Как да го накарам да направи спермограма?

• 12 972
  • 176
  •   1
Отговори
# 120
Автората е крайно против ин витро, заради хормоните, лекарите и телевизията, но какво ли ще стане ако й кажат 'Мъжът ти трябва да започне хормонално лечение и ще имате шанс за бебе'? Не вярвам да му каже 'Ааа, не, това е вредно!' Wink

# 121
Бг татко, аз разбирам неутолимата страст да изкажеш мнение по теми, далечни от теб, но аз твърдя същото, поради опита в системата и проблема. Репродуктивната медицина, и не само този клон е бизнес, за съжаление - не към човека ориентиран. Мога да пиша много още, но няма смисъл. Ти всичко знаеш.
Естествено, че е бизнес, естествено, че има недобронамерени лекар, имам личен опит с такава точно по време на бременността на съпругата ми.

Това не значи, че има проблем с медицината, че има проблем с "лекарите" като събирателно, че може човек сам да замести специалисти в много различни области.

Добра или лоша репродуктивната медицина е най-доброто, с което разполагаме, клон от медицината, който е ощастливил много хиляди семейства дори в малка България с дечица. Колкото по-образован е човек, толкова по-добре може да разпознае някой недобронамерен или некомпетентен лекар и да се насочи към друг за второ и трето мнение. Има разбира се и елемент на късмет в цялата работа. Но алтернатива на медицината просто няма. Няма екстрасенс, баячка, леячка на куршуми, врачка, рейки мастер, астролог, хомеопат, хиропрактер, чакръкчия или някой друг псевдоспециалист, който да е помогнал на когото и да било истински.

Писал съм безброй пъти да се образоват хората, да не приемат за някакво решение свише диагнозата на доктори и пак от моя опит недобронамерени или откровено некомпетентни има сигурно 1 на 10 или 1 на 20. Както и при всяка друга професия. И лъжливи продавачи в магазини има и некадърни учители и професори, и във всяка област има хора, за които всичко е бизнес, а качеството на продукта или услугата, която предлагат/продават/изпълняват не е от значение. И какво от това? Да си теглим куршума ли, че не можело да се има доверие?

Необразованият човек никога няма да има доверие на никого, а тези, които спечелят доверието му, най-вероятно ще са най-малко заслужаващите го.

# 122
  • София
Престани да агресираш, като не ти изнася и нарочно да повтаряш лигла лигла. Така правят дребните човечета. Не можеш да натиснеш всички мнения под своето, колкото и да се опитваш. Просто не става, хората не лапат мухи. И тук не си авторитет, и другите хора знаят, могат, четат.

Нормални са й страховете, ако си е патила от лекарски грешки. Това не значи, че казаното под афект непременно ще е така. Че да и начуквате канчето. Не ее казала лъжи. Бизнес е лекарската професия вече. Трудно ще попадне на добър специалист. Няма измислени неща, но никъде не е писала за баячки и куршуми, за да се преекспонира.
Просто не желае ин витро. Страхува се. Преди ин витрото има много други варианти.

# 123
В темата са дадени много адекватни отговори от хора, минали хрез репродуктивни проблеми, но авторката изобщо не ги отрази. Ще повторя и аз от личен опит:
1. Задължително като първа стъпка си запишете час в клиника за стерилитет. За София това са Надежда и Щерев. В раздел "Проблемно забременяване" можете да разберете и за други,  както и да научите кои не разполагат с добри специалисти, а само точат пациентите си.
2. В никакъв случай не трябва да се почва хормонално лечение и особено пиене на Клостилбегит или негов аналог без преди това да е правена цветна снимка на тръби. 
3. Много гинеколози, включително известни и добри в други области, се правят на специалисти по репродуктивна медицина, но реално не са. Специалисти от Шейново, Майчин дом и т.н. НЕ СТАВАТ за целта.
4. При проблем на забременяване борбата често е дълга, неясна, изключително зле влияеща на психиката и на двамата партньори. Сексът, колкото и да не искате,  се превръща в гадно задължение и на всичкото отгоре на "доказателство " за неуспех. Необходима е много любов и разбиране за преминаване през това. Бременността също се превръща в тотална параноя, защото е изстрадана,  често пъти обективно има повече проблеми, отколкото при нормална бременност.
Вашата връзка изглежда ужасно нестабилна и минаване през трудно или невъзможно забременяване ще я влоши още повече. Вие сте изключително разочарована от партньора си на фундаментално ниво и не го уважавате. Това личи от километри. Да причините на бъдещо дете раждане в такава обстановка, е много  егоистично решение. Независимо дали ще се разделите или не, отношенията в момента са ви токсични. Ако наистина цялата домакинска работа е на вашите ръце, същото ще бъде и след раждането, само че тогава битовизмите са в пъти повече.  Крещене и начукване на канчето  "Аз какво правя за семейството, а ти нищо " не вършат никаква работа, пак от личен опит говоря.  Ясно е ,че на 34 основният страх е да не останете сама и без дете, но като се озовете в още по-неудовлетнорителна връзка с дете, ще искате да сте взели други решения. И не, мъжът няма да е виновен. Вие сте тази, която определя дали да продължи с него.

