Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 611
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
Елора, аз само от този магазин ( добре, че в моя град имат обект) си пазаря, не само селен, ами и доста други добавки.
Имам този селен, на етикета също пише че съдържа Л селенометионин.
Собственичката на Булвит има Хашимото и се стреми да внася качествени продукти.

# 271
Много ти благодаря  Hug
Всичките ли им селени са с тази форма?
Марката ми е непозната, но ми допадна.
До магазина им едва ли ще мога да отида. Събота и неделя не работят.
По интернет ще поръчам сигурно.

# 272
Ами, не съм сигурна за останалите видове Селен. Аз съм купувала само от 50 мкг. Ако искаш отпрати запитване.

# 273
Да, за по-сигурно така ще направя.

# 274
Дева, Елора, интересно ще ми бъде да чуя мнение от вас относно следното.

Искам да пробвам да въведа овесени ядки към храненето. Припомням, на ВМ НВХ съм в момента, за 5,5 месеца минус 23 кг, като последните 2 седмици съм по-скоро в режим на задържане. Искам да продължа да задържам докато не ми се оправи кожата. В задържане влязох с консумация на плодове, но ми се иска някакъв бавен въглехидрат да вкарам.

Та чудя се за следното. Ако 2-3 дни на закуска ям овесени ядки и на 4-тия ден направя едно трикратно боцкане преди и след яденето им, дали ще ми покаже как ми се отразяват на ИР? Или освен моментните повишения на инсулина след хранене има и друг риск, който няма как да установя с изследване?

# 275
Какво ти е на кожата?
Колко овесени ядки мислиш да ядеш?
И как ще ги ядеш?
Знаеш ми закуската. Аз слагам лъжица или лъжица и половина максимум. Но и лененето брашно, което слагам регулира кз, та може би затова не ми се отразява. Пък и слагам и канела.
Гледай да вземеш ръжени или лимецови ядки.
Може да пробваш. Но за 4 дни я реагира организма, я не.
Като цяло останалите тук са против овесените ядки.
Иначе е добра идея да провериш как ти се отразяват овесените ядки.
Аз така ще направя с динята.
Ама като си гледам резултатите може хич да нямам проблем.

# 276
Отпусната в долната част на лицето и подмишниците. Обикновено успява да навакса, но иска време. Ами нещо подобно на твоята закуска, но с по-малко ядки, за сметка на малко повече овес. Да кажем 2-3 лъжици. Варя ги, не ги харесвам накиснати само.

# 277
  • Пловдив
Аз закусвам обикновенно 2 л.овесени ядки +чия и малко плод/половин нарязана праскова или шепа малини или резен ананас / и не се чувствам зле /пия  и 1/2-850 хапче/
За разлика след царевицата вчера - направо окапах ,замота ми се отмаля ми ,направо ми прилоша /хем веднага пих 1/2 -850 глюкофаж/ - пишман станах
Повече и през ум няма да ми мине да пипна въглехидрат пък бил и с нисък ГИ
Днес обмислям да си купя глюкомер - въпреки че при мен инсулина е по- лудата работа , но като няма как него да следя поне глюкозата да следя /интерсно ми е коя храна  как ми се отразява
Примера от вчера е че въглехидрат даже с нисък ГИ ми докарва проблеми - явно инсулина ми полудява ? и ставам като парцал............до степен че не мога и да се кача на колата да си се прибера , така ми се замотва Anguished

За отпуснатата кожа
Аз спортувам доста активно от Януари /така си открих ИР - почнах защото се чувствах и изглеждах ужасно
За 6м никакъв напредък почти само -2кг и постоянни здравословни проблеми и проблеми с въстановяването след тренировки  , а инструктура ми е с грамота за най - добър инструктор
така се стигна до изследвания на хормони и между другото на кръвна захар и т.н
Та съм забелязала ,че точно преди да имам някакъв напредък кожата ми увисва  и всички дефекти стават някак по видими .... после изведнъж всичко се прибира с по няколко см

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 10:11 от MAMA GALQ

# 278

За нас май е по-важно не колко е ГИ, а ГТ (гликемичен товар). Поне така съм чела.
Първото показва колко бързо се усвояват въглехидратите, а второто – тяхното количество. Т.е. един продукт с висок ГИ, но с нисък ГТ е за предпочитане пред друг с нисък ГИ, но с висок ГТ.

Скрит текст:
Гликемичен индекс (ГИ) и гликемичен товар (ГТ) –какво означат тези понятия и защо са важни?

Гликемичният товар (ГТ)е таблица / система, която измерва количеството въглехидрати в храните. Тези, със стойност под 10 се водят с нисък ГТ, между 10 и 20  – среден, над 20  – висок. Съответно храните с най-висок ГТ, оказват най-силно въздействие върху нивото на кръвната захар, съответно най-бързо и рязко я повишават.

Как гликемичният индекс е свързан с гликемичния товар?

Индексът показва колко бързо въглехидратите се храносмислат и след това освобождават под формата на глюкоза в кръвта, т.е колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се случва това (преди време писах статия за храните с най-висок ГИ, която можете да прочетете тук). Разликата е, че ГИ не отчита количеството въглехидрати в храната. Това е причината за по-добър индикатор  как въглехидратите се отразяват на кръвната захар да се счита ГТ.

Ако дадена храна има висок ГИ и нисък ГТ, например динята ГИ – 72 и ГТ – 4, как се отразява това на кръвната захар?

Храните, категоризирани с висок ГИ притежават по-голямо количество, т.нар бързи въглехдрати. Ниският ГТ от своя страна индикира, че въпреки количеството въглехидрати, въздействието върху кръвната захар няма да бъде драстично. В случая динята съдържа голямо количество вода затова е с нисък ГТ.

Морковите са още един подобен случай – ГИ 47, ГТ 3. Ако не сте решили да изядете кофа пълна с моркови, няма причина да се притеснявате.

Грешка ще бъде да пиете прясно изцеден сок от моркови, диня, портокали и др., защото реално не можете да изядете толкова плодове, колкото можете да изпиете. В чаша фреш има много повече захар, отколкото в един плод. Не ги консмурайте често, полезността им е една огромна заблуда! Редовният прием на храни и напитки с висок гликемичен товар, налага отделянето на инсулин, който да укроти нивото на кръвната захар и често води до инсулинова резистентност и диабет. Именно инсулинът е виновен за складирането на мазнини в клетките, и когато той е в главната роля, обикновено сте гладни, качвате килограми и изпитвате ред здравословни проблеми.  Затова е толкова важно да държите този хормон под контрол.

Източник

А в тази статия се говори и за Инсулинов индекс, което е още по-важно за нас: https://bodyconstructor.com/99-
Има и сравнителна таблица за най-често употребяваните продукти.

Ето още една статия по този въпрос, в която подробно обясняват защо е за предпочитане да се ядат печени картофи вместо зърнени закуски:
http://lubomirivanov.com/2922/

Пък кой как ще се храни, си е негов избор. Важното е да е информиран.

# 279
Отпусната в долната част на лицето и подмишниците. Обикновено успява да навакса, но иска време. Ами нещо подобно на твоята закуска, но с по-малко ядки, за сметка на малко повече овес. Да кажем 2-3 лъжици. Варя ги, не ги харесвам накиснати само.

Слагай малко сол в тях. Ама много малко. Това оправя вкуса.
Ти гимнастика правеше ли? Съжалявам ако въпросите ми се повтарят.
За подмишниците те разбирам. На мен се посъбраха. То от 110 какви висящи меса имах  Laughing
Сега пак виси, но според мен. Според близките ми не било очебийно и изглеждат нормално. Но съм добавила още едно упражнение с гирите и като че ли има ефект. Всъщност аз точно заради подмишните и ръцете си вдигам гирички и правя упражнения за трицепса. Кофички на пейка е добро.
Другите ги видях от клипче на кака Синди Крофърд.
Ама сега нямам време да ги ровя, после. Че на работа ще ходя.

Бях при ендото. Каза, че съм в хипогликемия и веднага да смъкна на 500. Можело да припадна някъде. Макар че досега не се е случвало.
За щж ми вдигна дозата.
Кръвното ми е ниско.
Според нея може да се каже, че съм излекувана от ИР. Но не бива засега да спирам напълно хаповете. Каза да пия и септември или октомври трябва пак да се боцна.

Момичета, в последно време имам чат пат някакво разстройство. Също така май имам и хемороиди.
Може ли да е от високата доза на глюкофажа?

# 280
1. Аз закусвам обикновенно 2 л.овесени ядки +чия и малко плод/половин нарязана праскова или шепа малини
Скрит текст:
или резен ананас / и не се чувствам зле /пия  и 1/2-850 хапче/
За разлика след царевицата вчера - направо окапах ,замота ми се отмаля ми ,направо ми прилоша /хем веднага пих 1/2 -850 глюкофаж/ - пишман станах
Днес обмислям да си купя глюкомер - въпреки че при мен инсулина е по- лудата работа , но като няма как него да следя поне глюкозата да следя /интерсно ми е коя храна  как ми се отразява
Примера от вчера е че въглехидрат даже с нисък ГИ ми докарва проблеми - явно инсулина ми полудява ? и ставам като парцал............до степен че не мога и да се кача на колата да си се прибера , така ми се замотва Anguished

За отпуснатата кожа
Аз спортувам доста активно от Януари /така си открих ИР - почнах защото се чувствах и изглеждах ужасно
За 6м никакъв напредък почти само -2кг и постоянни здравословни проблеми и проблеми с въстановяването след тренировки  , а инструктура ми е с грамота за най - добър инструктор
така се стигна до изследвания на хормони и между другото на кръвна захар и т.н
2. Та съм забелязала ,че точно преди да имам някакъв напредък кожата ми увисва  и всички дефекти стават някак по видими .... после изведнъж всичко се прибира с по няколко см

1. Нещо такова си представям и аз за закуска. В момента хапвам 30-40 грама плод с извара и сметана. Искам малко да намаля мазнините, като махна сметаната. Но дали ще мога да си позволя овесени ядки без хапчета, в това е въпросът.
2. Да, на няколко пъти го забелязах и при мен това увисване и след това се прибираше, но от известно време е по-упорито и затова искам да остана малко по-дълго в задържане. Да му дам повече време да се прибере. А и доста се задържах в кетоза, малко почивка да си дам. Останаха още 10 кг за сваляне, може пак на стриктно ВМ НВХ да мина есента-зимата.

