Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 588
  • 758
  •   1
Отговори
# 330
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
https://bodyconstructor.com/99-

много интересна табличка.
излиза, че  фъстъците са много по-подходящи за режима от яйцата и телешкото. и за пуканките vs кисело мляко  излиза нещо такова...

май трябва да си сменя концепцията.
Wink

# 331
  • Пловдив
чета пишете за овесени ядки
а Мисля че се препоръчват Не Ядки а овесени Трици при диета /Дюкан,Аткинс, ВМНВХ...
И аз трудно преглъщам нещо сутрин освен две бронирани кафета и до към 11-12 това ми е
после "закусвам"
Обаче след като вчера закупих глюкомер видях че на практика почти постоянно подържам 5,6 -5,7 кръвна захар и днес на гладно пих половин хапче

Следобеда към 17,30ч -КЗ 5,6
Веднаха след хапване с едно хапче 19,04ч- КЗ 4,6
След 2,40 мин - КЗ 4,9

Тази сутрин КЗ-5,7

Мъка ще е да я сваля около 5 явно
а съм на хапчета от 11 Юни

и това при положения че се храня режимно , а съм прегрешила- а съм го усетила неприятно
Странно е че вчера като говорих с една консултантка във фирма продаващи глюкомери тя ме е убеждаваше че симптомите ми след хапване на въглехидрати са като при хипогликемия /мозъчно замайване  и силно отпадане плюс замъглено виждане / а не като при хипер.....  ???????????
което съвсем е мотивира да взема апарат и да следя какво се случва
Ех ако можеше да следя директно инсулина - че той е шантавия при мене , ама няма как ще се ориентирам само по КЗ

# 332

излиза, че  фъстъците са много по-подходящи за режима от яйцата и телешкото. и за пуканките vs кисело мляко  излиза нещо такова...

Wink
Не ги сравнявай така директно, защото не са дадени в абсолютни стойности. Т.е. това не е индексът, примерно за 100 грама от всяка храна, както сме свикнали. Сравняват количество от всеки продукт, което отговаря на 240 ккал от него. Т.е. много по-малко фъстъци сравняваш с много повече яйца. Най-вероятно от Уикипедия са взели таблицата, но там има още една колона в края, която именно количеството касае:
https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index#cite_note-Holt95-3
Което обяснява и защо са дали в българския сайт такъв висок инсулинов индекс на "киселото мляко". В оригинала е йогурт, под което обикновено се разбира подсладено мляко, сгъстено с разни нишестета и пр.

И доклада от изследването, на базата на което е представената таблица:
https://www.researchgate.net/publication/15701207_A_Satiety_Index_of_common_foods
Изследването е правено средно с по 11-13 участници за всяка група храна, на средна възраст около 24 години и с телесен индекс около 24. За мен това са млади, най-вероятно здрави хора. При ИР може и да е по-различно. Ние не реагираме на въглехидратите като останалите. Така че имай си едно на ум.

Понякога срещам и към гликемичния индекс критика относно представителността на изследването, на което се базира. Вчера отново го мернах в една от ФБ групите (Инсулинова Резистентност). Копирам, дълго е, но и само първа точка да прочетете, ще се позамислите:

за гликемичния индекс според д-р Бърнстейн Гликемичният индекс не дава надеждна информация за това как дадена храна ще повиши кръвната захар на конкретен индивид. Защо - 1. Защото информацията за ГИ е получена при тестване на здрави хора консумирали посочените храни, т.е един здрав човек ще има една стойност на кр.захар, а човек с ИР или диабет може да има двойно по-висока стойност на кр.захар при консумация на същия вид храна. 2. Стойностите дадени в таблиците за ГИ са средностатистически усреднени, т.е дори при здрави хора има значителни разлики в стойностите на КЗ след консумация на дадена храна, при усредняването се губи информацията за най-високите стойности. 3.Методът за изчисляване на ГИ сравнява стойности на КЗ при консумация на чиста глюкоза след 3 часа и го съпоставя със стойностите получени след консумация на една храна пак след 3 часа, при въглехидрати като ориз обаче храносмилателния процес продължава 5 часа и така сравняването не взима под внимание оставащите 2 часа които продължават да влияят на КЗ. 4. Разпространяват се препоръки че храни с ГИ 40 - 50 са с достатъчно нисък ГИ и безопасни за консумация от хора с диабет и ИР. Това обаче не е вярно поради изброените вече причини, храна с ГИ 50 може да предизвика двойно или тройно по-високи нива на КЗ при хора с диабет и ИР. Най-добрият начин да установите как действа дадена храна лично на вашия организъм е да мерите КЗ преди и след хранене и така да подберете храни които не причиняват драстични скокове на КЗ. От книгата на д-р Бърнстейн Diabetes Solution.

