Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 5

• 46 490
  • 758
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
Alinna,от къде си купуваш маслото от кимион?Отдавна чета за качествата му,но се притеснявам да не попадна на фалшиво,защото цената му не е никак ниска.

# 631
Alinna, не съм се замисляла колко грама е една стандартна порция, да си призная, дозирам на вкус и предимно в салати. В сайта на Бон Апети посочват като "порция"/"single serving" две супени лъжици с връх. Предполагам, че все пак зависи към какво го добавя човек и дали вкусът му допада.

https://www.bonappetit.com/test-kitchen/ingredients/article/hemp-seeds

# 632
Здравейте,
аз не успявам да се ориентирам - тези от вас, които са с Хашимото, какво количество въглехидрати на ден приемате?
Благодаря!

Аз съм си избрала В да са ми плодовете предимно. И зеленчуците, но те са с по нисък ГИ.
2 пъти в месеца ще съгреша с него сладко. Понякога ще хапна и нещо вредно де. Ако съм навън може да съгреша с дюнер или фалафел, но това е на 3 месеца примерно.
Хляб не ям. Хапвам средно 1-2 пъти в месеца и то много малко хляб.
Не мога да броя калории или пък да си меря храната. Това ме стресира, а стреса при нашите заболявания трябва да се избягва  Mr. Green
Здравейте, момичета, чета ви от около месец - откакто ендокриноложката ми (която посещавам заради високо TSH) ми поръча да изследвам ОГТТ и инсулин. Днес ми излязоха резултатите и направо ме втресе. Струва ми се, че ще се присъединявам към вас, но ви моля за мнение колко е сериозно положението (часът ми при ендокриноложката е чак след 5 дни):

Глюкоза ( Glucose ) - 5.98 mmol/l  (реф. 3.60 - 6.10)
Глюкоза втора - 12.37 mmol/l
Глюкоза трета - 4.66 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин ) - 20.94 mU/l (реф. 2.60 - 25.00)
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) - 351.20 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose ) - 56.38 mU/l
HOMA ( IR ) индекс - 5.57 (индекс < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR)

Ами добре дошла.
Според мен си с ИР. Ама си иди и на лекар.
Но пък на 120 минута е спаднало доста. Което си говори за голяма надежда. Ако си промениш храненето.
Аз не бях така.

Не се изхвърля, защо да се изхвърля. Вариш, захлюпваш и изчакваш малко. После си хапваш сладко Simple Smile

Ами питам, защото тази сутрин някаква пяна ми се появи  newsm78

Вече втори ден я ям с ядките. Първо, че е много вкусна, второ засища за много по-дълго време.
Понякога с овесените ядки, огляднявам преди обяда.
Това държи страшно сито. Амур, то и си пишеше, като четях за нея, че си е повечето протеини.
Кефи ме, че открих нещо хем растително, хем с повече протеин.

Ще вземе да слагам и в яденето от нея. Ще мисля рецепти. И сърми ще правя. Да заместя ориза.

# 633
Скрит текст:
Здравейте,
аз не успявам да се ориентирам - тези от вас, които са с Хашимото, какво количество въглехидрати на ден приемате?
Благодаря!

Аз съм си избрала В да са ми плодовете предимно. И зеленчуците, но те са с по нисък ГИ.
2 пъти в месеца ще съгреша с него сладко. Понякога ще хапна и нещо вредно де. Ако съм навън може да съгреша с дюнер или фалафел, но това е на 3 месеца примерно.
Хляб не ям. Хапвам средно 1-2 пъти в месеца и то много малко хляб.
Не мога да броя калории или пък да си меря храната. Това ме стресира, а стреса при нашите заболявания трябва да се избягва  Mr. Green
Здравейте, момичета, чета ви от около месец - откакто ендокриноложката ми (която посещавам заради високо TSH) ми поръча да изследвам ОГТТ и инсулин. Днес ми излязоха резултатите и направо ме втресе. Струва ми се, че ще се присъединявам към вас, но ви моля за мнение колко е сериозно положението (часът ми при ендокриноложката е чак след 5 дни):

Глюкоза ( Glucose ) - 5.98 mmol/l  (реф. 3.60 - 6.10)
Глюкоза втора - 12.37 mmol/l
Глюкоза трета - 4.66 mmol/l
Insulin ( Серумен Инсулин ) - 20.94 mU/l (реф. 2.60 - 25.00)
Insulin ( 60 м post 75g glucose ) - 351.20 mU/l
Insulin ( 120 м post 75g glucose ) - 56.38 mU/l
HOMA ( IR ) индекс - 5.57 (индекс < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR)

Ами добре дошла.
Според мен си с ИР. Ама си иди и на лекар.
Но пък на 120 минута е спаднало доста. Което си говори за голяма надежда. Ако си промениш храненето.
Аз не бях така.

