Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво означава ИР?
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво означава ИР?
-
Какви са причините за инсулинова резистентност и какви здравословни състояния са свързани с нея?
Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките на тялото стават по-малко чувствителни към инсулин, хормон, който регулира кръвната захар. Това може да доведе до високи нива на кръвната захар и да увеличи риска от развитие на здравословни проблеми като затлъстяване, метаболитен синдром, стрес, употреба на кортикостероиди, тежки общи заболявания, бременност и консумация на твърде много бързи въглехидрати. Инсулиновата резистентност е свързана с метаболитен синдром, диабет тип 2, чернодробна стеатоза (мастен черен дроб), атеросклероза (втвърдяване и стесняване на артериите), кожни лезии, синдром на поликистозни яйчници и връзка с нарушения на щитовидната жлеза.
-
Кой е изложен на риск от инсулинова резистентност?
-
Как се диагностицира инсулиновата резистентност?
-
Какви са ефективните превантивни мерки, стратегии за контрол на диетичния режим и стратегии за отслабване при инсулин-резистентност?
Така че не ми е напълно лишено от сладост менюто, но допълнително да подслаждам нещо ми е излишно.
Иначе и аз така спрях меда в кафето в началото с мляко, а вече го пия чисто. Но абсурд да пия някакво горчиво еспресо в заведение. И на стомаха ми е гадно, и сърцебиене имам чувството че получавам. Така че навън продължавам с мляко да си го поръчвам. И въпреки всичко понякога и вода добавям като теб.
Обаче по 5 броя. Режа ги наполовина, махам костилката, добавям още някакъв от "добрите" плодове, примерно малини, и разбърквам със сметаната. Така се насищам и с по-малко количество плод. Понякога добавям и 30-тина грама орехи или бадеми. Това ми е закуската всъщност почти всеки ден от известно време /откакто вдигнах въглехидратите от 30 на 40 грама дневно/. Свалям с по-бавни темпове, но реших и малко почивка да си дам.