Счетоводни въпроси - 2

• 58 931
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте!
Благодаря за полезната тема. Аз съм СОЛ на свободна професия. Миналия месец се наложи да съм под карантина, за което ЛЛ ми издаде болничен лист. Осигурена съм за ОЗМ, само подавам Декларация 1 и 6, както и ГДД, но никога досега не ми се е налагало да подавам болничен лист към НОИ. Прочетох, че мога да подам само по електронен път с КЕП, дотук добре, но просто не откривам достатъчно информация как да направя това. Имам КЕП на Евротръст, изтеглих всички сертификати, които предлагат, инсталирах ги и все пак не успявам дори да отворя линка от сайта на НОИ
Моля Ви за помощ, тъй като писах на около 10 кантори с молба да си заплатя услугата, но досега срещам само отказ.
регистрирахте ли си  ел.подписа в НОИ ?

Регистрирах сертификатите на КЕП-а и с тях се опитвам да отворя този линк. Може ли помощ как да си регистрирам КЕП-а в НОИ?

Ел. Подпис трябва да е на Булстат, ако е на ЕГН ще трябва да се упълномощи.
За да се упълномощя от ЕГН към БУСТАТ трябва да попълня заявлението и да го занеса в НОИ нали?

# 406
А защо отваряте тука? Нали имате болничен издаден
Подава се на друго място Е-услуги и справки/ е-Парични обезщетения/Софтуер и там има линк Уеб-приложение на НОИ "Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни"

# 407
  • Балчик
Здравейте!
Благодаря за полезната тема. Аз съм СОЛ на свободна професия. Миналия месец се наложи да съм под карантина, за което ЛЛ ми издаде болничен лист. Осигурена съм за ОЗМ, само подавам Декларация 1 и 6, както и ГДД, но никога досега не ми се е налагало да подавам болничен лист към НОИ. Прочетох, че мога да подам само по електронен път с КЕП, дотук добре, но просто не откривам достатъчно информация как да направя това. Имам КЕП на Евротръст, изтеглих всички сертификати, които предлагат, инсталирах ги и все пак не успявам дори да отворя линка от сайта на НОИ
Моля Ви за помощ, тъй като писах на около 10 кантори с молба да си заплатя услугата, но досега срещам само отказ.
регистрирахте ли си  ел.подписа в НОИ ?

Регистрирах сертификатите на КЕП-а и с тях се опитвам да отворя този линк. Може ли помощ как да си регистрирам КЕП-а в НОИ?

За да се упълномощя от ЕГН към БУСТАТ трябва да попълня заявлението и да го занеса в НОИ нали?
Ел.подписа на кого е издаден? Както е писала bialata3 - ще трябва упълномощаване чрез посещения в местното НОИ.

# 408
А защо отваряте тука? Нали имате болничен издаден
Подава се на друго място Е-услуги и справки/ е-Парични обезщетения/Софтуер и там има линк Уеб-приложение на НОИ "Интегрирана система за електронен обмен на документи и данни"

Благодаря, отварям там, защото никъде не е описана процедурата и се опитвам да схвана кое и как. В е-обезщетения също по идентичен начин не мога да отворя линка. Предполагам, че дамите са прави, ще трябва да упълномощя КЕП-а за БУЛСТАТ-а ми, макар че не виждам логиката да не мога дори да го отворя..

# 409
  • София

Да

# 410
Благодаря ви, момичета. Засега нагласих нещата (благодарение на дамата, която ми обърна внимание, че не гледам на правилното място изобщо), попълних Приложение 9 и утре ще отида до НОИ да упълномощя БУЛСТАТ-а и да изпратя към НОИ. Мисля, че ще се справя благодарение на насоките ви Simple Smile Хубава вечер на всички!

# 411
Ако си разпечатала нещата,може да пробваш да ги примолиш да го приемат на хартия, не знам дали ще се съгласят Simple Smile по принцип са мили
 Така или иначе си го оправи в НОИ упълномощаването, ще стане и електронно, няма страшно

# 412
Здравейте, включвам се с въпрос, ще се опитам да бъда кратка и ясна:
Ще започвам нова работа, към момента имам два ТД - на 8 и 4 часа, този, който е на 8 часа ще бъде прекратен, а за този, който е на 4 часа все още не знам, тъй като не ми отнема почти никакво време самата работа, върша я през уикенда предимно.
Та въпроса е при започване на новата работа, която ще си е на 8 часа, дали новия работодател ще разбере, че имам друг трудов договор? И в случая дали този договор, който е на 4 часа ще стане основен, а новия ТД допълнителен?

Ще бъда благодарна ако тук получа отговор.

# 413
Договорът на 4 ч ще стане основен, защото е първи по време. За него трябва да кажете на новия си работодател, за да може новият да е допълнителен. С такава номенклатура се подава в НАП, в противен случай ще създадете проблеми на новия рабитодател след време, когато се разбере. А това неминуемо ще се случи.

# 414
  • София-Младост
Има едно решение на ВАС, където пише, че не  е необходимо допълнителния да стане основен. Особено ако няма прекъсване...аз го "играх" това и в допълнителния си ми остана такъв. А новия ТД на 8 часа основен.

# 415
Има едно решение на ВАС, където пише, че не  е необходимо допълнителния да стане основен. Особено ако няма прекъсване...аз го "играх" това и в допълнителния си ми остана такъв. А новия ТД на 8 часа основен.
Преходните и заключителни разпоредби на КТ казват друго. Ако има такова решение на ВАС, то противоречи на КТ, което е нередно.

# 416
  • София-Младост
Не е ВАС, а ВКС.
ВКС 512/12 от 14.01.2013 г. Съгласно него "Прекратяването на трудовия договор по основното трудово правоотношение не рефлектира върху трудовия договор за допълнителен труд."
 Двете трудови правоотношения – основно и по договор за външно съвместителство, съществуват успоредно и независимо едно от друго, без изменението или прекратяването на едно от тях да рефлектира върху съдържанието на трудовия договор по другото. Прекратяването на трудовия договор по основното трудово правоотношение не превръща трудовия договор за допълнителен труд в основно трудово правоотношение – уговореното между страните съдържание на трудовия договор не може да бъде променено без тяхно съгласие (чл. 119 КТ), нито да бъде поставено в зависимост от стоящи извън волята им външни фактори.

# 417
Здравейте, надявам се да задавам въпроса си в правилната тема. Как би трябвало да се заплаща извънреден труд в командировка. Случаят е следният - служител е командирован да води обучение с продължителност  5 часа в неделя. Пътуването до дестинацията е също около 5 часа и трябва да се случи в събота (също почивен ден за служителя), като има предвидена нощувка в другото населено място. Връщането е в неделя след курса  - още 5 часа. Колко часа извънреден труд трябва да се платят в този случай?

# 418
Не може е ли след приключването на задачата да се компенсира с достатъчно почивка , така че да не надвишава работните часове за месеца

# 419
Не може е ли след приключването на задачата да се компенсира с достатъчно почивка , така че да не надвишава работните часове за месеца
Не, изобщо няма да се компенсира. Служителят иначе е със стандартно работно време понеделник -петък, 8.30-17.30, съответно ще работи и в петък, и в понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт