Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 4

• 63 674
  • 825
  •   1
Отговори
# 105
Ами и аз ги четох тези неща, ама... Ползвам подсладители понякога – когато си правя сладолед например. И въпреки това пак успях за 3 месеца да сваля КЗ и да я вкарам в норма. Намалих и глюкофажа - вече съм на 2х500. Понякога хапвам и по малко плодове – от разрешените. И шоколад също понякога – с висок % какао или със стевия.
То не може пък само на мръвки, яйца и салата. И Хасан е човек.  Crossing Arms

# 106
Ами и аз ги четох тези неща, ама... Ползвам подсладители понякога – когато си правя сладолед например. И въпреки това пак успях за 3 месеца да сваля КЗ и да я вкарам в норма. Намалих и глюкофажа - вече съм на 2х500. Понякога хапвам и по малко плодове – от разрешените. И шоколад също понякога – с висок % какао или със стевия.
Плодове горски и черен шоколад и аз хапвам по малко. Но как да кажа, не е защото ми се яде сладко. Плодовете ги асоциирам повече със свежест, отколкото сладост. Яде ми се нещо свежо, живо. А шоколадът над 80% и без това не е кой знае колко сладък, там просто вкусът на какаото ме привлича, ободряващ ми е някакси. Чета за някакви зърна какао, които дъвчат. Все забравям да потърся да опитам, може би ще ми хареса и така да го ям, вместо на шоколад Wink Така че не ми е напълно лишено от сладост менюто, но допълнително да подслаждам нещо ми е излишно.

# 107
А за меласата какво мислиш?

Ами нищо не мисля, за себе си съм я отхвърлила като хранителен продукт. Когато ми се наложи да подсладя нещо, ползвам стевия и/или ксилитол.
В групите за НВХ рецепти гледам, че подслаждат понякога с фурми или банани. Но за кафе не знам какво може да се използва от натуралните продукти. Някои май ползват пчелен мед. И той не е много подходящ, но явно е по-малкото зло. Пък и колко ли мед ще сложиш на чаша кафе?

Просто се чудя дали е толкова полезна, колкото пишат.
Иначе мед си ползвам за сутрешното кафе, но на работата слагам кафява захар.
Стевията съм я пробвала. Не ми допада въобще.

НВ-ВМ ли?
май ще трябва пак да чета. на първо четене нещо не ми пасна.

Да, тази. Аз не съм стриктна, но като цяло я следвам.
И аз в началото я отхвърлих твърдо. И даже тук спорих  Laughing
Но се оказа, че е много по-добре така.

# 108
За кафето-от толкова диети кафето отдавна го пия горчиво.Но който не може ,малко сметанка или мляко е по-добре.Освен това,може да си купувате или правите смески кафе/мелите кафе на зърна/,които не съдържат робуста.Това кафе е отвратително горчиво и мога да разбера всеки,който има нужда от подобрител за него.Когато ми сервират тая отврат някъде по кафенетата ,я разреждам с вода,имам чувството ,че ще ми направи дупка на стомаха.
Нова Бразилия съдържа робуста.Направили проучване и от там се разбрало,че българите обичат горчиво кафе ,та от там робустата.

# 109
liola, в къщи сме аз на арабика, ММ на робуста и напълно разбирам за каква горчивина говориш. Но за него си е супер, а моето кафе го намира за "кисело". Това проучване сред такива като него са го правили Grinning Иначе и аз така спрях меда в кафето в началото с мляко, а вече го пия чисто. Но абсурд да пия някакво горчиво еспресо в заведение. И на стомаха ми е гадно, и сърцебиене имам чувството че получавам. Така че навън продължавам с мляко да си го поръчвам. И въпреки всичко понякога и вода добавям като теб.

# 110
Виц:
-Едно кафе със седем лъжички захар.Но не го бъркайте,че ще стане много сладко.
Майтап,но имам приятелка,която го пие горе-долу с толкова захар.Винаги съм се чудела като как е на вкус.И така ,по цял ден пие кафета ,но иначе не яде.

