''Гледаната'' жена

• 56 856
  • 1 214
  •   1
Отговори
# 645
1. хубава дрешка
2. отидеш на работа.

Като сме отворили темата за жаргона, общата култура и термините, човек не е нужно дори да види, че имаш само 17 мнения, maval. Тука не се говори така. Има си термини: 1. "костюмче", 2. "разхождаш костюмчето"

Вече, като понапреднеш, може да започнеш с висшата лига: "планктон", "тръстика" и т.н.

# 646
  • Paris, France
Не е ли по-добре, да си станеш сутрин, гримираш, облечеш хубава дрешка и отидеш на работа.

За някои е, за други не е. Трябва да може да си намериш работа. Малко работодатели искат 41-52 годишна с 2 магистратури, опит 3.4 месеца по специалността и дупка от 23 години във СVто. Сутринта, преди да се къпе и гримира, ако трябва да събуди, облече, измие и нахрани 2-3 деца и да ги разкара по ясли, градини и училища, ако са здрави, разбира се, може и да предпочете да гушне отново възглавницата. Сложи и час път до работата и час обратно. Ако за да получи 1000 или 1500€ на края на месеца изгуби 2000 или 4000€ издръжка може и съвсем да се откаже. Всеки случай е различен.Моите деца са големи и бих отишла на работа, но не сутринта.

абсурт, много си права. Чуждиците понякога са нужни, защото съответната сума не съществува в езика и не може да бъде създадена от съществуващ, вече корен или сходно понятие. Но когато има дума като отменяне да се казва канцелиране е безумие.

Смях се с глас в този форум като прочетох за предродилния, пренаталния, де, тест нухална транслуциенция. Вратна прозрачност значи, ама второто звучи грубо и просташко, уж, а първото научно.

# 647
Невена, добре че не си се затормозила с кариера, камо ли медицинска, че бая щеше да се посмееш с термините. То и кариес значи "гниене", ама пусти превземки зъболекарски.

# 648
Nevena Virolan ,когато започнах работа заплатата ми беше около 360лв. ( учителска), тогава ММ ( има си бизнес) изкарваше над 100лв. на ден, мърмореше ми......водех дете на училище и деца на градина.Боледуваха, вземах болнични, но не исках да си стоя вкъщи.

# 649
  • София
Това като хвалба ли трябва да прозвучи или като геройство? newsm78
Но пък, учителите са на половин ден, че и ваканции платени имат, затова децата може и да не са страдали много от трудолюбието на мама.

# 650
Лелите на по 50г за какви ай ти-та говорят, като по тяхно време и компютри не е имало, камо ли ай ти-та хахаха
Някой те е ударил по главата ли??
Не бях аз.  Mr. Green Макар че бих с удоволствие. Но разбрах, че още при раждането си е паднал на главата и ми дожаля.  Mr. Green
Правец 8М е произведен 1985г, сега сме 2018, преди 50 години това нещо компютъра не е съществувало в България. Едва при пълнолетието ви е произведен първият компютър в България...явно веднага са го имплементирали в университета, че да излязат айти-та..а дано ама надали Wink

# 651
Лелите на по 50г за какви ай ти-та говорят, като по тяхно време и компютри не е имало, камо ли ай ти-та хахаха
Това бил новият връх в темата Joy. DonJon, като Милениъл, изказващ се за лелите, родени в праисторическата ера, вземи потърси IBM mainframe и ADABAS/NATURAL. Въобще няма да споменавам 50-годишни. Моята 68-годишна майка е програмист. Писала е код за РВД, когато майка ти и баща ти са се разхождали с наакани пелени за многократна употреба. Та вземи се ограмоти малко. Доста по-лесно е в днешно време, отколкото когато имаше само Большая советская.

# 652
  • София
А у нас имаше няколко тона перфокарти...

# 653
У нас работата беше по-модерна - т.нар листинги с дупки отстрани още излизат от стари шкафове.

# 654
  • София
Леле, бях забравила за листингите на баща ми!

# 655
  • Paris, France
DonJon, компютри за лична употреба е имало в продажба почти 2 десетилетия преди Правец 8М. Ей сега питах мъжа ми - свекърът купил първия компютър за дома им в края на 70те. Компютърът бил Apple, внос от Америка и струвал почти месечна заплата тогава. Модел не помни, но е бил с екран като старите телевизори, колкото дълъг и широк, толкова и дълбок. Купил е един за всички деца, не на всяко дете по един. Е, нямали WiFi и интернет. Във Франция имаше минител.

Ето, че съществува отдавна професията на програмиста. Майката на ТафТаф я е учила някъде.  Те не програмират само компютри, а всякаква електроника. Програмируеми уреди имаше и тогава.

Да, помня перфокартите и листингите. Като деца си играехме с тях. В Медицинска Академия имаше изчислителен център и баща на приятелка работеше там.

