Кандидатстване след седми клас с рисуване - част 4

• 46 953
  • 751
  •   1
Отговори
# 165
  • софия
Благодаря Ви, Амели.
Не аз, а тя не иска, за мен нейното желание е по—важно. Аз мога всичко да преглътна...
Пак ще се коментира, разбира се.
Тя даже след днешните вълнения реши, че географията май била по—интересна...и аз си отворих бира...
Разсмяхте ме.....Наздраве! ....успех каквото и накъдето да поемете Simple Smile

# 166
  • София
И ние отидохме днес,защото дъщеря ми поиска. Не знам дали ще може да влезем там, защото от половин година се подготвя по рисуване, затова и за 51 сме се насочили.
Много ми хареса и на нея също.Искаше цял ден да остане. Все едно беше изгубена лястовичка, която току-що си е намерила ятото ...
За училището-нестандартно, живо, но по своему,не с тичане и крещене по дълги коридори,а с енергия, вложена в усилия и труд. И сякаш тясното пространство ги е сплотило още повече...
 Харесаха ми и изчанчените дрехи и прически на някои момчета и момичета. Харесаха ми всички деца, защото излъчваха доброта, любов и всичко позитивно на този свят.
Това е мое мнение и нека темата не се превръща в за и против.

# 167
  • Sofia
И ние днес бяхме в НУИИ. Аз съм голям фен на училището.  Художник  съм и според мен там обстановката е най-близо до това, което трябва да очакваме от училище по изкуствата. Рисунките бяха страхотни, особено в залата с дигиталните илюстрации. Жалко, че дъщеря ми иска да прави нещо "с ръцете си", както казва тя и предпочита Приложното. Все пак обеща заради нас да кандидатства и там, дори и да има висока оценка в "Свети Лука" Simple Smile
П.С. Тя от трети клас си е решила да кандидатства мода, ходи на курсове при един от най-добрите ни фешън дизайнери и е непреклонна...

# 168
И ние ходихме в НУИИ.Дъщеря ми не изрази някакво особено мнение за училището, просто каза, че си предпочита приложното. А и като локация на нас НУУИ ни е най-неудобно. Разбира се ще се пробва и в трите училища, но тя си е по "приложен" тип и ще видим. Моя колежка с дъщеря си също ходиха и на детето много му е харесало училището. Децата са различни, а и вече са по-големи и си усещат къде е тяхното.

# 169
  • СОФИЯ
Моето дете беше прието и в НУИИ и в Св.Лука, изкара отлични оценки по БЕЛ и Математика/приеха го в НПмГ компютърни науки - първо желание/.
Беше разочарован от оценката на изпита в Св. Лука и след като три години най-голямото му желание беше да учи в Св.Лука и получи незаслужено ниска оценка, която му дойде като „гръм от ясно небе”, се мобилизира, изкара добра оценка в НУИИ и реши че ще учи там / аз бях за математиката, но той беше категоричен че ще учи рисуване/.
Миналата година нямаше ден на отворените врати , не знаехме нищо за училището за атмосферата и т.н., записахме го с много притеснения в НУИИ, които се оказаха напразни… Очарован е от училището, учат рисуване, живопис, скулптура. Два пъти в седмицата имат вечерен акт  – идва модел и рисуват …, което той оценява като много полезно за него.  Децата от класа са готини, по специалните предмети им дават много домашни, което е добре..няма много свободно време, да не мисли щуротии... Той си преценява , че за няколко месеца в училището  има голям напредък по рисуване, учат ги да рисуват с туш, акварел, въглени, пастели, да работят с глина и т.н .По общите предмети не много „хлабава работата” както си представяше, и там си има учене…. Те ще държат матури по БЕЛ и Математика задължително, така че си трябва учене…Чака с нетърпение първата практика…Оказа се КЪСМЕТ  за него, че не го приеха първо желание в приложните, определено попадна в „неговото си училище”.

Последна редакция: нд, 24 мар 2019, 16:14 от mama-s

# 170
  • София
Много е хубаво училището - малко и уютно, както се изрази дъщеря ми. Място за хора на изкуството, на творчески личности. Ако някой смята, че знанията трябва да се предават единствено в стаи с подредени в три редици чинове, то гимназията определено не е за него...

# 171
  • София
Някой има ли инфо кога ще има дни на отворените врати в другите училища?

# 172
  • Sofia
Някой има ли инфо кога ще има дни на отворените врати в другите училища?

В НГПИ „Свети Лука“ вече имаше. И аз ще съм благодарна ако някой пише за други училища.

# 173
  • софия
Официална информация от сайта на НУИИ за кандидатстване тази година (за 2019-2020)
http://hg-iliapetrov.com/bg/priemni-izpiti/194-priemni-izpiti-2015-2016-g

и видео от отворените врати публикувано на страницата им във фейсбук
https://www.youtube.com/watch?v=QicQtCxxm44&feature=share&am … HygN2MB1vM0YUD1wA

А вече има и инфо за предстоящата пролетна пркатика....чак ми става мъчно, че практиките за нас приключиха....Кой каквото иска да казва, за мен да си ученик на такова училище е благодат!

