Къде остана справедливостта?

• 86 249
  • 1 663
  •   1
Отговори
# 1 455
Стига с тези деца, родителите трябва да ги възпитават да не ходят по чужди дворове, за тяхна безопасност поне. Може да ги разкъса зло куче, може да се удавят в необезопасено езеро, кладенец, дори да берат черешки не е толкова безобидно занимание, защото собственикът може току що да ги е окъпал с препарат за растителна защита с карантинен срок седмица-две. И го е направил с маска, очила и ръкавици.
Някои от тук пишещите са виждали къща с двор и село само на снимка, май.

СОТ вършеше работа преди време, но вероятно поощрявани не само от бездействието на полицията, но и поради големия обществен интерес да се пазят крадците от посегателства на гневни стопани, стават все по-нагли.  Със СОТ ти чупят прозорец, взимат първото, което им попадне и бягат.  Нищо работа, могат да го правят всяка седмица. Стопански постройки или просто градини със зарзават или овошки...нищо не ги спасява.
На едни възрастни хора от селото им свиха метален кол от оградата, докато са на двора, нито да ги подгонят, нито имат сила да викат, мъжът е с два инсулта.
Спокойни старини на село....
Спят с паник-бутон под възглавниците.

Крадецът на Опиц е застрелян в гръб, този на доктора - в гърдите.

# 1 456
Покажи ми такъв закон в САЩ

Какъв? За личното оръжие ли?

# 1 457
  • Varna
Аз, тази сутрин докато се разсънвах се запитах, как преди 9 ти Септември 1944
година българи и цигани сме се отнасяли един с друг. Циганите по същият начин
ли са щуряли, да не казвам крадяли и другите екстри които прилагат в момента?.

Питам нарочно защото се сетих за още нещо което българите са направили за тях,
а те в момента за благодарност......да не изброявам как ни го връщат.
Иначе нали сме расисти и ксенофоби.

# 1 458
  • Буркина Фасо
преди време сиганите живееха там , където им харесва (на снимката).
после насила ги интегрират и в училищата , и в жилищата.

# 1 459
Твойте 2 предложение ми дават да те убия по 2 начина: като те поканя на гости и кажа че си влязла през прозореца и си възнерявала да откраднеш или на улицата защото си държиш ръцете в джобовете и не ти ги виждам. И в 2та случая без да получа санкция.

А не можеш ли и при сега действащите закони да постъпиш по същия начин?
Уж съм влязла през прозореца с нож, за да те убия?

И твоите аргументи са малко...хм....странни, защо разделяте частната собственост на такава с ограничен достъп - апартамент и такава със свободен - двор, гараж, барака.

По какво се различава твоята частна собственост върху кибритената кутийка в панелката от моята частна собственост върху двора и къщата ми?
Защо с такава лекота приемате, че щом е двор, из него по подразбиране бродят всякакви индивиди?  Rolling Eyes
Наблюдавам изначално сбъркана представа за частната собственост у нас, ти например какво разбираш под частна собственост? Формулирай, ако обичаш.

# 1 460
Много ми е интересно как прокурорите разбраха, че докторът е стоял на балкона и е дебнал Плъха? Ми може да е излязъл на терасата да погледа звездите или да изпуши една цигара. Камерите показват ли точно в коя точка е втренчен погледът на човек? След това слязъл в гаража да зареди патрони в незаконния си пистолет (щото имал само от грешния калибър вкъщи, а в гаража имал от правилните точно за един пълнител, хаха) и воала, там попаднал на г-н Плъх, който почнал директно да го замеря с ножовете, разхвърляни от скорошното барбекю.

Ето как "фактите" на прокуратурата (ако приемем, че са въобще доказуеми) могат да се интерпретират по съвсем различен начин.

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 19:39 от Анонимен

# 1 461
Може да е седял на балкона и да е отброявал какво отмъква крадецът, докато мине минимума, дето не се брои  - 5 лева...25 лева...68 лева...105 лева...оп...320! Дум, дум, дум!

Зачетох се в някакъв случай на маловажна кражба, не знаех, че те не се броят за рецидив.
А и крадецът се разкаял, предвид и тежкото му материално и семейно положение, как да го вкарат в затвора, горкия човечец.
 http://rcourt-pz.info/inquire/2010/lawnak/laws/1521112010/0170f510_930b1510.htm

Друг случай - не знам дали цитирам правилно основен закон още от римското право, но е в този дух - "Незнанието не те оправдава", обаче в този случай сред смекчаващи вината обстоятелства са и  "поради ниското му образование и интелект".  Shocked
http://pleven.court-bg.org/img/File/SPRAVKI%20PO%20DELA/VLEZLI%2 … f515_30751115.htm

Тук още по-забавно четиво. Крадецът отмъкнал вещи, но не може да се докаже по безспорен начин, че той е взломил врата, прозорец, катинар,което е по-тежко престъпление от това да откраднеш неща на стойност по-малка от три минимални заплати, съответно го осъждат само за маловажната кражба.
"Предвидените в чл.194,ал.3 от НК наказания са алтернативни – до 1 год. лишаване от свобода или пробация, или глоба от 100 до 300 лв., като в преценката си по чл.57 НК съдът прие, че най-подходящо ще бъде наказание пробация, тъй като при липсата на доходи очевидно наказанието „глоба” не може да бъде приложено. Съдът прецени,че с оглед стойността на отнетото,начина на извършване на кражбата и процесуалното поведение на подсъдимия наказанието „лишаване от свобода”,се явява изключително тежко."
Осъждат го на пробация и този същият, без доходи, да заплати на потърпевшия 195 лева.
http://rs-berk.com/2014/oct/nd/0070f514/343a0914.htm

Това са онези случаи от полицейската статистика за разкритите кражби.

Съвсем по темата - Къде остана справедливостта?

Последна редакция: чт, 15 мар 2018, 21:00 от нова

# 1 462
Цитат
А не можеш ли и при сега действащите закони да постъпиш по същия начин?
Уж съм влязла през прозореца с нож, за да те убия?

Mога, но ако искам да се измъкна сух по сегашното законодателство ще трябва да съм доста по оригинален, защото факта че си на територията на имота ми не легализира автоматично убийството, а подхвърляне на нож не става толкова лесно колкото мислиш, докато по закона на сапфира няма да има нужда да ти подхвърлям нож, нито да съм Мориарти за да се измъкна безнаказано.

Покажи ми такъв закон в САЩ

Какъв? За личното оръжие ли?

Последно реши ли кое условие ще махаш. Пълнолетието, психотеста или чистото съдебно минало. То последното в САЩ много, много не се гледа особено по оръжейните изложения, a психотест изобщо няма.

САЩ – страната, в която има повече оръжия, отколкото хора
ФАЦ: Не трябва ли да се помисли за достъпа до огнестрелни оръжия в САЩ?

Прочети още на: https://www.dnes.bg/redakcia/2017/11/08/sasht-stranata-v-koiato- … lkoto-hora.358603

Скрит текст:
В една страна, където има повече оръжия, отколкото хора, може би все пак трябва да се вземат мерки за ограничаване на достъпа до огнестрелни оръжия. Това коментира „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ /ФАЦ/ по повод поредната кървава баня в Съединените щати, цитиран от Дойче веле.

Все едно и също оправдание: това било дело на "психично болен индивид", заяви американският президент Доналд Тръмп след трагедията в Тексас, където въоръжен мъж застреля 26 души в една църква.

Подтекстът на това изявление гласи следното: деянието на един объркан човек няма нищо общо с обстоятелството, че в САЩ е толкова лесно да си набавиш оръжие.

Изкушение е да сведеш проблема до образа на побъркания човек, защото в случая деянието наистина е извършено от един психично болен мъж. Но какво се случва, когато се окаже, че нарцистичното ни общество "произвежда" все повече объркани индивиди, които в един момент решават да вдигнат ръка срещу други хора? Какво се случва, когато се окаже, че "сериозният проблем с психичното здраве", провидян от Тръмп, става все по-труден за решаване, тъй като обществените причини за него са много по-дълбоки?

Докога така?

Не трябва ли тогава все пак да се помисли по въпроса за достъпа до огнестрелни оръжия в една страна, в която има повече оръжия, отколкото хора? Какво още трябва да се случи? В началото на октомври въоръжен мъж застреля в Лас Вегас 59 посетители на музикален фестивал. През юни миналата година нападател отне живота на 49 души в нощно заведение във Флорида. А през лятото на 2015 г. бял мъж уби деветима афроамериканци в Южна Каролина. Всеки ден ново нападение.

