Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 75
 • Мнения: 168
Благодаря много за отговора! Мисля че се води само поземлен имот. До мястото има построена къща около 40-50 кв.м тепърва ще си я узаконява, има и ток и вода. А ако се построи без документи, тогава няма да има проблем да бъде построена от нас мисля. Ако сме без фирма и без узаконяване, по сметки на мъжа ще се вмъкнем около 80-90 000 лв. А как стоят нещата ако я направиш и тогава почнеш да я узаконяваш?

# 76
 • Мнения: 3 431
Благодаря много за отговора! Мисля че се води само поземлен имот. До мястото има построена къща около 40-50 кв.м тепърва ще си я узаконява, има и ток и вода. А ако се построи без документи, тогава няма да има проблем да бъде построена от нас мисля. Ако сме без фирма и без узаконяване, по сметки на мъжа ще се вмъкнем около 80-90 000 лв. А как стоят нещата ако я направиш и тогава почнеш да я узаконяваш?
Ама Вие сериозно ли задавате такива безумни въпроси и сериозно ли сте толкова наивини?!!! Или пък може би не сте наивни, а нагло се оптвате да разберете, как да заобиколите правилата?!!Това е недопустимо! Така и предполагах, че е поземлен имот, т.е. в него не се разрешава изобщо да си строи. Отговорът е НЕ, НЕ МОЖЕТЕ ДА УЗАКОНИТЕ НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО! Ето тук може да прочетете какво се случва при незаконно строителство. https://www.dnsk.mrrb.government.bg/UI/Home.aspx?0ZKDwUgLUJrLGxa … OK2PCZY4BlqxS8%3D
А вашите съседи с низаконната къща, вероятно, за да се свържат с ток, то извършват каржба на такъв, както и вода, ако тя е от централен водопровод. Да разбирам, че и Вие смятате да крадете ток и вода!
Незаконно строителство може и да не ви бутнат и да не Ви наложат глоби и санкции, само ако сте от ромската малцинствена група! На тях всичко им е позволено. То голяма полза ще има да вкарате едни 80 000 лв., да треперите, кой и кога ще дойде, да Ви санкционира, да Ви разруши къщата и отново да се окажете на улицата - младо семейство с малко дете! Не разбирам как млади хора, които имат достъп до информация в интернет и които се очаква, че са образовани, да си въобразяват че живеят в балон. Моля Ви, не допускайте да се поставате в такова смешно положение и да подражавате на най-нисшите нрави на малцинствените групи население! Мисля, че доста подробно Ви отговорих още първият път и не виждам смисъл повече да обяснавам, при положение, че имате нагласата априори да нарушите законите и правилата за живот в България!

# 77
 • Мнения: 168
Отново благодаря за вашето мнение! Няма нужда от такъв тон, нито сме почнали, нито ще започнем да правим къща просто от нещо прочетено в интернет. Разбира се , че ще се допитаме до нужните хора. Решила съм да попитам тук чисто информативно, от първо лице. Имаме къде да живеем не се притеснявайте за нас, не сме останали на улицата. Тока се води на чичо му и той им е дал право да го ползва. Ама не смятам, че трябва да Ви се обяснявам повече. Приятен ден!

# 78
 • Мнения: 107
sunshaineeee, няма смисъл и да се обиждаш - каквито въпросите, такива и отговорите. Аз съм на 100% ОК с тона на fatalina! Може да не сте започнали, но обмисляте да извършите престъпно деяние, че и помощ търсиш тук за това. Всички сме минали през всевъзможните административни препятствия, но сме строили законно и сме се съобразявали с обществените изисквания; а ти очакваш да те успокоим, че може и без тази хамалогия?! Е, едва ли ще получиш това, което търсиш...
Като обмисляте престъпление, помисли си и какво ще оставиш на детето някой ден - никаква стойност на този имот, и най-вероятно сума разправии, за да може някак да се отърве от грешката ви!

Иначе от визата за проектиране до разрешението за строеж при нас не беше 5-6 К лева такси (строихме дървена къща под 100м2).  Таксите са разхвърляни във ремето, но да са били максимум 2000 лв (помня, че за самото разрешение за строеж беше 300 и нещо лева, а по спомен това беше най-голямата, която сме плащали - може да варират според обищната, нашата е Панчарево.
За промяна на регулация нашият продавач беше споменал за към 1500 лв, като е наемал фирма, специализирана в такава дейност. Предполагам за вкарване на ПИ в регулация ще е по-скъпо. 
За узаконяване на незаконно сторителство имаме успешен случай - познат строи в Банкя, след което тръгна да узаконява къщата. След около 4-5 години, с един дарен на енергото трафопост, и отделно още много (много!) похарчени пари, накрая успя. Междувременно му се роди дете, дойде време и за ремонти по къщата, смени работа 1-2 пъти - не му беше никак весело! А как го гониха от общината и за най-дребната забележка...съжали стократно, ама вече беше се хванал на грешното хоро. Няколко години да си даваш всички изкарани пари, за да си платиш собствената грешка, че и да не си сигурен в крайния резултат - понеже съм го виждала при него, на мен ми се струва буквално безумно!

# 79
 • Мнения: 168
Ок, разбрах Ви. Според мен по-евтиния вариант ще е да купим порутена къща и да я бутнем или къща за ремонт която си е Упи и с всички необходими документи, но мъжът ми има определени изисквания за мястото на което иска да е къщата, тъй като искаме да е за постоянно ползване. Ще сметнем, преценим и ще решим кое ще е по-добре Simple Smile

# 80
 • Мнения: 3 431
Ок, разбрах Ви. Според мен по-евтиния вариант ще е да купим порутена къща и да я бутнем или къща за ремонт която си е Упи и с всички необходими документи, но мъжът ми има определени изисквания за мястото на което иска да е къщата, тъй като искаме да е за постоянно ползване. Ще сметнем, преценим и ще решим кое ще е по-добре Simple Smile
Еми, след като сте си изяснли мястото, на което искате да живеете, то тогава там търсите имот в регулация и започвате да процедирате строителство. Може да закупите и имот със съществуваща къща, която да реконструирате или ако е супер съборетина да бутнете и да строите нова, но пак и за едното и за другото се изисква да си набавите всички необходими документи и разрешителни.
А тонът ми е такъв, защото ми е писнало, някой като мен, който цял живот работи, чинно си плаща всичко и спазва правилата и законите, да го считат за бунак и будала, а други тарикатчета на мой гръб да се ползват от моите данъци, осигуровки и платени сметки за вода, ток и парно!

# 81
 • Мнения: 32
Ако сте се насочили към земеделска земя, то аз извървях пътя.  2016г. Купих лозе за 1000 лв. И вчера получих разрешение за строеж. Четири години бумакщини, такси(цените не помня щото се дават по малко) По -високите такси са предварителните договори с ЧЕЗ и ВиК, одобрение на ПУП, Проект-5000лв. И одобрението му от Общината. Не съм си и помисляла за мекото и лекото, въпреки че 3пъти ми връщаха проекта за липса на паркомясто в село, в което никоя от вече построените къщи няма такова! Преди да се насочим към мястото, което наистина е вълшебно и да минем през тази бюрократична, отидох на оглед на къща, строена в земеделска земя без нищо. Чисто нова, на страхотно място я продаваха на смешна цена, като собственика ме убеждаваше, че ако я купя ще ми я узакони за една година 😃. Трябва много наивна да съм му се видяла, за да му се вържа, че продава тая страхотна къща на тая цена, и която се узаконява без проблем на мен щото съм му станала симпатична. Та ...търсете сигурното, да, трудно е но не е невъзможно 😊. Успех.

# 82
 • Мнения: 375
Здравейте,има ли вариант да се закупи овощна градина и в последствие да се сменя статут,търся актуална информация по темата,но някак не мога допадна на точната такава,която да е съобразена с новите закони,все ми се струва,че съм попадала на дискусии,че не е лесна работа,особено за овощна градина,но сега като търся,нищо конкретно не намирам.

# 83
 • Мнения: 32
Процедурата е смяна на НТП (начин на трайно ползване) и се извършва от съответната Общинска служба по земеделие. Регламентирана е в ЗСПЗЗ и правилника за прилагането му. За по-конкретно информация можете да попитате директно в ОСЗ.