# 174
Здравейте,

Девойката , за която писах през ноември , че също ще се пробва в училищата, в които след 7-ми клас се кандидатства с рисуване, по някакви причини - слухове най-вече, е убедена, че учениците в НУИИ взимат наркотици и доста пият.... Моля да не се засягат родителите на ученици в това училище. Аз не съм сигурна, че това е така, по-скоро мисля, че не е вярно, но не знам как да я убедя.
Другото, което говори е, че оценяването в НУИИ се различава от това в НГПИ, тоест ако на приемния изпит в НУИИполучиш 6, в НГПИ ще получиш 5.
Какви са Вашите наблюдения по тези въпроси?

# 175
  • софия
Здравейте,

Девойката , за която писах през ноември , че също ще се пробва в училищата, в които след 7-ми клас се кандидатства с рисуване, по някакви причини - слухове най-вече, е убедена, че учениците в НУИИ взимат наркотици и доста пият.... Моля да не се засягат родителите на ученици в това училище. Аз не съм сигурна, че това е така, по-скоро мисля, че не е вярно, но не знам как да я убедя.
Другото, което говори е, че оценяването в НУИИ се различава от това в НГПИ, тоест ако на приемния изпит в НУИИполучиш 6, в НГПИ ще получиш 5.
Какви са Вашите наблюдения по тези въпроси?

Тези слухове, по-скоро клишета, "всеизвестни" на всички ни, не са нищо друго освен чисто и просто точно това- клишета. Още навремето когато ехеееееее аз щях да кандидатствам в такова училище се знаеше, че "там има много наркотици".....Обаче преди няколко години когато започнах да се интересувам като възрастен  изобщо за училищата след 7 клас се оказа, че за всяко  училище се казва "там има много наркотици" - и за първа английска, и за испанската, и за колежа, ....за художествените ясно, там само като ги погледнеш учениците и ти е ясно. Срещала съм деца и от класическата със сериозно потребление на трева...
Извода?!  нека оставим легендите да са си легенди, а възрастния да си следи изкъсо отрочето, защото е повече от ясно (и толкова много пъти повтаряно) че в тази възраст децата се променят с едно щракване на пръсти. И с това едно наум да говори с детето си и да насочат детето в правилната посока на разискване- плюсове и минуси на едно училище.
относно оценяването в последните години, откакто хората споделят в темата, като че ли наистина оценяването в НУИИ е по-високо, но историята помни и точно обратни примери- ниска оценка в приложното, висока в изящното... Факт е че най-некритично оценяват във фотографското. Но така или иначе съотношението деца.успех се запазва почти равностойно, ако следим потока кандидатстващи/ Тоест няма значение точната оценка, важна е последователността, която долу горе е еднаква и на трите места. Тоест най-добрия в списъка, винаги ще е най-добър - независимо дали на едното място е оценен с 6.00, на друго с 5.90, на трето с 5,50...

Къде е vihrogoncheto?

# 176
Аз направо се отчаях от липсата си на информираност. Имам седмокласник, който се интересува от скулптора. Ходи на курсове, разбира се, но... За Свети Лука, разбрах има отделен изпит, който си е само за тях, за другите училища един общ изпит ли има или детето се явява по отделно за всяко училище? И какво е първи избор? Не се ли кандидатства във всяко едно училище?

# 177
  • София
Всяко училище си има свой изпит по рисуване. Чиста скулптура като специалност има само в НУИИ, в Приложното учат скулптура само в някои от специалностите като метал,  дърво.

# 178

mimikria, Тук има систематизирана информация за училищата и изпитите по рисуване, тъй като наистина е объркващо като се кандидатства локално. http://www.artstudio99.net/%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81%d0%be%d0%b2% … 1%81%d1%82%d0%b8/
Също много ми харесаха рисунките в сайта и фб на Арт студио 99. Освен за 7-ми клас има подготовка по рисуване и за университет.  

Последна редакция: ср, 03 апр 2019, 22:08 от Sun_Shine

# 179
  • София
Аз направо се отчаях от липсата си на информираност. Имам седмокласник, който се интересува от скулптора. Ходи на курсове, разбира се, но... За Свети Лука, разбрах има отделен изпит, който си е само за тях, за другите училища един общ изпит ли има или детето се явява по отделно за всяко училище? И какво е първи избор? Не се ли кандидатства във всяко едно училище?
НУИИ, НГПИ и НПГПФ са училища към Министерство на Културата и всяко едно от тях има отделен изпит по рисуване, който е на обемни тела.Класирането е само по оценката от изпита, не се гледат матурите.
Другите училища с рисуване като 51 СУ и ПГИИ "Николай Райнов" са към Министерство на образованието.Там изпита е един и се нарича "Проверка на способностите по изобр.изкуство".За класирането се взима предвид не само оценката от изпита по рисуване, но и резултатите от матурите и други балообразуващи предмети.

Общи условия

Активация на акаунт