* Обръщам внимание, че тук става въпрос преди всичко за диабет и меренето на КЗ преди и след хранене е добра идея, но за нас не е достатъчно, както многократно сме коментирали.

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 10:23 от Бледолилава

# 333
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
благодаря. Simple Smile
смятам да се придържам към основните неща:
повече св. месо с тлъстинките, пилешко и риба с кожата, яйца и масло;
салатки от пресни зеленчуци - листни и не, като избягвам кореноплодните;
органичени количества зелен боб;
твърдо без картофи, ориз, боб, леща, моркови, царевица и грах - (за цвеклото и ряпата не разбрах дали може)
безалкохолното, хлябът и захарта изобщо няма да ги обсъждам Simple Smile алкохолът и той към тях.
Simple Smile

# 334
Скрит текст:

Wink
Не ги сравнявай така директно, защото не са дадени в абсолютни стойности. Т.е. това не е индексът, примерно за 100 грама от всяка храна, както сме свикнали. Сравняват количество от всеки продукт, което отговаря на 240 ккал от него. Т.е. много по-малко фъстъци сравняваш с много повече яйца. Най-вероятно от Уикипедия са взели таблицата, но там има още една колона в края, която именно количеството касае:
https://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_index#cite_note-Holt95-3
Което обяснява и защо са дали в българския сайт такъв висок инсулинов индекс на "киселото мляко". В оригинала е йогурт, под което обикновено се разбира подсладено мляко, сгъстено с разни нишестета и пр.

И доклада от изследването, на базата на което е представената таблица:
https://www.researchgate.net/publication/15701207_A_Satiety_Index_of_common_foods
Изследването е правено средно с по 11-13 участници за всяка група храна, на средна възраст около 24 години и с телесен индекс около 24. За мен това са млади, най-вероятно здрави хора. При ИР може и да е по-различно. Ние не реагираме на въглехидратите като останалите. Така че имай си едно на ум.

Понякога срещам и към гликемичния индекс критика относно представителността на изследването, на което се базира. Вчера отново го мернах в една от ФБ групите (Инсулинова Резистентност). Копирам, дълго е, но и само първа точка да прочетете, ще се позамислите:

за гликемичния индекс според д-р Бърнстейн Гликемичният индекс не дава надеждна информация за това как дадена храна ще повиши кръвната захар на конкретен индивид. Защо - 1. Защото информацията за ГИ е получена при тестване на здрави хора консумирали посочените храни, т.е един здрав човек ще има една стойност на кр.захар, а човек с ИР или диабет може да има двойно по-висока стойност на кр.захар при консумация на същия вид храна. 2. Стойностите дадени в таблиците за ГИ са средностатистически усреднени, т.е дори при здрави хора има значителни разлики в стойностите на КЗ след консумация на дадена храна, при усредняването се губи информацията за най-високите стойности. 3.Методът за изчисляване на ГИ сравнява стойности на КЗ при консумация на чиста глюкоза след 3 часа и го съпоставя със стойностите получени след консумация на една храна пак след 3 часа, при въглехидрати като ориз обаче храносмилателния процес продължава 5 часа и така сравняването не взима под внимание оставащите 2 часа които продължават да влияят на КЗ. 4. Разпространяват се препоръки че храни с ГИ 40 - 50 са с достатъчно нисък ГИ и безопасни за консумация от хора с диабет и ИР. Това обаче не е вярно поради изброените вече причини, храна с ГИ 50 може да предизвика двойно или тройно по-високи нива на КЗ при хора с диабет и ИР. Най-добрият начин да установите как действа дадена храна лично на вашия организъм е да мерите КЗ преди и след хранене и така да подберете храни които не причиняват драстични скокове на КЗ. От книгата на д-р Бърнстейн Diabetes Solution.

* Обръщам внимание, че тук става въпрос преди всичко за диабет и меренето на КЗ преди и след хранене е добра идея, но за нас не е достатъчно, както многократно сме коментирали.
Именно затова, за да не се занимавам с мерене, теглене, боцкане и следене, на мен ми е най-лесно просто да не ям проблемните храни.С месо, риба, яйца и зеленчук проблеми няма.   Smile

# 335
Амур,

Само това ли ядеш нон-стоп? Някакво друго разнообразие, откъм храни? Вече като ги прочета точно тези храни и все едно някой ме е хванал за гушата....Гади ми се като ги гледам и едвам се храня с тях. Sad

