Сдружение „Фридрих Шилер“ прием 2018/2019

• 93 611
  • 767
  •   1
Отговори
# 210
Ами кажете, ако ви приемат в ПГ и ако Шилер започнат да ви обучават по милост. Ако имате смелост де, но едва ли.

Обещавам, ще споделя. Нямам никакви притеснения.
Аз за друго си размишлявам. Представете си клас (от обявените от училището 24 деца), в който 20 деца са приети в сдружението, а останалите 4 не. Какво ще ги правят тези 4 деца? Дори да е само 1 дете. Обучението в ПГ е по утвърдени стандарти, но все пак сигурно има методики на сдружението. Иначе нямаше да има отделни преподаватели за паралелките на Шилер. Интересно ми е ако се получи смесен клас как по-точно ще обучават децата, които не са приети в сдружението? Но това са само хипотези, които можем да си спрягаме до безкрай.

Ами вие може да сте такъв реален пример. Не сте приети в Сдружението, но имате шанс, равен с другите, да бъдете приети в училище. Какво ще правите с вашето дете? Шилер са написали, че няма да обучават вашето дете. Паралелки към Дикенс няма да има тази година. Та каква ви е концепцията ?

Естествено, че съм реален пример. Иначе защо изобщо ще го мисля. Както писах по-рано, искам дъщеря ми да изкара ПГ в училище. Абсолютно съм наясно, че е полудневна форма на обучение и естествено съм подготвена. Също съм наясно, че Шилер няма да обучават деца извън сдружението и Дикенс няма да имат паралелки. Това не променя по никакъв начин моето намерение. Притеснението ми е да не се получи двоен стандарт в обучението и децата да се чувстват по някакъв начин "различни".

Ако сте в клас с дечица от Шилер, ще има двоен стандарт и това е нормално. Едните са приети заради знания и си плащат за членство, другите не.

Това в светлината на хипотезата, че има смесени паралелки. Хипотетично е възможно това да е факт, ако за късмет системата изтегли повечето приети деца в Шилер, а малкото останали приети външни са твърде малко, за да не сформират отделна паралелка.

# 211
Ами кажете, ако ви приемат в ПГ и ако Шилер започнат да ви обучават по милост. Ако имате смелост де, но едва ли.

Обещавам, ще споделя. Нямам никакви притеснения.
Аз за друго си размишлявам. Представете си клас (от обявените от училището 24 деца), в който 20 деца са приети в сдружението, а останалите 4 не. Какво ще ги правят тези 4 деца? Дори да е само 1 дете. Обучението в ПГ е по утвърдени стандарти, но все пак сигурно има методики на сдружението. Иначе нямаше да има отделни преподаватели за паралелките на Шилер. Интересно ми е ако се получи смесен клас как по-точно ще обучават децата, които не са приети в сдружението? Но това са само хипотези, които можем да си спрягаме до безкрай.

Ами вие може да сте такъв реален пример. Не сте приети в Сдружението, но имате шанс, равен с другите, да бъдете приети в училище. Какво ще правите с вашето дете? Шилер са написали, че няма да обучават вашето дете. Паралелки към Дикенс няма да има тази година. Та каква ви е концепцията ?

Естествено, че съм реален пример. Иначе защо изобщо ще го мисля. Както писах по-рано, искам дъщеря ми да изкара ПГ в училище. Абсолютно съм наясно, че е полудневна форма на обучение и естествено съм подготвена. Също съм наясно, че Шилер няма да обучават деца извън сдружението и Дикенс няма да имат паралелки. Това не променя по никакъв начин моето намерение. Притеснението ми е да не се получи двоен стандарт в обучението и децата да се чувстват по някакъв начин "различни".

Ако сте в клас с дечица от Шилер, ще има двоен стандарт и това е нормално. Едните са приети заради знания и си плащат за членство, другите не.

