Домашно насилие

• 23 294
  • 774
  •   1
Отговори
# 120
Отделно както мойта е екстремно недоносна повярвайте разходите са ни били до скоро двойно повече от тези на нормално бебе да сега вече не е така ама вече и няма значение тя е при сестра ми

# 121
А аз със запорите който имам квартира дори к без малката не мога да си позволя освен някоя дупка в която да мизерствам и в която посмъртно няма да ми върнат детето

# 122
А аз със запорите който имам квартира дори к без малката не мога да си позволя освен някоя дупка в която да мизерствам и в която посмъртно няма да ми върнат детето
С какво образование сте,какво работите?
С тези кредити,имате ли право да напускате страната?Ако да,предлагам да го направите с цел бързо връщане на заемите(не зная каква е сумата,надявам се не е много висока).
Връщате кредита,спестявате пари и си взимате детето(ако ви го върнат).
Успех.

# 123
С више съм но имам проблем с зъбите и по специалноста няма как да се реализирам докато не го реша

# 124
С цялото ми уважение...но какво висше?

# 125
Като се замислиш, в по-голяма част от живота си, влагаме много усилия, време и емоции в неща, които не се случват според очакванията ни. Пореден житейски урок и опит.
А ти си силна жена! Можеш да се наложиш и над чувствата си.
И знаеш ли защо ти пиша, може да звучи и като заяждане и неразбиране, а не е.
Защото на моменти като те чета, имам усещането, че те боли и за него.
И ме е яд, че си го причиняваш.
Miglenasky, благодаря ти за окуражителните думи! Права си, може да има все още откъслечни моменти и на болка по него. Но мозъкът е програмиран да забравя най-травмиращите моменти, за да се спаси, и така остават само някакви хубави спомени. Аз знам, че дори и те са били лъжовни и преекспонирани от мен, но самоубежаването става бавно и с множество вътрешни съпротиви. Всичко минава и много от вас са живото доказателство.
Много ми олеква, дори само като пиша и чета, че има и други като мен. Щастлива съм, че срещам разбиране и подкрепа, а не упреци. Ще се радвам да се включат повече жени. Досега, дори ме беше срам да споделя за всичко преживяно, само пред много близки хора, а сега пиша без притеснение в публичен форум. Прекрачих зоната си на комфорт, но определено се чувствам добре, не ми тежи. Споделяйте момичета, олеква.....

# 126
Аиде малко да ви приземя щото много говорите незнам къде живеете вие ама аз живея в Пловдив и тук една сносна квартира в която евентуално можеш да гледаш дете е 300 лв горе долу и 300 лв депозит и да ти останат пари до следващата заплата за да караш това е едно на ръка и други в Тея несигурни времена как се рискува с бебе да идеш на квартира един месец без работа и си на улицата с бебче на ръце да не обеднява че за що годе сносна заплата трябва да си на смени с нощен труд да се ама според закона в момента с такова малко дете нямаш право на нощни смени
Здравей Elodiq, стана ми много мъчно за теб, но не трябва да си съкрушена и отчаяна. С упоритост, вяра и постоянство ще постигнеш успех. Аз също, ако бях останала в България, съм сигурна, че все още щях да се пържа в собствен сос. Момичетата вече са ти казали, че ще бъде добре, ако можеш да работиш за известно време извън страната. Нещата, вероятно, ще се случат по-бързо. Зная, че много обстоятелства обуславят нашето търпение и поведение, но използвай всеки шанс, смело прави крачки напред, колкото и трудно да е. Не се отказвай!
Пет години съм работила в пряко сътрудничество с "Отдел закрила на детето", работила съм и с родителите, и с децата, отделени от семействата им. Повярвай ми, разбирам колко е тежко. Не се предавай, нямаш право, не само заради себе си, а и заради едно мило същество, което разчита на теб. Кураж!

# 127
Здравейте,

На първо място бих искала да поздравя и да кажа, че се възхищавам на онези от вас, които са намерили сили и здрав разум да се спасят от насилието. Честно казано, трудно ми е да проумея как се стига до такива издевателства, но съм карала депресия и знам как мозъка може да блокира всички рационални реакции и мисли.

На следващо място мога да кажа, че досега (пу-пу, да не чуе дявола) не съм изпадала в ситуации, подобни на вашите. Израснала съм в нормално семейство, без скандали, викове, обиди... а, бе, въобще родителите ми (бяха) нормални хора. Но именно тази почти "стерилна" среда беше предпоставка по-късно да развия депресия.

Само веднъж имах досег с човек, който каза, че иска да ме удари. И честно да си призная, исках да го направи, за да си тръгна веднага. Провокирах го. Обясних му че разбиранията му за живота са ирационални, несъвместими с реалността. Очакванията му към хората, и към мен включително, са нереалистични. Каза ми, че иска да ме удари. Отговорих му че "знам", но че това му желание се дължи на неговото безсилие. Знае, че съм права и това не му харесва. И нищо не може да направи, защото е неспособен. Та, не ме удари. Искаше ми се да го направи, но малко ме беше страх. Никога не са ме удряли (да не дава Господ).

