Dove Men+Care в подкрепа на бащинството

• 65 638
  • 775
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Цитат
Споделете защо според вас голям процент от бащите у нас не ползват полагащото им се по закон право да използват платен отпуск по бащинство.
Според мен се дължи най-вече от неинформираност. А и работодателите едва ли ще са много радостни от излизане в отпуск за бащинство.

Цитат
Как узряват татковците за родителството? Необходимо ли им е повече време, отколкото на една майка? Вижте какво са разказали други потребители и споделете вашите отговори и мнения в коментарите.
Зависи от нагласата и доколко е възпитан да поема отговорности. Ние станахме рано родители, но това не попречи на мъжа ми да приеме родителството наравно с мен.

# 211
Според мен узряването на мъжете за родителството зависи от много фактори и определено те срещат повече затруднения в този процес от жените, най-малкото, защото жената усеща на чисто физиологично ниво всички настъпващи промени с нея по време на бременността и за нея всичко е много по-реално и осъзнато още от самото начало, защото тя просто няма друг избор. Мисля че много важен фактор за узряването на татковците да бъдат родители са взаимоотношенията им с техните родители, както и взаимоотношенията между партньорите, също, дали бременността е планирана, естеството на работата на мъжа и т.н.

# 212
  • Пловдив
Как узряват татковците за родителството? Необходимо ли им е повече време, отколкото на една майка?
- Татковците узряват с времето прекарано с малкото човече и с осъзнаване на новите отговорности, докато на жената майчинският инстинкт и е вроден.

# 213
Зависи от мъжа, някои узряват за татковци, още докато жената е бременна, а на други им трябва малко повече време. За съжаление има и такива на които въобще не им се случва, но са рядкост. Именно износването на бебето дава преднина на жената да се почувства майка.

# 214
Разбира се, че по-трудно "узряват" татковците. Все пак майката е свързана с детето още от преди то да се роди - тя го усеща, тежи ѝ, изпитва различни неразположения. Тя го узрява през тези месеци да стане майка. Докато за таткото този момент започва от момента, в който гушне малкото бебоче.

# 215
  • В сбъднатите си мечти :)
Абсолютно смятам,че моят съпруг "разбра",че ще ставаме родители едва след като за пръв път гушна малката. Сякаш до този момент всичко му се струваше на шега или не осъзнаваше случващото се. Което си е в реда на нещата -майката има 9м повече време да разбере,че случващото се е реалност ... Докато до раждането всичко сякаш минава покрай таткото.
Тук вече си мисля,че поведението на таткото след появата на детето и активното му участие в отглеждането са плод на това какво е видял от родителите си и какви са отношенията му със съпругата...
Имам познати мъже, чиито деца пораснаха без те да са сменили и 1 памперс .... както и такива, които се редуваха с жените си кой да спи при бебето, за да се наспи другия. Хора всякакви, но каквито семейните ви взаимоотношения - такова и отглеждането ви на дете...

# 216
  • София
Узряването за родител според мен не зависи от пола на човек. Зависи от много други фактори. Ако трябва да сравня в моето обкръжение повечето мъже са били готови за дете преди жените си.
Моят съпруг беше готов още преди да се появи първият ни син. Когато се роди тогава осъзна, че никога не можеш да бъдеш напълно готов, докато не се случи наистина. И след появата на втория син мога да кажа, че в някой моменти все още се чувстваме неподготвени, но бързо се съвземе и продължаваме напред.

# 217
Според мен всичко зависи от самия човек, не толкова от пола или възрастта. Мъжът ми още от раждането на детето ни полагаше грижи  и не се е оплаквал.

# 218
  • София
Поради консервативното възпитание у нас и страните около нас, повечето мъже се срамуват да вземат отпуск след раждане на дете и в никакъв случай отпуск по отглеждане на дете.

# 219
  • София
И моят опит показва, че на някои мъже им е необходимо повече време "за узряване" за грижа за детето. Моят мъж започна да се занимава с детето след като поотрасна.

# 220
Напълно нормално е бащите да усетят родителството по-късно от майките. Най-вече раненото обяснение е природата. Мъжкия индивид няма вродени родителски инстинкти. Тук се намесва еволюцията при хората- създаваме семейства и мъжът става баща. Моят съпруг усети бащинството в момента в който прегърна сина ни за първи път.

# 221
  • София
Бащите не се възползват, защото не знаят че им се полага. Също така съм съгласна и с мненията на другите жени, че работодателите ги притискат или заплашват че ще изгубят работата си ако ползват бащинство. Моят мъж ползва този отпуск. Разбрах за него от лекции за бременни и после негови колеги му бяха казали че и те са взимали бащинство

# 222
  • София
Зависи си от таткото, но като цяло за тях всичко е по-нереално, отколкото за майките, които го носят през цялото време в утробата си, изживяват притесненията до всеки преглед, усещат всяко едно движение. Някак като се роди бебчето, нещата стават по-реални за тях.

# 223
На някой татковци може би им е необходимо повече време. Според мен всичко е индивидуално. На съпруга ми му се наложи да "узрее" много бързо. И много се радвам, имам такъв съпруг. След раждането на първото ни дете съпроводено с усложнения не можех да се движа(около три седмици). Той пое всички грижи свързани с малкото човече, за което съм му много благодарна.

# 224
Според мен просто нямат желание, защото, ако човек иска никой не може да го спре.

Общи условия

Активация на акаунт