Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 573
  • 758
  •   1
Отговори
# 345
Аз не съветвам.Аз пиша как стават  при мен нещата.   Simple Smile
Но пишеш все едно си с диагноза от лекар ИР, което заблуждава останалите, че не е нужно да се лекуват, а това е опасно.

Показателят, който показваш, ако става дума за кръв на гладно, не е достатъчен, за да потвърди диагноза.

Пак казвам, съветите ти са много правилни за темата за НВД, но когато става дума за здрав човек. 30 кг. за година също показват, че няма здравословен проблем. Повечето тук сме минали по този път - не става. Я свалиш 4-5, я не.

i810, нищо повече не искам. Мисълта ми е, че при доказана диагноза е добре да следваме лечението. Храненето също е основна част, но само то няма да ни доведе до никъде.

# 346
Аз не съветвам.Аз пиша как стават  при мен нещата.   Simple Smile
Но пишеш все едно си с диагноза от лекар ИР, което заблуждава останалите, че не е нужно да се лекуват, а това е опасно.

Показателят, който показваш, ако става дума за кръв на гладно, не е достатъчен, за да потвърди диагноза.

Пак казвам, съветите ти са много правилни за темата за НВД, но когато става дума за здрав човек. 30 кг. за година също показват, че няма здравословен проблем. Повечето тук сме минали по този път - не става. Я свалиш 4-5, я не.
Скрит текст:
i810, нищо повече не искам. Мисълта ми е, че при доказана диагноза е добре да следваме лечението. Храненето също е основна част, но само то няма да ни доведе до никъде.
Абсолютно Не си ме разбрала.
Не казвам, че не е нужно човек да се лекува.А че, пиейки хапче и ядейки въглехидрати, всъщност почти нищо не прави, само поддържа болестното си състояние.
Аз също пих лекарство за високо кръвно, около година и половина.Стреснаха ме високите стойности, 160/100, при нормални за мен 110/70, 115/75.Но освен хапчето, промених храната, движението, начина на живот като цяло.Както писах, ако бях продължила с предишния си начин на живот и хранене, най-вероятно все още щях да съм си 95 кг, или повече, и с "нормално" кръвно, осигурявано обаче от хапчето, не от самия организъм.
Показателят е висок инсулин.Който е индикатор за ИР.Стойност 17 е висока, дори да е в референтните стойности и говори за проблем.
То самите ми кг тогава-95, са индикатор за проблем.
30 кг надолу не за година, а от март 2016 до началото на 2018 някъде.Т.е., почти 2 (две) години.

# 347
И все пак, храните, които Амур изброи са напълно подходящи за нас, пък макар и да сме на хапчета. Поне така мисля.

# 348
  • София
Ся да почвам ли пак да обяснявам, че само висок инсулин на гладно не е достатъчно за диагностициране на ИР? Няма смисъл май. А и ако Амур няма проблеми със щитовидната, ще отслабва на всяка диета.

Ся, да се похваля.
Аз нали не пия метформин и отказвам НВ-ВМД, щото няма абсолютно никакъв резултат при мен повече от година, а и сега лятото пак минавам на вегетарианстване и ето ми новия обяд от две седмици вече (тамън в темата):

половин кисело мляко
1 с.л. чия
2 с.л. овесени ядки с плодове и семена
малко боровинки или пъпеш (каквото има у нас).

2 кила съм смукнала, момичета! 2 кила! А толкова време не мърдах.
Предполагам, че е от ниските калории, че е дори само вода, може от падналото TSH, ама гащите ми са широки!

# 349
Относно започналия спор  iсъс въглехидрати + хапчета vs. без въглехидрати - хапчета

Моето кредо е доближава максимално до това на Amour. Правя максималното за да отстраня причинителя на проблемите си, давам всичко от себе си, пробвам варианти докато попадна на този, който за моето тяло и моя случай е оптимален. Целта ми е - да се "санирам" така, че да нямам нужда от всякакви лекарства, евентуално - да ги намаля до минимум като бройка и дозировка. Amour може и да няма вече ИР. Аз си имам диабет. Няма да спра да го повтарям, че дори и с него пак съм максималист - искам да се докарам до състояние, в което диабетът дълбоко спи и ще направя всичко по силите си никога повече да не се събуди.

Затова, когато чуя - ама не може ли малко хляб, ама няма да умрем от малко овесени ядки (трици), що пък да не хапнем през лятото някой и друг сладолед.... и ми става ясно, че ако тръгнем да си търсим извинения, винаги ще си намерим. Елора също го е повтаряла многократно - искаш, значи можеш. Другото са извинения.

