Великобритания - Тема 76 Есенно към Зимно Коледно

• 47 337
  • 729
  •   1
Отговори
# 375
  • Истински се вижда само със сърцето.
И адреси може и на място Simple Smile

# 376
  • UK
И аз няма да чакам 2ра покана за еклери те винаги съм готова,за консумуция имам предвид 😂
На мин тук също ми се получават сладкишите.  Не намирам разлика с тези които приготвях вэв Варна. Тук даже има много повече неща които са в помощ, Сао да имаш желание и да ти се правят.
В предната къща фурната беше слабичка но пак се изпичаха.   Тук също не е много силна, но си стават. Наумила сэм си, че искам зимна градина от тези които са тип ста и със зидан покрив и капандури.  Да видим кога ще ме огрее. Искам там да си изместя кухнята а хола да поразширя, камина да си сложа. Тя по-скоро ще е с декоративна цел😂
Работата за мен на този етап също и мираж впредвид това че работата на моят мъж е на смени и както и да го въртя, има едни часове, рано сутринта, които няма, как да оправя с децата 🤔
Иначе много ми се иска, малко като бягство от ежедневието един вид 😂
Кажете ми кога започнаха да четат вашите дечица?
Дават ни книжки, аз ги чета. Карам ги да ми казват коя буква виждат на текст четата, после я чета, повтарят и уж им помагам как да започнат да сричат,  ама трудна работа.
Почват да се сърдят да се цупят, да реват, аз губя спокойствие , почва ме гони нервата,  че ми иде да избухна даже 😂😂😂 пък като си се знам после няма спирачка😂😂😂

# 377
  • Bristol
На мен ми стават нещата. В началото ползвах брашното на Allinson и тяхната мая, защото ми ги бяха препоръчали, но с времето установих, че с всичко ми става. За кейксовете дори ползвам брашно на Asda self rising. Единствено за козунак взимам все още на Allison. С дъщерята въртим много кейкове, мъфини, сладки 😜 аз затова все окръглена си ходя, добре че на нея още не й се лепи.

Ave, не знам дали ще ти пасне на теб 🤔 Изисква си време да седнеш да готвиш. Това че пише 30-40мин уж само трябвали, не съвпада с моя опит. Или аз съм супер бавна или са засичали времето на професионален готвач в commersial кухня 😂 Аз обичам да готвя и да експериментирам. Поръчвам в четвъртък вечер доставка на три рецепти, за да готвя през уикенда. През седмицата физически време нямам или ще трябва да вечеряме след 8pm, ако трябва да го готвя. Днес завъртях Lemony Lamb Tabbouleh, супер стана и много му вървеше червено винце 🍷 Дъщерята по традиция го бойкотира, не обичала булгур Sad

# 378
Кажете ми кога започнаха да четат вашите дечица?
Дават ни книжки, аз ги чета. Карам ги да ми казват коя буква виждат на текст четата, после я чета, повтарят и уж им помагам как да започнат да сричат,  ама трудна работа.
Тук сричкуването е в Y2,  ако не се лъжа. Децата се учат да четат по различна система от нашата. Първите книжки за домашно са само с картинки и децата трябва да правят преразказ по картинка. Постепенно вече се появява текст успоредно с уменията на децата да събират звуците в думи. Например cat. Трябва да могат да съберат буквите c+a+t и да кажат слято cat. Думичките са кратки с по 2 и с по 3 букви. Текстът е oт типа: "Dad had a net. Mam had a bag. I can get her!" Ако децата получават за домашно такива книжки, то значи, че са напълно способни да прочетат текста в тях. След това вече се дават и книжки с по-дълги думи като caterpillar, trampoline. Децата сами трябва да четат книжките и да упражняват това сливане на буквите и ако имат проблем с определена звук/дума, трябва да го напишеш в дневника, за да се работи в клас над това. 

Децата в класа на детето са на различно ниво. Вчера имахме среща точно за четенето. Някои все още са на звуците и се учат как да ги събират/разделят. Други четат само определен набор от думи и едва няколко деца вече могат да четат. Но до третия семестър всички ще могат да четат и ще бъдат записани в училищната библиотека да наемат книжки за вкъщи.   

# 379
  • някъде в орбита...
Основния проблем тук ми беше да си намеря продуктите, които да ми паснат. Веднъж като се ориентирах, почнаха да ми се получават нещата, та не се оплаквам.
Знам, че звучи странно, но едни от най-добрите ми манджи и десерти съм готвила на газова фурна. В началото ми беше много притеснено как ще стане нещо с този огън отзад, не е като реотан да нагрее равномерно, но се оказа че всичко си беше перфектно. След 2-3 опита хванах цаката на коя степен кое става. Сега малко ми липсва Simple Smile
Но пък държа да отбележа че не съм кой знае каква специалистка, правя базови глезотии като кексове, мъфини и подобни. Не знам как ще ми се получи с нещо по-сложно...

# 380
  • Leeds, UK
Хм аз меся и пека много и торти и хляб и козунаци и досега проблем не съм имала с брашното, купувам само Allinson bread flour strong whiteи тяхната суха мая.
+1 Аз съм със същите и всичко е точно. Имаха и намаления в Теско та се запасих с 10 пакета, щото ние хляб от магазина не ядем. Правим си всеки ден с машината. Хем ми е е по-евтино, хем по-вкусно и прясно.
Аз също се оправям добре с газовата фурна. Всичко ми се получава. Не бих я сменила с електрическа вече.

# 381
Я кажете тогава каква е разликата между различните брашна. Аз мисля, че знам, но да питам. Имам и спомен, че сме обсъждали, но какво беше  🤔

# 382
  • Манчестър
Я кажете тогава каква е разликата между различните брашна. Аз мисля, че знам, но да питам. Имам и спомен, че сме обсъждали, но какво беше  🤔

Ами червеното е обикновено, синьото е със сода. После почват пшеничено, овесено, соево и т.н.

# 383
  • UK
Pampers 🤗
Ние вече си вземаме книжките от библиотеката. Едната си беше взела елементарна дори бих определила като бебешка с пипа пиг а др си взела Рапунцел то това тип детски роман. Съвсем.не за възрастта и.
И аз така ги уча..В работните им тетрадки има думички точно такива кратки. И аз тях ги уча да пишат и четат. Първо звуците после и слято. Иначе книжките ги 'четем', като си ги преразказваме по картинки 😂
Брашното аз специално за кекс и сладкиши вземам в червено и синъо които са обозначени че са за сладкиши от лидл алди. За хляб в хлебопекарната вземам strong от асда, теско.
За козунак от европейския магазин вземах бг с Мая на кубчета..
За хляб
, ползвам маята, която е на Allison .
И у дома непрекъснато се правят сладкиши, кексове, мъфини.  Все гледам нещо домашно да има. Предпочитам пред купешките .

# 384
  • някъде в орбита...
Аз също се оправям добре с газовата фурна. Всичко ми се получава. Не бих я сменила с електрическа вече.
Обожавах си я. Замина си, като правихме кухнята, но един ден пак ще си взема такава Heartbeat

# 385
  • Bristol
За бялото пшеничено брашно Allinson имат Strong White и Very Strong White. Very Strong точно ползвам за козунаци само и ако искам хубава пухкава пита да правя, което не е повече от два пъти годишно Simple Smile
Self Raising е с набухвател подобен на содата или бакпулвера. Резултата бил по-добър със Self Raising, а не обикновено брашно и да добавяш съответно сода за хляб или бакпулвер. Това ми го каза една туркиня и от учителката по готварство в гимназията на децата го чух. Аз лично голяма разлика не откривам, но основно него ползвам за кейкове, мъфини и т.н. сладкиши.

# 386
Без да разбирам от брашна и като човек, който не може да оцени хубав козунак, кекс, курабийка, мъфина и т.н., мисля, че различните пшеничени брашна имат различно съдържание на глутен. От по-глутеновите брашна стават по-пухкави и по-хубави теста, но от друга страна той е спряган за виновник за много автоимунни заболявания.

# 387
  • Истински се вижда само със сърцето.
Точно така е Блу, дали е стронг или вери стронг се определя от съдържанието на глутен. За печива като питки и козунаци, а и за сладкиши е най-добро.
Ние вече не консумираме хляб в къщи и избягвам да правя тестени и сладки неща като цяло. Правя за закуска от време н а време за детето и ММ кифлички или палачинки и толкова.

# 388
  • ENGLAND
В английското училище никога не се учи да се чете на срички, дори думата сричка се споменава по някое време между другото и накрая като звършат училище повечето не знаят какво е това.
Не знам дали и как ще го приемете, един съвет от мен към мамите с децата в ресепшън.
Ако искате децата ви да се научат да четат бързо не само на английски, но и на български, заознайвайте ги едновременно с английската и българската азбука. И сега, в началото на ресепшън им покажете как се сричкува на български. Веднъж усвоили ли са сричкуването на български те по интуиция ще започнат да го прилагат и при четенето на английски и ще започнат да четат много по-добре без да осъзнават това.
Това го казвам като учител и майка. Аз го осъзнах това чак когато дъщеря ми беше в У1, а и след това го наблюдавах при много деца от Източна Европа, чиито родителите са ги учили да четат на техия език също.
Ако някой иска професионален съвет може да ми пише на лични.

Споделям  само и не бих искала пак да има спорове и обиди каква съм и какво казвам.

# 389
Doret, моите наблюдения са същите. И въпреки коментарите "много ще го объркаш това дете", го уча на български доколкото мога паралелно с това, което вземат в училище, но се опитвам да ги преработвам по тукашната система, защото му е лесна и по-бързо ги възприема така. Дори съм му издействала от училището домашно за упражняване на българския език. Начина на писане и едно българско помагало по математика (да упражняваме терминоголията с него) също съм съгласувала с учителките му, така че да покрива само взетия в училище материал. Темите, които учат в topic time също ми ги казват, за да можем да ги изговаряме паралелно на български. Дори вече носи една българска книжка в училище по желание на учителката.

Общи условия

Активация на акаунт