Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Високо ЦРП и температура

 • 13 343
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте! Детето ми е на 3 годинки вече близо 2 месеца подържа висока температура и високо ЦРП. В момента сме в болница трети престой за тези два месеца.До момента сме приемали 9 различни венозни антибиотика за няколко дни се подобрява и след това пак се качва ЦРП.Направили сме всички възможни изследвания: хематологични,кардиологични,хемокултура,ядрено-магнитен резонанс и какво ли още не... и всичко му е ок. Докторите твърдят че е някаква инфекция но немогат да открият къде точно е огнището на тази инфекция! Моля ви ако сте имали такъв или подобен случай пишете!

# 1
 • Мнения: 5 252
9 различни антибитика на база един единствен симптом? Други симптоми има ли, освен температурата? Колко висока е температурата? Може ли да изредите хронологично кои са тези антибиотици?

# 2
 • Мнения: 13
Здравейте,първо започнахме със зинат (11 дни) след влошаване постъпихме в Токуда,бяха му направени изследвания,които показаха единствено високо crp 104,смениха антибиотика със сулперазон (10 дни),при което ни изписаха с Црп 5,5 и антибиотик ксимебак в къщи,на следващия ден отново постъпихме в токуда с црп 94 и назначиха меронем (10 дни) и ни изписаха с црп 9,5 и антибиотик ципринол за в къщи. Още на същата вечер детето започна да повръща и отново вдигна висока температура 39 и пак бяхме приети,продължиха с ципринол,обаче венозно като на седмия ден от приема включиха втори антибиотик метронидазол заедно с ципринола,црп спадале,но не в норма,като на интервал от 3-4 дни той пак повишаваше температурата на 10- тия ден от приема на ципринол той вдигна температура 38,3 и бяха заменени двата антибиотика с нови два ( цефепим и планитек) от тези два црп спадна до 4,като на 7-мия ден отново повиши температура 37,8 като сам я свали и сега продължаваме с последните два и црп отново скочи на 50. Направихме имунологични,хематологични изследвания като резултатът беше нормален и от двете, водихме го на детски кардиолог също беше всичко наред,правихме ямр на глава и корем нищо не показа,единствения завишен показател е црп на кръвната картина и нисък хемоглобин,който спадна до 94,а сега е 104.

# 3
 • Burgas, Bulgaria
 • Мнения: 3 090
Не мога да помогна , но ми е много тъжно , че минавате през това . 
Предполагам , че са направени всички възможни изследвания , ревматоидните  и за бъбреци в това число .
Когато моята дъщеря побърка тукашните лекари с кръвни показатели , които се влошаваха вместо да се оправят , се изказа мнение , че е някоя бактериална пневмония , пневмокок ...
Буквално през ден ту скачаха , ту падаха левкоцитите и . Приеха ни с 27 , а ДКК бе ужасно  , спаднаха на 15 и ни изписаха с 20 . Същата вечер детето беше отново с температура . Пи антибиотици повече от месец .
Но при нас се виждаше пневмония , колкото 5ст , детето бе на 3г , като единствено симптом бе , че легна и се събуди с 41гр температура , чакайки пред кабинета повърна храчки , а тя не кашляше и аз бях буквално в шок от къде идва това .

# 4
 • Мнения: 13
Гледаха го 3 пъти на ефограф,не само в Токуда,а и в Исул също,всичко е нормално,днес правихме втори път ямр също всичко е наред,вече два месеца приема антибиотици и ту се подобрява, ту се влошава. Искахме да го преместим в инфекциозна болница,говорихме с Мангъров и категорично ни отказа, след това искахме среща с п- р Стефанов от детска  специализирана клиника и той отказа да се заеме с нашия случай. Забравих да спомена,че завеждащ отделението педиатрия в Токуда д-р Лисички е ревматолог и е категоричен,че не е и ревматологично заболяване. Всичко отпада,но детето не е добре,вече се замисляме дали да не го караме в Турция!

# 5
 • Burgas, Bulgaria
 • Мнения: 3 090
И в крайна сметка , някой нещо , диагноза , предположение поне , насоки ...
Егати ....


# 6
 • Мнения: 13
Диагноза няма поставена,според докторите е съмнение за инфекция,която не могат да открият къде е и каква е, като тези съмнения са единствено на база температура и високо црп

# 7
 • Мнения: 5 252
през цялото време говорите, че се ръководите от ЦРП. Левкоцити/лимфоцити как са? С температурата какво се случва? Хемоглобина за 3-годишно 104 се ядва. И, в крайна сметка, други симптоми няма ли?

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 16:51 от amy_nka

# 8
 • Мнения: 13
Левкоцитите бяха завишени съвсем малко,но от много време са в норма,лимфоцитите също са в норма. От всички изследвания,които сме направили,единствено црп не е в норма и хемоглобина. Желязото също спадна,но при последното изслеване вече веше в норма! Жизнен е,хапва доста, няма никакви други симптоми,освен температурата,която повишава,като до 38 нищо не давам и в повечето случаи под 38 темп сам я сваля

# 9
 • Мнения: 5 252
През колко време пускате ПКК?А, пускате ли и урина заедно с ПКК? Посявка на урина пускали ли сте? Според мен предположенията са две: вирусна или бактериална инфекция. А, на въпрос къде и за какво да се изследва: 1. уринарен тракт, 2. менингит, 3. инфекция на кръвта, 4. ревматология, 5. бели дробове, 6. УНГ, 7. паразитология и стомашно-чревен тракт, 8. имунология. Споменахте, че е повърнал веднъж. Какво е повърнал?