# 124
Напълно подкрепям горното мнение.
Не съветвам авторката към момента да натиска за дете, а да изясни отношенията с мъжа си. Не я съдя, всеки от нас има субективно усещане за важно в живота си. Просто малко да намали скоростта и да не опитва да компенсира разочарованието от партньора си чрез дете. Това би било с тежки последствия и за тримата – за нея, за мъжа ѝ, за детето.

# 125
И от мен +100 за мнението на TafTaf!

И други подобни мнения имаше в темата, но TafTaf е синтезирала най-важното най-кратко и ясно.

# 126
  • София
Не препоръчвам Надежда, а по-малките клиники пък хич. Щерев е добра болница, но и там преди първичния преглед изрично трябва да се пита за репродуктивен специалист, защото не всички са с такава специалност.
Поне няколко месеца да се отделят за пълни изследвания и да не се очаква резултат от раз. Обикновено става нещо чак след 2-3 опита.
За останалото ТафТаф е права. Сериозни и стабилни връзки страдат при лечение. Ние по време на инвитрото бяхме дългогодишно семейство с 2 вече родени деца и едвам удуржахме отношенията и психиките си, а проблемните двойки често се разпадат след всички трудности, дори и при успешно асистирано зачеване и раждане.

# 127
Много добре, но тя просто е с друга нагласа и е абсолютно безпредметно алгоритмично да й се вменява правилни избор. Дали ще осиновява, циганче ли, българче ли, това си е нейно решение, взето самостоятелно или с партньор.

П.п. Ето, че се отключват и противоречивите мнения за клиники и специалисти. Точно това имах предвид.

# 128
Не препоръчвам Надежда, а по-малките клиники пък хич.
Принципно и аз имам много лоши впечатления от конкретен специалист от Надежда, но предполагам, че е по-скоро изолиран случай. Не бих се изказал и толкова крайно за специалистите в Майчин дом и Шейново, допускам, че е до късмет и на какъв специалист се попадне. По принцип бих избягвал особено мастити специалисти с претенции, също професори, млади доценти, казвал съм доста пъти - претоварени, прекалено самоуверени, някои от тях са се издигнали незаслужено, т.е. явно са склонни към кофти практики и им липсва интегритет в известен смисъл. Плюс са като цяло по-алчни от средното. Естествено има и изключително кадърни, знаещи, можещи и отдадени хора сред професорите и доцентите.

Но като цяло дори най-залупеното АГ вероятно е по-добре от самолекуване и самодиагностициране в случая на авторката. А Надежда и Щерев са известни болници, със сигурност си внимават за реномето и докторите в тях ако не друго не биха игнорирали пациент и проблемите му, защото са уморени, нископлатени и им е все тая за конкретното лечебно заведение и се вълнуват повече от частната си практика.

Но авторката не е тук за съвет за репродуктивните проблеми, а за отношенията с партньора си - там мнението на TafTaf е просто перфектно.

Дренка,
Скрит текст:
това е тема във форум, всеки споделя своето мнение и своята позиция, авторът на темата си взима каквото поиска, същото важи и за други четящи. Никой не е опрял пистолет в главата на авторката да прави нещо или да не прави нещо. Също се отнася и до Вас и още няколко, които имат постоянни претенции кой какво пишел, казвал и т.н. Човек ако не е съгласен с нечие мнение - казва, не съм съгласен по тези и тези причини, аргументира се и т.н. Другият се аргументира за своята си теза. Всеки може да си пише каквото си иска, в разнообразието на мнения и гледни точки се ражда истината. Когато някой е прекалил - форумът си има правила и си има хора, които следят за тези правила, които са сред най-нормалните и балансирани хора с подобна роля, които съм виждал, така че когато някой сметне, че са преминати границите на разрешеното - подава сигнал. Извън това си говорим, темата е много деликатна и сложна и темата е за отношения между партньори. Краен скептицизъм към лекари, особено ако е споделен и от партньора, е много кофти сценарий, защото тогава трябва двамата някак да се справят самички, без консултация, без адекватен медицински съвет, а това граничи с невъзможното - при моите приятели така стана. И очевидно не е просто решението като "не харесва доктори - ми да не ходи на доктор" или "не иска ин-витро - ами да не си прави". Не е просто, защото все пак искат деца, все пак има сериозни индикации, че могат да имат такива, но вероятно е необходима специализирана помощ (то не е само ин-витро, има и други опции). И понеже са ми доста близки приятели - виждам как се измъчват и двамата, как връзката страда, как са се отдалечили един от друг и изобщо в отношенията им това е най-най-големият препъни камък. Нещата са сложни. Не знам каква е Вашата конкретно мотивация да пишете, освен да сте винаги контра по някакъв въпрос, но според мен колкото повече мнения има по темата, толкова по-полезни биха били те ако не за авторката, то за други в нейното положение.

пс. и за това дали земята е кръгла има противоречиви мнения, просто не може от отделни случаи, примери или аргументи да се генерализира, че е плоска. Същото е и с глобалното затопляне, и с ваксините и с всякакви въпроси, където научното мнение е в огромната си част обединено. Полезността на медицината е един такъв въпрос и дори най-лошият и противоречив доктор е по-добре от човек без базово разбиране на нещата.

Последна редакция: нд, 20 яну 2019, 16:54 от Анонимен

# 129
Като цяло, даже статистически погледнато, си доста далеч от реалността и черната страна на темата репродуктивни проблеми. Разбирай - непрекъснато нарастващият брой жени, докарани до там, да не знаят накъде повече и изпаднали в крайности - “не искам да видя лекари”. Невероятните сравнения между самодиагностицирането и кое да е аг би могъл да изложиш в по-тесен кръг.

# 130
Нямате никаква представа къде съм в реалността и спрямо реалността и няма как и да получите такава представа. Достатъчно съм наясно, за да се изказвам с тази увереност и самочувствие по темата. По въпроси, от които не разбирам, не се изказвам.

Кой докъде бил "докаран" не е мой проблем. В темата се дадоха прекрасни съвети, дали някой ще ги използва или ще си удря главата в стената както той/тя си знае, е тяхна работа, аз нямам какво да доказвам и за какво да споря - каквото мисля, съм го написал. Който има акъл, нека да отсее зърното от плявата, за който няма - хич и не ми пука, не съм алтруист, който ще вземе да се тръшка за всеки задръстен идиот, който с предразсъдъците си се самовкарва в още по-големи бакии. Дистанцирано коментирам подобни поучителни случаи от личното си обкръжение, които наблюдавам без особени емоции - няма как да се помогне на някого против собственото му желание, това всеки рационален човек го знае. 

# 131
Абсурдно крайни мнения последните, няма нужда. Не се знае какви са им проблемите изобщо. Може би и двамата нямат никакви репродуктивни проблеми, а просто са "спекли". Когато психиката е стегната, тялото съвсем естествено "се затваря".
Аз съветвам Авторката – по-ведро, с повече разбиране и човешки подход към мъжа си да подеме темата. Всички знаем, че мъжете са честолюбиви на тема мъжественост. Отпуснете се, преоткрийте се взаимно като любовници, двойка, нещата сами ще се случат, ако няма физиологични пречки (стерилност на един от двамата). За мен трябва да се тръгне от по-естествените начини, а не с радикални мерки от рода на спермограми, ин витро, хормони – малко работата е телето пред кравата в този казус. Няма виновни все още, но истерията е налице.

# 132
  • София
По принцип е така, но жените не са ли също така честолюбиви и докачливи на тема майчинство и способност да дадат живот?
Нея кой ще я предразполага и прикотква. Аз мисля, че няма да е гаджето й.

По другото, ето аргументирам се: смятам, че мъж, който не е родил с ин витро, няма как да спори с жени и да се изказва със самочувствие на по- знаещ.

# 133
Кетчър, съгласна.
Но аз останах с впечатление, че точно ТЯ иска силно дете в момента, затова дадох съвет как да подходи към него.
За останалото съм абсолютно съгласна.
А Бгтатко спокойно може да получи медал "скапващ всяка тема всезнайко".

# 134
  • София
Хаха, да.
Laughing

Общи условия

Активация на акаунт