# 336
Амур,

Само това ли ядеш нон-стоп? Някакво друго разнообразие, откъм храни? Вече като ги прочета точно тези храни и все едно някой ме е хванал за гушата....Гади ми се като ги гледам и едвам се храня с тях. Sad
Основно това.+ плодове, млечни.Не си отказвам и сладолед/хапка-две сладкиш, като излезем на кафе (с мъжа ми или приятелки), по чаша вино (червено) понякога, като ми се припие.....
Ето днешното ми меню:
з-кафе с кокосово масло, 1 варено яйце
11ч.-50 гр каймак (от Лидълския)-той е доста мазен, та не знам кога ще огладнея
14-15ч.-(примерно) имам печени татарски кюфтета+краставица
в-ще водя моя мъж на риба на скара, обикновено я ям с печени чушки
Не си отказвам и черен шоколад, ако ми се прияде, за мен той си е режимна храна.
Аз обичам да готвя и да експериментирам.Ако ядях само печено месо със зелена салата, сигурно и на мен щеше да ми писне, имайки предвид, че се храня така вече трета година.
За утре например съм намислила да правя омлетени палачинки с пълнеж от рикота с подправки и накълцано месо от Лидълската шунка (скъпата).
Готвя си и винен кебап, кюфтета по чирпански, задушено месо със зеленчуци, руло Стефани, пица от кайма, всякакви суфлета с кайма и зеленчуци, зеленчукови огретени, пилешко в сметанов сос...има милиони рецепти в нета.Стига човек да е мотивиран и да има желание да си угажда.  Simple Smile
Аз например обожавам рязадка от варени яйца, масло, извара/рикота/крема сирене, горчица, подправки и печени чушки, накълцани.Мога само това да ям цял ден.
Обичам филе от толстолоб/паламуд,  поръсени с много магданоз, орехи, зехтин и лимонов сок, печени на фурна.
Пилешки пържоли от бут, подправени на вкус, залети със сметана и отгоре бучки масло, пак печени, стават фантастични.

# 337
Амур,

Основно това.+ плодове, млечни.Не си отказвам и сладолед/хапка-две сладкиш, като излезем на кафе (с мъжа ми или приятелки), по чаша вино (червено) понякога, като ми се припие.....
Ето днешното ми меню:
з-кафе с кокосово масло, 1 варено яйце
11ч.-50 гр каймак (от Лидълския)-той е доста мазен, та не знам кога ще огладнея
14-15ч.-(примерно) имам печени татарски кюфтета+краставица
в-ще водя моя мъж на риба на скара, обикновено я ям с печени чушки
Не си отказвам и черен шоколад, ако ми се прияде, за мен той си е режимна храна.
Аз обичам да готвя и да експериментирам.Ако ядях само печено месо със зелена салата, сигурно и на мен щеше да ми писне, имайки предвид, че се храня така вече трета година.
За утре например съм намислила да правя омлетени палачинки с пълнеж от рикота с подправки и накълцано месо от Лидълската шунка (скъпата).
Готвя си и винен кебап, кюфтета по чирпански, задушено месо със зеленчуци, руло Стефани, пица от кайма, всякакви суфлета с кайма и зеленчуци, зеленчукови огретени, пилешко в сметанов сос...има милиони рецепти в нета.Стига човек да е мотивиран и да има желание да си угажда.  Simple Smile
Аз например обожавам рязадка от варени яйца, масло, извара/рикота/крема сирене, горчица, подправки и печени чушки, накълцани.Мога само това да ям цял ден.
Обичам филе от толстолоб/паламуд,  поръсени с много магданоз, орехи, зехтин и лимонов сок, печени на фурна.
Пилешки пържоли от бут, подправени на вкус, залети със сметана и отгоре бучки масло, пак печени, стават фантастични.

О, да...Това меню е прекрасно, стига да има кой да го напазарува, изпълни и приготви. Време да има човек да си готви само. Аз съм скарана с готвенето. Но явно ще ми се наложи да стигна и до това. А черният шоколад какъв е и от къде го купуваш? Колко си позволяваш от него по принцип? Сладолед също хапваш? Е, тук ме учуди, признавам. Мислех, че доста по-оскъдно хапваш, а менюто ти е добро. Благодаря за идеите.

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 12:15 от i810

# 338
При мен няма оскъдно ядене.   Smile 
Черния шоколад-какъвто ми хареса, стига да е с какао над 75-80%.
По колко?Колкото ми се яде.Но обикновено го ям за десерт, след стабилно хранене, та почти никога не е повече от ред.
В най-лошия случай, 1 шоколад съм изяждала за 2 дни...когато храната ми не е била мазна и оптимална.Т.е., при глад за нормална храна, съм компенсирала с шоколад.
Сладолед-пак само тип черен, т.е., много шоколадов, да ми нагарча.Другия ми сладни и просто вече не мога да го ям.

# 339
Чудя се нещо, но не знам как да го формулирам Laughing
Този Глюкофаж, който го пием - той не компенсира ли бъга в тялото ни и така то е способно да работи нормално, дори да има малко въглехидрат. Разбира се не говоря за набиване на торти, а за едно балансирано хранене, в което не е фатално сутринта да изяде човек малко овесени ядки или препечена филия черен хляб?

