Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 405
  • 825
  •   1
Отговори
# 375
В темата за тренировки и хранене, където дамите са идеално запознати с калории и макроси, а и се бъхтят доста здраво с кардио и тежести почти ежедневно, повечето консумират 1300-1600 калории на ден. Единствената, за която се сещам, че кара на около 2000, тренира бокс и тича маратони. Just sayin' Wink
За жени, които ще отслабват, над 1800 калории са прекалено много. Да се седи на прекалено ниски калории (под 1200) също не е ок и пак води до саботиране на отслабването.

P.S. Аз тренирам 6 пъти седмично и карам на около 1400 калории.

# 376
Аз вече свършвам 2рата книга на Др. Фънг и там много добре е обяснено, че не трябва да се ограничават и броят калориите в храната въобще, а да се залага на трикратно хранене, с фастове/ постене без храна между вечеря и закуска от поне 12 часа и типа храни.

Много интересни четива са и там е застъпено най-вече контрол и лекуване на диабет, ИР и затлъстяването в следствие на инсулина и на фруктозата. Много отварящо очите ми беше, защото 30 години съм се хранила предимно с фруктоза Sad и все още най-много ми липсват плодовете постоянно.

Иначе хапвам сутрин на закуска 10ина боровинки или 4 ягоди със сметана, канела и орехи, но като прегладнея между храненията все посягам първо към праскова/кайсия/череши/диня, а не към яйце или кашкавал и не успявам да се храня само трикратно в някои от дните. Работя над това сега.

Последна редакция: сб, 30 юни 2018, 18:20 от Анонимен

# 377
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз приех това, което Сийка пише - количеството е ориентировъчно и е като за задържане на теглото. който иска да отслабне - да намли калориите. Simple Smile
беше ми интересно какво трябва да е процентното съотношение въглехидрати - протеини - мазнини.
Simple Smile Босоножке, ще потърся книгата д-р Фънг. Благодаря.

# 378
Никога не съм била фен да си броя и изчислявам калориите. Това ми действа много зле на психиката.
А всички знаем, че стреса е вреден  Mr. Green Sunglasses

# 379
но не мога да преценя съотношението мазнини - въглехидрати добро ли е за режима за ИР.

Не.

беше ми интересно какво трябва да е процентното съотношение въглехидрати - протеини - мазнини.

Според НВ-ВМХ би трябвало да е нещо такова: 60% М, 25% П, 15% В

# 380
Благодаря на всички.
на Сийка двойно заради калкулатора.
няма да се втелявам в броене на калории, но поне в началото ще ми е полезно да видя къде греша.

сега ще проиграя няколко примерни менюта и ... пак ще се забъркам нещо. Simple Smile

# 381
Извинявам се за поредния пост, но ето едно клипче за повече кураж и успокоение, че ситуацията не е безнадеждна:

Как да спрем диабет тип 2 чрез игнориране на общите съвети
Страхотно видео. Благодаря много и за съветите. Благодарен съм за всичко, което съм научила от вас. Аз имам много глупав въпрос сигурно. Как изчислявате въглехидратите, протеините и мазнините?  newsm78. Чета в последните страници, грамажи, калории, трябва и на това да се науча. Свалих и приложението FitnessPall и нищо не направих. Благодаря още веднъж, чета ви всеки ден и съм с вас  Hug

# 382
Свалих и приложението FitnessPall и нищо не направих.
Точно това приложение е сред най-удобните. Hands Plus1

# 383
st Dobri, много са ти протеините, а излишният протеин се метаболизира като въглехидрат
Протеините не могат да се използват за енергия, те са изграждане на тялото, сметни си колко трябва да приемаш и не го надвишавай с много

# 384
  • На брега на реката
Момичета, прочетох, че използвате някои фитнес уреди у дома. Иска ми се и аз да си взема, но се чудя кое е за предпочитане /кростренажор, велоаргометър или пътека/. На 48 г. съм, имам 20 кг. за сваляне и от скоро ми се получават нещата, но искам да включа и движение, защото работата ми е "на бюро", а след работа никъде не ми се излиза. С ИР съм и пия 3х850 Сиофор. Хранене НВ ВМХ, но като поорязах порциите /калориите/, взеха да се получават нещата, но определено движението ми е малко. На фитнес не ми е приятно да ходя и да "меря" улиците също, та затова търся някакъв "домашен" вариант. Мястото у дома не е голямо, та и габаритите на уреда са от значение. Embarassed
Моля за съвет, тези от вас, които имат опит да споделят, кой от уредите би ми вършил най-добра работа?

# 385
st Dobri, много са ти протеините, а излишният протеин се метаболизира като въглехидрат
Протеините не могат да се използват за енергия, те са изграждане на тялото, сметни си колко трябва да приемаш и не го надвишавай с много

снощи проиграх няколко варианта за храна за деня. какво да кажа....
не мога да обърна съотношението мазнини-протеини. Sad

добавям месо, добавям яйца... все тая.
обърна се след 200 масло или 100 грама мас.
но не виждам как да изям толкова от което и да е от тях.

Скрит текст:
днес пак ще опитвам.  как може само аз да съм толкова неориентирана.

# 386
St. Dobri, има разлика между грамове и % от калории. Да не би да смесваш двете мерни единици?
Когато се дават примери за макроси в % и общият брой на В+П+М=100, това са проценти от калории и не са равнопоставени, понеже 1 гр В и 1 гр П носят по 4 кал, а 1 гр. М носи 9 кал.
Когато се говори в детайл за даден макрос, обикновено тогава се обсъжда в грамове. Примерно В да са под 50 гр на ден. Или че нуждата от протеини се върти около 100-120 гр на ден. И така нататък. Simple Smile

Бобулина, от изброените аз съм за кростренажор. Но от плачевен личен опит ще те посъветвам да го избереш да не скърца. Simple Smile)))

# 387
St. Dobri, има разлика между грамове и % от калории. Да не би да смесваш двете мерни единици?
Когато се дават примери за макроси в % и общият брой на В+П+М=100, това са проценти от калории и не са равнопоставени, понеже 1 гр В и 1 гр П носят по 4 кал, а 1 гр. М носи 9 кал.
Когато се говори в детайл за даден макрос, обикновено тогава се обсъжда в грамове. Примерно В да са под 50 гр на ден. Или че нуждата от протеини се върти около 100-120 гр на ден. И така нататък. Simple Smile

...

пети опит за примерна закуска Simple Smile срам ме е да кажа какво не опитвах, докато я докарам до тук.
добрата новина е, че съвсем ми се отяде. Trollface
гоних съотношението, което сийка ми написа 60% мазнини, 25% протеини, 15% въглехидрати

# 388
Момичета, прочетох, че използвате някои фитнес уреди у дома. Иска ми се и аз да си взема, но се чудя кое е за предпочитане /кростренажор, велоаргометър или пътека/. На 48 г. съм, имам 20 кг. за сваляне и от скоро ми се получават нещата, но искам да включа и движение, защото работата ми е "на бюро", а след работа никъде не ми се излиза. С ИР съм и пия 3х850 Сиофор. Хранене НВ ВМХ, но като поорязах порциите /калориите/, взеха да се получават нещата, но определено движението ми е малко. На фитнес не ми е приятно да ходя и да "меря" улиците също, та затова търся някакъв "домашен" вариант. Мястото у дома не е голямо, та и габаритите на уреда са от значение. Embarassed
Моля за съвет, тези от вас, които имат опит да споделят, кой от уредите би ми вършил най-добра работа?

Кростренажор. Велото е мързелив уред, само краката ли ще тренираш с него?  Laughing
Или кростренажор или пътека. Ако е пътека, ще бягаш, това също е полезно. Ако можеш де. На мен бягането ми е забранено заради дисковата херния, затова съм на кростренажора. Цялото тяло раздвижва и натоварва.

# 389
снощи проиграх няколко варианта за храна за деня. какво да кажа....
не мога да обърна съотношението мазнини-протеини. Sad

добавям месо, добавям яйца... все тая.
обърна се след 200 масло или 100 грама мас.
но не виждам как да изям толкова от което и да е от тях.

Напиши някакво примерно меню, за да се види къде е проблемът.

Аз отдавна не меря какво и колко ям, но горе-долу държа под око ситуацията. Напр. мазнините ми идват от масло в кафето сутрин, месото гледам да е с естествените си мазнини (вратни пържоли, ребърца, пилешки бутчета с кожата...), ако е филе, тогава добавям масло или каквато там мазнина за готвене използвам. Или правя някакъв сметанов сос. В салатите слагам повече зехтин, а ако ми се стори, че мазнините ми за деня не са достатъчни, добавям и няколко маслини. Мазнини има и в яйцата, и в киселото мляко (купуваме само пълномаслено). Ако обичаш майонеза, можеш да си направиш домашна със зехтин. Плодовете със сметана. Домашен сладолед от заквасена сметана... Някои ядат чист тахан, други си го бъркат на кремче с разни добавки...Има купища вкусни варианти да си набавиш достатъчно мазнини, без да се налага да ядеш мас с лъжицата.  Grinning

ПП Леле, каква е тази закуска с 1500 ккал???  Shocked
Не гони съотношението между нутриентите на едно ядене, а общо, за целия ден.
Абе, я си напиши менюто, но с грамажите на всеки продукт.

Общи условия

Активация на акаунт