали си с близнаци на две или с новородено и дете на две и половина, все тая. Даже с близнаците сигурно е по-лесно да се справи човек, защото имат сходен режим сън-хранене-игри.
С мир!

# 718
  • София
Темата е станала изключително неприятна за четене. Толкова жлъч, толкова непремерени изказвания, толкова гледане в чуждата паничка.

Надявам се ви е ясно, че с писане по форуми няма да промените нищо, но когато се стигне до реални действия изведнъж повечето силно недоволни изчезват и са все са заети и в невъзможност да отделят от времето си.

Дано поне това, че си изливате тук недоволството ви разведри малко и си гледате по-спокойно децата.

# 719
Аз бих предложила и бях написала по-напред държавата да поеме някакъв процент от сумата, която родителите на некласираните деца отделят за частни градини. Защото каквото и да си говорим винаги става дума за пари!
И второ предложение - при непосещаване на държавна градина за месец или два детето да губи мястото си , а не да си ги "пазят" с фиктивни бележки и прочее.
И естествено ,че ще гледаме в "чуждите панички" след като И НИЕ с нашите данъци им ги пълним!
А пък нашата - празна Joy Joy А някои с по едно дете и паничка си нямаме се оказва в крайна сметка Joy

Последна редакция: вт, 27 мар 2018, 21:37 от Happy Mijjj ツ

Общи условия

Активация на акаунт