Отговори
# 1 140
Страгегията не касае само и единствено този проблем. Ранното детско сексуално образование от първи клас? За или против? Защо се въвежда задължително?      Ранно институционално образование на децата от яслена възраст? Защо? Има ли държавата ресурс да си го позволи? Не мисля. Но дори и да го имаше, не е ли противоречива политика след като години наред деинституциализираше децата от сиропиталищата, сега да действа в обратна посока? Какво цели с това? Къде остават родителите? В периферията на възпитанието?

Какво се цели? Който е бил чавдарче, пионерче  и комсомолче знае много добре. Другите няма да повярват, докато не им се стовари на главата.

# 1 141
  • София
http://homeschoolingbg.com/index.php?id=370#.XGR8ydIzbIW
Много ми хареса позицията на Асоциацията за домашно образование въпреки, че то в България все още не е официално прието и регламентирано. Хората, които му симпатизират и го прилагат въпреки това, също са потърпевши от Стратегията. Напълно ги разбирам. Анализът им е много строен и аргументиран. Който желае може да го прочете.

# 1 142
Сега ще си позволя малко спекулации, но се чудя дали пък България не е получила критика, че не се прави достатъчно, при последния доклад до комисията за КПД, и това да е стартирало промените?

Черен сапфир, ти прочете ли цялата точка 2?

По-вероятно е да са решили, че трябва да се отличават от първата /останала до голяма степен неприложена стратегия, освен в частта с деинстутиционализирането/ и да са наблегнали на мерките за отделяне от семейството  - оттам и равнопоставянето му с "близката до семейна среда" - което лично за мен е най-кардиналната и значима промяна на ниво стратегия.

И в духа на спекулацията, понеже е напълно очевидно, че досега в дискусията с теб сме въртели на празни обороти, моля те да започнем наново и да ми дадеш пример на държава, където всичко, влизащо в нашата дефиниция е безусловно криминализирано, т.е. носи се наказателна отговорност за шамар /плясване с отворена длан  без следа и без увреждане/ и неуточнена заплаха. Къде всичко това е криминализирано, без да има защитен аргумент за приемливо наказание.
Франция не е, ОК - не е.
Започни с норвежкия НК - вероятно няма да е проблем.

Честно казано, лично аз като прочета трите точки, не знам какви са дисциплинарните мерки, които остават - без да попадат в графата "и други форми на отрицателно отношение". Какъв е начинът на този бъдещ гражданин, който към момента има само права без отговорности, но за сметка на това според Мари е "дете, толкова му е акълът" да му покажеш къде е границата, какво е йерархия и как се спазват правила?
Но се радвам, че съм си отгледала децата.

ПП Сега разбирам защо с Мари толкова яростно защитавате стратегията - явно по някаква причина /нямаща много общо с информираност/ мислите, че това е първото, което изобщо се прави в тази област, докато ние обсъждаме промените спрямо минала стратегия, действащи закони и прилагането им. После се пише кой как да си проверява източници, дават се оценки за неукост и се твърди, че някой някого образовал безплатно.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 22:45 от Vapor

# 1 143
  • София
LaughingБез да разводнявам чата Ви с Фенрис /аплодисменти за коментара на Вайпър/ много ми се иска да постна тук един друг коментар на явно родител, публикуван в портала за обществени консултации към Министерски съвет по повод Стратегията. Забележете как я е кръстил. Laughing
„Стратегия“ предизвикваща смях
В „Стратегията“ не се разглеждат социални явления като детското насилие или тормоз в училище, а мерките които се препоръчват като универсална превенция са повече от общи. Цитирам:
Създаване на сигурна учебна среда, вкл. чрез подобряване на уменията на персонала в училищата
Мерки за намаляване на случаите на насилие в детските ясли и детските градини, както и за ефективно разследване на докладваните случаи.
Със същия успех може да се заложи в стратегията:
Да се осигури вечно щастие за всички.
Не се дефинират и реални проблеми като насилие, тормоз или нанесени вреди на държавни институции или служители върху деца, но пък тенденциозно се акцентира върху върху домашното насилие и телесното наказание от родители.
Като цяло документа трудно може да отговори на заглавието си поради продължаваща липса на всеобхватност и конкретни стратегически решения. Лично за мен дори буди недоумение видимо повърхностния подход на една държавна агенция, към такава сериозна материя." Край на цитата. :Laughing

# 1 144
Вейпър, тези същите промени били ли са предлагани в предишната стратегия и отхвърлени или са съвсем ново предложение? Защото май не разбираш защо аз ''защитавам'' стратегията.

# 1 145
Вейпър, тези същите промени били ли са предлагани в предишната стратегия и отхвърлени или са съвсем ново предложение? Защото май не разбираш защо аз ''защитавам'' стратегията.

Не знам кои са "същите тези промени" заради които "защитаваш" стратегията. И изобщо мисля, че този разговор е напълно безпредметен, ако всеки чете само себе си и опонира не на база информация, а заради спора и вътрешните си усещания.

Ако толкова взимаш въпроса присърце, ето за пореден път линка към предишната стратегия.

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:3eeVo01Qtj … ct=clnk&gl=bg

На 77-ма страница вече разполагаш с българския НК, с действащите закони, правилници и с миналата стратегия. Вероятно, ако ги прегледаш,  ще можеш да разбереш какво се е обсъждало досега в темата, какви наблюдения за прилагането на законите са споделяли пишещите, какви са опасенията им, кои теми виждат като наболели и нерешени и съответно какви са очакванията им от новата стратегия. Евентуално може да видиш и посоката, в  която на стратегическо ниво се изменя концепцията за закрила на детето.