Поводът, по който реших да се включа в темата, е това, че в много от коментарите споделяте за чувството на вина. Вина за това, че вие сте предизвикали насилника; вина за това, че не го подкрепяте както той очаква; вина какво ще се случи с репутацията му, ако го напуснете или кажете на близки и познати; вина за това, че манджата е с малко сол, или пък с много сол. Вина за това, вина за онова. Вярвам ви, че изпитвате вина. Иска ми се да споделя нещо за вината, което надявам се, че ще помогне на онези жени (и мъже, защото има и такива), които все още не могат да избягат от токсичната връзка, но се включват или четат тук.

Преди години изпаднах в депресия. Причините нямат значение. Бях вече към 30-те. Страхувах се да не бъда отхвърлена, нямах самочувствие, беше ме страх да заявя себе си. Нямах вяра в себе си. На нищо не приличах. Стигнах до психиатър (Господ здраве да му дава). От дума на дума, от сесия на сесия, се стигна до въпроса за вината. Обяснявах му какво мога да кажа или направя и какво не бих, поради чувство на вина. Вина да не нараня някого, да не разсърдя някого, да не направя лошо, независимо дали този някой ми е близък или не. И тогава психиатърът ми обясни механизмът на вината. Ще се опитам да го цитирам, макар че ще ми е трудно да пресъздам точно думите му. "Знаеш ли, (...името ми...), защо изпитваш чувство на вина? Нарушила ли си някое свое правило? Човек изпитва чувство на вина, когато наруши някое свое вътрешно правило; правило, което той си е изградил за това как трябва да постъпва в ситуации или спрямо хора". След това, може би съм му разказала за моите правила да не наранявам, обиждам, изоставям хората, той ми каза "Добре, но човек от време на време трябва да нарушава тези правила, за да може да оцелее. Позволи си да нарушиш това твое правило". Е те тези негови думи обърнаха живота ми. Разбира се, не веднага, преформатирането ми отне години, но това като че ли беше един крайъгълен камък.

Към днешна дата, когато изпитам чувство на вина (защото това чувство е убийствено), веднага си задавам въпроса кое мое правило съм нарушила. Ако го идентифицирам - веднага се извинявам. Ако не - значи срещу мен стои манипулатор.

Та, в този ред на мисли, ако можете в обърканите си съзнания, разсъждавайте върху това - кое е онова ваше, лично правило, което нарушавате, за да се чувствате виновни. И можете ли да си позволите да не го спазите този път, за да оцелеете. И търсете помощта на психотерапевт, психиатър или психолог. Без здрав разум отвън трудно се преминава през такива състояния.

Пожелавам ви успех и стискам палци бързо да се отървете от насилниците.
А защо има такива... това е друга тема.
Здравей Tini_tini, всичко, което пишеш, е изключително вярно. Благодаря ти!
И аз бях изпаднала в много тежка 5-месечна депресия. Майка ми почина, когато имах нужда най-много от нея. Скоро след това изгоних алкохола, хазарта, манипулациите и боя от живота си. И след това....след това, като че ли нямаше изход, бях на дъното и беше страшно. Без приятели и близки хора, само едно мило дете, в чиито очи виждах ужаса и страха от това да не ме загуби, а нямах сили...Плашех се от всичко и страдах за всичко. Вярваш ли ми, дъщеря ми ме е хранила, защото нямах сили, отслабнах с 10 килограма. Ужасяващ ужас! Е, намерих сила, не знам как, случи се...Сега знам, че колкото и да ми е тежко, както и да се мятам понякога в душевните си страдания, нямам право да се предавам, защото Тя го заслужава.

# 128
  • София

Здравей Tini_tini, всичко, което пишеш, е изключително вярно. Благодаря ти!
И аз бях изпаднала в много тежка 5-месечна депресия. Майка ми почина, когато имах нужда най-много от нея. Скоро след това изгоних алкохола, хазарта, манипулациите и боя от живота си. И след това....след това, като че ли нямаше изход, бях на дъното и беше страшно. Без приятели и близки хора, само едно мило дете, в чиито очи виждах ужаса и страха от това да не ме загуби, а нямах сили...Плашех се от всичко и страдах за всичко. Вярваш ли ми, дъщеря ми ме е хранила, защото нямах сили, отслабнах с 10 килограма. Ужасяващ ужас! Е, намерих сила, не знам как, случи се...Сега знам, че колкото и да ми е тежко, както и да се мятам понякога в душевните си страдания, нямам право да се предавам, защото Тя го заслужава.

