Дойде ред да се разкрие мома или юначе през НОЕМВРИ ще проплаче.

• 32 295
  • 744
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Аз, като раждала нормално, ще ви кажа, че не е толкова страшно! Вярно има разлика и то не малко в първо и второ раждане, но още докато го чуеш как проплаква и се забравя всяка сладка болка! Живот и здраве пак мисля, нормално да е! ❤ Още на 2рия час влязах в банята и се разхождах из стаята, взимах си спокойно бебчето, обличах си го..Simple Smile
За секцио нямам опит - но моя близка роди заедно с мен и също много бързо се възстанови, там също е важно бързо да се раздвижите!

Имам позната акушерка, която първо роди секцио и след 7 години нормално - всичко беше наред, аз лично въпреки всичко не бих рискувала.

Velina8899 Добре дошла сред нас и честити сини гащички:)) рано са познали пола, щом си за края на ноември:)) Много хубаво!

Болничен -  Аз също съм в болничен от началото на февруари заради детенцето ми и после веднага го застъпвах с моя. Още нямам превод , вие имате ли?
Мисля, че ще се отрази на майчинството доколкото се информирах, но е минимално.

# 496
Здравейте , относно раждането - аз бих ви посъветвала да си слушате лекаря - той е този , който трябва да прецени ! Секциото за мен трябва да бъде по показания , а не право на избор - както е в Бг. Има и родилки - които са другата крайност и 100 % искат само и единствено нормално раждане , което също е глупава крайност. Имаше една майка , от августинки 2012 - която 100 % искаше нормално , защото била спортистка и нямало как да не го роди. Да , ама бебето беше близо 4 кг и нейният таз не беше толкова широк. Лекаря 1000 пъти и каза , че трябва спешно секцио - ама тя не - щяла да си го роди. Да, роди го - след сумати часове с вакуум. И после седя 3 седмици в болницата , защото бебето беше под апарат с допълнителен кислород . И после му трепериш на това дете докато не проговори и не започне да задава смислени въпроси - дали всичко му е наред и дали липсата на кислород и вакуума не са го увредили ! После я бях видяла в парка и на 6 месеца караше детето да се опитва да го научи да ходи - защото тя била проходила на 8 и той щял да проходи тогава. И иди и обясни на тази тъпанарка ( извинявам се, но такива майки ми иде да ги удуша) - че освен да изкриви ставите на детето , друго няма да направи и че детето и и да проходи на 8 месеца - няма да стане по-интелигентно и това не е състезание. Всяко дете ще проходи и ще седне само - тогава когато неговата мускулатура е готова , да изправи неговият гръбначен стълб. И всички тези бабини глупости - на еди колко си месеца трябва да го подпираш с възгравници или да го учиш да ходи са абсолютна селяния и освен да се натоварват ненужно ставите и гръбначния стълб, друго не става.
Дъщеря ми до 9 месеца беше статична в леглото - аз по никакъв начин не съм я карала да сяда и един ден просто я намерих седнала в кошарката и после следващите 2 седмици си беше започнала сама да лази и беше като хлебарка и проходи на година и 3 месеца - когато нейната мускулатура беше готова. Друго момченце заедно с нея , започна да лази само на 6 месеца Simple Smile

# 497
Съгласна съм - ако имаш кадърен лекар, на когото имаш доверие, следва да му се довериш и за раждането. Аз раждах заедно с моя бивша колежка - тя страшно много искаше нормално раждане, нос е наложи секцио по спешност. Детето й беше на около година и малко, когато забременя пак и дотолкова беше превърнала естественото раждане в идея фикс, че смени 4-5 лекари, надявайки се някой да се съгласи на естествено раждане. Такъв не намери - смятаха, че секциото е било много скоро, а и имаше някакви други утежняващи фактори. Но тя си го беше втълпила и в крайна сметка роди сама с нейна "опитна" приятелка, вкъщи - съвсем съзнателно не отидоха в болницата при контракциите, разкритие и т.н. В подробности няма да навлизам, но накрая се стигна до бърза помощ и едвам я спасиха. Това, особено като имаш вече едно дете, за което трябва да се грижиш, е пълна безотговоност според мен. Тя беше на друго мнение и всъщност беше горда от себе си. Така че - хора всякакви, гледни точки много.