Преди малко някой спомена, че Amour отслабвала щото не била болна. Ами и аз отслабнах, доказано болна. Честно, не мога да си представя човек да си въведе някакъв режим на сериозно намален калориен прлием и да не отслабне. Първият месец след болницата докато се лутах какво и как да ям, бях на вегетарианско хранене. Определих си 900ккал максимум. Ами отслабнах си с 5кг. Обаче, кръвната захар си остана висока 9-11ммол/л, при все че си слагах инсулин и пиех 3х1000 метформин. Втория месец открих ВМНВХ. Пробвах, не ми се получи. Пробвах втори път - пак не стана. Чак на третия опит (но вече сериозно теоретично подкована) ми се получи. Свалих пак 5 кг, но КЗ слезе до 6 ммол/л. И оттогава КЗ върви бавно, но сигурно надолу. До степен да ми спрат инсулина и да остана само на метформин 2х500 (с един междинен период с диапрел). Понеже си водя стриктен дневник на храненето и КЗ (меря поне по 1 път на ден, но често и по 4-5) забелязах следното - дигна ли въглехидратите над 60г/ден, на другия ден КЗ се отвява над 6.5-7.2.  Това изисква панкреаса ми да секретира повече инсулин, който при мен вече е оскъден и продължа ли да си хапвам въглехидратки, скоро ще се боцкам пак с инсулин. Не знам дали ще доживея ден, в който да не ми трябва и метформин, но пък какъв кеф ще е... Simple Smile

Можело ли да се ядат въглехидрати?! При здрави хора разбира се, че може. Ама питащите са с ИР. Нещо като анонимните алкохолици сме. Може, ама не бива... защото лошите навици се връщат с мръсна сила. И айде пак навъртане на килажа, пак  мъки и диети. Защо да си го причинявамеотново , след като веднъж сме минали по този трънлив път...

п.п. Понеже собственото ми канче е меко, не набивам канчета и на другите, да се отбележи Simple Smile

# 350
Абсолютно Не си ме разбрала.
Не казвам, че не е нужно човек да се лекува.А че, пиейки хапче и ядейки въглехидрати, всъщност почти нищо не прави, само поддържа болестното си състояние..
Тези, които не спазват никакъв режим не пишат тук.

Грета Ей Hands Plus1

Samt, не говорим за извинения, а за предписан режим от ендокринолог на база всички изследвания и особености на всеки пациент, който показва резултати.

# 351
Висок инсулин на гладно е достатъчен показател за ИР. Peace
Напълно е права Амур да не си прави ОГТТ.
Виж, ако е нормален инсулинът не е достатъчно, като при мен.
Обаче и аз съм с ИР. И не пия лекарства. Peace
Ако не ви харесва ВМ хранене, тогава си пийте метформина и си вдигайте дозата постоянно.
Друго вече нямам какво да кажа по темата.,

# 352

Samt, не говорим за извинения, а за предписан режим от ендокринолог на база всички изследвания и особености на всеки пациент, който показва резултати.

Писала съм вече, вероятно е останало в предишната тема, че моята ендокриноложка, с 30г. стаж, много тачена в нашия град, си ми се радваше на КЗ  от 9ммол/л  (това в края на януари 2018) и според нея бил супер като за диабетик. Даде ми и една диета - печатна диплянка на един мастит производител на инсулини - и ме прати да си ходя, удовлетворена от свършената работа. Каза да ида на контролен преглед през декември 2018, за да уточним терапията за 2019г.

Сега, тя е добър ендокринолог, но не за мен. Поне можеше да обсъди с мен как да си помогна, вместо това - лекарства и неработеща диета. Ако бях се доверила и продължила според нейните предписания, днес все още щях да съм си 103кг, с КЗ над 9 сутрин на гладно и да си боцкам инсулин.

Всички истински важни изследвания си ги "предписах" и платих сама. Да уточнявам ли, че гликиран хемоглобин изобщо не беше правен, че с-пептид не беше изследван и пр. Добре са форумите на диабетно болните по света, та да се научи човек как да се погрижи за себе си. Безкрайна благодарност на един сърцат член на швейцарския диабетен съюз, който ме окуражи да започна ВМНВХ. Не знам за другите, мен точно този тип хранене ме извади от калта.

Бях миналата седмица в Германия, преди живеех там. Тамошната ми ЛЛ не ме беше виждала около година. Голямо охкане и ахкане, ама как успя, какво направи. Тегли ме на кантара, пусна ми КЗ, всичко точно. Бях поласкана, разбира се, но си мисля - добре де, като години наред й бях пред очите с тези кила, как пък веднъж не се сети да ми направи едно обременяване и да ме стресне да взема мерки. Та пак си стигам до извода - че съдбата на давещия се е проблем на самия давещ се.

# 353

Здравейте, моите изследвания за ИР ли говорят или за диабет тип 1? Правени са след 12ч пауза и без движение/вода по време на изследването. Според д-р Начев само захарта на 120мин е извън норма, инсулинът е ок. Но аз не мисля, че инсулинът на 0 е добре, твърде нисък е. Някакъв съвет.

# 354
Samt, затова уточних, че говоря за режим, който показва резултати, не просто за теория. Иначе съм съгласна, че карат по стари схеми, включително за изследванията...

DeVa®, по принцип съм съгласна. Но все пак не е над границата, освен това е мерен еднократно. Телата ни не са машини, случват се отклонения, грешки в лабораторията и т.н. Тълкувам го като сигнал, който трябва да се провери, но не и като диагноза. Може да значи много, може и нищо.

