Майчин дом Варна - тема 10

• 74 519
  • 789
  •   1
Отговори
# 360
Бих искала да попитам дали при някоя от вас таткото е присъствал на раждането? Как протичат нещата, дали влиза вече в родилна зала, когато е момента за напъните или и преди това може да е с мен?

# 361
  • Варна
Марианка Димова е педиатър, да.Дребна, възрастна с руса леко чуплива коса.Малко е сопната, практикуваше преди 9г. стискането на гърдата уж да види дали има коластра.Аз нямах и ми заяви, че съм нямало да кърмя.Пък кърмих 2г. не благодарение на подготовката си и съвети от консултанти.Сега на този акъл не бих ѝ позволила да ми стиска гърдите.Имахме спор с нея точно за шише с АМ, тъй като на дъщеря ми теглото спадна повече от допустимото.Не чу сърдечен шум и ни изписа без препоръка за проследяване в епикризата, а такъв имаше и нашата педиатърка го чу веднага и ни насочи към съответните специалисти.И за капак / аз съм разказвала тук няколкократно/ не пусна билирубин на дъщеря ми и заяви, че нямала жълтеница при положение, че просто око се виждаше, че бебето е жълто.Оказахме се с хиперстойнисти, патологична жълтеница, стигнахме до интензивното в терапията и се наложи освен един куп лекарства да ѝ вливат и кръвна плазма даже.И всичко това можеше да се размине, ако навреме ѝ беше видяла стойностите и ѝ бяха приложили само фототерапия.
Останалите лекари, акушерки, санитарки даже - бяха чудесни и съм наистина доволна от грижите им.Ако си сменят и педиатърката, просто цена няма да имат.Надявах се да се е пенсионирала вече, ама явно ѝ е рано за пенсия, защото предния месец я видях долу до лабораторията.

За Хедра - тя е платен консултант и практикува в София.В блога ѝ мисля, че има координати.Безплатни консултанти има за повечето градове на сайта на НАПК, мисля и на Ла Лече Лига.Влизате, търсите за Варна и ще видите коя за кой район е.Звъните в удобно време и се уговаряте.Правят и посещения в дома.
Хедра има и книга доколкото разбрах наскоро, на някой може да му е полезна.

# 362
  • Варна
В момента чета книгата на Хедра и мога само да препоръчам. Толкова ненаясно съм била с първото дете, че се чудя как сме се кърмили 6 месеца (имах купища проблеми, които сега ми се изясняват донякъде). В този смисъл, момичетата са прави - не чакайте да родите и някой да ви налее всичко за кърменето в главата, невъзможно се оказва, при положение че първите 4-5 дни са решаващи.

# 363
Ами да,точно същата сопната женица дойде,стисна ми гърдата,излязоха 2 капки и ми каза:"хайде слагай на гърда по 10 мин." и реши,че ми е тръгнала кърмата,а всъщност нямах 2 дена,следователно се разраних,и съм търпяла за да яде детето,после дойде на другия ден и ми вика:"абе момиче рани имаш,слагай протектори или ще ревеш".. нейните колежки точно това ми казаха:"тя Димова като види 2 капки и хайде кърми"....
Марианка Димова е педиатър, да.Дребна, възрастна с руса леко чуплива коса.Малко е сопната, практикуваше преди 9г. стискането на гърдата уж да види дали има коластра.Аз нямах и ми заяви, че съм нямало да кърмя.Пък кърмих 2г. не благодарение на подготовката си и съвети от консултанти.Сега на този акъл не бих ѝ позволила да ми стиска гърдите.Имахме спор с нея точно за шише с АМ, тъй като на дъщеря ми теглото спадна повече от допустимото.Не чу сърдечен шум и ни изписа без препоръка за проследяване в епикризата, а такъв имаше и нашата педиатърка го чу веднага и ни насочи към съответните специалисти.И за капак / аз съм разказвала тук няколкократно/ не пусна билирубин на дъщеря ми и заяви, че нямала жълтеница при положение, че просто око се виждаше, че бебето е жълто.Оказахме се с хиперстойнисти, патологична жълтеница, стигнахме до интензивното в терапията и се наложи освен един куп лекарства да ѝ вливат и кръвна плазма даже.И всичко това можеше да се размине, ако навреме ѝ беше видяла стойностите и ѝ бяха приложили само фототерапия.
Останалите лекари, акушерки, санитарки даже - бяха чудесни и съм наистина доволна от грижите им.Ако си сменят и педиатърката, просто цена няма да имат.Надявах се да се е пенсионирала вече, ама явно ѝ е рано за пенсия, защото предния месец я видях долу до лабораторията.

За Хедра - тя е платен консултант и практикува в София.В блога ѝ мисля, че има координати.Безплатни консултанти има за повечето градове на сайта на НАПК, мисля и на Ла Лече Лига.Влизате, търсите за Варна и ще видите коя за кой район е.Звъните в удобно време и се уговаряте.Правят и посещения в дома.
Хедра има и книга доколкото разбрах наскоро, на някой може да му е полезна.

