За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 64 773
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Малини, вишни, череши...
Друг вариант желатин ли е?
Желатин - абсурд, ще го хвърлиш окончателно.
Ще ти покажа моите сладка от тази година, ако ти харесат - добре. Пробвай. Със желираща захар не съм работила, веднъж пробвах и не ми хареса. Не работя и с гелфикс на доктора, не е по мой вкус.
Ето
Сладко от вишнап/вишни

http://recepti.gotvach.bg/r-98274-Сладко_от_вишнап

Сладко от горки ягоди

http://recepti.gotvach.bg/r-98918-Сладко_от_горски_ягоди

Колко са полезни е друга тема, но ако си направиш палачинки и си поставиш малко, ама малко сладко от вишни, ще се получи разкош, ама ти си знаеш, нали

# 286
Сега искам да изпробвам една рецепта за лимоново-малинови кексчета и понеже рецептата е на английски, а една от съставките е shortening - в гугъл преводача ми го изписа като "мазнина в тестени изделия", дали мога да го заменя с обикновенно олио?

# 287
Според мен бутера се доближава повече до shortening. За мен shortening-а е като свиснката мас в сладките. Но щом като ще правиш кексчета, и олио трябва да стане. Но сега пък не съм сигурна дали като количество ще е едно и също (дали 1л shortening е = на 1л бутер) или трябва да добавиш малко повече бутер или масло.

# 288
Сега искам да изпробвам една рецепта за лимоново-малинови кексчета и понеже рецептата е на английски, а една от съставките е shortening - в гугъл преводача ми го изписа като "мазнина в тестени изделия", дали мога да го заменя с обикновенно олио?

В руски рецепти съм срещала да го заменят с масло или маргарин.

# 289
  • София
shortening - буквален превод е сгъване на нещо някъде си. Това не означава , че е мазнина, а означава че се прибавя, втъква се в тестото, по малко по-различен начин. Този термин силно се употребява при сгъване на маслото в направата на френските  кроасани, там маслото се приготвя на плочка и тази плочка се втъква в тестото,  shortening

# 290
Дайте идеи за гъби манатарки

# 291
shortening - буквален превод е сгъване на нещо някъде си. Това не означава , че е мазнина, а означава че се прибавя, втъква се в тестото, по малко по-различен начин. Този термин силно се употребява при сгъване на маслото в направата на френските  кроасани, там маслото се приготвя на плочка и тази плочка се втъква в тестото,  shortening
Да и на мен това ми е въпроса. Какво точно трябва да се направи или сложи или замени в случая. Защото аз правя къпкейкове.

# 292
  • София
Дайте идеи за гъби манатарки

Замени печурките с манатарки.
http://recepti.gotvach.bg/r-95516-Ориз_с_шафран_и_гъби

http://recepti.gotvach.bg/r-89085-Ризото_с_манатарки_и_зеленчуци

http://recepti.gotvach.bg/r-74906-Свинско_бонфиле_с_гъбен_сос_и_глазирани_моркови
За всякакъв вид меса можеш да ползваш манатарките. Разкошно става.

..................
Да и на мен това ми е въпроса. Какво точно трябва да се направи или сложи или замени в случая. Защото аз правя къпкейкове.
Добавяш това което е изписано по рецепта. Къде е тази рецепта да я видим?

# 293
Нещо като маргарин е май по принцип, в кексчетата масло или маргарин ще свърши същата работа, не е течна мазнина. Заменяла съм и с двете в такива рецепти, че и мен от време на време ме прихапват да гледам в разни американски сайтове рецептите и някои съставки ме оставят да се чудя после.

# 294
  • София
Нещо като маргарин е май по принцип...........
Не, няма такова нещо "май по принцип.."..,  написано е и затова и казах да пусне рецептата за да я видим.

# 295
Аз като съм отваряла (в едни тенекии съм купувала) най-близко до свинска мас го оприличавам .

# 296
Преди време търсех с какво да го заменя и момичетата в готварския, живеещи в САЩ казаха, че точно същото няма - нещо средно между маргарин и свинска мас е. Знам, че тогава сложих масло и приключих издирването.

# 297
В кексчета ако е в сместа, масло или маргарин ще свършат същата работа, еднакво добре. Маслото би добавило аромата си, разбира се, но пък маргарин не всеки би използвал. Ако е за глазура или крем някакъв отгоре вече не знам как се държи, водят го че се топи при по-висока температура от маслото.
А писах "по принцип", понеже shortening се водят и мас, и масло, като цяло твърди мазнини за влагане в тесто, а не само точно определена мазнина. Поне това открих изразни сайтове когато търсих аз с какво да заменя.
В щатите това което продават е твърда на стайна температура растителна мазнина, на която си пише shortening,  100% мазнина, без да съдържа вода както маслото и без собствена миризма.

И аз много се чудих, а го има в доста рецепти, явно си е популярно при тях. Точно за кексчета почнах предимно да ги зарязвам и хващам някоя която мога да я спазя както си е, има толкова много и без това и знам че ще получа точно каквото е предвидено да стане.
Скрит текст:
Слагам го в скрит текст, понеже не е на български
http://bakingbites.com/2009/07/what-is-shortening/
https://www.bobsredmill.com/blog/baking-101/what-is-shortening/

# 298
  • София
Аз като съм отваряла (в едни тенекии съм купувала) най-близко до свинска мас го оприличавам .
Да, така е но само прилича, но не е свинска мас. Прочетох и статиите които пусна natka. Те са много дълги и няма да ги превеждам изцяло, но общо взето е това, което ще напиша, пък вие си правете преценка що е това shortening
................В началото е било синоним на свинска вас, но с изобретяването на маргарина - 1869 г също влиза като термин, shortening= скъсяване, грубо казано, т. е. хидрогенирано растително масло. Това прилича на свинска мас, но не е такава, а е с растителна мазнина и влиза в производството. Извличало се е от памук, памуково масло, царевично масло, соево............По химичен път се добива твърдостта им, т.е. много химия.  Mr. Green
През 21 в е обявено за вредна мазнина, съдържащи транс-мастни киселини  и създава здравословни проблеми.............
 и  още през  2004 вече е изобретен вариант на Crisco в метални кутии с ниски транс-мазнини........
2007 - всички горни продукти се задължават да се преработят така , че да съдържат по-малко транс-мазнини.......
shortening = скъсяване, ( това е много груб превод , вероятно си има точно наименование за превод , което аз не зная как е, но мога да питам) са всички онези твърди мазнини при стайна температура,  не се съхраняват в хладилник,  затова се и продава в кутии, могат да се ползват за печене, въпроса е , колко са полезни тези видове мазнини, защото в началото, когато се е извличало от памука и др. се е ползвало за добавка към направата за сапун, много по-късно влиза и като продукт за домакински хранителни цели. ........
Има и още, защо е точно този термин, но там вече се навлиза за видовете брашна, глутени, ,начин да вкарване на мазнината, било твърдо тесто или рохкаво и т. и т.н.

У нас това са  маргарините.  Peace

# 299
Ето я и рецептата:
LEMON CUPCAKES
6 tbsp (84g), unsalted butter, room temperature
3/4 cups (155g) sugar
6 tbsp (86g) sour cream
1/2 tsp vanilla extract
1 tbsp finely grated lemon zest
3 large egg whites
1 1/4 cups (163g) all purpose flour
2 tsp baking powder