Това в светлината на хипотезата, че има смесени паралелки. Хипотетично е възможно това да е факт, ако за късмет системата изтегли повечето приети деца в Шилер, а малкото останали приети външни са твърде малко, за да не сформират отделна паралелка.
Хубавото в случая е, всичко е публично. Виждаме кой е класиран с имена.
След записване на децата по паралелки много бързо ще се разбере кой е по “милост”. Разбира се ако има такива Wink

# 212
Мисля, че сдружението показа неведнъж, че няма да прави прием с наложени отвън критерии. Да се надяваме, че ще се устиска на натиска. Преди три години още по времето на РП в 55-то бе направен опит са се запише половин клас към сдружението и тези хора не получиха право да учат НЕ. Въртяха, сукаха, някой им бил обещал, че ще учат дори само ако ги запишат (сетете се кой), без да са положили и издържали тест, накрая повечето си се върнаха в детската градина. Същото ще стане и сега. Няма какво да се заблуждаваме, интересът към 145-то и 131-во е само и единствено заради сдружението. В момента в който сте вътре, но не учите НЕ, ползата от престоя ви значително намалява. Това би следвало да е сигнал към всички, които си мислят, че ще влязат по втория начин, или че ще влязат "защото искали да учат в ПГ", ама точно в някое от тези училища. За разлика от други години, сдружението вече стои стабилно в три училища и може да определя къде и в какъв размер да прави прием според собствените си критерии. Ще има процес на напасване към новите правила, но при всички положения прием, диктуван от адресната регистрация няма да има. Идеята на столичната община и на групичката около зам.кмета по образованието да се приема само и единствено на база адрес (изключваме онези, за които въпросните чиновници пускат СМС-си до директори на училища, детски градини, родителски организации и т.н.) като цяло е обречена на провал, но това ще стане ясно в следващите 2-3 години. Дълги години в 145-то също се пускаше извъншилерски прием за децата от квартала, но без да се учи НЕ, като ефектът бе, че се записваха максимум до 9-10 деца и не се сформираше клас. Имам "обосновано предположение", че същото ще стане и сега, още повече, че сдружението показа, че не е вързано към конкретно училище. Не се съмнявайте, че 131-во не е било единствената възможност и предвид демографската ситуация, доста училища вече се озъртат за партньорство със сдружението. Закрепостяването към определен феодален район няма да реши въпроса с малкия брой деца и със стремежа на родителите към качество и по-подбрана среда.

# 213
Мисля, че сдружението показа неведнъж, че няма да прави прием с наложени отвън критерии. Да се надяваме, че ще се устиска на натиска. Преди три години още по времето на РП в 55-то бе направен опит са се запише половин клас към сдружението и тези хора не получиха право да учат НЕ. Въртяха, сукаха, някой им бил обещал, че ще учат дори само ако ги запишат (сетете се кой), без да са положили и издържали тест, накрая повечето си се върнаха в детската градина. Същото ще стане и сега. Няма какво да се заблуждаваме, интересът към 145-то и 131-во е само и единствено заради сдружението. В момента в който сте вътре, но не учите НЕ, ползата от престоя ви значително намалява. Това би следвало да е сигнал към всички, които си мислят, че ще влязат по втория начин, или че ще влязат "защото искали да учат в ПГ", ама точно в някое от тези училища. За разлика от други години, сдружението вече стои стабилно в три училища и може да определя къде и в какъв размер да прави прием според собствените си критерии. Ще има процес на напасване към новите правила, но при всички положения прием, диктуван от адресната регистрация няма да има. Идеята на столичната община и на групичката около зам.кмета по образованието да се приема само и единствено на база адрес (изключваме онези, за които въпросните чиновници пускат СМС-си до директори на училища, детски градини, родителски организации и т.н.) като цяло е обречена на провал, но това ще стане ясно в следващите 2-3 години. Дълги години в 145-то също се пускаше извъншилерски прием за децата от квартала, но без да се учи НЕ, като ефектът бе, че се записваха максимум до 9-10 деца и не се сформираше клас. Имам "обосновано предположение", че същото ще стане и сега, още повече, че сдружението показа, че не е вързано към конкретно училище. Не се съмнявайте, че 131-во не е било единствената възможност и предвид демографската ситуация, доста училища вече се озъртат за партньорство със сдружението. Закрепостяването към определен феодален район няма да реши въпроса с малкия брой деца и със стремежа на родителите към качество и по-подбрана среда.

Това звучи мотивирано и обнадеждаващо.

Има някои НО-та обаче.

1 - Приема в ПГ се осъществява през ИСОДЗ при равни условия за всички кандидати. Право на всяко дете е да кандидатства, без значение дали е прието към Шилер или не. Системата тегли случайни кандидатури, така че всяка такава има шанс. Отделен е въпроса какво се случва после. Дано наистина Сдружението не отстъпи от обещанието си да приема деца без изпит или такива с по-малко точки от обявеното класиране в момента. Ако Сдружението отстъпи, то само плюе на амбицията си да подбира най-добрите.