Вече почвам да се чувствам като жив паметник.

# 656
  • София
Тук истинските гледани жени са малко.

Като започнеш с Ша, Шанел и Жаки и минеш през други, които никога не са работили като Амур и са глезени и гледани жени с помощ и стандарт.
Другите са напъни на Сирен да докаже, че Б е А и тя е именно алфата и омегата, но дори няма база за сравнение.

Сирен е гледана жена и сама пише, че е доволна. И това ме радва. В този форум, но не само, са рядкост доволните хора и затова им се радвам.

Стандарт, помощ, грижа, гледане са абстрактни понятия и нужното и ненужно количество са различни за всеки човек. Сирената сама писа, че не иска кола и да шофира, не обича да пътува, харесва живота сред природата далече от града, не ще кариера засега, иска многодетно семейство, не ще детегледачки Итн. Много от моите предпочитания са напълно като нейните като изключим живота извън града и огромния брой деца. Аз съм искрена в това, което пиша и няма причина тя да не е. Просто нейният желан модел на семейство явно не съвпада с желания от повечето хора тук. Вярно е, че не възприема друг начин а живот, но много хора са такива.

Мнението и за ИТ специалистите е доста интересно за мене. Всъщност от нея разбрах, че са ценни. За мене бяха като всеки друг човек, само доста по-смотани повечето. Даже не мислех за тях като за ценни финансово, защото много ИТта са запуснати, депресари, със странни интереси или хобита и нескопосани със жените.

Като човек, контактуващ основно с програмисти, ще ти кажа, че си безкрайно, ама безкрайно далеч от истината..
С други думи... "запуснати" са понеже си тежат на мястото... с това, което е в главите им, не с това, в което са облечени (или изобщо с начина, по който изглеждат). Странните интереси и хобита са странни само за онези, които не ги разбират.
Както се казва във вица...
"Защо има толкова много вицове за блондинки и толкова малко - за програмисти? - понеже вицовете за блондинки се разбират от всеки, а тези за програмисти само те си ги разбират".
И един любим пример:
Програмистите са единствените хора, които могат да отговорят на въпроса "2+2=4"
Разбра ли го?
Впрочем, отговорът е "1".

Има ИТта на по 50 и повече години и то много добри.

Ричард Столман - 65 год.
Линус Торвалдс - 48 год.
Питър Нортън - 74 год.

Някой те е ударил по главата ли??
Не бях аз.  Mr. Green Макар че бих с удоволствие. Но разбрах, че още при раждането си е паднал на главата и ми дожаля.  Mr. Green

Ти по-добре пази тиганЯ, за по-важни случаи може да потрябва...

[/color]

Ох, мойто ИТ не може даже да боядиса. Нито да готви, пере, чисти, подрежда. Най-лошото е, че непрекъснато опитва. Голям мерак има.

Прати го при моЙто. Може да го научи на подчертаното (ама си признавам, че мен не успя... какво да направя? гледана жена съм.  Mr. Green

Аз пък още си имам едно тесте празни (демек, непробити) такива. Много са яки за конспектиране.

Последна редакция: ср, 04 юли 2018, 03:05 от katiABV

# 657
Три пъти погледнах заглавието и все го чета "Гладната жена". Като се замисля май наистина трябва да се смени и да отразява истината.

# 658
  • Пловдив
абсурт, нърд и гийк са навлезли в доста езици и се употребяват, доколкото чатвам, не просто като залупен, загубеняк, смотльо, а като ИТ залупен.
Нърдът съвсем не е непременно IT. Разбира се, думата изобщо не е заменима от залупен, задръстен и пр. - дет съ вика във вица, има нюанси. Wink Даже залупеният и задръстеният може изобщо да не се интересуват от нърдски неща, ама изобщо. Ако трябва да избера българска дума, бих избрала зубър, но с условности. Иначе и аз не го харесвам тъпкането на чуждици на кило, но не се сещам за пълен синоним.
Гийкът също не е непременно IT, макар че би трябвало, струва ми се, да си пада по техника и в частност по-сложна, съвременна и електронна такава. Wink

# 659
"2+2=4"

True?

Сещам се някъде за вица за малкия Иванчо, дето в първи клас го вдигнали на дъската и той написал тоя отговор.

Аз да питам - има ли нюанс разлика между kept woman и гледана жена? За мен на български фразата има по-скоро положително звучене - гледай я тази, гледана жена, не се е похабила. Докато на английски е точно сделка - гледане и глезотии срещу секс, тоест любовница. Като китайските er nai, "втора жена". Имаше една доста тъжна статия за китайските "втори жени" - те нямат деца, в някои случаи гледането е съвсем скромно и бюджетно, обаче изискванията са високи, да си сложат усмивка и да го играят богини.

Общи условия

Активация на акаунт