Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 501
  • 758
  •   1
Отговори
# 570
  • Far away from here...
Бихте ли споделили как приготвяте елдата и какво количество е приемливо за едно хранене?
Аз имам амарант, но не знам как да го използвам...

# 571
Елдата е накисвам   за една вечер  във вода и на другия ден я варя. След това се добавят различни продукти на вкус.
Количеството е 30-50 гр. сух продукт.

Амаратът само се сварява във вода. Може да се приготвя със зеленчуци, да се направи  табуле, пълнени чушки. До някъде замества ориза, понеже е псевдозърнеста култура.
Аз си имам любима сладка версия с амарат.

# 572
  • Русе
Резултатите ми са готови:

Серум Инсулин 16,07    -   реф.стойности 2,6 - 25
Глюкоза               5,71    -     реф.стойности 3,60 - 6,10

Вчера съм обядвала зеле, вечеря домати с яйца и сирене - около 3л вода. Имам един плод сутринта - почерпка от колежка за рожден ден вместо бонбон.

Мисля си, че при положение не ми е много въглехидратно менюто, са завишени стойностите?!?

Ще видим и утре, след срещата с ендокринолог

# 573

Вчера съм обядвала зеле, вечеря домати с яйца и сирене - около 3л вода. Имам един плод сутринта - почерпка от колежка за рожден ден вместо бонбон.

Мисля си, че при положение не ми е много въглехидратно менюто, са завишени стойностите?!?

При предишните изследвания колко ти е бил инсулина и КЗ на гладно? Май само на 120-тата минута ги беше написала.

# 574
  • Русе
трябва да ги намеря, но по спомен  в Плевен ги правих реф. стойност на горната граница беше 24, а аз имах 23,90 нещо такова. знам, че бях точно на границата, но не помня дали предния ден и вечерта съм яла нещо въглехидратно или със захар.

КЗ до сега винаги е била поне една единица под горната граница, но април, когато правих обременяването КЗ беше отново много, да не кажа почти на горната граница.

Честно казано очаквах да е по зле положението, не че това ме успокоява, но ми дава по-голяма надежда за справяне с проблема.

от 30.06,2018 спазвах режим високо мазнинен, с чай с кокосово масло за закуска и без никакви захари, свалих за 2,5 седмици 5,5кг./килограмите са много, защото започвам от изключително високи килограми/  Прекъснах го преди няколко  дни - като в прекъсване - не съм започнала да ям тесто и захар. придържах се към него, но имах нарушения. Та.... дали е възможно стойностите да са по ниски точно заради това. Което може би е правилния път.

Последна редакция: вт, 24 юли 2018, 13:12 от maikinatati

# 575
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
допускаш моята грешка.
смятах, че всичко е наред щом инсулина е в допустимите граници, оказа се, че не е така, но минаха 3 години.
и пак от бг-мама разбрах, че 23-24 не е нормален инсулин и трябва да се вземат мерки.

# 576
  • Русе
Ох, не го разбирам,. когато захарта е в норма или се полагат усилия за това, как да намалим самия инсулин. Дано утре докторката ми даде някой отговори и тя. Какво да направя лично аз за да не произвеждам толкова инсулин.
Ако някой знае дори и една тайна за нещо с което лично аз да допринеса за производството на по-малко инсулин, моля да я сподели. За хапчетата утре, ще кажат. От два месеца ходя на фитнес със инструктор, като 80% от упражненията са кардио. Дали пък и това не е помогнало една идея.

Едва и днес разбрах какво означава, когато ми казаха в Плевен: този инсулин има нужда да бъде нахранен с въглехидрати, затова постоянно изпитваш глад за сладко или тесто Така си мисля, че разбрах. В каква заблуда съм живяла.... не е истина.

Да попитам, почти не използвам брашно, ориз и картофи, но понякога имам нужда от 1-2л брашно за дадено ястие. Кое е най-добре да се използва или абсолютно без никакво.

Ще огранича писането, може да ми се дразните, извинявам се за което, но бях много объркана, благодарна съм, че ми писахте. Наистина съм благодарна за разбирането, търпението и помощта.

Последна редакция: вт, 24 юли 2018, 13:50 от maikinatati

# 577
Бадемово, кокосово- само че зависи от вида ястие.

# 578
Скрит текст:
трябва да ги намеря, но по спомен  в Плевен ги правих реф. стойност на горната граница беше 24, а аз имах 23,90 нещо такова. знам, че бях точно на границата, но не помня дали предния ден и вечерта съм яла нещо въглехидратно или със захар.

КЗ до сега винаги е била поне една единица под горната граница, но април, когато правих обременяването КЗ беше отново много, да не кажа почти на горната граница.

Честно казано очаквах да е по зле положението, не че това ме успокоява, но ми дава по-голяма надежда за справяне с проблема.