# 355
  • София
Всъщност, Samt, не казах, че Амур не е болна, а че ако няма проблеми със щитовидната, ще отслабне  със която и да е диета. Тя просто не е пробвала друга (предполагам).

Ей тия трите заедно ако имаш: доказана ИР (над един признак за нея, а не просто висок инсулин на гладно), хипофункция на щитовидната и хашимото , забрави НВ-ВМД да ти помогне на 100%.

То е много лесно да се дават напътствия, ама в повечето случаи отслабналите с тия трите диагностицирани  са задължително на метформин и еутирокс.

И не, няма проблем от малко овесени ядки, никой тук не ги пука от пакета направо.

ive23, не съм достатъчно компетентна при инсулин 1,17 и не мога да те посъветвам.

# 356
На мен пък ми беше много полезно всяко едно мнение на Амур. В началото също се дразнех понякога, например като пишеше как сега отслабвам, ама после ще надебелея ако проям нещо си. Защото ВМНВХ е отличен режим за отслабване, но за някои от нас не е най-добрият модел за хранене до живот. Затова от самото начало пишех, че сваля ли килограмите ще търся по-балансиран режим. Не ми е присърце ВМНВХ, но работи, това е факт. За 5 месеца при мен минус 23 кг, но и аз с щитовидната нямам проблем. Започнах с инсулин 47 на гладно, НОМА индекс над 11. Не се сърди човече, отскоро си в темата, затова ще се повторя или потретя: при мен ендото каза „ние тук хранителни режими не предписваме”, изписа ми глюкофаж и по живо, по здраво. И не съм единствената, „случила” на лекар. Така че аз на Амур и на още 2-3 момичета, които пишат малко по-безцеремонни, но полезни коментари, съм благодарна. Понякога имаме нужда точно от това, за да излезем от зоната на комфорта. Така се казва тази зона де, не че е много комфортно да си седиш болен, дебел, да си търсиш оправдания или да си носиш розовите очила.

# 357
Аз няколко години следвах това, което пише Амур. И ставах от зле, по-зле.
Не че не са ѝ правилни съветите, просто ИР е провокирано често от други заболявания, и този метод не работи, колкото и да се бори човек.

Грета Ей е обяснила.

# 358
  • София
Бледолилава, поправи ме, ако греша: ти си с висок инсулин на гладно, нали? Точно случая на Амур. Нормално е да отслабваш с нейната диета. То и аз съм отслабвала с нея (12 кила), неслучайно я следвах последните 6 години.

Хубаво е да разберете, че при ИР + други, забавящи метаболизма състояния, отслабването е адски трудно.
извинявайте, ама се държите сякаш знаете всичко, а останалите сме тъпи парчета.

# 359
Разбирам. Но пък при мен проработи. Само това не бях опитвала през годините, защото и месо, и мазно не обичам. Разчитам, че поне за едно ще бъде прав ендото ми, че с намаляване на теглото ИР намалява. Така че като се вкарам в нормални физически норми надявам се, че ще имам по-голяма поносимост към някои храни и ще мога да наглася режима си според вкуса. Но до тогава някак трябва да се свалят тия килограми.

Грета Ей, защо се връщаме отново към това, което вече е коментирано в предната тема? НОМА 11, инсулин 47, ПКЯ преди известно време, неотслабване при пълен глад, изписано лечение от ендо, огромен корем-слаби крайници - всичко това нищо не значи, специално ей сега за да те убедя теб, ще отида да направя един ОГТТ. Да, ама не.

П.п. Вече съм в къщи и дописвам. От страницата на въпросния ендокринолог, това, което писах, че твърди за намалението на теглото (оказва се цитат от някакъв Американски колеж по ендокринология). От всичко най-много ми харесва това за умерената физическа активност. Интензивният спорт лично за мен е голям стрес, който не мисля, че ще ми се отрази добре на психиката, а от там и тялото ще страда. Simple Smile

Цитат
- Яжте здравословни храни. Изберете храни с ниско съдържание на мазнини и калории, но с високо съдържание на фибри.
- Повече физическа активност - 30 до 60 минути умерена физическа активност най-малко пет дни в седмицата.
- „Свалете” излишните килограми - Ако сте с наднормено тегло и намалите само 5 до 10 процента от телесното си тегло ще намалите риска от развитие на тип 2 диабет.
- Някои лекарства - като метформин  и акарбоза  - също са вариант, ако сте изложени на висок риск от диабет, имате сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване на черния дроб или синдром на поликистозни яйчници. В други случаи ще ви са необходими, лекарства за контрол на холестерола - статини, в частност - и медикаменти за контролиране на високо кръвно налягане.

Тъй като констатациите от няколко проучвания показват, че добрия нощен сън може да намали инсулиновата резистентност, се опитайте да получите най-малко шест часа на сън всяка нощ.

Последна редакция: чт, 19 юли 2018, 18:56 от Бледолилава

Общи условия

Активация на акаунт