2 - Приема за 1клас е свършен процес и СО няма да мръдне от него, защото той е обвързан с Наредба 10 на МОН. МОН са категорични поне в настоящия кабинет, че това е нйй-справедливото решение, такова каквото е в повечето европейски държави. Приоритет се дава на територията и уседналостта. Това е неоспоримо.

Като цяло силно вярвам, че деца, приети в Сдружението, ще имат шанса да учат в училищата партньори, другите кандидатури, независимо че имат право на прием и в случай на такъв, да се дадат сметка, че такъв в Сдружението няма да има. И последно, всичко може да бъде проследено в случаи на нередности от подобно естество.

# 214
  • Sofia
Според мен сдружението няма да си позволи да приеме деца без изпит. Въпросът е дали няма да приеме деца с много ниски резултати, които са успели да се запишат в училището. А тези, които не са успели, въпреки че са с по-високи, да останат навън. Ако в 145-то има 3 паралелки ПГ и например само за две от тях се запишат деца , приети в Шилер, е въпрос какво ще се прави с третата паралелка. Да не се окаже, че голяма част от тях са се явили на изпита, имат ниски резултати, но Шилер пуска класирания, за да направи още един клас....
Който иска много Шилер, ще си смени адреса за първи клас.

# 215
Със сигурност ще се приемат деца, които в момента не са класирани, но са се явили на тест, защото групите следва да се допълнят, в случай че класираните деца не успеят да станат ученици на училището. Нивото на приетите от това няма да спадне, защото ако проследите резултатите на страницата, ще забележите, че към долната граница на приетите, резултатите доста се "сгъстяват". Т.е. разликата между последния приет и първата резерва често е в рамките на 1-2 десети, а понякога - в рамките на няколко стотни. Когато говорим за граница на прием от порядъка на около 70 т., разлика от 1/10 изобщо не е съществена. Сдружението е обявило1 и 2 паралелки съответно в 55-то и 145-то, от което се вижда, че има значително свободно място за останалите деца от квартала за останалите паралелки. Имаше години, в които Шилер приемаха 7 ПГ-та от 7 в 145-то, авно тази година няма да е така, а има още английско сдружение. Всеки родител ще трябва да реши сам дали предпочита да е в ПГ до обяд, без детето да учи НЕ.

# 216
Ами в случая и училището може да пусне още бройки за второ класиране докато си вкара децата приети в сдружението. Добра алтернатива да се контрират “натискащите” за Шилер без точки.
Една паралелка повече за деца извън сдружението.

# 217
Проследяването на деца , които ще се приемат през системата, а не са класирани в Шилер не е трудна задача, предвид наличието на инициалите на децата в системата.

# 218
Със сигурност ще се приемат деца, които в момента не са класирани, но са се явили на тест, защото групите следва да се допълнят, в случай че класираните деца не успеят да станат ученици на училището. Нивото на приетите от това няма да спадне, защото ако проследите резултатите на страницата, ще забележите, че към долната граница на приетите, резултатите доста се "сгъстяват". Т.е. разликата между последния приет и първата резерва често е в рамките на 1-2 десети, а понякога - в рамките на няколко стотни. Когато говорим за граница на прием от порядъка на около 70 т., разлика от 1/10 изобщо не е съществена. Сдружението е обявило1 и 2 паралелки съответно в 55-то и 145-то, от което се вижда, че има значително свободно място за останалите деца от квартала за останалите паралелки. Имаше години, в които Шилер приемаха 7 ПГ-та от 7 в 145-то, авно тази година няма да е така, а има още английско сдружение. Всеки родител ще трябва да реши сам дали предпочита да е в ПГ до обяд, без детето да учи НЕ.

Само да кажа, че паралелка/и към Дикенс (английското сдружение) няма да има в ПГ. Бройките са за Шилер или до обяд.

Защо Шилер ще има 2 паралелки? Приема е за 3.

# 219
Ами не знам колко точно ще са, но на страницата пише: "Сдружението ще поеме да обучава минимум 132 деца,". Имаме 3 в 131-во и 1 в 55-то, а 132/22 = 6. Т.е. или в 145-то ще са 2 паралелките или приемът ще е за повече деца...

# 220
  • София, България
Привет, извинявам се, че толкова неадекватно ще попитам, но ще се радвам някой с 5 свободни минути да ми обърне внимание.