# 364
А как се казва книгата и от къде може да се закупи?
Благодаря предварително? Simple Smile
В момента чета книгата на Хедра и мога само да препоръчам. Толкова ненаясно съм била с първото дете, че се чудя как сме се кърмили 6 месеца (имах купища проблеми, които сега ми се изясняват донякъде). В този смисъл, момичетата са прави - не чакайте да родите и някой да ви налее всичко за кърменето в главата, невъзможно се оказва, при положение че първите 4-5 дни са решаващи.

# 365
  • Варна
Книгата на Хедра / Христина Янева/ в книжарници Хеликон.Ето и линк:
https://www.helikon.bg/213391-%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0% … %D0%BD%D0%BE.html

# 366
  • Варна
И двете си деца съм родила в МД, преди първото ходих на лекции за кърменето, с таткото на един практически урок по къпане и хигиена на новороденото. Много исках да добия представа, какво е това кърмене и грижи преди да родя, за да съм психически подготвена. Ясно е, че практиката и теорията се разминават. Купих си книгата Азбука на Кърменето, която ми беше много полезна. Първото ми дете се роди с къса долна юздичка, почти не засукваше, голяма мъка, с д-р Юдова влязох в голям спор, бях отчаяна, защото според нея след 6 месец може да я цепнат, а се оказа, че д-р Войчева го свърши това на 45ден от раждането. Имаше акушерки, които се опитваха да помогнат, но както сте споменали, не винаги в конкретната ситуация това, което за чели е приложимо. Тук се изисква ОПИТ, а такъв имат консултантите по кърмене.  За един е добре 30 мин., за друг 10мин, , ако имаш кърма от една гърда ще е ок това с дългото сукане от една гърда, но ако нямаш, не е. Всичко е много ИНДИВИДУАЛНО! Била съм недоволна от акушерките, но се "оплаквах", където трябва. От Снежи също съм била недоволна, но си премълчавах, тя си толерира пациентки по симпатия, това съм убедена. За мен е било важно да има човешко отношение, да вярвам на лекаря, който ме изражда, да се поддържа хигиена. С времето, родилките разбират, че много от притесненията и терзанията им в родилното  са били излишни. Та, всеки има свобода на избора, право да изказва мнение или да не , да споделя впечатления. Аз съм доволна от МД като цялостна грижа, лежала съм там и с гинекологични проблеми, но разлика не съм видяла. Имат си "трески за изглаждане", както е във всяко здравно заведение, но като ги поставя на кантар, са по-малко от положителните неща! На бъдещите майки пожелавам леко раждане, на мамите тук, да запазим добрия тон в темата, все пак сме си за взаимопомощ, нали?  Хубав ден!!

# 367
Писах по рано в темата да изразя недоволство от някои прегледи, сега да добавя и още една история :
Забременях ин витро в чужбина. Настъпи момента, в който трябваше да отида на ултразвук, за да видим колко е пораснал ембриона и да чуем и видим пулс.
Избрах д-р Максим Яков, кумата ми е доволна, че й е проследил две бременности и израждал. И си викам, известно име е,там ще отида на пръв преглед. Става въпрос за вътрешен видеозон. Отивам и докторът вижда "кухо яйце" , при което ни потънаха гимиите. Такова разочарование беше.... Видя добре оформен плоден сак, голям достатъчно за гестационната седмица, но кух. Вътре черно и няма никакъв плод. Единствено жълтъчно мехурче, но не и плод. Беше почти сигурен, че просто е кухо яйце и тази бременност няма да я бъде. Бяхме сразени. Не ми се говореше с мъжа ми, но какво е виновен той?!?  При положение, че толкова пари дадохме, забременях от първия опит, но от януари сме по болници.... И накрая кухо яйце... Реших все пак на още един доктор с друга апаратура да се прегледам, за всеки случай, може да се прояви нещо, макар и мъничко. Надеждата умира последна... Толкова тъпо се чувствахме с мъжа ми. Аз започнах да го приемам, че така се случва и на много жени, и каквото е писано... След два дни ни беше другия час. Още в момента на поставяне на видеозона се видя пълен плоден сак - и ембрион с тупкащо сърце!!!  Не можехме да повярваме на очите си. Докторката каза -" спокойно, всичко е тук, ето го бебето, голямо точно за седмиците си. Всичко е наред!" Можете да си представите каква радост настана. От диагнозата няма бебе до спокойно, всичко е наред и има сърчице вече.
Не казвам, че въпросният първи доктор е лош, според мен техниката му не е ок и той се подведе. Направо беше на мнение да се изчисти бременноста, а всъщност имах живо бебче в мен.... Ако при някого се случи същото - отидете и на друг/и лекар. Задължително! 

# 368
Акстраваганца честито много ме зарадва.Пожелавам ти всичко да бъде безпроблемно до финала.
Ти в коя седмица си?

# 369
Вече в 8- ма седмица и 4 ден. Благодаря ти Simple Smile

# 370
Писах по рано в темата да изразя недоволство от някои прегледи, сега да добавя и още една история :
Забременях ин витро в чужбина. Настъпи момента, в който трябваше да отида на ултразвук, за да видим колко е пораснал ембриона и да чуем и видим пулс.
Избрах д-р Максим Яков, кумата ми е доволна, че й е проследил две бременности и израждал. И си викам, известно име е,там ще отида на пръв преглед. Става въпрос за вътрешен видеозон. Отивам и докторът вижда "кухо яйце" , при което ни потънаха гимиите. Такова разочарование беше.... Видя добре оформен плоден сак, голям достатъчно за гестационната седмица, но кух. Вътре черно и няма никакъв плод. Единствено жълтъчно мехурче, но не и плод. Беше почти сигурен, че просто е кухо яйце и тази бременност няма да я бъде. Бяхме сразени. Не ми се говореше с мъжа ми, но какво е виновен той?!?  При положение, че толкова пари дадохме, забременях от първия опит, но от януари сме по болници.... И накрая кухо яйце... Реших все пак на още един доктор с друга апаратура да се прегледам, за всеки случай, може да се прояви нещо, макар и мъничко. Надеждата умира последна... Толкова тъпо се чувствахме с мъжа ми. Аз започнах да го приемам, че така се случва и на много жени, и каквото е писано... След два дни ни беше другия час. Още в момента на поставяне на видеозона се видя пълен плоден сак - и ембрион с тупкащо сърце!!!  Не можехме да повярваме на очите си. Докторката каза -" спокойно, всичко е тук, ето го бебето, голямо точно за седмиците си. Всичко е наред!" Можете да си представите каква радост настана. От диагнозата няма бебе до спокойно, всичко е наред и има сърчице вече.
Не казвам, че въпросният първи доктор е лош, според мен техниката му не е ок и той се подведе. Направо беше на мнение да се изчисти бременноста, а всъщност имах живо бебче в мен.... Ако при някого се случи същото - отидете и на друг/и лекар. Задължително! 

Аз изобщо се чудя този Яков какво гледа на тея прегледи😡😡😡
Отидох при него за потвърждаване на бременност( да уточня, че имах преглед за друг доктор, но като видях поне 20 бременни и се отказах да чакам и отидох в Майчин дом).
Влязох в кабинета, зададе ми 1-2 въпроса от няма и на къде, прегледа ме за има-няма 20сек. Каза, че има плоден сак, но бебе още няма. Много гадно ми стана. Потънаха ми гимиите. Но нищо лошо не каза. Започнах да му задавам въпроси, на които едва отговаряше; след това даже ми направи забележка , че въпросите ми са прекалено много. А за първа бременност мисля и първи преглед , мисля че е нормално да задаваш въпроси. Да съм го попитала 3-4 неща, дали имаше. За него явно това е много. След няколко дни имах болки и веднага отидох на лекар- при Боян Георгиев. За няма и 2 сек докторът видя, че имам киста на жълтото тяло. Яков изобщо не я е видял.😡Чухме и сърчицето на бебето. Та още се чудя , какво гледа Яков на прегледите????

# 371
  • Варна
Същото беше и при моя приятелка. Ин витро в София и отива да провери дали има бременност при Яков. Казва, че няма нищо и е кухо яйце, иска да насрочва час за премахване. Отиват при Славчев и той потвърждава бременност, та си имат прекрасно дете. Simple Smile

# 372
Същото беше и при моя приятелка. Ин витро в София и отива да провери дали има бременност при Яков. Казва, че няма нищо и е кухо яйце, иска да насрочва час за премахване. Отиват при Славчев и той потвърждава бременност, та си имат прекрасно дете. Simple Smile
Този изобщо осъзнава ли каква травма, нанася на бъдещите родители???😡😡😡

# 373
Според мен изобщо не осъзнава.За него е ежедневие :/ А наистина е шокиращо да разбереш. Преди това са минали 20 дни поне от теста за бременност - кръвен, домашен, и си се радвал, че и роднините ти с теб безумно.

# 374
Вече в 8- ма седмица и 4 ден. Благодаря ти Simple Smile
Честито! Важното е че всичко е наред и лека бременност!
Аз ходих при Яков в 5 г.с и видяхме ембрион. Мислех, че е рано и нищо няма да видим, но останах доволна от апаратурата му. В 13 +5 г.с също отидох на преглед при него и дори предположи и пол.
Разбира се има и минуси, това че не говори много, но май е според настроението му. Все пак трябва да е по-внимателен с думите си!
Имало е случаи и дума не ми казва, а в други моменти се е майтапил с мен.

Общи условия

Активация на акаунт