Amour*, как са нещата при теб? Пусна ли трикратните изследвания за доказване на ИР или още се ослушваш Simple Smile не отлагай, не само килограмите са показател...

# 340
Този Глюкофаж, който го пием - той не компенсира ли бъга в тялото ни и така то е способно да работи нормално, дори да има малко въглехидрат. Разбира се не говоря за набиване на торти, а за едно балансирано хранене, в което не е фатално сутринта да изяде човек малко овесени ядки или препечена филия черен хляб?

Amour*, как са нещата при теб? Пусна ли трикратните изследвания за доказване на ИР или още се ослушваш Simple Smile не отлагай, не само килограмите са показател...

Е, да де....Затова са лекарствата и според моят ендокринолог, който каза - яж си всичко... На него нищо не му пречи да си вдига дозата на хаповете, пречи ми на мен. Но при едно разумно приемане в малки количества и на забранени храни, не мисля, че ще е проблем. Въпросът е да си имаш едно наум вече...

# 341

Ако имаш предвид обременяване, не мисля да си го причинявам.Храня се достатъчно ниско въглехидратно, за да се налага.По-назад съм писала изследванията си, сега не ми се търсят.По-добри са от миналогодишните.
А и хапчета също няма да пия.Дори да имам в някаква степен все още ИР, ще я боря с хранене и движение.
Аз така или иначе не ям зърнени, бобови, овес, картофи, ориз, тесто и захар, така че не мисля, че едно обременяване би променило решението ми.
Относно питането ти за хапче+въглехидрати:
Да, то компенсира недостатъчната "работа" на тялото по обработката на въглехидратите.Затова и се изписва, защото "медицината не вярва", че пациента ще се откаже от раз от любимите си храни и ще заложи на строг режим на хранене и спорт.Затова, дава хапче и насоки (евентуално) за храненето.
Но, лично мое мнение, хапче+въглехидрати, просто не решава проблема.Той си остава и си продължава подмолната работа.Така просто поддържаш едно болестно състояние.Мисля, че в даден момент вече и хапчето няма да действа.И пак би се стигнало до по-висока доза, впоследствие и до диабет.
Но все пак не съм лекар, това са си мои разсъждения....както се получава при всяко заболяване, впрочем.
Ето, при мен с високото кръвно.Ако бях разчитала само на хапчето, без промяна на храненето и движението, без отслабването, още щях да съм си с високото кръвно и да го "поддържам нормално" с хапче.Е, сега е нормално БЕЗ хапче.
Т.е., лекарството е само патерица.Тя няма да те излекува, просто те "държи да не паднеш съвсем".

# 342
Amour*, ти си решаваш. Но както описваш нещата - тялото ти реагира като на здрав човек, без ИР.
Тези с ИР и на НВД пак не свалят по този начин.
Да не говорим, че тук пишат и хора с придружаващи заболявания и пълното изключване на въглехидрати не се знае колко е препоръчително.

Съветите ти са чудесни за темата за НВД, но тази тема не е точно такава...

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 13:25 от Не се сърди, човече

# 343
Amour*, ти си решаваш. Но както описваш нещата - тялото ти реагира като на здрав човек, без ИР.
Да не говорим, че тук пишат и хора с придружаващи заболявания и пълното изключване на въглехидрати не се знае колко е препоръчително.

Съветите ти са чудесно за темата за НВД, но тази тема не е точно такава...

Ти какво би искала да включиш в менюто си освен овесени ядки и черен хляб? Аз не виждам проблем в тяхната консумация в умерено количество. Въпросът е в размера на порциите, които се правят. Тази сутрин закусих кисело мляко, две супени лъжици овесени ядки и малка праскова... Току що ядох салата - 1 малка зелена чушка, домат, краставица, парче сирене и 1 яйце. След 1 час ще си взема няколко ядки - орехи, бадемчета и лешници.  Аз не съм ограничила въглехидратите до минимум чак, но си пия хаповете - 2*500 метфогамма - сутрин и вечер.

# 344

Съветите ти са чудесно за темата за НВД, но тази тема не е точно такава...
Аз не съветвам.Аз пиша как стават  при мен нещата.   Simple Smile
Дали съм здрава?Може би да, може би не.....Факт е обаче, че инсулина ми септември 2016г. беше 17 (май, че не помня) при горна граница 24,а след година, само с режим на хранене и движение, без хапче, падна до 6.Това на гладно.
И определено свалях бавно....30 кг за около година и 7-8 месеца.Като вече 2-3 месеца си стоя на едни кг.

Общи условия

Активация на акаунт