Не се изхвърля, защо да се изхвърля. Вариш, захлюпваш и изчакваш малко. После си хапваш сладко Simple Smile

Ами питам, защото тази сутрин някаква пяна ми се появи  newsm78

Вече втори ден я ям с ядките. Първо, че е много вкусна, второ засища за много по-дълго време.
Понякога с овесените ядки, огляднявам преди обяда.
Това държи страшно сито.
Амур, то и си пишеше, като четях за нея, че си е повечето протеини.
Кефи ме, че открих нещо хем растително, хем с повече протеин.

Скрит текст:
Ще вземе да слагам и в яденето от нея. Ще мисля рецепти. И сърми ще правя. Да заместя ориза.
Това за елдата ли?
Не знам....аз това намерих...
в ВВ тийм, протеин-13.25, въглехидрат-71.50, мазнини-3.40
Ако е варена, протеина пада на 4.5- гр, въглехидратите на 25 гр.
В друг сайт дават 64 гр въглехидрати.
В трети сайт:протеин-13 гр, въглехидрат-71 гр, мазнини-3 гр.
Като пишат, че елдата има повече протеин, всъщност я сравняват с други зърнени-пшеница, ориз, просо, царевица.
Та, за мен си е основно въглехидратна.И не я възприемам като източник на протеини.
Така или иначе, приемам достатъчно, че и повече протеин от месото, яйцата, рибата.А допълнително въглехидрати за деня не ми трябват.
Ама, това за мен.Ако някой е о.к. да получава количеството въглехидрати от нея, вместо от зеленчуци, плодове, шоколад, защо не.На мен не ми допада като вкус, значи оставам си на зеленчуците и плодовете.   Smile

# 634
Едно нещо дето не се движи /растение/, не го приемайте като източник на протеин. Източниците на протеин се движат /животните/.
Пред тая безвкусна елда, по-добре един боб или леща да ударя, че те повече протеини имат в  сварено състояние от елдата.

# 635
Alinna,от къде си купуваш маслото от кимион?Отдавна чета за качествата му,но се притеснявам да не попадна на фалшиво,защото цената му не е никак ниска.

В Шумен имаме един турски магазин Ешрефоглу и той, предполагам, зарежда от Одрин. Маслото при него е доста изгодно-250 мл е 20 лева.  Аз от него и черен кимион купувам и понеже вкъши си готвим предимно със зехтин, та и него купувам от там.

Елда ям от 90-та година. Като се върнах от Москва и мама реагира веднага "Какъв е този миризливият боклук?" Бях си домъкнала много, понеже тук нямаше. После приятелки ми пращаха с колети. Вкъщи така и не ги научих да я ядат. Но на мен 38 години си ми присъства в менюто. Любимият много я обича. От няколко години я пренебрегваме заради киноата и амаранта. Те са с по-малко въглехидрати от нея.

# 636
Девойки мили, днес се запознах с едни хора и не повярваха, че съм на 45. Вика човекът, лекар при това, 37 ти давам Grinning И аз веднага да проверя в огледалото. И бре, кожата дето висеше се поприбрала Simple Smile Слагам една временна снимка на профила - маскирана съм, но овалът си личи. Ей така съм в момента значи: newsm44

# 637
Девойки мили, днес се запознах с едни хора и не повярваха, че съм на 45. Вика човекът, лекар при това, 37 ти давам Grinning И аз веднага да проверя в огледалото. И бре, кожата дето висеше се поприбрала Simple Smile Слагам една временна снимка на профила - маскирана съм, но овалът си личи. Ей така съм в момента значи newsm44
Сложи поне още 10-на подскачащи човечета, Страхотна си!    Two Hearts

