Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 6

• 53 762
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Здравейте,има ли родители ,които ще подават документи в 143 ОУ и 42 ОУ?

Аз в 42 ОУ.

Аз - в 143.

Аз друго не разбрах, а не е като да не четох: при подаване на документите за кандидатстване в училищата - трябва ли да присъстват и двамата родители? Или може само единият?

# 106
  • София
Здравейте,има ли родители ,които ще подават документи в 143 ОУ и 42 ОУ?

Аз в 42 ОУ.

Аз - в 143.

Аз друго не разбрах, а не е като да не четох: при подаване на документите за кандидатстване в училищата - трябва ли да присъстват и двамата родители? Или може само единият?

Няма нужда да присъстват и двамата родители, един е достатъчен.

# 107
  • София
brin de muguet, шансът на 4-та група на 1-во класиране е нищожен, особено в по-желаните училища, точно поради факта, че ще има хора записали за всеки случй децата си в нежелано, но училище по уседналост. След това ще се разместят (евентуално)
Е, аз това го написах заради 41-во и не чак толкова желаните училища. За "елитните", там случая е друг и те не са чак толкова много. Но да се върна на моя пример - на сайта на 41-во бяха публикували (сега вече го няма, явно тази информация  не е била за простосмъртните), че има около 50 деца регистрирани в прилежащия му район, а ще бъдат приети 96 ученици, разпределени в 4 паралелки. Както и да го гледаме ще се стигне до 4-та група още на първо класиране. И съм сигурна, че това няма да е единичен случай - стига да няма много деца регистрирани в прилежащия район на даденото училище, но това ние няма как да го знаем.
Естествено, че ще се стигне до 4-та група на първо класиране, защото местата винаги са повече от децата в 1-3 група. Въпросът е, че аз гледам нещата от към чистата 4-та група, без допълнителните критерии. Шансът да класират детето ми още на 1-во класиране е нищожен.

# 108
  • Sofia
Естествено, че ще се стигне до 4-та група на първо класиране, защото местата винаги са повече от децата в 1-3 група. Въпросът е, че аз гледам нещата от към чистата 4-та група, без допълнителните критерии. Шансът да класират детето ми още на 1-во класиране е нищожен.
Да и аз говоря само за 4-та група (и не за много желаните училища).
Все за някое и друго училище ще получите 5 точки от допълнителния критерий за граничен район.
Моите разсъждения са следните: една част от местата ще се заемат от първите три групи, но ще останат места за 4-та група. Една част от тези останали места ще се заемат от братчета и сестричета (22 т.), а другата част е много вероятно да се разиграе на жребий, защото всички деца от съседните райони, както и многодетните ще са с 5 точки. А на жребий, макар и минимален, има някакъв шанс. Ако участвате в жребия и на първо класиране, а не само на второ, това ви увеличава шанса, колкото и да е малък. Аз на ваше място (след като няма да кандидатствам в кварталното по уседналост) бих кандидатствала още на първото класиране във всички съседни училища, където получавам 5 точки за граничен район - именно за да си увелича шанса за класиране.
Не знам, мисля, че нищо не губите.

# 109
  • София
Все за някое и друго училище ще получите 5 точки от допълнителния критерий за граничен район.
Е, че ние си имаме и училище по район. Въпросът е, че аз не искам детето ми да учи в него. Не ме устройва "все за някое", аз искам конкретно училище и то не е в съседен район Simple Smile иначе за едно даже сме в 8.1 група. Всички разсъждения си ги направих от гледна точка на моя случай и моите желания. И пак има доста нюанси в това, защото в един район може хора с моите позиции да влязат още на първо класиране (нищожен шанс, но го има), най-много ще влязат на 2 и 3. А някъде изобщо няма да влязат.

# 110
  • Sofia
Разбрах, че не искате училището по район, но мислех, че е защото е "циганско" или нещо друго. Не разбрах, че се борите за конкретно училище.

# 111
Четем, пишем, разясняваме и пак една майка на бъдещ първокласник ми каза, че утре отива рано сутринта пред училището... newsm78 Казах ѝ, че няма смисъл и няма да се гледа входящия номер, но тя беше убедена, че ако няма достатъчно места, ще се гледа.... Shocked

Нали в крайна сметка е ясно поне това, че за никое училище няма да се гледа входящ номер...?!?  newsm78

# 112
  • sofia
Няма да се гледа входящ номер. Ако в дадена група има повече кандидати, а малко места - ще има томбола. Между другото прави ми впечатление, че доста родители на бъдещи първокласници не са запознати въобще с новия начин на прием. Така, че не се учудвам, че някои мислят, че входящия номер ще има някакво значение.

# 113
  • Куциндрел
Заради такива, които си мислят, че трябва да са от първите подали, защото... аз мисля да отида в края на другата седмица, че тарапаната да е минала.

# 114
  • София
Аз даже след 23- ти мисля. А ако има опашка и чакане кръгом.

# 115
  • София
И аз не смятам да бързам, цял месец има.

# 116
  • София
Дори свекърва ми, която е детска учителка, го е разправяла това с първите записани на мъжа ми. Та явно незнанието е повсеместно.

# 117
  • София
Това с входящия номер го няма вече, поне не и официално, де, но някъде разпределят паралелките на ангро по реда на подаване на документите. На много места А клас е с най-желаните учителки и прочие. Та имат си хората причини да ходят в първия ден. Ако ще и да е дори само защото за тогава са успели да си договорят отпуска.

# 118
  • София
Изобщо не е правило най-желаната учителка да поеме А клас. Реденето е от незнание, защото години наред така се е правило.

В нашата градина направиха родителска среща и разясниха новата система, запознаха ни с учителите, поемащи първи клас в околните училища. Но едва ли го правят навсякъде.

# 119
  • София
Аз подадох днес. Защото извадих удостоверението за адреса в петък и се притеснявах дали няма да кажат, че е старо. Иначе минах много бързо. Нямаше струпване на родители. Охраната само дето каза, че като дошъл към 7 без 15, имало чакащи родители от 6 и 30.... Освен това имаше семейни двойки, дошли и двамата родители, да подават документите... Аз бях там преди малко. За съжаление попадаме в 4 група по новите критерии и трябва да чакам евентуално второто класиране.

Това. Успех на всички.

Общи условия

Активация на акаунт