Последна редакция: ср, 13 фев 2019, 23:38 от Vapor

# 1 146
  • София
Вайпър "посоката, в която на стратегическо ниво се изменя концепцията за закрила на детето" трудно ще я види, защото "няма по-голям слепец от онзи, който не иска да прогледне." Според определени изказвания на различни организации /които явно не са участвали в написването на тоя буламач/ има нарушения на редица членове от Конституцията и не само /другите не мога да ги цитирам в момента по памет, затова ще ги открия и напиша за да не спекулирам/. Което е добре. Ще може този документ против правата на семейството да бъде атакуван в съда.

# 1 147
Включвам се да успокоя всички противници на стратегията. Вчера проведох разговор с човек, който е част от съдебната система  и той ме успокои, че няма как да се приеме и да се работи тази стратегия по нашите географски ширини. Изобщо няма да бъде приета, а е поредната тема дадена на българина да му отвлече вниманието от друг проблем, в случеа отхвърлянето на мажоритерния вот, което ще се гласува днес от БСП.

# 1 148
  • София
http://svobodazavseki.com/images/pdf/stanovishte-sv-strategia-20 … ukl9dJbbx-alcsKSs

Ето тук е направен детайлен правен анализ на Стратегията и кои законови актове нарушава тя.

# 1 149
Само да коментирам идеята, че за детето може да се прави още и още и ще стане супер специалист...

Ами да, то е бял лист, няма таланти и дадености - само занимавка и докато се усетиш, вече е неврохирург, само с помощта на мама, която му е плела като бебе мозък-играчка на една кука.

# 1 150
  • Чужбина
Включвам се да успокоя всички противници на стратегията. Вчера проведох разговор с човек, който е част от съдебната система  и той ме успокои, че няма как да се приеме и да се работи тази стратегия по нашите географски ширини. Изобщо няма да бъде приета, а е поредната тема дадена на българина да му отвлече вниманието от друг проблем, в случеа отхвърлянето на мажоритерния вот, което ще се гласува днес от БСП.

Дори не става въпрос за географските ширини. В повечето държави по света не биха били приети подобни "стратегии".

Само да коментирам идеята, че за детето може да се прави още и още и ще стане супер специалист...

Мене пък ме дразни тоя зор на децата да се гледа само като на бъдещи специалисти. Дразни ме това, че на хората се гледа само като на нещо, което трябва да допринася за колективното добро. Колективът преди индивида ... remind of anything?

# 1 151
  • София
Включвам се да успокоя всички противници на стратегията. Вчера проведох разговор с човек, който е част от съдебната система  и той ме успокои, че няма как да се приеме и да се работи тази стратегия по нашите географски ширини. Изобщо няма да бъде приета, а е поредната тема дадена на българина да му отвлече вниманието от друг проблем, в случеа отхвърлянето на мажоритерния вот, което ще се гласува днес от БСП.
В подкрепа на коментара Ви ще кажа, че съпругът ми, който също е юрист сподели същото, като не пожела дори да си направи труда да чете Стратегията. Коментара му беше на базата на акцентираното му от мен. Но ако се чудите защо тогава пиша в този форум ще Ви кажа, че в мен действа ирационален страх от типа : АМИ АКО. "Ами ако я приемат?" Не искам да живея в държава плашеща своите граждани.

# 1 152
  • Чужбина

В подкрепа на коментара Ви ще кажа, че съпругът ми, който също е юрист сподели същото, като не пожела дори да си направи труда да чете Стратегията. Коментара му беше на базата на акцентираното му от мен. Но ако се чудите защо тогава пиша в този форум ще Ви кажа, че в мен действа ирационален страх от типа : АМИ АКО. "Ами ако я приемат?" Не искам да живея в държава плашеща своите граждани.

А на мене ми е писнало да ми обясняват, че страхът бил ирационален и само примитивите го изпитвали.
Всеки съзнателен човек изпитва страх.

# 1 153
Впрочем идеята, че успехът на детето зависи главно от детето, че трябва да се изкарат някакви перфектни индивиди, за да успеят, е много хитра. Общо взето по-лесно е да имаш успех в общество, което вижда, че не всичко зависи от индивида. А когато в обществото е хаос, няма роли и визия, то някои се опитват да успеят именно с тия кански усилия - да сме супер умни, супер успешни, защото иначе е мизерия.

Ами не всяка майка тръгва с идеята детето й да стане сред топ специалистите, доста хора си нямат представа какво искат да гонят, а други си правят децата адвокати и без перфектно калибриране на способностите.

Бе изобщо - пак трябва да въдим някакъв свръхчовек, при това излиза, че е задача главно на майката.

И да го пуснем в общество, в което не е ясно изобщо какви специалисти правят и как ще се пласира тоя свръхчовек...

# 1 154
  • Чужбина
Иска ми се специално да отправя благодарност към Vapor и към INA за последните постове, в които се дискутира юридическата страна на нещата.

Хората като мен, които не са юристи, не могат да артикулират толкова компетентно по тези въпроси.

Това, което мен най-много ме притеснява в последните години са опитите да се стъпче традиционното семейство, да се отнемат функциите му и да се вмени на хората, че, видиш ли, биологичната връзка между родител е дете е нещо много надценявано и можем с лека ръка да го пренебрегнем.

Ако искате ме наречете любител на конспиративните теории, но аз лично виждам в това усилия в посока атомизиране на обществото.

Точно в България, предвид ниската раждаемост, усилията трябва да се насочат към подкрепа на семейството, като Прио 1 в това трябва да бъдат семействата с деца, които имат по-специални нужди. България не разполага с неограничен ресурс и именно заради това трябва да се дефинират определени приоритети.

Общи условия

Активация на акаунт