# 111
  • София
Ако сте гледали филма Търсачът (The Water Diviner) с Ръсел Кроу, щяхте да знаете символиката на много лъжички захар в кафето по нашите географски ширини.

# 112
Плодове горски и черен шоколад и аз хапвам по малко. Но как да кажа, не е защото ми се яде сладко. Плодовете ги асоциирам повече със свежест, отколкото сладост. Яде ми се нещо свежо, живо. А шоколадът над 80% и без това не е кой знае колко сладък, там просто вкусът на какаото ме привлича, ободряващ ми е някакси. Чета за някакви зърна какао, които дъвчат. Все забравям да потърся да опитам, може би ще ми хареса и така да го ям, вместо на шоколад Wink Така че не ми е напълно лишено от сладост менюто, но допълнително да подслаждам нещо ми е излишно.

Вкъщи от доста години си хапваме какаови зърна и са много ободряващи и приятни. Синът ми и той сега заради тренировките ги предпочита пред шоколада. Но на мен какаовите зърна не ми пречатна желанието да похапвам млечен шоколад.
Елора, агавето е достойно за уважение, защото от него се прави текила Wink

# 113
Алина, аз алкохол не пия  Laughing Всъщност само вино и то много рядко. По поводи и празници по чаша.

За кафето-от толкова диети кафето отдавна го пия горчиво.Но който не може ,малко сметанка или мляко е по-добре.Освен това,може да си купувате или правите смески кафе/мелите кафе на зърна/,които не съдържат робуста.Това кафе е отвратително горчиво и мога да разбера всеки,който има нужда от подобрител за него.Когато ми сервират тая отврат някъде по кафенетата ,я разреждам с вода,имам чувството ,че ще ми направи дупка на стомаха.
Нова Бразилия съдържа робуста.Направили проучване и от там се разбрало,че българите обичат горчиво кафе ,та от там робустата.

Преди много много години пиех кафето с 8 лъжици захар  Embarassed Направо захар с кафе се води това.
Много преди да разбера за ИР успешно намалих на 5 лъжици.
Като разбрах за ИР за седмица минах на 3 лъжици. След още една седмица на 2.Ама ми писна и пробвах с мед. Разликата е огромна. И  малка лъжица мед, не може да се сравни дори и с 3 лъжици.
Установих, че голяма полза има и от кафявата захар. Според мен тя е полезна. И не се отделя толкова инсулин и не влияе така на кз. ПОне на моя организъм така действа.Просто защото на работа преди време ми свърши кафявата и сложих две пакетчета от бялата. Ей, ужас. Организма ми отвикнал от бялата захар в кафето. Закуската винаги ме е държала сита до обедната почива. Тия две пакетчета ме накараха за след 30 минути да огладнея зверски.

Абе това кокосово масло извън хладилника държите ли го. Извадих го днес. Ама много твърдо, почти не успях да си гребна и да сложа в кафето. Много малко успях да гребна.

# 114
Кокосовото масло на хладно (аз го държа в дъното  на един шкаф) е най-добре да се държи. Че като е на жега става течно, а като е в хладилник- твърдо и трудно се гребе.
Аз освен кокосово масло си слагам в кафето  и кокосова смета и с машинката за фрапе става перфектна комбинация.

# 115
Аз кафето го пиех от години с много млякио (тип латтте) със Стевия, но след диагнозата го пия само с мляко или сметана. С кокосово мляко или бадемово го пия понякога, но по-трудно намирам такива без никакви захари.

