Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 9

• 52 259
  • 745
  •   1
Отговори
# 195
Да, влияе добре на ИР.
Но не помня кога се взимаше. Пила съм го.
Всъщност ми остават още седем хапа от 500 глюкофаж и спирам с тази гадория, пък каквото ще да става.
И мисля хром да си взема. Поне едно на ден мисля да пия.
Невенче, кажи как се пиеше, преди или след ядене или няма значение.
И като качество какво да гледаме?

# 196
  • Перник
Питах и в др тема, но да питам и тук -защо кръв за изследване на НОМА се взема до 8 сутринта? При мен последния път я взеха в 10, повлиява ли на резултата? Никой не ми е казал, че трябва рано...

# 197
Питах и в др тема, но да питам и тук -защо кръв за изследване на НОМА се взема до 8 сутринта? При мен последния път я взеха в 10, повлиява ли на резултата? Никой не ми е казал, че трябва рано...

Трябва да е на гладно по принцип. Не знам защо до 8. Чела съм, че КЗ се изследва на гладно до 10 ч. Всъщност това  е КЗ и ИРИ на гладно, НОМА можеш и сама да си изчислиш, не е сложно. Може би има отстъпка за двете, или не?

# 198
  • Перник
Знам, че е на гладно, така и отидох, но изследвали до 8 ч сутрин тези показатели???...

# 199
Нали ти казвам, явно е изискване на лабораторията.

# 200
На мен лекарката, която ми назначи обременяването, изрично ми каза да отида към 7.30ч - 7.45ч. В този интервал да са КЗ и инсулин на гладно.

# 201
  • Paris, France
Хром пиколинат според вас ще повлияе ли на инсулиновата резистентност?
И как трябва да се пие преди/след хранене? Някои пробвал ли е?

Ще повлияе, да, но не непременно положително. При хора, които не са диабетици и не са дебели добавка на хром влошава инсулиновата чувствителност.

https://bmcendocrdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6823-12-31

Питах за хром, но ми казаха да си ям броколито и марулята и да не добавям от хапове. При НВ диета нуждата от хром е силно понижена. Много хром е нужен на угояващите се с вафли, кифли, хляб, картофи, ориз. При ВВ, когато в-хидратите идват от ряпа, цвекло, броколи, маруля също не е нужен много хром. Яж си зеленчуците, Елорка и си спести ненужен хап!

нежи, хормоните имат денонощен цикъл. Сутрин, точно преди да се събудим, кортизолът е най-висок и вдига инсулина. По обяд или вечеря не е същото. Затова тези от нас, които имаме нисък сутрешен кортизол едвам ставаме от леглото. Понеже НВ диета вдига кортизола на нея не сме изморени. Нормите за HOMA и ОГТТ са изчислени за сутрешен инсулин, за хора, ядящи високо въглехидратно. Затова изследването се прави сутрин. Важно е в седмицата преди изследването да си яла въглехидратно. Нормите на 30, 60, 90, 120,180мин са за погълнали чиста глюкоза, разтворена във вода. Глюкозния разтвор бързо преминава от стомах в червата и бързо се усвоява. Ако се добавят фибри и мазнини пикът на инсулинът е много по-късен и инсулинът седи висок много, много дълго време. Затова измерване на инсулин след вафли, кифли или баници е абсолютно безсмислено и нищо съществено не показва, още по-малко при хора със забавено или забързано изпразване на стомаха. Много хора неоснователно се притесняват от "натоварването" със 75гр глюкоза, а в същото време е едневно изяждат много повече, че и придружена с транс мазнини. Една вафла Боровец, например, натоварва много повече черния дроб, отколкото го натоварва 75гр глюкоза. Конкретната вафла съдържа, освен много глюкоза, транс мазнини. Точно с такива мазнини + глюкоза предизвикват ИР на плъхове в лабораториите. А някои хора ядат по цели 2-3 вафли седмично. После от какво дебелеели.

Галя, като и се оправи черния дроб и заработи качествено ще се оправи и щитовидната. Не, само с ВМ не става. ВМ даже може да я влоши ако мазнините са наситени, омега 6, защото допълнително влошават съотношението омега 3: омега 6. Спорт също и трябва доста. Поне бързо ходене веднага след всяко ядене. Селен ако и липсва и йод може да даде лоши щитовидни резултати. Изчистете храненето първо и наблягайте на зелени, листни, пресни зеленчуци!

# 202
Невена, май си права.
След като разбрах за ИР, почнах да намалям сладкото и минах на В с нисък ГИ. Тогава хрома ми помогна и ми притъпяваше желанието за сладко.
Сега може би наистина нямам нужда.
След 2 седмици ще пусна изследвания. Нямам търпение да ги видя след спиране на хапчето.

# 203
Елора, аз уж чета внимателно, но съм пропуснала. От кога ги спря хапчетата?

# 204
  • Paris, France
Елора, ако спираш хапчета изчакай! След спиране малко се влошават нещата и ще се сувствуваш зле от резултатите. Трябва да ги спреш бавно, до едно, половин хапче на ден, половин през ден и тогава. След това да изчакаш месец, примерно, и чак след това да ядеш дестинации дена ВХ и да идеш на ОГТТ. Иначе няма смисъл. Ако до 3-4 дена ги спреш, в кръвообращението остава Метформин и той малко действа в следващата седмица. След това има скок в лоша посока. Това е при всички хора, които са го пили известно време. И дни след спиране са се освинила с ВХ е кощунство. Още по-голямо с Хашимото. Ясно е, че има подобрение. Нищо няма да ти стане да продължиш известно време без хапове. Заради мерене на КЗ доста диабетици, които слабея се стреснат като видят по-висока КЗ след като е била ниска, разочароват се от диетата и се връщат на лекарства. Ако само гладуваха без да мерят захарта и бавно махаха лекарства щяха да продължат и да се излекуват или значително подобрят. Затова проф. Тейлър предупреждава да не се стряскат и да продължат с диетата.

# 205
Бледолилава, нали намалих дозата от 2000 на ден, на 2 по 850 за кратко и после с лекарката се разбрахме на 2 по 500. От 20 дни някъде съм на 1 от 500.
Невенче, не съм се сетила да карам през ден. Може би си права. Днес няма да пия, но утре вечерта ще пия и така докато свършат.ОГТТ не смятам да правя. Само ще си пусна кз и инсулин на гладно. Плюс тези за щж, пикочна и т.н.
А аз ще си остана на същия режим. Не смятам да се тъпча с В. Дошъл ми е акъла отдавна  Laughing
Почнах да рупам моркови от няколко дни. То било вкусно да ги рупаш. Що не съм се сетила?

# 206
Почнах да рупам моркови от няколко дни. То било вкусно да ги рупаш. Що не съм се сетила?
Вкусни са морковите, аз ги харесвам на салата - настърган морков, малко сол, лимон/оцет, зехтин и евентуално листа целина ако имам. Само така да ги хрупам също са ок, но в тях има мастно разтворими витамини и съм свикнала че трябва да има малко зехтин с тях.

# 207
Тоест тези витамини няма да се усвоят, ако не ги ям със зехтин ли?

# 208
Попаднах на дълго и много добро писание за инсулина на български:
http://valtchan68.blogspot.com/2014/06/oo.html?m=1

# 209
Да, хубаво е. Сложено е в първия пост  Peace

Общи условия

Активация на акаунт