Как' Сийка, благодаря за линковете. Че то излиза от една от таблиците, че овесените ядки имат по-нисък инсулинов индекс от сиренето.... Ще пробвам значи.

П.п. А протеините на прах предизвиквали инсулинов отговор, въпреки че нямат въглехидрати. Е вчера или онзи ден точно това писах. Пих два дни протеин, вместо обяд, и хоп! - половин кило отгоре за два дни. Въпреки калорийния дефицит. Има значи нещо вярно.

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 11:08 от Бледолилава

# 281
  • Пловдив
Аз за закуска си правя една 'палачинка', която научих от времето, в което спазвах диетата на Дюкан. Засища, а и мисля, че е много подходяща за нас. Състава е следния: 1 яйце, малко извара, 1 с.л. кисело мляко, 3 с. л. овесени трици (но аз сега слагам 2 с.л.). Пече се на тефлонов тиган с много малко мазнина  - буквално няколко капки. Малко трудно се обръща, защото се разпада, но сигурно е така заради по-малкото трици, които слагам сега, преди нямах проблем с обръщането.
Май не звучи особено вкусно с тези трици, но аз тогава много свикнах с нея, и искрено казано даже си ми харесва Simple Smile

# 282
  • София
...
Момичета, в последно време имам чат пат някакво разстройство. Също така май имам и хемороиди.
Чат-пат всички хора имат. А хемороидите, когато станат болезнено нетърпими, имат лек: казва се д-р Атанас Матев, има клиника в Стара Загора (оперира ми фисура преди години, вечно ще съм му благодарна, бог е).

Последна редакция: ср, 18 юли 2018, 11:00 от Sharky*

# 283
  • Пловдив

Бях при ендото. Каза, че съм в хипогликемия и веднага да смъкна на 500. Можело да припадна някъде. Макар че досега не се е случвало.
За щж ми вдигна дозата.
Кръвното ми е ниско.
Според нея може да се каже, че съм излекувана от ИР. Но не бива засега да спирам напълно хаповете. Каза да пия и септември или октомври трябва пак да се боцна.

Браво, Елорка! Ти си пример за нас как с воля и постоянство човек може да си помогне сам!
Разстройството според мен може да е от глюкофажа. Преди време имах подобен проблем, но не чат-пат, а по няколко пъти на ден Simple Smile Ходих при гастроентеролог и освен, че ме постави на диета, ми каза за няколко дни да спра изцяло хапчетата. Като се нормализира работата на стомаха и червата, пак започах да ги пия и вече нямах проблем.

# 284
Шарки, Стара Загора ми е далечко  Mr. Green
Преди години пак имах проблем с хемороид. Но тогава ядяд безобразно. Заподозрях слънчогледа. Ядях много печен и често със самите шлюпки.
Ама сега не ям такива неща.
Сега ще видим като намаля дозата дали ще мине.

Мерси Дорис. Че човек може сам да си помогне е така. Ама в моя случай си мисля, че и хаповете си помогнаха.Истинското ми състояние ще лъсне да кажем месец два след като ги спра напълно. Тоест тогава ще видим как ще е инсулина и кз.
Питах и ендото. Каза, че ИР може да се върне ако си премина на стария плюскащ режим. Прегрешения веднъж или два пъти в месеца не ги брои. За плодовете си каза в умерено количество няма проблеми, но да не прекалявам.
Предполагам ще има скок в изследванията като ги спра. Септември мисля пак да правя експеримент и да видя още ли съм хипогликемична.
Абе от три седмици ме е почнало това разтройство. Може би от тогава си е знак, че глюкофажа ми е много. Нали казвате, че като се прекали с В и се взима хапче се получава разтройство. А не съм прекалявала.
Но не е всеки ден. Обаче като почна се дразня. Тамън стана от седалката и след 2 минути ме зове отново  Crossing Arms

П.п. А протеините на прах предизвиквали инсулинов отговор, въпреки че нямат въглехидрати. Е вчера или онзи ден точно това писах. Пих два дни протеин, вместо обяд, и хоп! - половин кило отгоре за два дни. Въпреки калорийния дефицит. Има значи нещо вярно.

Аз планирах да купувам такива протеини. Но ето, инсулина се вдигал. Значи имат В. И кой още знае какви боклуци.
Протеините по-добре от естествена храна да бъдат.

Общи условия

Активация на акаунт