# 498
Здравейте , относно раждането - аз бих ви посъветвала да си слушате лекаря - той е този , който трябва да прецени ! Секциото за мен трябва да бъде по показания , а не право на избор - както е в Бг. Има и родилки - които са другата крайност и 100 % искат само и единствено нормално раждане , което също е глупава крайност. Имаше една майка , от августинки 2012 - която 100 % искаше нормално , защото била спортистка и нямало как да не го роди. Да , ама бебето беше близо 4 кг и нейният таз не беше толкова широк. Лекаря 1000 пъти и каза , че трябва спешно секцио - ама тя не - щяла да си го роди. Да, роди го - след сумати часове с вакуум. И после седя 3 седмици в болницата , защото бебето беше под апарат с допълнителен кислород . И после му трепериш на това дете докато не проговори и не започне да задава смислени въпроси - дали всичко му е наред и дали липсата на кислород и вакуума не са го увредили ! После я бях видяла в парка и на 6 месеца караше детето да се опитва да го научи да ходи - защото тя била проходила на 8 и той щял да проходи тогава. И иди и обясни на тази тъпанарка ( извинявам се, но такива майки ми иде да ги удуша) - че освен да изкриви ставите на детето , друго няма да направи и че детето и и да проходи на 8 месеца - няма да стане по-интелигентно и това не е състезание. Всяко дете ще проходи и ще седне само - тогава когато неговата мускулатура е готова , да изправи неговият гръбначен стълб. И всички тези бабини глупости - на еди колко си месеца трябва да го подпираш с възгравници или да го учиш да ходи са абсолютна селяния и освен да се натоварват ненужно ставите и гръбначния стълб, друго не става.
Дъщеря ми до 9 месеца беше статична в леглото - аз по никакъв начин не съм я карала да сяда и един ден просто я намерих седнала в кошарката и после следващите 2 седмици си беше започнала сама да лази и беше като хлебарка и проходи на година и 3 месеца - когато нейната мускулатура беше готова. Друго момченце заедно с нея , започна да лази само на 6 месеца Simple Smile

Има майки,които яко се губят на акъл!
Направо е плашещо.Имам една приятелка,която откакто роди,тотално си загуби акъла.
То и през бремеността пращеше,ама като роди тотално!
Дамо един пример-детето й не пролази,тя не може да се побере в кожата си,а го влачи от 3 седмично на Кинди Ру,и капака беше когато ми заяви,че трябва да я научи да лази. 😱
Пренавита до краен предел,проходи на 1г и 5м.,нямаше педиатър,ваксини не слага,сега си я гледа и се чуди какво да прави.
Истината е,че всяко дете е различно,не трябва да се сравняват и да се изпада в крайности.

# 499
Имам и слинг и кенгуру. Слингът е най-щадящ откъм дете и гръб. Той така опасва гърба, че натоварването е по-малко, ако слингът е поставен правилно, тежестта в първите час-два не се усеща толкова. Сина ми го сложих в ластичен слинг след първия месец. Беше като ваденка за мен, спеше непробудно по 2-3 часа, после го измъквах намачкан и той се будеше. Към 4-5 м ми дадоха тъкан слинг. Той беше по-къс и по-тесен, по-стегнат и ми беше по-удобен. С него се носехме зимата, под якето. Беше топличко и на завет. Единствено през зимата трябва да внимавате с леда и като цяло да не тупнете докато сте със слинг. То и с количката важи. Кенгуру взехме заради мъжа ми, за да го носи на една почивка, защото той слинг не можа да сложи. Сега мисля обаче да взема ергономична раница. Ще дам 200лв. майната му. Знам, че ще ми върши работа и тати ще я ползва сам.

