Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 32

• 45 735
  • 735
  •   1
Отговори
# 345
Искаш да кажеш ,че обявите за продажба на апартаменти са повечето фалшиви ? На мен ми се вижда, че предлагането е голямо, греша ли ?

Наистина има нещо гнило в обявите. Колкото и да ги гледам, все боклук предлагат. А в същото време на харесвани от мен места се строят интересни за мен имоти, но ги няма в никой сайт за обяви. И накрая гледам, че тези интересни имоти са разпродадени. Е как е станало това? Май по някакви други канали явно.

# 346
Лихвите ще са леко нагоре, просто защото няма как да са надолу. Кога е имало толкова ниски лихвени нива в страната, че да се повтаря нещо?
В Европа лихвите стигнаха още по-надолу. Не се знае дали дъното на българските е това.

# 347
Много хора следят сайтовете на големите фирми строители, други път (като мои познати) купуват "на зелено", защото строежа се оказва под носа им.

Моят опит от последните 2 месеца е че голяма част от обявите са реални. Факт е обаче, че всеки продавач, поне в началото, доста си надценява имота. Не бих съдила за цената само по обявите в сайтовете, още повече ако седят в тях с месеци.

# 348
@Lady Stardust
за колко време според вас средно се продава едно жилище

# 349
Лихвите ще са леко нагоре, просто защото няма как да са надолу. Кога е имало толкова ниски лихвени нива в страната, че да се повтаря нещо?
В Европа лихвите стигнаха още по-надолу. Не се знае дали дъното на българските е това.

Естествено, че може, казах го, защото ми писна да се тръби, че лихвите се покачват. От две години се тръби това, а те продължават да падат. И да се покачват - повечето са с компоненти фиксиран лихвен процент и надбавка, вторoтo не може да расте до безкрайност, защото в повечето банки е обвързано с депозитите. За стари кредити лихвите няма да се увеличат чувствително, голяма работа, че се вдигат. При исторически най-ниски нива за страната все се мрънка, че ще се вдигат. Да му мислят тези, които тепърва ще теглят.

# 350
Глупости... да му мислят тези който теглят, без да имат заделени за първоначална вноска примерно.
И теглят потребителски и после ипотечен.

# 351
@Lady Stardust
за колко време според вас средно се продава едно жилище

Не знам, зависи от състоянието, местонахождението и доколко е надценен имота. Не помня дали споделих тук, но брокера на един от апартаментите, който гледахме ни каза, че имота е на пазара от година и чак сега, когато собствениците са свалили цената с около 50 000 евро (?!??!) има раздвижване и огледи. Всеки си мисли, че притежава злато и сега е момента да го осребри. От друга страна, аз като купувач не съм склонна да дам една доста голяма сума пари за някакъв компромис, само защото се намира в определен квартал.

Друг пример ще дам - обявен е апартамент за една сума в хубав, но доста отдалечен от центъра квартал, близо до новото метро. След близо седмица цената му се вдигна с около 30 000 евро, явно е имало интерес и хайде, да не изтървем парите. Апартамента още си седи. Аз търся апартамент около центъра и цените на имотите там са горе-долу същите като на този въпросния. Е що за наглост заради едното метро, да вдигнеш цената с 30 000?

# 352
Това, че обява виси с месеци е нормално. Жилищата са специален вид стока, не се продават като топъл хляб (с малки изкл.). Клиентите имат много, много изисквания, и търсят докато намерят точно тяхното жилище. Ходят на много огледи като екскурзианти, докато и те се ориентират в пазара.

# 353
Така е. Не е нормално един апартамента да виси с години. За мен е и странно, когато една обява се предлага от 5-6 места, не е масово и прави впечатление.

# 354
Не е толкова странно. Ако не искаш да продадеш жилище (важи и за автомобил в диапазон 30к+) на безценица, си се чака. Ние например чакахме около 5-6 месеца, за да намерим наемател и в крайна сметка си дойде. Тези стоки не се продават от днес за утре.

# 355
От гледна точка на купувач, който търси апартамент на доста висока цена, не съм съгласна. Че кой си продава жилището на безценица в наши дни, хайде моля ви се...

# 356
  • В планината / На морето
Някой да е купувал/ продавал апартамент заедно с наемателите, в смисъл да поеме договора  ?

# 357
  • София
Ако искате да го продатете си става бързо, защото има търсене няма какво да виси с месеци. Отвиси ли значи е надценен... спрямо сегашните условия и търсене. Ако искате повече и вярвате, че цените още ще растат просто не продавате Simple Smile

# 358

[/quote]
Искаш да кажеш ,че обявите за продажба на апартаменти са повечето фалшиви ? На мен ми се вижда, че предлагането е голямо, греша ли ?
[/quote]

Да, определено грешиш. Честа практика е различни брокерски агенции да си крадат една от друга обявите, вкл. да ги крадат и от собствениците, които дори нямат договори за предлагане на имота. Пускат ги на различни цени, с невярно описание на имота, дори заблуждаващи купувачите.
Ето пускам ти нагледно едно пробно търсене, от което сама можеш да видиш как едни и същи апартаменти се продават на различна цена и с различно описание. Може да ги видиш в графа 3-стайни, 4-стайни и дори многостайни, а те на практика са 3-стайни. Разглеждали сме няколко от тях.

https://www.imoti.com/pcgi/results.cgi?pn=1&pubtype=3~4~5~&a … =34&tbuild=35

# 359
Може да се подаде сигнал за некоректна обява. Факт е че има циркулиращи апартаменти, според мен част от тях са такива с разрешението на собственика, защото няма купувач. Три от обявите, които ме вълнуват са така, еми почнаха да намаляват цената. Ходихме на оглед на един от въпросните апартаменти - първи етаж, северно изложение, преход. Еми, ще има да вземат...

Общи условия

Активация на акаунт