Ваксините всичките поставени ли са?

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 17:24 от amy_nka

# 10
 • Мнения: 13
Всичко от това е изследвано най-малко по вда пъти,урина,аки,абсолютно всичко,няма нищо тревожно,ако има завишения или понижения те са съвсем малки,в рамките на лабораторна грешка,ПКК имаше в понеделик,само црп и хемоглобин бяха извън норма.Взимаха му кръв при висока температура пак това показа,при имунологията всичко беше в норма,при хематологията и при двете изследвания пак нямаше нищо,бъбреци,черен дроб,апандесит,сърце всичко е нормално. За утре имаме назначена ПКК и на база резултати ще вземат решения дали да спрат антибиотиците,защото са му дали всички възможни. Има алергия към пеницилин и антибиотиците с пеницилин са ни забранени

# 11
 • Мнения: 13
Да,всички ваксини са поставени.

# 12
 • Мнения: 5 252
Виждам, че почти всичко сте изследвали, но със сигурност има още неща за изследване. И добре че казахте за пеницилина. И аз щях да ви питам защо само цефалоспорини "на сляпо"... Simple Smile

След като малко почетох из чуждестранните сайтове за фебрилните състояния без обяснение в педиатрията, защото казусът ми е интересен, предавам какво прочетох. Най-често срещаната причина при деца от 1 до 36 месеца за подобно фебрилно състояние с риск от скрита бактериална инфекция е: пневмококова инфекция, менингит, или салмонела. Втората най-често срещана причина е инфекция на пикочните пътища. А, третата най-често срещана е автоимунно заболяване. При над 80% от скритите бактериални инфекции етиологичният агент (т.е., първоначалният причинител) е пневмокок. По принцип, развитието от подобна скрита инфекция е добро, но 5% от казусите могат да прерастнат в менингит.

Хемокултурата и ПКК щом са в норма, значи няма признаци за скрита бактериална инфекция. В ДКК се гледа общия брой на левкоцити и неутрофили. Общ брой на високи левкоцити означава висок риск от скрита бактериална инфекция. Общият брой на левкоцитите не трябва да надвишава 15.000 левкоцити/mm3. Други признаци на риск от скрита бактериална инфекция са общия брой на полиморфонуклеари над 10.000/mm3, неузрели неутрофили над 1.500/mm3 и индекс на девиацията на ляво >0,2 при деца под 2 години.

CRProtein (CRP) - над 30 mg/L е признак за бактериална инфекция. При вас ЦРП е дадено в други стойности. Диагностичната стойност на ЦРП е по-голяма от тази на лимфоцитното броене. ЦРП се покачва през първите 6-12 часа при контакт с инфекциозен стимул, като стойността се удвоява на всеки 8 часа, докато достигне максималната си стойност след 36-50 часа. ЦРП се смята за добър показател за развитието на инфекцията.

Прокалцитонин (PCT): друг показател, който би показал наличие на инфекция, тъй-като се държи в норма при вируси и възпалителни процеси без наличие на инфекция.  При бактериалните инфекции ПКТ се покачва умерено през първите 3-4 часа и достига максимум след 6 часа, като нивото му не се променя през следващите 24 часа. Стойностите са: <0,5 ng/ml: незначима (банална) патология; 0,5-2 ng/ml: локализирана инфекция; >2 ng/ml: скрита бактериална инфекция.

Също се правят бързи тестове за изключване на S. pneumoniae, N. meningitidis и някои вируси - Influenza, Enterovirus y Adenovirus.

Пускайте ДКК, ЦРП, ПКТ и урина задължително. Пуснете и посявка на гърлен секрет, ако не сте. Коксаки вируса, между другото, може да се отрази по подобен начин. Имаше една тема (ще се опитам да ви я намеря) пак за продължителна температура с болки в ставите обаче, която накрая се оказа коксаки. Друга тема имаше за продължителна температура единствен симптом - накрая се оказа варицела.

Стискам ви палци малкия да оздравее по-бързо. Това, че има апетит и тонус, въпреки температурата е добър показател, при всички случаи.

Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 22:15 от amy_nka

# 13
 • Мнения: 13
Благодаря ви за изчерпателния отговор,пускали сме мисля окло 4 пъти и стерилна урина и гърлен секрет,няма нищо и там. Днес праеихме костно мозъчна пункция и резултатът нищо притеснително не показа. Обмислят да спрат антибиотиците,като днес включиха урбазон и постепенно всичко ще спрат. Много сме притеснени относно урбазона,въпреки,че сме под лекарско наблюдение и дозата е определена от тях,има много странични ефекти от прилагане му. Сутринта пак вдигна темперратура,като този път превиши 38,3 и се наложи да му дам противотемпературно. Незнаем вече какво да правим и какво да изследваме! Пуснахме преди месец пълни изследвания за имунитета в Александровска, всичко беше в норма!

# 14
 • Burgas, Bulgaria
 • Мнения: 3 090
Как е малчо ?

Общи условия

Активация на акаунт