Родих секцио преди почти година и 10м. Заради изменение на ретината, което ако коригирам (защото може) най-вероятно проф. Николов, при когото, живот и здраве ще раждам, ще ме пусне нормално. При него всички на първо време са нормално и преди 9 месец не се коментира родоразрешение, защото всичко може да стане. Преценява се на момента. Честно, бих пробвала нормално. Въпреки, че секциото ми беше леко и възстановяването- бързо.

# 500
Добро утро, момичета 🌻
Гледам сте подхванали темата с раждането. Аз засега се настройвам за нормално, ако лекар каже,  че трябва секцио, няма да се дърпам. Не се плаша от болката за мен. Искам всичко да е наред за бебето. Но има още време и ще видим как ще се развият нещата и какво ще каже лекарката.
Че има откачени майки, примери много 😁 много се радвам,че приятелките ми, които родиха не са такива и мисля да взимам пример от тях. Аз понякога съм малко по-нервна и наистина не искам да съм така като родя, защото силно вярвам че спокойствието ще ми е само от полза😀

# 501
  • София
Направо като чуя за такива майки и ми идва да ги тупна. Даже не мога да повярвам в 21 век как може да има такива хора.. и после се очаква да дават възпитание. Не искам да си помислям на какво ще възпитават децата си..
Аз също мисля да се доверя на лекарите, за сега нямам проблеми с очите и освен ако не измислят нещо друго съм се настроила за нормално раждане. + искам ММ да присъства, та се надяваме и двамата всико да мине нормлно и да не се налага секцио. Много ме е страх от болката, но се надявам както казват родилите, бързо да забравя тази болка Simple Smile Въпреки, че ако се наложи секцио също не бих се притеснила, според мен лекарите си знаят и не трябва да дават право на избор на майките, ноо при нас както всичко останало и това е бизнес.

# 502
  • Варна
Аз родих със секцио по мед. показания през август 2009г..Имам високи диоптри и ходих при офталмолог, за да установи дали имам възможност за норм. раждане, но той каза категорично не.Отделно плацентата остана превия, което пак си е предпоставка.Раждах със спинална упойка, т.е. бях будна и си видях и целунах веднага детенцето.Вдигнаха ме след 8 часа и се чувствах добре.Вярно, има болка, но пък ти дават обезболяващи и като човек се движи се възстановява бързо.Родих в понеделник сутринта, в петък в 11ч. ни изписаха.
Лекаря ми ме агитира за нормално сега, но е забравил за очите ми и като му напомних вече каза, че ще е секцио.Аз си знам и съм се настроила за такова раждане.Не е толкова страшно, ако ви се наложи, просто не се олежавайте, а ставайте при всяка възможност и се раздвижвайте.На 7ми ден ми махнаха конеца / бях с козм. шев/ и вече съвсем си бях супер, нищо не ми опъваше.

За детското развитие, всяко дете си има собствен темп..Моята дъщеря също проходи късно на 1.3г. защото много пълзеше и я беше и страх да се пусне, иначе за ръка ходеше.За сметка на това пък много рано проговори и на годинка вече казваше много думички.Около нас децата всяко различно проходи и проговори, когато си беше готово.Непроходили и непроговорили здрави дечица няма.Аз извадих късмет и , че с гърнето имах бърз успех, защото малката просто беше готова.Но и това си е до дете.С второто е възможно всичко да бъде съвсем различно и затова гледам да не се настройвам от сега.Да е живо и здраво само.

# 503
  • Варна
И аз много се изнервям на такива майки!
Още помня как ме издухаха, че детето ми било на 2м и не се въртяло от гръб по корем / на повечето уж се въртели / Побърках се да я водя по доктори, като млада неопитна майка и докторите само се смееха, че няма как да стане.
Никои не ми обясни преди това, кога всъщност се случва!