# 638
Каквато си руса и гладка, 35 щях да кажа, ако ме питаше
Супер си, виж к’во е хубаво да си слаба и здрава, пък да ми разправят, че се втрлявам по темата Simple Smile

# 639
Мани, мани, бях една топка в лицето. Сега гледам скули, брадичка, овал. И само едно се питам, защо 17 години ги влачих тия кила. Много гадно нещо е зоната на комфорта. Като се заклещиш там и си търсиш оправдания или се правиш, че не виждаш проблема. Нали съм ви казвала. "А? Проблем ли? Какъв проблем? Мъжа ми си ме харесва, имам си работа, е тука нещо малко ме боли, ама то сигурно от старост." Докато не ми светна един голям шамар диагнозата ИР, та да се освЕстя.

# 640

Това за елдата ли?
Не знам....аз това намерих...
в ВВ тийм, протеин-13.25, въглехидрат-71.50, мазнини-3.40
Ако е варена, протеина пада на 4.5- гр, въглехидратите на 25 гр.
В друг сайт дават 64 гр въглехидрати.
В трети сайт:протеин-13 гр, въглехидрат-71 гр, мазнини-3 гр.
Като пишат, че елдата има повече протеин, всъщност я сравняват с други зърнени-пшеница, ориз, просо, царевица.
Та, за мен си е основно въглехидратна.И не я възприемам като източник на протеини.
Така или иначе, приемам достатъчно, че и повече протеин от месото, яйцата, рибата.А допълнително въглехидрати за деня не ми трябват.
Ама, това за мен.Ако някой е о.к. да получава количеството въглехидрати от нея, вместо от зеленчуци, плодове, шоколад, защо не.На мен не ми допада като вкус, значи оставам си на зеленчуците и плодовете.   Smile

Амии, аз набързо четох.  Laughing
То човек като бърза и чете това, което му е изгодна.
Ама пък реших засега съм на елда. Две лъжици нищо не са.
И амарант и киноа. Ама по-нататък ще ги пробвам.

Девойки мили, днес се запознах с едни хора и не повярваха, че съм на 45. Вика човекът, лекар при това, 37 ти давам Grinning И аз веднага да проверя в огледалото. И бре, кожата дето висеше се поприбрала Simple Smile Слагам една временна снимка на профила - маскирана съм, но овалът си личи. Ей така съм в момента значи: newsm44

МНОГО СИ ХУБАВАААААА  Hug Hug Hug

Не виждам нищо да виси, нито виждам пет брадички.
Обърши си огледалата  Laughing

# 641
  • Бургас

В Шумен имаме един турски магазин Ешрефоглу и той, предполагам, зарежда от Одрин. Маслото при него е доста изгодно-250 мл е 20 лева.  Аз от него и черен кимион купувам и понеже вкъши си готвим предимно със зехтин, та и него купувам от там.

За съжаление Шумен ми е далеч,ще потърся в Бургас някъде.Благодаря за отговора.

# 642
Неузнаваема си направо,  Бледолилава!  Поздравления за упоритостта ти.

# 643
Възможно ли е да се получи запек от намаляне на дозата на глюкофажа.
Сега не знам от напъване ли ме боли или от хемороидите  Joy
Иначе се намазах вчера с антифлегмина. Много щипе бре, ама бързо мина.

Впрочем като се замисля, преди като ядах повече В и не бях на нввмх,2 години нямах проблеми с изследванията с ЩЖ. Всичко винаги беше в норма. Намалих В и се почна.
Ами ще трябва да правя избор. Отслабване или да зарежа щж.

# 644
ЩЗ обича да е глезена,  не търпи гладуване и малко въглехидрати.
Аз точно от гладуване и липса на време покрай детето си разбърках хормоните.
Дори  Чоколата (който я познава, знае, че е много начетена и супер информирана) в съседната тема, препоръчва въглехидратите да не се държат никак ниски и да се добавя  към основното  менюто шепа кафяв ориз, киноа, елда.
ЩЗ е т.нар. 'диригент' за всички останали жлези, а и  отговаря за обменните процеси и метаболизма, така че ако се прецака, не само отслабването ще се стопира, ами ще се появят много други неприятни усещания, а оттам и проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт