Счетоводни въпроси - 2

• 58 948
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте, да попитам за физиологичните почивки, те са включени в работното време нали, т.е. ако имам 8 часов работен ден и две почивки по 0,30 мин, означава,че ще се работи 7 часа, правилно ли съм прочела, благодаря

# 481
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, да попитам за физиологичните почивки, те са включени в работното време нали, т.е. ако имам 8 часов работен ден и две почивки по 0,30 мин, означава,че ще се работи 7 часа, правилно ли съм прочела, благодаря

На практика, да. Те са част от работното време, в случай, че работната смяна е поне 6 часа. Може да са и по-кратки - примерно 10-15 минути. При тях работникът е на работното си място, по принцип или посещава санитарно помещение, например.

# 482
Благодаря

# 483
Здравейте, за стартиране на онлайн магазин какви месечни счетоводни разходи се очакват? Става въпрос за продажба в страната.

# 484
  • София
Здравейте, за стартиране на онлайн магазин какви месечни счетоводни разходи се очакват? Става въпрос за продажба в страната.

Осигуровки - около 200 лв., /след 01.01.23г. - ще поживеем ще видим какво ще приемат от Правителството
Домейн
Интернет
Телефон
Счетоводител
Банкови такси - предполагам ще имате банкова сметка
Касов апарат - месечна поддръжка
Евентуално ако имате склад - наем на склада
Реклама
и т.н.

# 485
Здравейте!
В трудовият ми договор е записано, че и аз и работодателят ми дължим предизвестие от 30 дни. В изпитателен срок съм. Колежка твърди, че след като все още договора не е постоянен, не дължа 30 дни предизвестие. Така ли е?

# 486
Здравейте!
В трудовият ми договор е записано, че и аз и работодателят ми дължим предизвестие от 30 дни. В изпитателен срок съм. Колежка твърди, че след като все още договора не е постоянен, не дължа 30 дни предизвестие. Така ли е?
Зависи какво пише в договора. Ако е уговорен срок за изпитване и във ваша полза, не дължите. В масовия случай обаче срокът е само в полза на работодателя, така че са вас действа клаузата с 30 дена предизвестие.

# 487
  • Балчик
Здравейте!
Трудовият ви договор е постоянен, от това което пишете така го разбирам, по време на изпитателният срок и вие и вашият работодател може да депозирате предизвестие в рамките на уговореното в трудовият договор извън условието за изпитване.

# 488
Колко е давността за неподадена ГДД по чл. 50? Вчера от НАП са се обадили на мой познат, да си подаде такава за 10 продажби в Еконт през 2015 на обща стойност 2000 лв. Това с куриерските фирми не беше ли от 2017 - 2018? От 2015 не е ли изтекла давността?

# 489
  • В полите на Пирин планина
Колко е давността за неподадена ГДД по чл. 50? Вчера от НАП са се обадили на мой познат, да си подаде такава за 10 продажби в Еконт през 2015 на обща стойност 2000 лв. Това с куриерските фирми не беше ли от 2017 - 2018? От 2015 не е ли изтекла давността?

Изтекла е давността, да.
Да се позове на нея. Получил ли е официално писмо?

# 490
  • Балчик
Много зависи от обосновката на НАП, но, да давностният срок по отношение на данъчните задължения е пет години, считано от 01.01 на следващата година, ако НАП  не предпиемат действия в срока на давността, тази възможност отпада.
Следенето на продажби от физ.лица през средиторските фирми е доста отдавна, много преди 2015г.

# 491

Изтекла е давността, да.
Да се позове на нея. Получил ли е официално писмо?
Не е получил. Само обаждане по телефона.

# 492
  • Русе
Тези пари, които е получил от Еконт може да не са доходи. 2 000лв. изобщо не са много пари. Защо НАП ще казват да си подаде декларация?

# 493
Тези пари, които е получил от Еконт може да не са доходи. 2 000лв. изобщо не са много пари. Защо НАП ще казват да си подаде декларация?
Че са доходи, доходи са. Въпросът е облагаеми ли са и изтекла ли е давността.

# 494
Нап се активизираха нещо пак по ЗДДФЛ, не знам по какъв филтър, но е странен

Общи условия

Активация на акаунт