Иначе алкохола не ме съблазнява въобще, защото почти не пия, но плодовете ми липсват, защото са били над 50% от дневната ми храна от над 27 години.. Хапваа боровинки, малини, къпини, ягоди (по 4-5 на ден за закуска) и 2 пъти диня със сирене и ведъж и около 200-250 грама череши. А не ми се спираше Sad

# 116
И друг път съм писала, плодовете ги ям с квасена сметана, като на няколко пъти вече ядох и череши, които не са много препоръчителни, ама прежалих се Simple Smile Обаче по 5 броя. Режа ги наполовина, махам костилката, добавям още някакъв от "добрите" плодове, примерно малини, и разбърквам със сметаната. Така се насищам и с по-малко количество плод. Понякога добавям и 30-тина грама орехи или бадеми. Това ми е закуската всъщност почти всеки ден от известно време /откакто вдигнах въглехидратите от 30 на 40 грама дневно/. Свалям с по-бавни темпове, но реших и малко почивка да си дам.

Напоследък съм доста по-ангажирана в работата си и някои дни прескачам хранене. Забелязвам, че на следващата сутрин кантарът или не мърда или даже е леко нагоре. Въпреки че съм била под 1000 калории и с доста движение предишния ден. Е за пореден път се убедих, че с глад не се отслабва. Поне при мен е така.

# 117
Аз кафето от 30 години го пия чисто, без захар и други добавки. Но чай, особено билков, винаги подслаждах. Откакто намалих въглехидратите, вкусовите ми рецептори явно се приспособиха и често ме изненадват. Нали казват, че и кафето, и зеленият чай вдигали инсулина, та реших да заместя следобедното кафе с билкови чайчета. Първия път по навик сложих половин лъжичка мед, че нали, чай неподсладен не мога да пия. И, изненада! Стори ми се прекалено сладък, чак блудкав.  Laughing
И оттогава пия чайове, без да ги подслаждам. Даже, откакто се стопли, си правя по една кана чай, разреждам го с вода, добавям малко лимонов сок и го охлаждам – това ми е безалкохолното. Особено любим ми е чаят от каркаде, че е и леко киселичък и добре утолява жаждата в жегите. Накупила съм си различни насипни чайове и смески и си угаждам на душичката.  Grinning

ПП А, за кафето сутрин – понеже не ми хареса комбинацията с кокосово масло, слагам краве. Не всеки път, като се сетя. И разбивам с миксерчето за фрапе. Почти не се усеща на вкус, че има добавено нещо.

# 118
  • Бургас
Абе момичета,аз вече от около месец пия Еутирекс 25 и Глюкофаж ,обаче последната седмица изобщо не мога да спя.Безсънитето дали може да има някаква връзка с някои от тези хапчета ?

# 119
  • София
ТСХ не го гледай, то не е важно, Важни са ФТ4 и ФТ3.
peneva_a - сигурно се повтарям вече, но ТСХ не е кой знае какъв показател. гледай ФТ4 и ФТ3.
Аз не съм някакъв капацитет, но искам да споделя, че при TSH в норма вероятно няма нужда се притесняват хората, че другото не им е наред.
На моите последни изследвания, а и преди (правя ги в Италия), са ми пуснати TSH, FT3, FT4 заедно. Обаче TSH е в норма и съответно срещу другите две пише: "изследването не е изпълнено поради липса на диагностична нужда" и в скоби е цитиран държавен декрет, който постановява този ред. Не е еднолична лекарска прищявка.
Ами това е много жалко - икономия .... пестят явно. ТСХ може да е в "норми" - норми поставени от лаборатория и рядко съобразени с възрастта на пациента и целите. Специално за ТСХ и Б12 нормите са много измислени. Например в БГ нормата на ТСХ е до около 4 /в различните лаборатории/. Но например едно момиче на 20 г и цели бременност, ако е с ТСХ 4 то това не е нормално, нищо че е в норми - това говори за начало на проблем и освен това бременност няма да има ...., е какво ще чакаме ТСХ да 8, 16 или 40 за да реагираме..... в този момент ако се видят ФТ4 и ФТ3 - веднага ще стане ясно къде е проблема и може леко да побутне жлезата /дали с храни или лекарства е друг въпрос/ ТСХ 4 обаче е прекрасно за жена около 70-те години , и е в норма и е супер.... така че лабораторинте граници са само ориентировъчни граници и човек да се заблуждава, че е ок е излишно.

Общи условия

Активация на акаунт