ТРОМБОФИЛИЯ -ТЕМА 7

• 64 001
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Здравейте, някой може ли да коментира следните изследвания:

Хомозиготен генотип D/D за ACE  - асоциира се с повишен риск от спонтанни аборти
Хетерозиготен генотип С/Т за 677С>Т (MTHFR).

Зная, че заради второто се изисква прием на мета форма на фолиева киселина. Но заради първата мутация назначава ли се обичайно НМХ терапия? Търсих информация назад, но май е по-рядко срещана.
Назначени са изследванията от лекар, който ще ги види и коментира на следващия преглед, което е след 12 д., но малко се притеснявам дали не е по-добре да се почва веднага, ако трябва нещо.

И още нещо ми е странно: в лявата колонка с резултати отгоре пише "нормален генотип за...." - изброяват се останалите фактори, но най-отдолу пък пише "хетерозиготен генотип за A/G за 66A>G (MTRR)" Това отклонение ли е или е нормален ?

# 241
Трудно ми е да ти отговоря без да видя таблицата, но принципно MTRR прави същите бели като MTHFR, т.е. влияе върху усвояването на В12 и фол. к-на.
      Провери колко ти е В12 за да вземеш мерки ако има дефицит.
За АСЕ мисля че би следвало да ти назначат нещо при бременност.

# 242
  • София
Бременността е факт и затова търся мнение дали по принцип се дава нещо. Учудена съм, че лекарят е казал с резултатите на следващия преглед да отиде (за моя близка е). Просто ако се изисква терапия, тези две седмици са си загуба на време според мен. Говоря за АСЕ, за витамините е ясно.
Благодаря за включването.

# 243
Здравейте!
Има ли някой, който приема Еликвис?
Съпругът ми е с наскоро установена тромбофилия. Беше на Ксарелто, но нямаше добро насищане с лекарството. Предписаха му да мине на Еликвис. От няколко дни го приема и се оплаква от болки в стомаха и корема. А не виждам да ги пише в листовката като нежелани реакции....

Аз в момента провеждам лечение с това лекарство и нямам такива проблеми.

# 244
Ще слушаш д-р Калчев. Не се паникьосвай!

Не забравяй да искаш мейл на д-р Калчев. И го помоли да ти напише на лист терапията ПРЕДВАРИТЕЛНО и от кога да я почваш.
А с хомозигот по мтхфр без лечение се губи бременност в твоите седмици. И аз съм губила.
И аз съм хомозигот там и имам 70% намалена ензимна усвояемост.
Пия метафолиева.
Имаш ли Антифосфолипидни или антикардиолипинови аттитела?
Ако си идваш в България, не е зле да направиш консултация и с проф. Паскалева, ей така, за всеки случай.

Герда, забравила съм да отговоря на въпроса ти, извинявай. Правила съм антифосфлипидни и антикардиолипинови антитела, с тях всичко е наред. Ще направя консултация с проф. Паскалева със сигурност, благодаря ти!

# 245
  • София - Варна
Здравейте!
Съпругът ми е с наскоро установена тромбофилия. Беше на Ксарелто, но нямаше добро насищане с лекарството. Предписаха му да мине на Еликвис. От няколко дни го приема и се оплаква от болки в стомаха и корема. А не виждам да ги пише в листовката като нежелани реакции....

Да, мъжът ми пие, не е имал проблеми.

Твоят мъж само заради установената тромбофилия ли приема антикоагулант? Като профилактика?

# 246
Едва ли, сигурно има предвид истинска тромбофилия, не мутация някаква.

# 247
Здравейте!

Да, мъжът ми пие, не е имал проблеми.

Твоят мъж само заради установената тромбофилия ли приема антикоагулант? Като профилактика?

Не той, а аз го приемам на за профилактика, а като лечение , защото след като родих направих дълбока венозна тромбоза, белодробна тромбоемболия и белодробен инфаркт.  Имам няколко мутации. Установени след този инцидент.

# 248
  • София - Варна
Ужас, Яна! Дано нямаш повече такива инциденти!
Аз имах предвид мъжа на Утро77, но понеже все пиша набързо и съм забравила да се обърна към нея в поста си.
А твоите мутации кои са?

# 249
Здравейте! С наскоро открита тромбофилия съм и мисед преди това. Обсъждах с имунолога, че при следваща бременност трябва да ми се бие фраксипарин 0,4 всеки ден, но на листа, който ми даде пише и че от настоящия момент трябва да се започне терапия с аспирин протект, а нищо не ми каза за него, нито за сега, нито за следващата бременност. Вие кога започнахте да пиете аспирина?

# 250
Обадете се на лекаря и го попитайте.При опити за забременяване аспиринът обикновено се започва след овулация,до цикъл.Това се налага,защото аспиринът може да подтисне овулацията.

# 251
  • София
Да, на мен ми спряха Аспирана по време на стимулацията и ми казаха, че ще ми изпишат Фраксипарин след трансфер.

# 252
  • София
Здравейте! С наскоро открита тромбофилия съм и мисед преди това. Обсъждах с имунолога, че при следваща бременност трябва да ми се бие фраксипарин 0,4 всеки ден, но на листа, който ми даде пише и че от настоящия момент трябва да се започне терапия с аспирин протект, а нищо не ми каза за него, нито за сега, нито за следващата бременност. Вие кога започнахте да пиете аспирина?

Пиех аспирин 5 месеца преди да забременея  след овулация до цикъл . Като забременях го почнах всеки ден, също и клексан 0,4 всеки ден.Следяхме всеки месец Анти ха и Аспи тест по време на бременност, за да се види дали са ми достатъчни дозите .В 18 седмица ми увели дозата на клексана на 0,6.  Но това ми е назначено от хематолог, защото бях с риск от преекламсия и две загубени бременности в късни седмици.
След като го пише си го почвай

# 253
И аз съм на аспирин след овулация за 10дни....с една загуба, с тромбофилия и имунолог ми е предписал при полож.тест през ден фраксипарин и аспирин (да се редуват) до 12 или 16г.с. и после всеки ден фраксипарин...
В кои случаи се налага съгласуване на терапиите с хематолог, защото не съм се консултирала,а като чета е наложително... При мен все още няма нова бременност...вече почти година от аборта, но искам да съм подготвена..?

# 254
  • София
И аз съм на аспирин след овулация за 10дни....с една загуба, с тромбофилия и имунолог ми е предписал при полож.тест през ден фраксипарин и аспирин (да се редуват) до 12 или 16г.с. и после всеки ден фраксипарин...
В кои случаи се налага съгласуване на терапиите с хематолог, защото не съм се консултирала,а като чета е наложително... При мен все още няма нова бременност...вече почти година от аборта, но искам да съм подготвена..?

То затова е наложителна консултацията с хематолог , а не имунолог...... Като почнат с тези терапии през ден....
Нмх действа 24 ч, а останалите 24 часа като е през ден  какво те пази ? Ей така загубих аз бебе в 20 седмица , на терапия през ден и дози, непроменящи се с покачване на килограмите ми...... Не искам да плаша никой, но за мен тази терапия се назначава от хематолог и се следи единствено с изследването Анти ха за НМХ и Аспи тест за аспирина.Също и аспирина не се спира така рязко, и то особено ако има проблем с кръвотока , като това се следи от акушер гинеколога - така наречения доплер.
Даже само по терапията ти мога да позная кой ти я е назначил.... Конова?

Последна редакция: пт, 14 дек 2018, 21:59 от Bambolinka11

Общи условия

Активация на акаунт