# 84
 • Мнения: 32
Аз смених от лозе в изоставена нива, но лозе реално нямаше там от поне 10г. Заявление по образец до ОСЗ, комисия извършва проверка на място и съставя констативен протокол. Въз основа на него се променя НТП. Но, за овощна градина може би е по -сложно. Имаше и ограничения, ако имота е в включен в слой ПДП. Попитайте в ОСЗ, ще ви дадат най-точна информация.

# 85
 • Мнения: 128
Записвам се и аз да следя темата:) И ние обмисляме да си построим къщичка. Имаме част от терен. Ще трябва да убедим родата да ни продаде другата част, така че сме още на етап идея:) Но предполагам, че няма да имат против... Тоест земята ще ми излезе евтино, от друга страна баща ми е архитект и от него ми е арх проект и разната хамалогия с общините. Ток, вода, газ- всичко си има терена.При тези условия си струва човек да се замисли за къщичка, така че започвам да следя:)
Най- много ме притеснява бъдещият избор на съвестна фирма, защото по- голямата част от времето не сме в бг, тоест няма да има как да им вися нон- стоп на главите. Или ще бъде трудно... Та става въпрос за региона на Правец. Има ли някой добри впечатления за конкретни фирми?

# 86
 • Мнения: 3 855
Според мен по-евтиния вариант ще е да купим порутена къща и да я бутнем или къща за ремонт която си е Упи и с всички необходими документи, но мъжът ми има определени изисквания за мястото на което иска да е къщата, тъй като искаме да е за постоянно ползване. Ще сметнем, преценим и ще решим кое ще е по-добре Simple Smile
И ние мислехме така преди 6-7 години , след като почнахме да търсим имот. Преди 5 г купихме и почнахме да оправяме документите, оказа се че всичко трябваше да съборими да почнем всичко от А и Б. Сега мога да дам съвет, че един празен терен в регулация е по добре отколкото стара  - за събаряне къща.

# 87
 • Мнения: 7
Според мен по-евтиния вариант ще е да купим порутена къща и да я бутнем или къща за ремонт която си е Упи и с всички необходими документи, но мъжът ми има определени изисквания за мястото на което иска да е къщата, тъй като искаме да е за постоянно ползване. Ще сметнем, преценим и ще решим кое ще е по-добре Simple Smile
И ние мислехме така преди 6-7 години , след като почнахме да търсим имот. Преди 5 г купихме и почнахме да оправяме документите, оказа се че всичко трябваше да съборими да почнем всичко от А и Б. Сега мога да дам съвет, че един празен терен в регулация е по добре отколкото стара  - за събаряне къща.

Здравейте, може ли да поясните защо и различните стъпки, които се наложи да извървите?

# 88
 • Мнения: 3 855
1. Ремонт на масивна къща-  да , ремонт на паянта - мисия невъзможна.
2.  Документи за разрушаване на стара сграда - машини, разрешителни... отпадъци.
3. Планове , разрешителни  за нова сграда.
4. Разрешителни от електро и ВиК дружества ( загуба на време и средства  при съществуваща партида за ел. ток се изважда нова за новата сграда ( не сме приключили и не знам как се спира старата )
Та първоначалната идея да я укрепим и  всичко е готово след едно природно бедствие се изпари. Да бяхме вложили вече в укрепването, но решихме че вече не е безопасна и започнахме от начало.

# 89
 • Мнения: 3 194
1. Ремонт на масивна къща-  да , ремонт на паянта - мисия невъзможна.
2.  Документи за разрушаване на стара сграда - машини, разрешителни... отпадъци.
3. Планове , разрешителни  за нова сграда.
4. Разрешителни от електро и ВиК дружества ( загуба на време и средства  при съществуваща партида за ел. ток се изважда нова за новата сграда ( не сме приключили и не знам как се спира старата )
Та първоначалната идея да я укрепим и  всичко е готово след едно природно бедствие се изпари. Да бяхме вложили вече в укрепването, но решихме че вече не е безопасна и започнахме от начало.
То затова много хора събарят старата сграда и строят отгоре нова в същите рамки, за да се води реконструкция и да си спестят много бумащина и пари. Познавам хора, които са направили така.

Общи условия

Активация на акаунт