Дъщеря ми е набор 2013. Догодина ще кандидатства за ПУК. Явява се на изпит и: взима го, влиза/не го взима, не влиза. Така ли е?
Ако е влязла какво правим като стане време за първи клас. Тогава кандидастваме в 1 от трите училища по електронната система, и ако сме от друг район нямаме шанс и отпада? Или още за ПУК трябва да кандидастваме през електронната система?

# 221
Училищата- партньори са обявили прием в следните паралелки:
- 55-то , ще има 3 паралелки за ПГ , от които с обучение от Шилер е 1. Другите 2 са за деца от квартала и до колкото знам , ще има опция за езиково обучение предлагано от Фарос.
- 145-то, също ще има 3 паралелки , от който само 2 са по Шилер( това е като инфо от HRS ). Там , ще ми е много интересно , дали ще се събере паралелка за полудневно обучение. Според мен е възможно , да има много деца, които искат да се запишат там, но не са изкарали изпита на Шилер, и е възможно 1-та паралелка да не ги поеме. Тук , вече наистина не знам как трябва да процедират директорите... но дори да има деца в Шилерски паралелки, но непокрили входящия изпит, то те няма да бъдат обучавани от сдружението. Но за тези деца , си остава възможността, да се яват на изпит по немски другата година, и ако го изкарат да се запишат в Сдружението и да продължат с класа си. Но наистина, голяма част от родителите, когато разберат , че всъщност приемът в училище , не означава прием и в сдружението и не означава, че автоматично, че тяхното дете ще бъде в паралелка с т.н. "подбрани" деца , още повече, че ще трябва да го взимат на обяд или поне да седи с още 2-3 отделено, по времето, когато има немски език ....и повечето родители се отказват и си се връщат в градината ... Другото , което е , че има хора, които си мислят, че ако влезне отрочето сега и другата година им е гарантирано продължаването( което както знаем не е така).  
В 131-во също има обявени 3 паралелки по Шилер и 1 за всички останали- там според мен няма да има никакви грижи с приема.
Тъй като няма разпределение по паралелките към момента на кандидатстване, според мен , когато тръгнат да се записват децата ще стане ясно каква е ситуацията. Най-вероятно системата ще класира определен брой деца, но когато отидеш на място в училището, чак тогава ще е ясно в каква паралелка ..... доста ми е мътна ситуацията , как ще става разпределението на децата по паралеки , след като всички ще са класирани с почти еднакви точки. Това , като цяло е в сила и за 1-ви клас ..пишеш едни желания , но те си те класират по точки и накрая ти казват ..вие сте приети в паралелки с Италиански език и Хореография напр. .... щото там има места . Т.е. директорите разпределят едни деца някак си вътрешно ( класирани имам в предвид) и като отидеш и ти кажат , че не можеш да запишеш детето си в Шилерска паралелка , ами в обикновена ( щото Шилерската е пълна вече, въпреки че сте покрили изпита ) ..какво ли точно трябва да направиш ?????? . Ако го запишеш  - оставаш в обикновена, ако не го запишеш пък , пак ще отидеш на класиране ( не е ясно обаче дали с пълен набор точки) , и пак може да се класираш ..но нямаш гаранция в каква паралелка ще са останали места.
Също смятам, че ще има много родители, които още от сега търсят връзки по учлищата , само и само да "попаднат" при правилния учител и паралелка .. поне за 1-ви клас със сигурност.
И тва с уседналостта, в момента се атакува в комисията за дискриминация и не смятам , че ще се задържи ..а пък и след 2 години, няма да е въобще никакъв механизъм - още от сега си сменят хората адресите ...още повече, че става въпрос само за настоящ адрес Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 11:57 от paulieM

# 222
Привет, извинявам се, че толкова неадекватно ще попитам, но ще се радвам някой с 5 свободни минути да ми обърне внимание.

Дъщеря ми е набор 2013. Догодина ще кандидатства за ПУК. Явява се на изпит и: взима го, влиза/не го взима, не влиза. Така ли е?
Ако е влязла какво правим като стане време за първи клас. Тогава кандидастваме в 1 от трите училища по електронната система, и ако сме от друг район нямаме шанс и отпада? Или още за ПУК трябва да кандидастваме през електронната система?
Сега ситуацията е следната :

Кандидатствате в сдружението :
         * Ако ви приемат , следва сложната част :
                       **Кандидатствате в някое от училищата партньори : 55-то, 145-то или 131-во
                                        ***Ако ви приемат се записвате в училището и чак тогава в сдружението
                                        ***Ако не ви приемат в никое училище - си оставате на градина или се записвате в
                                          такава,защото обучението в ПГ е задължително ;

* Ако не ви приемат в сдружението, си кандидатствате, в което искате училище или градина за подг. група - има много варианти, полудневни, целодневни , с езици , без, частни училища и т.н.