По данни на ФБР една трета от всички престъпни деяния в САЩ, свързани с насилие, се извършват с оръжие. Само от началото на тази година от огнестрелно оръжие са загинали 13 158 души.

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време можеха да се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие. Но в онези години животът е бил такъв, че на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления. А и все още не е имало автоматични оръжия. Не са съществували също медиите и интернет, където днес лесно можеш да откриеш лоши примери за подражание.

Крайно време е!

Сега изглежда има известно раздвижване, след като председателят на Римокатолическата епископална конференция кардинал Даниел ДиНардо заяви, че трябва да бъде предотвратена "всяка форма на безсмислената демонстрация на сила с огнестрелно оръжие". Да, затягането на оръжейните закони няма изведнъж да сложи край на кървавите бани. Но все пак е за предпочитане пред безпомощното бездействие.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/redakcia/2017/11/08/sasht-stranata-v-koiato- … lkoto-hora.358603

По данни на ФБР в САЩ всяко 3то престъпление е извършено с огнестрелно оръжие, броят на убийствата на глава от населението 5,8 на 100 000. За сведение в България е 1,9 на 100 000, сами може да отгатнем каква е причината.

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 05:09 от Анонимен

# 1 463
Ами причината не е в самите огнестрелни оръжия.
Най-големият брой убийства в САЩ е точно в градовете с най-рестриктивен режим.

Не ми показа статистиката на броя поканени и убити в САЩ. Нали това е големият страх?

# 1 464
Това с маловажните кражби е изключително обидно и неправилно - напълно съм съгласна, че законът трябва да се промени, защото сега на практика няма последствия, ако ти откраднат нещо на стойност до 200 лв. Не че е законно, но нищо няма да се случи и да подадете жалба.

# 1 465

Защитниците на либералните оръжейни закони дълго време можеха да се крият зад Втората поправка на Конституцията от 1791 година, която разрешава носенето на оръжие. Но в онези години животът е бил такъв, че на много места в страната хората наистина е трябвало сами да се бранят от престъпления.

Точно както сега у нас има нужда.
В САЩ, ако преценят, че към днешна дата е добре да затегнат режима- да го направят, тяхна си работа.

# 1 466
Това с маловажните кражби е изключително обидно и неправилно - напълно съм съгласна, че законът трябва да се промени, защото сега на практика няма последствия, ако ти откраднат нещо на стойност до 200 лв. Не че е законно, но нищо няма да се случи и да подадете жалба.

Няколко пъти пиша, т. к. не ми допада разгласяването на невярна информация - за дребни кражби се носи също отговорност, минава административно и се налага глоба. За кафе и шоколад съм имала дело с една жена, която ги беше изнесла от магазина. Друг случай на един мъж беше с едни салами. Глобата е по-висока от стойността на откраднатото. Освен, че откраднатото следва също да се върне.
Не се връзвайте на писанки из нета. хубаво нещо е човек да има достъп до информация, но повечето изглеждаща такава е чист плевел.

# 1 467
Значи глобата е само за тези, които имат пари да си платят. Социално слабите крадци от Етноса не ги лови.
Не знам дали под "плевел" разбираш цитираните съдебни решения?

# 1 468
Глобата се налага на всеки, за когото е установено, че е сгазил лука от когото трябва.
"Лови", сиреч, всеки.
Въпросът за принудителното изпълнение на санкции е доста различен. И за това мога да напиша, но не му е тук мястото.
Само напомням, че градските легенди лесно се развенчават, на лъжата краката са ясно какви. Човек може да пише из нета неангажирано, но когато пише каквото му падне, вкл. и неверни твърдения, рано или късно ще се намери друг, който да каже каква е истината.
Аз само съветвам да не се вярва на всичко, което се бълва от куцо и сакато. В случая това беше твърдението, че дребните кражби не се наказват. Напротив. Наказват се. Ако се установят, разбира се. Толкоз.

# 1 469
нали се сещате какво ще настане, ако всеки има право на оръжие, с тия междуетнически и не само настроения у нас

ще може да си опазите джантите и чистачките, но няма кой да ви опази от циганската фамилия като тръгне да отмъщава за родата

Общи условия

Активация на акаунт