от 30.06,2018 спазвах режим високо мазнинен, с чай с кокосово масло за закуска и без никакви захари, свалих за 2,5 седмици 5,5кг./килограмите са много, защото започвам от изключително високи килограми/  Прекъснах го преди няколко  дни - като в прекъсване - не съм започнала да ям тесто и захар. придържах се към него, но имах нарушения.
Та.... дали е възможно стойностите да са по ниски точно заради това. Което може би е правилния път.
Ами може и да е от това, но като цяло има два варианта да спадне инсулинът, така че нека кажат и по-опитните момичета. Височка ми се вижда захарта за това хранене, което си описала, а и казваш, че имаш силна жажда. Не мога да кажа. При мен от режима спаднаха и инсулинът, и захарта.

Скрит текст:
Ох, не го разбирам,. когато захарта е в норма или се полагат усилия за това, как да намалим самия инсулин. Дано утре докторката ми даде някой отговори и тя. Какво да направя лично аз за да не произвеждам толкова инсулин.

Едва и днес разбрах какво означава,
когато ми казаха в Плевен: този инсулин има нужда да бъде нахранен с въглехидрати, затова постоянно изпитваш глад за сладко или тесто Така си мисля, че разбрах. В каква заблуда съм живяла.... не е истина.

Скрит текст:
Да попитам, почти не използвам брашно, ориз и картофи, но понякога имам нужда от 1-2л брашно за дадено ястие. Кое е най-добре да се използва или абсолютно без никакво

Това ми звучи, като да имаш пожар в къщата и да ти кажат налей му масло на огъня, че има нужда за да не угасне. Не знам, малко е като каруцата пред коня. Той тоя инсулин точно заради въглехидратите може да е станал висок.

# 579
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
аз съм нова.
не искам да давам съвети и мнение за неща, които аз самата не съм си доизяснила още.
боя се, че ще сгреша и ще подведа и теб.
момичетата са с опит, могат и помагат.
Simple Smile за себе си реших първо да опитам само със строг режим и ако до два-три месеца няма видим ефект - да включа и хапчетата.
стискам си палци да мина и без тях, но ако се налага...

# 580

И НОМА индекса излиза висок. Аз като си пуснах изследванията проучих, че всъщност инсулина трябва да е доста по нисък от посочените реф. стойности. Виж и утре какво ще каже ендото.

# 581
Ако някой знае дори и една тайна за нещо с което лично аз да допринеса за производството на по-малко инсулин, моля да я сподели.

Храниш се с минимум въглехидрати, колкото е полезно за теб и общото ти състояние, както и гледаш да ограничаваш броя хранения за деня. Най-много 3.
Ядеш въглехидрати, отделя се инсулин. Похапваш често, отделя се инсулин, независимо колко малко количество е храната.
И те така.

# 582
Още нещо ще допълня към написаното от Как Сийка.

Накарай ги тия клетки да почнат да си ядат глюкозата. Още с първата информация за що е то ИР, аз си изградих една такава представа - за клетките, като за злояди деца, и за инсулина, който им се моли да си изядат храната. И викам такаааа ли, ей сега ще видите. И почнах дългите ходения и упражненията. Сила нямах да стана от леглото в началото, ама се заставях. Да ги видя като не ядат как ще издържат на темпото. И те гадове, ама аз още по-голям гад Mr. Green. Друго си е така като се надъхам. Иначе си има научно обяснение за физическата активност и ИР, ама кой па да помни такива сложни работи Grinning

# 583
  • София
The Catcher in the Rye,

в никакъв случай не започвай с две хапчета!!!! Започва се с половин хапче, след 1-2 седмици се вдига дозата!!!
Горе- долу как става?
Седмица по 250 (демек половинка)
Още една на 250+ 250
И добавям?

По- натам ще отида при по- опитен ендокринолог, сега имам други по- належащи грижи и ако може горе- долу да ми драснете каква е схемата, а може и да изчакам един два месеца.

# 584
Ако някой знае дори и една тайна за нещо с което лично аз да допринеса за производството на по-малко инсулин, моля да я сподели.
Ще огранича писането, може да ми се дразните, извинявам се за което, но бях много объркана, благодарна съм, че ми писахте. Наистина съм благодарна за разбирането, търпението и помощта.

Отзад напред - не ограничавай писането. По-добре да питаш, да си изясниш нещата, вместо да вършиш глупости мълчешката. Тук няма нито една светица, всички сме се докарали самостоятелно до кофти положение, а сега се вадим от него, подкрепяйки се една-друга. Пиши, значи.

Другото момичетата вече са ти го казали. Намали въглехидратите, според здравословното си състояние. Ти си имаш дасега предостатъчно инсулин, той ти смъква успешно захарта, колкото и въглехидрати да погълнеш. Но докога?! Ако искаш да си имаш достатъчно инсулин докато си жива, не си насилвай панкреаса да бълва количества, а да си капе всеки ден по малко. На мен да ми беше казал някой това на времето, ама не...

Общи условия

Активация на акаунт