В момента , за прием в ПУК , най-много точки носи да имаш пост. адрес в София и настоящ в адм. район на училището -партньор ... т.е. ако искате да посещавате  55-то или 145-то , хубаво е да живеете в районите им или да имате наст. адрес в прилежащите им територии (адрес на  детето ) . Ако нямате, може да си направите такъв, преди кампанията по прием , след като вече си знаете резултата от изпита , за да знаете дали има смисъл. Този адрес, ако го имате за кандидатстване в ПУК , то за следващата година - в 1-ви клас , вече ще имате и уседналост. Лошото е, че никой не може да ви каже , нито каква ще е прилежащата територия на училищата другата година, нито дали тази уседналост ще ви трябва. Тези тъпотии , идват от това, че СОС постоянно променят прилежащите територии и изикванията ( от 15.март е последна поправка , като те са 2 в рамките на месец) , а от следващата година и нещата ще се автоматизират и приемът и за ПУК и за 1-ви клас ще е през "Системата".По уверенията на господата от СОС , и правилата за прием трябва да се унифицират .... защото ситуацията е мега тъпа сега:)

# 223
  • София, България
PaulieM, благодаря ти, много изчерпателно. И сега за благодарност, че ми обърна внимание, още няколко неадекватни въпроса. Прочетох сайта им, попрехвърлих и темата, но основни положения не ми станаха ясни:
1. Плаща ли се нещо и какво за обучение в Шилер паралелка?
2. Има ли транспорт за децата от по-отдалечените квартали?
3. Нещо се споменава за полудневно обучение - тази подготвителната година преди първи клас са до обяд ли?
4. Как преминават от подготвителната в група в първи клас децата - държат изпит по немски и който го издържи продължава в първи клас ли /ако го приемат и в училището де/? А ако не си бил в подготвителната им група, пак можеш да си кандидатстваш, ако си учил немски другаде?

# 224
PaulieM, благодаря ти, много изчерпателно. И сега за благодарност, че ми обърна внимание, още няколко неадекватни въпроса. Прочетох сайта им, попрехвърлих и темата, но основни положения не ми станаха ясни:
1. Плаща ли се нещо и какво за обучение в Шилер паралелка?
2. Има ли транспорт за децата от по-отдалечените квартали?
3. Нещо се споменава за полудневно обучение - тази подготвителната година преди първи клас са до обяд ли?
4. Как преминават от подготвителната в група в първи клас децата - държат изпит по немски и който го издържи продължава в първи клас ли /ако го приемат и в училището де/? А ако не си бил в подготвителната им група, пак можеш да си кандидатстваш, ако си учил немски другаде?
1. Плаща се - таксата от септември тази година май ще е 180лв( не съм много сигурна). Това е за немския език, който е 2 учебни часа дневно , всеки ден;
2. Има бусче, което кара децата- услугата е от външна фирма ( не е на сдружението) и за нея си се плаща допълнително , ако не се лъжа, нещо от рода на 160лв на месец за каране в 2-те посоки или 120лв само за едната.
3.Целодневно е обучението в подготвителните групи към Шилер - от 8 до  когато си го вземеш(след 16:30 до 17:30/18:00ч). Имат обяд с купони от стола ( поне за 131-во храната е ок в стола) . Малко по назад съм коментирала много за това как протича 1 ден в ПГ в 131-во - може би в предишната тем към края Simple Smile
4. По принцип ще държат изпит по немски език и за училищна готовност в края на ПГ ( дори този за училищна готовност е днес). Ще продължи в 1-ви клас , обаче, само ако се класира в 1-ви клас , според правилата за прием на всички училища. Ние сме си подали документи в няколко училища, за всеки случай, тъй като нямаме адрес в района на 131-во и там си кандидатстваме по 4-та група + 4т за ПГ( ако не се лъжа).По принцип не би трябвало да има проблем да приемат всички желаещи ( май има обявен прием за 5 1-ви класа). Виж на сайта на сдружението има обявен външен прием за 1-ви клас - ходиш на уроци по немски и кандидатстваш направо за 1-ви клас ( но пак трябва да те приемат и от училището)Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 апр 2018, 14:24 от paulieM

Общи условия

Активация на акаунт