Ами точно на 8м без да съм я държала за ръце да върви.. бяхме се събрали вкъщи да играт и тя се изправи и направи от раз 7-8 крачки сама! Проходи първа от наборчетата си...
Е, тогава всички започнаха да ми развиват тези как ще и се изкривят крачетата - Слава Богу това не се случи. Но въпреки всичко имаше две майки, които взеха колани и тяхните бързо да проходят... децата се огъваха на тях Ама те не, че не! Щом моето ходи и те трябва!
С колко неща ще се сблъсквате и вие особено първескините ще има да се издухване:)) Някои майки с желанието децата им да правят всичко първи така фантазират, че покрай тях сдухват останалите, които и да искат да са спокойни трудно се получава:))

# 504
Аз родих нормално и без упойка за 2-3 часа, 3.950 кг. Болеше, но честно казано ухо ме е боляло повече и съм ревала с глас, още го помня, дърта магарица бях. Ако всичко е наред и сега мисля така да раждам. След епизиотомия положението с ходенето и седенето е много зле, обаче минава учудващо бързо, като се има предвид, че си е рана.

# 505
О ,затова препоръчвам с две ръце да се водите индивидуално по улиците с количката,максимум с една приятелка.
Като мина покрай голяма компания майки и като чуя “възвишените им разговори” направо ми става лошо.

През цялото време докато излизах с малкият с количката съм била сама и ми е било перфектно,разполагаш с времето си и се съобразяваш изцяло с твоят режим.

# 506
  • На север
Нямам деца, но имам много приятелки с деца. Чувала съм какво ли не. Някои майки все едно са на състезание...Да им имам и амбициозните майки. Ще кажеш че тяхното дете е най най. Еми не е. То е най за родителите си и в това няма нищо лошо. Имам приятелка с първото дете се беше вманиачила на тема чистота. Караше ме да слагам калцуни като влизам при бебето. Каквото пипнеше навън се вадеше мокра кърпичка. Не знам аз не искам моето дете да е гений, нито държа аз да съм идеалната майка. И всъщност какво значи идеална? Нима значи да няма това дете грам свобода? Имах една друга приятелка детето й спеше в хола докато сме там. Музика пускаше и то си спеше. Първата до днес спи с детето си, а то е почти на 6. Малкото от малко си спи само и няма проблем. Да ама голямото е така научено и го е страх. А най ми е било странно като ми кажат с усмивка как детето им не можело без нея. Нито бащата, нито никой друг. Плачело за мама и тя се разтапя от  умиление от този факт. А аз като не майка се чудя какво му е аджеба хубавото на това? Та.... надявам се аз да не изкукам и аз. Simple Smile А това да излизаш с други майки и да си говорите само за памперси и пюрета ми се вижда супер скучно.
За раждането тук всички са естествено. То хубаво каквото лекаря каже ама аз им нямам доверие. Останала съм с впечатлението че минават на секцио когато е животоспасяващо едва ли не. Въобще не те щадят. Някои ги мъчат 3 дена. За това се притеснявам. Ако бях в Бг с моите проблеми щеше да ми кажат секцио. Тук това не го считат за проблем. Та на кой лекар човек да вярва? Аз съм си карък малко и ме е страх да не стане някой проблем. Тези от вас които са били с епидурална болеше ли много при слагането? Свекърва ми ме наплаши, че нея от това я боляло най-много, но може да е грешка някаква станала.

# 507
Ами на мен ми е първа бременност и не съм коментирана с АГ, но съм решила да е секцио. Иначе за цените там където съм решила да раждам е една и за нормалното и за секциото.

# 508
Имам бърз въпрс да видя дали съм разбрала правилно:
Ако съм работила на 8 часа, трудовият стаж съвпада с осигурителния, а ако е на 4 часа - не.
Така, на мен не ми достига 1месец и 13 дни за 12месеца осигурителен стаж.
Според вас, да чакам ли още месец два, за да ме запишат на работа, или да избързам и да го направя сега? (Все си мисля какво ще стане ако се роди примерно в седми или осми месец, а аз нямам стаж)
И последно, има ли смисъл сега да се осигурявам на повече пари след като от година и половина не съм работила?

# 509
  • София
Има тема в БГ мама, специално за такива въпроси, там ще ти отговорят адекватно. Много по компетентни са от нас по финансовите въпроси http://www.bg-mamma.com/?topic=1023301.510

Общи условия

Активация на акаунт