Браво. Възхищавам ти се. Понякога, макар самите ние да не си даваме сметка, в нас има много сила. Сила да преобърнем света, ако се налага. И тази сила много често е блокирана от страха. Страха какво ще правя сама, какво ще стане, ако... Страх от много неща. Понякога обстоятелствата не позволяват да се страхуваме, а ни карат да действаме. Какъвто е твоя случай. Браво! Гордей се със себе си и с това, което си направила и постигнала! В очите на някои може да не е много, но никой не е "бил в твоите обувки".
Пожелавам ти много спокойствие и радост покрай детенце, и никога повече да не попадаш на болни в главата хора.

# 129
Някой питаше какво образование имам икономика на туризма и не съм се отчаяла или предала работя плащам си запорите и чакам да ги изплатя което се очертава да стане след около 7 месеца ходя малко по малко на зъболекар с негова помощ защото колкото и да не ви се вярва когато не сме скарани той найстина се грижи за мен не ме е отделил от приятелите ми не ми прибира парите даже с парите във вкъщи разполагам аз  и най страното последно време се караме все по малко особено от както той се отдели от определен кръг хора та имах предвид че след 7 месеца като изплатя кредитите ще мога да си позволя да изляза на квартира а за навънка няма как да стане предвид че от закрилата ни карат като маймуни всеки месец да ходим да ни правят оценка за родителски капацитет а и вече 3 пъти през годините бях навън и видях за какво става въпрос

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 10:39 от Elodiq

# 130
Elodiq, трябва да решиш за себе си: с или без този мъж.
Защо смяташ, че той проявява насилие към теб?

Поздравления, че работиш по практическите въпроси. Имаш стратегия, остава да намериш сили да се придържаш към нея. Много е трудно, понякога човек трудно намира причина дори да стане от леглото. Но имаш много силен мотив, единственият и най-важният - детенцето ти.

# 131
На този етап моят мотив е да се погрижа за себе си и собствените си интереси защото една съсипана и унищожена психика определено няма какво да даде на едно дете така че може би звучи егоистично но първо трябва да се погрижа за себе си и всичко останало е след това и това е за нейно добро на никое дете няма да му се отрази добре съсипана и психясана майка по скоро ще му навреди

# 132
А за насилието ще ти обеднява и онази вечер когато тук с вас си пишехме помагаше за готвенето беше картофи до тук ок но влезе да се къпе и поиска едни чехли отворих вратата на банята да го попитам само това ли иска и ви така от нищото започна да крещи и знаеш ли какво щеше да стане ако не си бях замълчала а примерно бях опитала да му обедня че не е нужно да вика 20 минути по късно щяхме да сме се избили и щях да бъда на улицата в студа но аз си замълчах и малко по късно все едно нищо не е станало незнам как го наричаш то но за мен е насилие и малко по малко обезличаване на личността което обаче никога няма да го позволя защото допусна ли го ще стане страшно - безгласната буква .Извинявам се на всички тук за правописните си грешки но в бързината просто ги допускам не мислете че не ги виждам

# 133
Или редовното отношение когато нещо не му изнася -да ти еба майката или еби си майката

# 134
Попитах те заради самата тебе - да си припомниш ти самата кое е това, което те прави нещастна. Защото виждам как попадаш в капана на извиненията - търсиш му някакви добри черти - помагал ти за зъбите, белел картофи. До такава степен, че е възможно никога да не събереш сили наистина да го напуснеш. Насилниците често изобилстват от добри черти. Точно това обърква жертвите да си мислят, че САМО АКО можеха да не го предизвикват, той би проявявал към тях само добрите черти. Или че добрите черти компенсират насилието (така де, то само от време на време се случва). Но това е самоизмама. Рано или късно насилието ескалира и се стига до системен побой.

Права си, че сега трябва да се погрижиш за себе си. Но не си права, че първо трябва да се възстановиш, и чак след това да се събереш с детето ти. Двете заедно ще си помогнете. В детето ще намериш силите да се пребориш с всичко. И ти ще й дадеш неща, които никой друг не може. При първа възможност трябва да се съберете. Грешка ще е, ако отлагаш повече, отколкото ти изискват по закон.

Значи нещата сега не са по-различни. Пак не ти връщат детето. Може да живееш в по-сносен дом в момента, но струва ли си заради едните вещи да търпиш ежедневно да те мачкат? Искаш да се съвземеш психически. Това няма да стане в присъствието на мъжа, с когото живееш. Той те манипулира всеки ден и те кара да вярваш, че няма да се справиш. И ти си му едва ли не благодарна за всяка проява на човешко отношение. Ако се изнесеш сега, не губиш абсолютно нищо, но печелиш почти всичко. Ще живееш при по-нисък стандарт, докато си изплатиш кредитите, но поне ще си свободна и с достойнство. Сега си смазана, неуверена, счупена. Струва ли си?

Последна редакция: нд, 02 дек 2018, 13:39 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт