За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 47 171
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Скрит текст:
Предложение за рецепта за мекици? Меся и мога да меся, но мекици никога не съм правила. Искам да станат супер! Simple Smile

Баклавата си е баклава. Дали ще сложиш 600грама захар или килограм все си ядеш много захар. Сиропа трябва да стане гъст и лепкав. Аз също я правя 1:1 вода и захар.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html

Благодаря! Станаха супер, много трудно
ги оформих докато хвана цаката, но станаха разкошни.

# 421
  • Русе
Скрит текст:
Скрит текст:
Предложение за рецепта за мекици? Меся и мога да меся, но мекици никога не съм правила. Искам да станат супер! Simple Smile

Баклавата си е баклава. Дали ще сложиш 600грама захар или килограм все си ядеш много захар. Сиропа трябва да стане гъст и лепкав. Аз също я правя 1:1 вода и захар.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html

Благодаря! Станаха супер, много трудно
ги оформих докато хвана цаката, но станаха разкошни.

Здравей! И аз благодаря за доверието! Чудни мекици си изпържила!

# 422
  • у нас
Отворено маскарпоне може ли да стои в хладилник, примерно седмица и да е ок? На опаковката пише 2дни, но те май вече на всичко пишат така...

# 423
За торта с готови кръгли блатове колко ганаш ще ми трябва? От години не съм правила и нямам спомен колко крем бърках.

# 424
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Отворено маскарпоне може ли да стои в хладилник, примерно седмица и да е ок? На опаковката пише 2дни, но те май вече на всичко пишат така...

седмица е много, но 3-4 дена издържа. Peace

# 425
Здравейте!

Прави ми се десерт с шамфъстък, но не мога да намеря интересна рецепта. Дали се сещате за нещо - кекс, мъфини или някакви бисквити с шамфъстък?

Благодаря предварително.

# 426
  • София
Здравейте!

Прави ми се десерт с шамфъстък, но не мога да намеря интересна рецепта. Дали се сещате за нещо - кекс, мъфини или някакви бисквити с шамфъстък?

Благодаря предварително.

Нуга сладолед с шамфъстък

# 427
Здравейте!

Благодаря предварително.
Съжалявам, че не мога да дам линк, че пиша от таблет, но виж в сайта на "24 kithen", предаването "Съчетани по вкус" има уникални мъфини с шамфъстък и ягоди. Правила съм ги и със замразени ягоди.  Peace

# 428
Благодаря за рецептата за поповърсите. Слагат се в тава, ама в нея има ли вода? Т. е. на водна баня ли се пекат?

# 429
  • София
Благодаря за рецептата за поповърсите. Слагат се в тава, ама в нея има ли вода? Т. е. на водна баня ли се пекат?

Не.

# 430
Минавам да се оплача, че окепезих баклавата. Наполовина не по моя вина. Много хубаво се зачерви, но ...чак после видях че е останала сурова отдолу, понеже долният реотан на фурната, на която я пекох (не си бях у дома) не работи. Но това водях чак след заливката- мисля че залях с прекалено горещ сироп... Опитах я отгоре -отгоре, на вкус щеше да е супер, но...
Майка каза, че баклавата студена се залива с горещ сироп. От него обаче горният слой на фините кори взе да се лющи.. Мисля, че при майка се получава понеже баклавата е с точени, а не с фини кори...
Моята беше съвсем леко топла, почти изстинала. Сиропът си беше току-що от котлона свален.. Бе не й било писано на тая баклава, друга ще правя, но да си ви питам:
Заливката за фини кори как точно я правите и по колко време да стои в сироп? И сироп колко наливате? Да покрие съвсем или по -малко, как се ориентирате?

Пейчев е написал че я чака да изстине и да постои, преди да я залее, това видях- но колко горещ сиропа ?

# 431
  • София
Mam4e Bandit, ето как се приготвя нашата баклава: Баклавата на мама (с грис).

# 432
  • Русе
Скрит текст:
Минавам да се оплача, че окепезих баклавата. Наполовина не по моя вина. Много хубаво се зачерви, но ...чак после видях че е останала сурова отдолу, понеже долният реотан на фурната, на която я пекох (не си бях у дома) не работи. Но това водях чак след заливката- мисля че залях с прекалено горещ сироп... Опитах я отгоре -отгоре, на вкус щеше да е супер, но...
Майка каза, че баклавата студена се залива с горещ сироп. От него обаче горният слой на фините кори взе да се лющи.. Мисля, че при майка се получава понеже баклавата е с точени, а не с фини кори...
Моята беше съвсем леко топла, почти изстинала. Сиропът си беше току-що от котлона свален.. Бе не й било писано на тая баклава, друга ще правя, но да си ви питам:
Заливката за фини кори как точно я правите и по колко време да стои в сироп? И сироп колко наливате? Да покрие съвсем или по -малко, как се ориентирате?

Пейчев е написал че я чака да изстине и да постои, преди да я залее, това видях- но колко горещ сиропа ?

Заливам СТУДЕНАТА баклава с ГОРЕЩ  сироп. Направо като го сваля от нагревателния уред. Но заливам ЧЕРПАЧЕ ПО ЧЕРПАЧЕ, по краищата на баклавата. Постепенно, не всичкия сироп наведнъж. В коментарите на рецептата съм обяснил. Успех!

# 433
Аз пак да досаждам с този крем карамел,ама не ми се получава и това си е .
Може ли малко насоки как да го направя в тавичка и какъв размер да е за стандартните пропорции литър мляко на 7-8 яйца?

Правих го в чашки-и с 6 яйца и с 8 яйца,единия път се пресече,втория път само отгоре се запече....Като цяло на боклука отива.
Не ми е толкова важно дали има или няма шупли, не търся да е перфектен ,просто да стане .

Споделите ми Моля, вашите тайни,особености и т.н.за крем карамел.
Като на малко дете,както се казва,срам ме е,но нещо не правя както трябва явно.И мъжа и детето ми много обичат,и карам съседката да прави понякога,но ми е неудобно вече(при все,че и с нейната рецепта не се справих).

Домашно мляко нямам и няма от къде да намеря за момента.

Благодаря  bouquet

# 434
С 10 яйца опитва ли на литър мляко.Чаша 250 мл захар ,с яйцата дори не разбивам много, без пяна по-добре.Млякото е добре да се завари и охлади, да се пребие си е  виновно то..
Не съм специалист ,но това пък си става без да го мисля.Ванилийка може, а  и без нея може.Веднъж с лимонова захар го направих и ме питаха моите  що и кво  му има,нестандартен вкус е.Щото не гледах.Ванилова може.Размерът на тавата  не е от значение, карамелизирам захар, не много да не горчи, охлаждам, наливам течността и в по-голяма тава с вода  пека на 200, не повече.Няма шупли.Ако тавата  е голяма е тънък, малка-дебел, няма разлика във вкуса.Само добавям ,че повече във шоли го правя откак се сдобих, но преди тях в тава.За шолите каремелизирам захар в друго и наливам по две лъжици.10 яйца защото са малки ,не като домашните ми.

Общи условия

Активация на акаунт